Vraag over huis verkopen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo allemaal

We zitten er aan te denken om ons huis te verkopen, maar deze zit nog in de sro -bv.
Nu moet je bij verkoop over de verkoopwaarde (na aftrek van schulden en restwaarde) nog 19% vennootschapsbelasting betalen en 4% overdrachtsbelasting.

Is het een idee om eerst het huis aan jezelf te verkopen en daarna het huis bij de makelaar te zetten?
En moet dat verkoopbedrag marktconform zijn (dus niet te laag verkopen), anders krijg je nog een aanslag, zoals in NL.

Graag reacties van mensen die dit hebben meegemaakt.

Groet Gerard
 
  • Leuk
Waarderingen: Boya
Radka Hartmanova, hier ook op het forum, kan je goed helpen.
Wij hebben ons huis ook via haar uit de SRO gehaald.
 
Als je aan een Nederlander verkoopt, gewoon aandelenoverdracht doen/verkoop sro met asset erin.

Wil je lokaal verkopen, dan is het niet logisch om de sro te verkopen. Bij 2 maal verkopen (eerst aan jezelf en dan aan de ander) kost het je dan snel 2 keer 4% aan overdrachtsbelasting. Lijkt me ook niet optimaal (dacht niet dat je in CZ 6 maanden periode hebt om overdrachtsbelasting te verrekenen).

Als je de boekhouding ideaal had gedaan, dan zou je de gemaakte investeringen in het vastgoed hebben toegevoegd en is de overwaarde/winst beperkt.

Je kunt ook rustig de factuur voor de verkoopkosten in de sro stoppen.

Je betaalt natuurlijk alleen over de winst 19%.

Aangezien je je huisje waarschijnlijk langer dan 10 jaar hebt, is het inderdaad wel even opletten hoe je de asset hebt gewaardeerd/in de boekhouding hebt staan.

Daarnaast kun je bij de koopovereenkomst ook een aantal zaken buiten het onroerend goed contract halen (roerende zaken). Zeker als die niet door de sro zijn gekocht, kun je deze gewoon separaat verkopen. Deze opbrengst valt dan ook niet binnen de sro en dus ook minder opbrengst/winst/vennootschapsbelasting.

Dus genoeg mogelijkheden om te sturen. Echter moet het natuurlijk wel om substantiële bedragen gaan. Als je het over een paar tientjes hebt, dan is het allemaal nutteloos uiteraard.
 

Ad Verschoor

Donateur
Gaat verkoop niet door? Gerard heeft zelfs de vriendelijke reactie van Cert nog nooit gelezen en heeft het forum na een dag al voor gezien gehouden.
 
Bovenaan