Wel paspoort, geen Nederlander

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Column: Wel paspoort, geen Nederlander

Door Nationale Ombudsman

5dd9541a-c63c-11e7-b8ef-dbcafe829ca6.jpg


Hugo is dertien en woont met zijn moeder in Tsjechië. Binnenkort gaat Hugo op vakantie met zijn Nederlandse vader Luuk*. Voor deze reis wil Luuk het Nederlandse paspoort van Hugo verlengen. Hij vraagt hierover informatie bij de Nederlandse ambassade.

Zes maanden later ontvangt Hugo een brief. Hierin staat dat hij helemaal geen Nederlander is en dat ook nooit is geweest. Hij moet meteen zijn paspoort inleveren. Doet hij dat niet, komt hij in het Register Paspoortsignaleringen. Hugo en Luuk schrikken enorm. Hoezo is Hugo geen Nederlander? Hugo heeft al drie keer een Nederlands paspoort gekregen?!

Standaard tekst
Toen Luuk de ambassade om informatie vroeg, ontdekte een ambassademedewerker een fout in de erkenning van Hugo bij zijn geboorte. Ook al is er vaak contact tussen de ambassade en Luuk over de paspoortverlenging, toch worden de twijfels over de nationaliteit van Hugo niet met hem besproken. In plaats daarvan stuurt de ambassade de dertienjarige Hugo een onpersoonlijke brief met een standaard tekst.

Luuk dient hierover een klacht in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij dacht dat de erkenning van Hugo in orde was. Bij de geboorte heeft Luuk daar nog naar gevraagd bij de ambassade. Nu moet Luuk alsnog allerlei stappen ondernemen om Hugo te erkennen en zijn Nederlanderschap te laten vaststellen. Luuk is vooral verbijsterd dat de instanties geen oog hebben voor de impact die dit heeft op Hugo. Het Ministerie erkent de gemaakte fouten rondom de erkenning. Maar zij vinden niet dat ze moeten bijdragen in de kosten voor het herstel van die fouten. Ook vinden ze een persoonlijk gesprek niet nodig. Luuk is het hier absoluut niet mee eens en belt de Nationale ombudsman.

Persoonlijk contact
Medewerker Natalia pakt de klacht op en zoekt contact met het Ministerie. We kijken naar de werkwijze van de instanties en betrekken hierbij ook de Kinderombudsman. Hebben alle betrokken instanties wel gehandeld in het belang van Hugo? Volgens beide ombudsmannen had het Ministerie persoonlijk contact moeten zoeken. Ze hadden de brief in een gesprek moeten toelichten. Ook tijdens de klachtbehandeling was een gesprek op zijn plaats geweest. We vragen het Ministerie om nog eens goed te kijken of zij wel genoeg hebben gedaan voor Hugo als je kijkt naar de gemaakte fouten rondom de erkenning. We raden het Ministerie aan om bij soortgelijke klachten in de toekomst zo vroeg mogelijk persoonlijk contact op te nemen. Zeker als het om minderjarigen gaat. Nu is de Minister aan zet om zo snel mogelijk te laten weten wat hij met deze aanbevelingen gaat doen.

Bron: telegraaf.nl
 
Heb slechte ervaringen met de NL ambassade, misschien toevallig de verkeerde getroffen aan het loketje, maar er kon geen lachje af en de behandeling was ronduit lomp. Ook tijdens een crisis i.v.m. ernstige ziekte van mijn vrouw niks nada assistentie. Ongevoelig stelletje bureaucraten.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ministerie betaalt 10.000 euro in paspoortzaak

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt 10.000 euro aan de vader van een jongen die zijn hele leven een Nederlands paspoort heeft gehad, maar opeens te horen kreeg dat hij nooit Nederlander was geweest en dus geen nieuw paspoort kon krijgen.

Het ministerie kreeg eerder flinke kritiek van de Nationale Ombudsman. De jongen (13) woont in Tsjechië met zijn Tsjechische moeder, maar heeft ook goed contact met zijn Nederlandse vader. Hij had een nieuw paspoort nodig om op reis te gaan.

Na een half jaar kreeg de jongen de mededeling dat hij geen Nederlander is en dat ook nooit is geweest. Dat hij drie keer een Nederlands paspoort heeft gekregen, was een foutje en hij moest zijn laatste paspoort inleveren.

Toegebrachte leed
De ombudsman vindt dat het ministerie „te weinig gevolgen verbindt aan het feit dat maar liefst drie keer een Nederlands paspoort is afgegeven.” Ook lijkt het ministerie „het belang van goede communicatie niet in te zien.”

De rechter bepaalde vorig jaar alsnog dat de jongen Nederlander is - tot dat moment was hij het niet - en dus recht heeft op een paspoort.

Klucht
De vader zegt in een reactie dat de 10.000 euro die het ministerie nu betaalt slechts een deel van de kosten is die hij heeft gemaakt.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: „Goed dat Zijlstra (minister, red.) compensatie betaalt, maar dit toont wederom aan dat er een boel te verbeteren valt aan de dienstverlening van de overheid aan Nederlanders in het buitenland. Nederlanders die (tijdelijk) in het buitenland wonen moeten we faciliteren, niet het leven zuur maken.”

Bron: telegraaf.nl
 
Bovenaan