Moravië - Silezië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mijn vriend David is geboren en getogen in Moravië-Silezië en wel in de stad Bruntal. Dit is een middeleeuws stad met een leuk plein, wat ze helemaal aan het restaureren zijn. Ieder keer dat we er zijn is er weer een gebouw opgeknapt.

Je hebt een prachtig paleis, waar rondleidingen gegeven worden (en waar nog een prinses woont, vertellen wij onze kinderen). Op 8 mei wordt er altijd de dag van de stad gevierd en dan staat heel Bruntal op z'n kop. Onze kinderen hebben uitbundig meegedaan met alle spelletjes die konden worden gespeeld in de paleistuinen.

bruntal.jpg
Bruntal

Wij hebben een huis op 10 minuten afstand van Bruntal in Lomnice. Dit is een langgerekt dorp op ongeveer 700m aan de rand van het bos in het Nizky Jesenik gebergte.

Jeseniky
Een gebergte dat zeer de moeite waard is, is Jeseniky. Jeseniky is het op een na hoogste gebergte in Tsjechie, gelegen in Silezie. Het Jeseniky-gebergte ligt in het noorden aan de grens met Polen, tussen het Adelaarsgebergte en het Beskyden-gebergte. De begroeiing bestaat uit afwisselend dicht bos en laag struikgewas, wat de streek een enigszins grillig karakter geeft.

jeseniky.jpg
Jesenikygebergte

De veengronden van Rejviz met Velke mechove jezirko (een groot met mos bekleed meertje) maken juist een romantische indruk. Dit gebergte maakt deel uit van de bergketens die zich uitstrekken langs de grens van Duitsland en Polen.

Het massieve gebergte bestaat uit de bergen van Nizky (lage) Jesenik in het oosten en de bergen van Hruby (hoge) Jesenik in het westen. De laatste zijn de hoogste en ook de interessantste. De hoogste top is Praded (Overgrootvader): 1492m.

In 1969 werd dit gebied tot natuurgebied verklaard. Natuurliefhebbers vinden hier dichte naaldboombossen met vele zeldzame planten.
Interessant zijn de door gletsjers gevormde dalen en rotsformaties met begaanbare spelonken.
Onder aan de berg Praded ontspringt de rivier Opava (bijrivier van de Oder) en bij de berg Kralicky Sneznik de rivier Morava (bijrivier van de Donau). Hier vindt men mineraalbronnen waarvan de warmste 36,2 graden is, te vinden in de kuurplaats Velke Losiny. Dankzij het gunstige klimaat ontstonden in het Jeseniky-gebergte de kuurplaatsen Jesenik, Karlova Studanka en Zlate Hory.

Velké_Losiny-2.jpg
Velke Losiny

In dit gebergte ontspringen verschillende rivieren uit de rotsen die een watertoevoer door het hele land vormen. Behalve de grote rivieren zijn er tal van bergbeekjes, die rijk aan forel zijn. De Jeseniky vormen daardoor een heel geschikt gebied voor vissers.

Een leuke bezienswaardigheid in Jeseniky is het renaissancekasteel in Velke Losiny, dat in de 17e eeuw gebruikt werd als toneel van heksenprocessen. Tevens zijn er in het Jesenikengebergte een aantal aantrekkelijke kuuroorden.

Wintersport
Verschillende locaties bieden mogelijkheden voor de wintersport. Een groot aantal bergtoppen in dit gebied heeft een hoogte van over de 1000 meter. Deze hoge ligging betekent dat men hier 's winters bijna altijd zeker is van sneeuw. De bergkammen zijn 150-180 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 120-190 cm. Dit komt de wintersport in de gehele streek ten goede. Liefhebbers van skiën, langlaufen en schansspringen kunnen zich hier volop uitleven.

De hoogste berg is Lysa Hora (1324 m), maar de meest bezochte berg is de legendarische Radhost (1129 m). Deze berg heeft niet alleen alle ski-faciliteiten te bieden, maar ook unieke en schilderachtige bouwkunst.

In het omvangrijke gebied tussen de verscheidene bergkammen ligt een aantal goed uitgeruste centra voor zomer- en wintersport. Meestal gaat het hierbij om uitgebreide terreinen, waar de gunstige natuurlijke omstandigheden worden aangevuld door sportfaciliteiten, overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. De belangrijkste wintersportcentra liggen op de bergen Praded en Cervenohorske Sedlo (1013m).

praded.jpg
Praded

Cervenohorske sedlo is een druk bezocht oord met goede voorzieningen voor de wintersport. In het hoogste gedeelte van Jeseniky ligt het centrum Petrovy Kameny-Ovcarna-Praded, dat een aantal goede skibanen te bieden heeft waarop het netwerk van Mala Moravka-Karlov aansluit. Voor diegenen die van skitochten houden, is de hoofdroute Hruby Jesenik zeer geschikt.

Door de geïsoleerde ligging in het noordelijkste deel van Silezië, wordt Jeseniky voornamelijk door Tsjechische toeristen bezocht. Het wacht nog op ontdekking door buitenlandse wintersportliefhebbers.

Aan wandelaars is ook gedacht. Voor hen zijn vele routes uitgezet die onder andere leiden naar Praded, de Kerpnik (1423m) en de Cervenohorske Sedlo. De flanken van Praded zijn een beschermd natuurgebied, er leven veel moeflons en herten. Stare Mesto in het westen is het uitgangspunt voor uitstapjes in de omgeving. Verder vindt men hier in het noordwesten Petrikov-Ramzova, met zijn uitgestrekte skipiste; startpunt voor talrijke tochten die ook langs de hoger gelegen gedeelten voeren.

Jesenik
Twee kilometer boven het stadje Jesenik ligt, tegen een bosrijke helling van het Rychlebské-gebergte en op een hoogte van 640 m, het kuuroord Jesenik. Het werd rond 1820 gesticht door Vincent Pressnitz, een boer uit de streek die de geneeskrachtige werking van het koude bronwater ontdekte. Hij bouwde zijn huis om tot de allereerste hydro-therapeutische kliniek ter wereld. De behandeling van psychische stoornissen heeft hier een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het gaat dan vooral om patiënten met een psychische stoornis die nog in staat zijn zich te onderwerpen aan het kuuroord-regime.

Priessnit.jpg
Kuurhotel Priessnitz

De klimatologische omstandigheden in Jesenik werken zeer gunstig op de luchtwegen en daarom worden hier chronische bronchitis, astma en ontstekingen en allergieën van de luchtwegen behandeld. Ook patiënten die een longoperatie hebben ondergaan, kunnen hier terecht om te herstellen.

Het bergklimaat maakt Jesenik ook geschikt voor patiënten met een verhoogde schildklierwerking, en verder worden er kuren aangeboden voor mensen met hart- en vaatziekten. Het centrale gebouw, het Pressnitz-sanatorium, is in 1910 gebouwd door de Weense architect Bauer. De aandacht van de bezoeker wordt ook getrokken door de beelden en gedenktekens die bij de bronnen op de colonnade geplaatst zijn.

In het stadje Jesenik zelf is het waterkasteel van de Vratislav-bisschoppen bewaard gebleven, voor het eerst genoemd in 1374. Dit is tevens een museum. In de congreshal oftewel "spiegelhal" van het kuuroord, vinden regelmatig culturele evenementen plaats. In de zomermaanden kunt u in het park promenadeconcerten te beluisteren.

Vanuit Jesenik is een groot aantal uitstapjes mogelijk. In de omgeving vindt u twee kastelen, één in Javornik en één in Velke Losiny. Het meest indrukwekkende natuurschoon in de regio is ongetwijfeld de Hruby Jesenik-bergketen, die zich uitstrekt van Ramzova naar Serak, en de Cervenohorske-bergpas tot aan Praded.
 
Wij zijn er een aantal keren geweest.

Werkelijk een prachtig, mooi en stil gebied.

En de lucht is er heerlijk, dat viel mij op.

Kom op, met zijn allen er naar toe!
 
Wij hebben een paar jaar terug de bus genomen omhoog de Praded op en terug gelopen. Echt prachtig! Onderweg watervallen, dwars door het bos, stukjes klimmen...

We zijn in Karlova Studanka geweest, een kuuroord met hele mooie bouwwerken en een bron, waar je heel gezond water kunt drinken. Er stoppen zelfs mensen die een auto met laadbak hebben en deze volstoppen met jerrycans vol met dit water. Een mevrouw vertelde ons dat zij een ernstige nieraandoening heeft, maar dat zij door het drinken van dit water (?) nog steeds geen dialyse nodig heeft.

Wel naar de dokter blijven gaan, hoor!!!

Daar zijn trouwens ook mooie watervallen! Er is een fijne camping in de buurt (autocamping Dolina) in het plaatsje Vrbno pod Pradedem, waar je voor E10,- per nacht incl. motor kan verblijven. Momenteel kampeert mijn buurjongen uit Nederland daar.

Maar er is nog veel meer....
 
Maar er is nog veel meer....
Leuk deze persoonlijke verhalen Lakida! Dit jaar willen we naar dit gebied rijden om een wandeling te maken. De Praded spreekt ons wel aan qua hoogte, maar als er zelfs een bus bovenop komt, zijn er dan genoeg van die ongeasfalteerde kleine wandelpaadjes te vinden?

Om een idee te geven, vind ik de Snezka behoorlijk geasfalteerd. Nog even en er gaat een snelweg over de top.
 
Hoi Antonio,

Toen wij er waren, waren er 2 wandelroutes naar beneden. Een makkelijke en een zware. Wij hebben de zware route genomen en ik heb onderweg geen asfalt gezien. Meer bruggetjes, omgevallen boomstammen, watervallen, beekjes (water dat je kunt drinken). Ik vond het een prachtige tocht.

Veel plezier als jullie gaan.

Groetjes,

Mirjam
 
Afgelopen voorjaar hebben we een mooie documentaire gezien op de Tsjechische tv over Jeseniky. En ook al begrepen we weinig van wat er gezegd werd, de beelden spraken voor zich.
 
Ik ben net terug van een 5-daagse vakantie in Janov (Bruntál) bij Krnov in pension Farma Foltis. Hun website zegt niet veel, maar er is ook een minicamping tussen grote bomen voor een tent of vijf met net sanitair. Wij hadden een kamer voor 2 tot 4 personen. Mevrouw Foltisova kan ongelofelijk goed koken. Zeker een aanrader.
Rena
 

kuurgast

Donateur
images


Een uitgebreide website over Moravië-Silezië is msregion.cz/ met veel informatie in verschillende talen.

images
 

kuurgast

Donateur
@petra ben je nog in deze regio geweest? :denk: Zo ja....heb je nog tips voor de lezers? ;)

Er is in ieder geval een kort filmpje.
Prožij Moravskoslezský kraj/Beleef Moravië-Silezië regio.
Toerisme in de Moravische-Silezische regio heeft een nieuwe promotie video. Kijkers kunnen ervaren en genieten van een visuele uitnodiging om interessante plaatsen, bezienswaardigheden en evenementen te bezoeken in de regio. Er is de natuur, sport, ontspanning of gastronomie-toerisme.

De website severnimorava.travel/en is ook gemoderniseerd.
 
Laatst bewerkt:
Nee, dat moet nog gebeuren. Voorgaande jaren kwam er steeds wat tussen en hebben wij alleen de rand van het gebied gehad. Dit jaar is het wederom het plan om die kant op te gaan. Te beginnen in Krakau en Ostrava en dan omlaag naar Valtice.
Leuk filmpje trouwens, wij zijn erg benieuwd wat dit gebied ons laat zien. De punt van het Jesenikgebergte met de Praded hebben wij al wel gehad. Er staat daar wat info bij de rondreis van (o jee, naam kwijt) een van de bekende rondreizen en ik meen die van vorig jaar. Een verrassend gebied waar wij niet gepland hadden om er lang te blijven, maar dat toch gedaan hebben ivm de verschillende bezienswaardigheden. Goudmijn, bedevaartsoord, Praded zijn zo de dingen die snel in mij opkomen. Het boomtoppenpad was er toen nog niet, misschien dat wij er nu aan toe komen.
Wel toen ook nog (weet niet zo gauw of dat ook tot dit gebied hoort) wezen kijken bij het trainingscentrum van de olympisch kampioen freestyle skiën, Svitavy (meen ik). Gaaf gezicht om te zien dat men dat oefent door in een bak met water te springen. Nog een leuk gesprek met deze meneer gehad toen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Industriële parels ontdekt in Oost-Tsjechië

De geur van verse knoflooksoep, pastelgekleurde gevels en magnifieke uitzichten vind je overal in Tsjechië. Voeg daar nog een stevige portie industriële geschiedenis aan toe en je bent in Moravië-Silezië. Een minder bekende maar eens zo fascinerende regio in het oosten van het land.

Moravië-Silezië stond vooral bekend om haar staalindustrie ten tijde van het communisme. Niet voor niets heette de regio toen het Stalen Hart van het land. Vandaag zijn de sporen van die industriële impact nog altijd zichtbaar.

In Ostrava, de hoofdstad van Moravië-Silezië en de derde grootste stad van Tsjechië, zette men de eerste stappen in de steenkoolontginning tijdens de tweede helft van de 18de eeuw. Sindsdien is de stad nog steeds omgeven door bedrijven en industriegebieden. Vanop de toren van het nieuwe stadhuis krijg je een eerlijk uitzicht op de omgeving. Kleurrijk geschilderde flatgebouwen staan her en der verspreid tussen woonwijken en verkeersassen, terwijl rokende fabrieksschoorstenen de achtergrond grijs kleuren.

Fotogeniek oud ijzer
Een bezoek aan het mijnmuseum van Landek Park dompelt geïnteresseerden letterlijk onder in de vroegere steenkoolontginning. Een klein liftje voert je zo’n zes meter onder de grond om door de tunnels te wandelen, de machines te horen draaien en bijna al liggend de werksfeer op te snuiven. Verderop in een grote loods hangen oude kleren van mijnwerkers aan haken te drogen. Een griezelig, maar tegelijkertijd indrukwekkend beeld. Wie honger heeft, kan terecht in het enige, maar degelijke mijnrestaurant in het park.

In Dolni Vitkovice, dichtbij het centrum van Ostrava, ligt de ijzerfabriek NKP Důl Hlubina. Van 1828 tot 1998 werd er gietijzer gemaakt. Nu is het industrieel erfgoed en een toeristische trekpleister die het bezoeken waard is. Een enorme gastank vergezelt gigantische hoogovens in een doolhof van buizen en leidingen. Hier en daar hangt er imposante street art tegen de gevels, wat het geheel nog meer edgy maakt.

Het gele trappencomplex steekt fel af tegen de bruine kleur van half verroest staal. Wie alle trappen bestijgt, wordt halverwege beloond op een warme kop koffie in de bar die rondom een toren is gebouwd. Als je helemaal naar boven wandelt, krijg je een spectaculair overzicht van de hele site. Een gids begeleidt je de hele tocht met de nodige geschiedkundige anekdotes. Maar meer nog dan luisteren, wil ik me het liefst verliezen in de robuustheid en verlatenheid van deze ijzerfabriek met alleen het geklik van mijn fototoestel op de achtergrond.

Selfie met Freud
Van Ostrava vervolgt de weg richting Příbor. Op zich geen noemenswaardig stadje, ware het niet dat neuroloog en filosoof Sigmund Freud er geboren is. Het huis is piepklein, maar toegankelijk net zoals de befaamde bank die vóór het huis geïnstalleerd staat. Die vraagt uiteraard om een selfie. Twee kronkelende straatjes verder ligt het plein van Sigmund Freud. Gezellig en fotogeniek, alleen al dankzij de typische Tsjechische gevels.

Primitief racen
De volgende stop ligt in Kopřivnice en is het Technisch Museum Tatra. Autofreaks komen hier zeker aan hun trekken, want het hele gebouw staat volgestouwd met zowat alle modellen die de allereerste Tsjechische autofabrikant ooit op de markt bracht. Van de eerste ooit geproduceerde auto (de replica staat te blinken in de zaal) tot primitieve racekarretjes en zelfs dienstvoertuigen. Interessant om te zien, al zou een ritje met een van deze oldtimers wel spannender zijn.

Oren en bier
Uitrusten kunnen we in het schattige, heuvelachtige dorpje Štramberk. De lunch gaat door op het terras van de lokale stadsbrouwerij, die ook dienst doet als restaurant. We worden verwend met een zoutige maaltijd en vier glaasjes bier, om te proeven. Als dessert krijgen we Štramberkse oren voorgeschoteld: een plaatselijk, zacht opgerold koekje met slagroom en gestoofde aardbeien.

Op de achtergrond speelt ondertussen een accordeonist leutige deuntjes bij de fontein op het plein en voor me rijst een oude kasteeltoren hoog op. Een halfuurtje klimmen en een enge, smalle trap omhoog later, geniet ik vanop die toren van het mooie uitzicht op Štramberk en omgeving.

Hoedje van konijnenhuid
In Nový Jičín, de laatste halte, ligt ongetwijfeld het mooiste plein van heel Oost-Tsjechië. Hemelsblauw, mintgroen, lichtgeel, roze etc. Alle kleuren worden moeiteloos gecombineerd met strakke zuilengangen. Het vierkante plein ligt er stil en verlaten bij als we in de late namiddag arriveren.

De stad wordt die van de hoeden genoemd, waardoor een bezoek aan het hoedenmuseum onvermijdelijk is. Naar verluidt vraagt een hoed vacht van drie konijnen om de stevigheid en de vorm te garanderen. In grote bakken voel je aan de verschillende materialen, terwijl de gids ambachtelijk laat zien hoe een hoed ontstaat uit een op het eerste gezicht sterke lap stof. De leukste kamer is de paskamer, waar rekken volle klassieke, grappige of mysterieuze hoeden klaarliggen voor gewillige hoofden. Wie het -in dit geval- hoedje past, mag er alleen mee op de foto.

Wie even genoeg heeft van het drukke en toeristische Praag, moet Moravië-Silezië op het lijstje zetten. De regio biedt geschiedenis, niet alledaagse bezienswaardigheden en onontdekte pittoreske plekjes. Landen doe je best in Ostrava, waar je per huurauto de heel streek kunt leren kennen.

Bron reisreporter.be, waar enkele mooie foto's staan en eronder meer info.
 
Ostrava heeft ons zeker verrast. Als stad niet echt bijzonder, maar Landekpark, waar je ook kunt kamperen, vonden wij erg leuk. Net als het gebied waar het Colors of Ostrava festival plaatsvindt, is zeker de moeite waard.
 
Bovenaan