Festiviteiten, kermissen, week/jaarmarkten en uitstapjes in 2013

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het nieuwe jaar is alweer een maand oud en bij deze een begin met overzicht van wat er zoal te doen is in Tsjechië. Graag verwijs ik door naar het topic van voorgaande jaren waar al diverse dingen staan die meestal in dezelfde periode terugkomen.

Jammer genoeg is een belangrijke bron van informatie, kudyznudy.cz, niet meer in de Engelse versie beschikbaar en zal daarom alles met Google vertaling uitgezocht moeten worden en bij gebrek aan tijd niet altijd goed verwoord worden.

7 t/m 10 Februari de afdeling KCT Jilemnice Tsjechische Tourist Club area Ještědská bereiden XIII Tsjechische toeristen wintervergadering, te houden ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. KCT is de grote wandelvereniging van Tsjechië die voor de 40.000 kilometer lange bewegwijzerde wandel-, ski- en fietsroutes zorg draagt.
7 Februari is 's avonds de opening en de dagen daarna zijn er veel ski- en wandeltochten. De grootste is de 11de met een 55 kilometer lange skitocht met start tussen 7-10 uur bij Sokolovna van Vysoké nad Jizerou.

De maand februari staat verder in veel plaatsen in het teken van Masopust/carnaval. De carnavalsperiode begint in Tsjechië vanaf driekoningen (6 januari) tot aan aswoensdag, dat zou dan 13 februari zijn. Zie voor overzicht van plaatsen ceskevylety.cz en kalendarakci.atlasceska.cz.

In Mělník start 9 februari om 10 uur de Masopustní průvod/carnavalsoptocht op het náměstí Míru/plein van de vrede. Dit is goed te combineren met het carnaval in de dierentuin van Zelčín waar vanaf 11 uur de kok speciale lekkernijen heeft. Om 17 uur is er muziek met gitaar en zang.

In Český Krumlov is een groot carnavalsfeest van 9 t/m 12 februari, zie hun website in meer talen ckrumlov.info.

9 Februari zal ook de beroemde UNESCO optocht van de regio Hlinsko zijn in Vortová; start om 8 uur.

15 t/m 17 februari Rokytnice nad Jizerou Pašeráckej vejkend - Sjezd pašeráků/smokkelaarsweekend.
Bezoek van Krakonoš, ambachtelijke markt, "smokkelaars" met fakkels, muziek, veel skipret en muziek, worstjes en drankjes.

21 t/m 24 februari Ledová jízda/slede honden race in omgeving Lánov/Vrchlabí.
De race wordt gehouden ter nagedachtenis van tragisch overleden Tsjechische poolreiziger Dr. Václava Vojtěcha en geldt als oudste en zwaarste van Tsjechië. In 4 dagen moet een traject van 160 kilometer afgelegd worden. Start en finish zijn in Dolní Dvůr-Rudolfov.

Wil je wat anders, dan kan je naar Toulcův dvůr (stadsboerderij) in Praag 10 om te kijken of er al jonge lammetjes zijn.
 
24 februari 2013, Orientaalse avond met meer dan 40 dansers en danseressen uit heel Tsjechie.

Orient2.png

Reserveren noodzakelijk !
 
onze evenementen kalender op de website is ook weer voor een deel bijgewerkt. De eerste 4 maanden zijn gecheckt. Ben nu op zoek naar wat nieuwe activiteiten.
 

kuurgast

Donateur
Clowntje, je hebt al mooie verzameling met leuke evenementen in Oost-Bohemen in een grote cirkel rond Trutnov. :toppie:

Het 39ste Mezinárodní/internationale folklore festival "Pod Zvičinou" in Lázně Bělohrad dit jaar van 20 t/m 23 juni. Engelse beschrijving op de website van Folklorní sdružení ČR/Folklore vereniging van Tsjechië, waar een hele lijst van folklore festivals/feesten en belangrijke evenementen staan.
Zie folklornisdruzeni.cz/kalendar-folklornich-festivalu-a-slavnosti.

Neem aan dat je de website webtrziste.cz met leuke markten en oude ambachten etc al hebt uitgezocht op regio Královéhradecký/Hradec Králové.
 
Er komt weer paasmarkt in Blovice.

201302122313_Jarmark.jpg
 

kuurgast

Donateur
Nancy mooie lijst maar je moet ingelogd zijn om het pamflet goed te lezen. ;)
Bij deze de NLvertaling van het pamflet.

Festival Pod Zvicinou 2013:

24.2 Oriëntaalse dansavond.
31.03 Paaslunch. The Passion.
04.05 Feestelijke verwelkoming van de lente.
24.05 Nacht van de kerk.
02.06 Nederlandse dag.
01.07- 07.07 Week van de Goulash,
07.07 Concert in het kapelletje.
04.08 Concert in het kapelletje.
24.08 Bierfeesten.
21.9- 23.9 Weekend van de "vis".
19.10 Slachtfeest.
? November St. maarten.
26+ 27 december Levende kerststal.
 
@Kuurgast: Sint Maarten is op 11 november. Tradities: gans eten? Of inzegening jonge wijn (burzak)? Sintmaartenstrekken?
 

kuurgast

Donateur
Van 1 augustus tot 30 november mag Burčák/jonge wijn verkocht worden. Als je in die periode aankondigingen ziet staan met Burčák slavnost of Burčákfest, dan moet je daar eens gaan kijken en proeven. Naast kraampjes met de Burčák zijn er vaak andere kramen met ambachtelijke producten en kindervermaak.
Lijst met enkele van deze Burčák-evenementen staat op wineofczechrepublic.cz.
(Alcoholgehalte van Burčák is ongeveer 1-7% volgens wiki)

Op de website wineofczechrepublic staat de gehele Kalendář vinařských akcí/kalender van wijnevenementen van dit jaar.
 

kuurgast

Donateur
cropresize.php
s76413_pasovsti-1.jpg


Vysoké nad Jizerou "Závody Po staru".
23 februari is het 110-jarig bestaan van de Tsjechische Skiclub in Vysoké nad Jizerou.
U kunt genieten vanaf 11:30 uur op het plein verzamelen, optocht met begeleiding van fanfares naar Ski areál Šachty met om 13:00 uur begin van wedstrijden voor kinderen en volwassenen in periodekleding en ski-uitrusting demonstraties.
Deze "periodekleding" houdt in dat men gekleed gaat zoals in de jaren '20 tot '50 van de vorige eeuw, houten skies, oud skischoeisel, dames in rokken etc. Om 17:00 uur is de prijsuitreiking.
Leuk filmpje op youtube zie hier. Dit festijn wordt om het jaar gehouden.

23.2.2013 Pasovští pod Helfenburkem.
Kasteel belegering reconstructie van Passau in het begin van de 17e eeuw met demonstraties van de periode ambachten en verkoop souvenirs. De strijd begint op zaterdag van 13:00 tot 15.00 uur (let op: er worden diverse tijden genoemd tussen 13:00 en 17:00 uur). Het evenement vindt plaats in alle weersomstandigheden.
Hrad/kasteel-ruïne Helfenburk bij Bavorov in Zuid-Bohemen.
 

kuurgast

Donateur
uz-ho-nesou-2013.jpg


Zaterdag 4 mei zijn er een grote markt en festiviteiten in Trutnov ivm de draak die 's avonds aan de gevel van het gemeentehuis wordt opgehangen als symbool van de drakenstad.
Programma op trutnovmestodraka.cz.
 

kuurgast

Donateur
Begin mei zijn er diverse dingen te zien en beleven rondom de herdenking van de oorlog '40-'45.
Jaarlijks is er een grote happening in Plzen, zie ouder topic van 2011, er zal een speciale trein rijden naar Nepomuk en terug. Zie website van imcplzen.cz.

4 Mei is er in Rovensko pod Troskami (okres Semily) Antimony 70 een herdenking van de operatie Antimoon. Dit was een groep parachutisten die in 1943 in dat gebied verbleven. Er zullen historische militaire voertuigen zijn alsmede militaire bivak uit die periode en van 11:30 tot 12:00 uur worden er parachutisten gedropt boven het dorp. 's Avonds een concert van Ondřej Havelka. Dit evenement zal eenmalig zijn.
 

kuurgast

Donateur
Čarodějnice na Grabštejně/Heks op Grabštejn.

De traditionele heksenverbranding op Grabštejn. Ieder jaar is Grabstejn gehuld in de schaduw van de vliegende heksen en dit jaar zal geen uitzondering zijn.
Er wacht u een middag en avond vol muziek, plezier, spelletjes en workshops voor kinderen en volwassenen.
Datum: 30 april 2013 vanaf 15:30 uur, duur 8 uur.
Locatie: Hrad Grabštejn, Hrádek nad Nisou.
Programma zie stek.cz.
 

kuurgast

Donateur
Verwelkoming van de lente in Podkrkonoši/Reuzengebergte.

Op zaterdag 4 mei 2013 begint de opening van het zomerseizoen op de Zvičina, hier zijn vele activiteiten voor jong en oud. Vanaf 11 uur zijn er verschillende workshops bij Hotel pod Zvičinou in Dolni Brusnice, kunt u in het restaurant genieten van regionale gerechten en kunt u vanaf 14 uur schapen zien scheren.

festival-holandsky.png


Ook Kuks heeft een aantrekkelijk programma. Fietsbus en historische trein rijden gratis tussen de verschillende activiteiten.
(met dank aan Clowntje.)

Het motorseizoen is ook weer begonnen. Voor overzicht hiervan zie motorkari.cz waar je bij "Místo" de regio kan aangeven en dan klikken op "Zobrazit akce" of als je alleen de beurzen wilt bekijken bij "Typ" de Burza aangeven.
 
Bovenaan