Vijf meesterwerken van architect Santini

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De Top vijf meesterwerken van de Tsjechische architect Santini

Middeleeuwse kerken omgebouwd in barok-gotische stijl en bouwwerken vol verborgen aanwijzingen zijn op veel plaatsen in Tsjechië te bewonderen. Jan Blažej Santini Aichel was een prominente Tsjechische architect en de oprichter van de barok-gotiek, een nieuwe architectonische stijl in de 17e eeuw. Santini, zoals hij bekend stond, heeft een belangrijke invloed gehad op de Tsjechische architectuur. Zijn monumenten met harmonie en symboliek zijn het ontdekken waard.

santini-tsjechie.png


Santini’s meesterwerken
Wie een aantal van Santini’s bouwwerken heeft mogen bewonderen valt op dat de architect een voorliefde had voor stervormige vormen en symboliek. Na zijn reizen in Oostenrijk en Italië, waar hij ervaring op deed en zich liet inspireren, begon Santini met zijn eigen bouwbedrijf. Hij liet simpele plattelandskerken ombouwen tot imposante barok-gotische bouwwerken. Santini ontwierp de meest unieke constructies die in heel Tsjechië te vinden zijn. Dit zijn de vijf beroemdste en meest bijzondere:

Kloosterkerk in Sedlec, Kutná Hora
In Kutná Hora staan twee opmerkelijke barokke gebouwen in de wijk Sedlec. De eerste is de Kapel van Alle Heiligen, die beter bekend staat als de bottenkerk. De kapel is versierd met botten van zo’n 40.000 mensen. Vlakbij bij deze kapel staat de kloosterkerk Sedlec, die Santini tussen 1703 en 1708 onder handen nam en veranderde in zijn persoonlijk ontwikkelde stijl: Boheemse barokgotiek. Hij bouwde verder op de bestaande fundamenten die dateerden uit de Middeleeuwen. Het interieur van de kerk kreeg gotische spitsbogen en barokke koepelgewelven. Het meest indrukwekkende werk in de kerk is de overhangende wenteltrap. De kloosterkerk staat op de UNESCO lijst, net als het historische centrum van Kutná Hora met de St. Barbara kathedraal.

kutna-hra-sedlec-kathedraal-ladislav-renner.jpg


Barokke complex Mariánská Týnice
Het West-Boheemse klooster in Plasy is opgericht in 1144 en is het oudste klooster in Tsjechië. Door de eeuwen heen voegde de abdij van het Plasy klooster andere gebouwen toe, die nu het gebied van Mariánská Týnice vormen. Eén van deze gebouwen was een kapel gewijd aan de Heilige Maagd Maria wat een belangrijk pelgrimsoord werd. Het cisterciënzer klooster Plasy en Mariánská Týnice waren één van de rijkste kerkelijke vestigingen in Bohemen. Santini werd ingeschakeld om de kerkelijke bouwwerken in deze regio te reconstrueren en hij kon een grootste verbouwing ondernemen. Het grondplan van de kerk van de Heilige Maagd Maria werd gebaseerd op een zeshoek. Na de afschaffing van het klooster in Plasy in 1784, werd het hele gebied in en rondom Mariánská Týnice bijna 150 jaar verwaarloosd. In 1920 waren de koepels en gewelven van de kerk sterk vervallen en ineengestort. Vandaag herbergt het complex een museum en galerie.

marianska-tynice-foto-michal-vitasek.jpg


Kloostercomplex Kladruby
In West-Bohemen ligt dit grote kloostercomplex dat in de 12de eeuw is gesticht door de Benedictijner Orde. Het klooster werd diverse keren geplunderd, beschadigd en was flink vervallen door de 30-jarige oorlog. Santini werd gevraagd om een nieuwe ontwerp voor het klooster te maken in barok-gotische stijl. Van 1712-1726 werd de kerk verbouwd aan de hand van de ontwerpen van de architect. Santini gebruikte de oude structuur tijdens de reconstructie. Hij heeft alleen de beschadigde delen van de muur verwijderd en herbouwd. Het gebouw werd de derde grootste kerk in Bohemen en het interieur werd rijkelijker versierd net als in Sedlec. Het klooster is voor het publiek opengesteld en er worden rondleidingen verzorgd. De kloosterkerk is tevens een populaire locatie voor klassieke concerten.

kladruby-libor-svacek.jpg


Bedevaartskerk van St. John of Nepomuk in Zelená Hora
Op een paar meter van het chateau in Žďár nad Sázavou staat een architectonisch interessant gebouw: De Bedevaartskerk van St. John of Nepomuk in Zelená Hora. De kerk wordt beschouwd als het belangrijkste werk van Santini en is het zuiverste voorbeeld van de barokgotiek. Het gebouw is niet alleen uniek dankzij zijn grondplan in de vorm van een vijfpuntige ster, maar ook dankzij de vele symboliek en de bijzondere lichtinval en schaduwen die ontstaan. In 1994 is de Bedevaartskerk van St. John of Nepomuk als UNESCO-werelderfgoed locatie verklaard. Tip: Vergeet niet om vooraf een tour te reserveren op de website van de kerk.

Klooster Želiv
Želiv is niet alleen een goede stop vanwege het klooster, maar ook voor bier. Het kloostercomplex bestaat uit een brouwerij waar verschillende soorten ongepasteuriseerde en ongefilterde bieren worden gebrouwen. Het klooster zelf moet men ook zeker bezoeken. Na een grote brand in 1712 is het gebouw door Santini gereconstrueerd. Santini’s taak was bij dit project anders dan bijvoorbeeld in Sedlec, waar hij een middeleeuwse kerk moest vernieuwen in barok-gotische stijl. In Želiv werd hij gevraagd om een geheel nieuw gebouw te ontwerpen en deze te bevestigen aan het gotische koor. Tegenwoordig kan men overnachten in één van de kloostervertrekken en er is een restaurant gevestigd in het complex. Er worden tevens rondleidingen verzorgd.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Een herinnering aan de beroemde maker van "barokke gotiek"


FOTO-k-Pripominka-vehlasneho...DSCN0284-scaled.jpg

Santini liet ook sporen van zijn genialiteit na in de kathedraal van de Hemelvaart van de Maagd Maria in Kutná Hora - Sedlec.

Geen enkele liefhebber van architectuur, individuele stadia van ontwikkeling, gebouwen die eeuwenlang boeien, kan niet zonder de grote figuur van Jan Blažej Santini - Aichel. Deze Tsjechische barokke architect van Italiaanse afkomst, wiens stijl vaak wordt aangeduid als "barokgotiek", werd geboren op 3 februari 1677 in Praag. Ondanks zijn vroege dood (op 46-jarige leeftijd) liet hij een buitengewoon uitgebreid werk na, nauwkeurig, vaak innovatief, hij was een uitstekende beoefenaar en tegelijkertijd een groot visionair die dromen kon verwezenlijken. Er is bijna niemand in Tsjechië die zijn naam niet is tegengekomen (zijn monografie somt 80 voltooide gebouwen op). Sedlec, het Kolovrat-paleis in Praag, het kasteel Karlova koruna, de reizende kerk op Zelená Hora, we zouden nog lang kunnen doorgaan.

Het een jaar durende Santini Immortalis-project zette zijn eerste stap in Kutná Hora, toen de plaatselijke parochie samen met andere Kutná Hora-entiteiten besloot het werk van de geniale architect te vieren en te herdenken. Op het programma staan tentoonstellingen, lezingen, workshops en rondleidingen.

De openingstentoonstelling werd symbolisch geopend op vrijdag 3 februari, de geboortedag van Santini, op de zolder van de kathedraal van Sedlec (waar je trouwens de trap van Santini kunt beklimmen). De exposanten zijn studenten grafische vormgeving en digitale media van de Universiteit van West-Bohemen in Pilsen na Sutnarka, die Santini's persoonlijkheid en werk dichter bij hedendaagse methoden brengen: in de vorm van hedendaagse grafische afbeeldingen en typografie. De werken worden geprint en digitaal verwerkt tot korte video's.

De vernissage werd geopend door de priester van de Sedlec-parochie, P. Pavel Tobek, de curator van de tentoonstelling, Radka Zahradníková, en de professor van de Universiteit van West-Bohemen, Ditta Jiřičková. Deze tentoonstelling loopt tot 12 maart 2023.​

bron: nasregion.cz
 
Bovenaan