Milieu/klimaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/en/33/czech_national_news/2126/index.html

Tsjechie is van plan om kernenergie de voornaamste bron van energie te laten zijn/worden in de toekomst.
in een poll weet de regering zich gesterkt : 65% is voor, 35% is tegen.
90% van de mensen vindt dat Tsjechie energie-onafhankelijk moet zijn in de toekomst.
maar zo rond de 50% van de mensen voelen ook veel voor opwekken van energie via : bio-massa - windenergie - waterkrachtcentrales.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/en/34/czech_business/2169/

als 16 jaar lang mogen de mijnen in het noorden niet aan uitbreiding doen.
er schijnt nu kans op te zijn dat men weer mag gaan uitbreiden.
minister van Industrie en Handel, Martin Říman (ODS en niet van de Groenen), heeft een hint gegeven van verandering van koers.
voordeel: minder afhankelijk zijn van o.a. Rusland als energie-leverancier.
nadeel: meer verontreiniging en meer uitholling en vernietiging van het landschap.
er zijn vele mijnen, maar of ze allemaal mogen uitbreiden is nog niet bekend.

de minister (links) op werkbezoek ...

bilina.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Brussel past CO2 uitstoot Tsjechië aan

In verband met de bestrijding van de klimatologische veranderingen, kent de Europese Unie sinds 2005 een "quota" van emissie van dioxyde van koolstof aan elke lidstaat toe.

86,8 miljoen ton dioxyde van koolstof per jaar, terwijl Praag 102 miljoen ervan, d.w.z bijna 15% van meer eiste.

Dat is de quota van uitstoot die de Europese Commissie maandag heeft goedgekeurd voor de Tsjechische Republiek voor de periode die van 1 januari 2008 tot 31 december 2012.

Volledig artikel (Frans) hier

radio.cz
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Post

http://www.praguepost.com/articles/2007/04/04/recycling-not-as-tidy-as-it-appears.php

het recyclen van afval in Tsjechie gaat nog niet helemaal zoals het zou moeten zijn.
Tsjechie meldde kort geleden nog dat men het hoogste graad van (o.a. plastic) scheiden had.
de EU heeft eea gecontroleerd en verklaarde dat er eea schort aan de getallen én de manier van afval scheiden én de manier van omgaan met afval.
de burgers doen heel weinig aan afvalscheiding.
met vuilnisbelten met chenisch afval wordt weinig aan gedaan. bedrijevn doen steeds meer aan het apart afleveren van chemisch afval, maar de burgers leveren maar heel weinig chemisch afval in bij de inzamelstations. dat komt dus allemaal op de vuilnisbelt terecht óf wordt gewoon ergens in een hoekje van de tuin gedumpt, met alle gevolgen van dien.

Tsjechen zijn inderdaad goed in het scheiden van de plastic flessen, maar dit is een erfenis uit het communistische verleden toen van alles en nog wat schaars was.

recycling.jpg
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Radio

http://www.radio.cz/en/article/81298

inwoners van praag, die naast of in de directe omgeving wonen van de Magistrala "snelweg", gaan een rechtzaak aanspannen tegen het stadsbestuur.
deze forensen-snelweg (100.000 auto's per dag !!!) geeft te veel lawaai. regelmatig wordt er overdag 77 decibel gehaald en 'snachts de 70 decibel. terwijl wettelijk 60 respectievelijk 50 decibel toegestaan is.

NB : 70 decibel is 2x zo hard als 60 decibel

Bekijk bijlage 2886 Bekijk bijlage 2887

bron : Prague Daily Monitor

http://launch.praguemonitor.com/en/68/prague_news/5106/

de lokale overheid kan weinig doen tegen het lawaai wat het drukke verkeer produceert op de Nusle brug.
het verkeer maakt 10 decibel meer lawaai dan wettelijk togestaan.
een gerechtshof deed een uitspraak dat de lokale overheden vrij-sprak van verantwoordelijkheid.
zowel het gerechtshof als de lokale overheid ontkennen niet dat er een probleem is, maar dat het wel moeilijk zal blijken op te lossen.

Nusle brug.jpg
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://launch.praguemonitor.com/en/68/prague_news/5105/

tegen het eind van dit jaar zou elke Tsjech moeten kunnen opvragen hoe zijn leefomgeving er uit zit qua geluidsoverschrijdingen.
men noemt dit de zg. "lawaai-kaart".
treinsporen en wegen worden in kaart gebracht. zo kan er ook beter besloten worden wanneer er sneller wegen of sporen of tunnels aangelegd dienen te worden.

hier de dagelijkse files Praag in ...

files praag.jpg
 

Macek

Geroyeerd Lid
gelezen in de VPRO gids van deze week, ik citeer een artikel op pagina 62;
Bruin goud

Nu de energievoorraden langzaam op raken, is bruinkool aan een glorieuze comback bezig. In Duitsland wordt een kwart van de stroomvoorziening verzorgd door bruinkool, dat daarmee op gelijke hoogte met kernenergie staat. Er kleeft echter één groot nadeel aan dit bruine goud: bij verwerking komt een enorme hoeveelheid CO2 vrij.
En dat, zo hebben we geleerd van Al Gore, werkt de opwarming van de aarde in de hand. In Abenteuer Wissen gaat het over de zoektocht naar een schone(re) manier om bruinkool te gebruiken.
Abenteuer wissen ZDF, 22.15-22.45 uur.(vanavond dus)

Nu zal de immer oplettende moderator zeggen "ja maar wat heeft dit met Tsjechië te maken". Maar zoals we allemaal weten wordt er ook in Tsjechië flink gestookt met bruinkool(ikzelf vermoed dat de meeste bruinkoolcentrales zich bevinden in de voormalige DDR)zodat dit programma ook voor de geintresseerde forumliefhebber zij waarde kan hebben.
 
De meest vervuilende centrale - nou, daar zal Klaus trots op zijn, de 'Global Warming ontkenner' bij uitstek! Hebben jullie 't gelezen, zijn laatste quote bij bezoek aan de VSE in Praag: 'De gemiddelde temperatuur van de wereld zegt evenveel als het gemiddelde van alle telefoonnummers':confused: . Ik zou zeggen: tijd voor een stevige mediacampagne in Nederland om Klaus aan de kaak te stellen!
 
De meest vervuilende centrale - nou, daar zal Klaus trots op zijn, de 'Global Warming ontkenner' bij uitstek! Hebben jullie 't gelezen, zijn laatste quote bij bezoek aan de VSE in Praag: 'De gemiddelde temperatuur van de wereld zegt evenveel als het gemiddelde van alle telefoonnummers':confused: . Ik zou zeggen: tijd voor een stevige mediacampagne in Nederland om Klaus aan de kaak te stellen!

Het WWF maakt een beetje stemming, er is alléén gekeken naar de CO2 uitstoot in relatie tot de efficiency en niet naar uitstoot van bijv. SO2 (veroorzaker zure regen) of dioxine (kanker veroozaker), etc.
Als je de media erop na zoekt dan kom je tot heel veel belachelijke uitspraken van Klaus of het broeikaseffect:

"Václav Klaus je známý svým odmítavým postojem k lidské činnosti jako jasnému viníku globálního oteplování. Američané teď čelí aféře, při které vyšlo najevo, že na veřejnost vypouštěli přikrášlené zprávy o vlivu lidské činnosti na změny klimatu. Každý argument, proč nepodepisovat Kjótský protokol, od nezávislé známé tváře se jim tedy zřejmě může hodit. A co vlastně Klaus tak objevného pronesl? Podle něj současné poznatky o klimatických změnách nejsou natolik konkrétní, abychom mohli s jistotou tvrdit, že lidská činnost je hlavním motorem teplotních změn. Zastává názor, že není v našich silách oteplování zabránit, a tak bychom se mu měli raději přizpůsobit. Zároveň přirovnává současné ekologické lobby ke komunismu. Komunismus také vznikl jako intelektuální idea s cílem přivést společnost k rozkvětu lépe, než když bude ponechána samoregulaci trhem, ale nakonec skončil nezdarem a režim přinesl miliony lidských obětí. Mediální hysterie údajně znemožňuje věcnou diskuzi a nedává prostor věnovat se pozitivním stránkám oteplení (ty spatřuje ve zpřístupnění oblastí, které jsou v současnoti pro člověka příliš studené). "

Het vergelijken van de Green Lobby met het communisme lijkt me een sterk uitgangspunt voor discussie in de regering - blijft uit

Het voordeel van global warming - op z´n Cruijfs "ellek nadeel heb zn voordeel"

Ongeloofelijk dat er zo´n idioot president kan zijn, maar die zijn er wel meer in de wereld, wss is het een criterium om president te worden ?
 
Bovenaan