Kerstmarkten 2016

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Proef de kerstsfeer in vier Tsjechische steden
De kerstmarkten van Tsjechië

Eind november worden de Tsjechische steden versierd met lichtjes, vullen de straten zich met geuren van glühwein en gepofte walnoten en zijn er kerstmelodiën te horen. De kerstmarkten zijn een plezier voor de zintuigen. Alle reden om naar Tsjechië te gaan en één van de vier (of meerdere) kerstmarkten te bezoeken.

Praag
26 november - 6 januari
Typische kraampjes met rode daken, een prachtig versierde kerstboom en muzikanten op elke hoek maken van Praag een geliefde kerstbestemming. De hoofdlocaties zijn Wenceslausplein, Oude Stadsplein, plein namesti Miru, plein námesti Republiky en de Praagse Burcht. Op het Oude Stadsplein staat een podium met de kerststal, een enorme boom en er zijn dagelijks optredens met folklore muziek of een koor. Er vinden ook speciale markten plaats, allemaal in gezellige kerstsfeer: Dyzajn Market & Winter, Prague Fashion Market, Boutique market en Christmas Lemarket.

oud-en-nieuw-kerst-praag.jpg

Pilsen
26 november - 23 december
Pilsen staat bekend om haar imposante prachtige kerstbomen en schitterende versiering tijdens advent en kerst. De hoofdkerstmarkten vind je op het plein námesti Republiky in het stadscentrum, waar ook de figuurlijke Bethlehem kerststal te bewonderen is en waar talloze kerstvoorstellingen zijn.

plzen.jpg

Brno
25 november - 23 december
Het centrum van de kerstsfeer is het plein námesti Svobody met diverse kraampjes, kerstboom en het hoofdpodium. Op het plein Zelný trh is tevens een gezellige markt waar de lokale specialiteit Turbomost kan worden geproefd. Het plein Moravské námesti is meer cultureel gericht en hier vinden verschillende voorstellingen plaats.

brno.jpg

Olomouc
20 november - 23 december
De kerstmarkten in het historische centrum van de stad Olomouc kunnen pronken met de heerlijkste punch van het hele land. Geniet naast het struinen langs leuke kraampjes, concerten en voorstellingen ook van het schaatsen in het midden van deze schitterende stad!

olomouc.jpg

Meer informatie over de Tsjechische kerstmarkten:
Praag: prague.eu/en/events
Pilsen: pilsen.eu
Brno: brnenskevanoce.cz/en
Olomouc: vanocnitrhy.eu

Bron: czechtourism.com/p/nl-kerstmarkten-tsjechie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
Deze kerstmarkten in Tsjechië mag je absoluut niet missen

Het seizoen van de kerstmarkten begint binnenkort. Eind november worden de pleinen in de Tsjechische steden versierd met kerstverlichting en komen er tientallen kraampjes met elk hun eigen thema.


Een citytrip tijdens de weken voor kerst is een uitstekend idee. Op de markten zijn er unieke kerstcadeaus, allerlei lekkere hapjes en kom je helemaal in de kerststemming. Elke kerstmarkt weerspiegelt de cultuur van de regio en dit merk je in het eten, het drinken en de muziek. Benieuwd naar de Tsjechische kerstmarkten?!

Lekkernijen die overal worden verkocht
Een kerstmarkt zonder eten is niet compleet. Ook in Tsjechië staan er allerlei kraampjes met de lekkerste hapjes, van zoet en zout tot warm en koud.
  • Geroosterde kastanjes: In Tsjechië is het populair om kastanjes te roosteren en op te eten. In een kartonnen bekertje of papieren zak worden de warme kastanjes verkocht en je ruikt ze al van verre.
  • Trdelník: De geur van trdelník is sterker dan kastanjes en het smaakt nog lekkerder en zoeter. Niet proberen is eigenlijk zonde, want dit zoete brooddeeg is heerlijk! Het brooddeeg gaat om een ronde stok en wordt op deze manier gebakken. De traditionele topping is met suiker of kleine stukjes walnoot. Sinds kort kan het ook met nutella en kan de trdelník gevuld worden met ijs, nutella en nog veel meer andere zoetigheden.
  • Langos: Dit is gefrituurd zout oliebollendeeg met kaas en knoflook. Het ziet er misschien wat minder aantrekkelijk uit, maar is geweldig als comfort food en voor de lekkere trek. Sommige mensen doen er ook ketchup op.
  • Svařené víno (glühwein): Ook in Tsjechië wordt warme wijn gedronken. In vergelijking met Duitsland is deze drank niet alleen voor in de kerstperiode, maar wordt de wijn het gehele jaar gedronken.
Traditionele Tsjechische souvenirs
Naast de kraampjes met eten worden er op de Tsjechische kerstmarkten allerlei producten verkocht, sommige verbonden aan kerst en andere niet.
  • Boheems kristal: Boheems kristal is een begrip en iets waar de Tsjechen trots op zijn. Het glas schitterend als een diamant en zal prachtig staan op een gedekte tafel voor het kerstdiner. De prijzen kunnen verschillen net als de kwaliteit.
  • Houten speelgoed: Treintjes, beestjes en puzzels van hout. De marionet poppen zijn het populairst en zijn ook prachtig om te zien. Echt vakmanschap en een heel leuk souvenir voor wie een cadeautje zoekt voor kinderen.
  • Handgeschilderde kerstballen van Boheems glas: wist je dat de meeste handgemaakte kerstballen in Tsjechië gemaakt worden? De kerstballenfabriek staat in Jičin en hier worden de mooiste creaties gemaakt. Op de kerstmarkt zullen er genoeg stalletjes staan die handgemaakte kerstballen verkopen. Let vooral op de details en de versieringen die op de ballen zijn geschilderd.
  • Decoratie van stro: dat je van stro de mooiste kunstwerken kan maken zal blijken op de markt. Van het goudkleurige materiaal worden versieringen voor de kerstboom gemaakt of ze zijn bedoeld om op te hangen aan de muur of aan de deur of neer te zetten op tafel.
  • Producten van staal: op de Tsjechische kerstmarkten staat er vaak een smid die allerlei dingen verkoopt van staal. Van deurbellen tot sieraden.
In diverse steden in Tsjechië is er een kerstmarkt, zoals in Pilsen, České Budějovice, Český Krumlov, Olomouc en natuurlijk Praag.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Hallo allemaal,
Wij zijn van zins om tussen kerst en nieuwjaar (27 t/m 30) Praag te bezoeken.
Is de kerstmarkt dan nog aanwezig ?? Er wordt n.l. t/m 23 december en resp. 6 januari genoemd....
gr. Willem
 

Ad Verschoor

Donateur
Hallo Willem,
De beide grote Kerstmarkten op het Wenceslasplein (Václavské náměstí) en het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) zijn geopend van 26 november tot 1 januari 2017.
Zij zijn doordeweeks open van 10.00 tot 19.00 uur en in de weekeinden van 9.00 tot 20.00 uur.
Veel plezier tijdens jullie verblijf in Praag.
 

kuurgast

Donateur
Zaterdag zijn er in veel plaatsen adventní trh/kerstmarkten en worden bijna overal om 17.00 uur de lampjes ontstoken in de kerstbomen op de pleinen. Een kleine sfeervolle kerstmarkt is bv in Lázně Bělohrad die om 13.00 uur begint.
 
In veel steden zijn nu kerstmarkten. Ik was in Olomouc en daar hadden ze een heel gezellige kerstmarkt op de twee grote pleinen. In Brno is de kerstmarkt dit jaar uitgebreid naar verschillende pleinen, wat de stad nog gezelliger maakt.
 
Bovenaan