Haven voor alle Tsjechen in Amsterdam

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Even zijn ze terug in Tsjechië en ik lift een stukje mee


De Tsjechische Aneta Zeyvalová, haar Nederlands-Schotse man Jamie Purves en Lulu Lightning, haven voor alle Tsjechen die in Amsterdam wonen © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Czech Movie Night.

Door: Hans van der Beek - 5 april 2017

Op het affiche staat Czech Movie Comedy Night, getekend met stiften in verschillende kleuren. Het speelt zich allemaal af in de Cesko-Slovenský Bar, met Tsjechisch bier van de tap en English subtitles.

Een Tsjechische kroeg? In Amsterdam? Ik ken dat alleen van Ieren die overal wonen behalve in Ierland en daar dan samen gaan zingen over het groene, groene gras thuis. Maar Tsjechen?

De Cesko-Slovenský Bar blijkt een van die kroegen helemaal aan het begin van de Amstel, tegenover De L'Europe nog. Geen wonder, dat is een dode hoek voor de Amsterdamse kroegloper.


Schuimverslaggever Hans van der Beek © Linda Stulic

Binnen is het een lekker donker hol met spiegels en reclames in het Tsjechisch. En geen Tsjechische ruimte zonder ergens een Jan Saudek, zowat de nationale artiest met zijn fotoportretten van volwassen vrouwen in de tijd dat die er nog uitzagen als volwassen vrouwen.

Ik neem een Konrad van de tap, een halve liter, want dat hoort zo, en denk aan mooie tijden.

Als tiener kwam ik voor het eerst in Praag, achter het Gordijn nog, met drie vrienden, zwart geld wisselen in steegjes, veel te dure hotels - eigenlijk onbegrijpelijk dat onze ouders ons lieten gaan.

Vlak na de val van de Muur, toen ik een half jaar in Oost-Berlijn woonde en de vele nachtenlange gesprekken met mijn nieuwe vrienden me te heftig werden ('Waarom hebben jullie zeven soorten boter?' 'Wie vind jij erger, Hitler of Stalin?' 'Ben ik, omdat ik groepsleider was bij de Freie Deutsche Jugend, nu een landverrader, wat vind jij?'), ging ik één keer per maand naar Praag.

Bijkomen met Becherovka
De nachttrein naar Krakau, het gebergte van zandsteen bij de grens naar Dresden, de oerbrouwerij in Pilsen. De liefde voor het land zit diep.

Aan de bar tref ik Lulu, drijvende kracht achter de filmavonden. Meer dan vijftien jaar geleden werd dit een Tsjechisch café, de enige in de stad. Er is een nieuwe eigenaar, geen Tsjech, maar de Tsjechische avonden wil hij met Lulu nieuw leven inblazen. "Want Tsjechen zijn gezellig en ze drinken graag. Grapje."

Helemaal geen grapje, Lulu.

Ze laat me de dvd zien die we zo gaan kijken, Pupendo. "Het is geen porno, hoor. Het is humor."

Goed dat ze het zegt, want ik zie voorlopig alleen een dikkige, kale man in zijn zwembroek en tot de knieën in het water. Hij kijkt betrapt.

Voor de toiletten rolt een schermpje naar beneden en dan begint Pupendo, een inderdaad erg fijne tragikomedie, randje absurd.

Schitterend dit. Allemaal twintigers en dertigers, drankje erbij, geen geroezemoes, samen kijken, samen lachen. Even zijn ze terug in Ceskoslovensko, en ik lift een stukje mee.


Matous Adamec, Nela Sedlmaierová en Eliška Mundilová: 'Wij werken hier in Amsterdam, dit is mijn tweede thuis' © Schuim


Barvrouw Lívia Blahutová met Tsjechisch bier van de tap. Ze schenkt ook Becherovka © Schuim


Gabrielle Gáe, Szilvia Kochanowski en Zita Tarjányi komen uit Hongarije, maar dat tellen we goed © Schuim


Tsjech Rudolf Koukol en Panni Pintér, die ook uit Hongarije komt, maar hier is voor de Tsjechische cinema © Schuim


Martin Boye (Noor), Darina Kozlove (Rus), Thomas Trip (werkt om de hoek) en Michal Kalaš, wel een Tsjech, treffen elkaar hier al jaren © Schuim
Bron: parool.nl
 
Bovenaan