Een 89-jarige Tsjech liep in de hitte een tienkamp

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
upload_2017-5-29_10-56-16.png
De 89-jarige Jiri Soukup (CZ) met nummer 90 deed ook mee aan de 5km

Deze 89-jarige Tsjech liep in de hitte de tienkamp in Hengelo

De temperaturen lagen dit weekeinde boven de dertig graden, maar de 89-jarige Jiri Soukup gaf geen krimp. De oude Tsjech was de attractie van de internationale looptienkamp in Hengelo.

Adviezen aan ouderen om het rustig aan te doen en in de schaduw te blijven, sloeg Soukup in de wind. Voor de tien looponderdelen in de brandende zon boven het FBK-stadion draaide hij zijn hand niet om. Van alle atleten op de tienkamp werd hij het hardst aangemoedigd; zijn afsluitende 10 kilometer volbracht hij in 1u51.26.

Bonnefooi
De Tsjech, die op de bonnefooi naar Nederland reisde met twee eveneens bejaarde metgezellen, bleek woensdagavond bij de registratie niet over een overnachtingsplek te beschikken.

Dat was qua communicatie nog niet eenvoudig te achterhalen, want Soukup spreekt geen Engels, een klein beetje Duits en is ook nog eens half doof. Toen het probleem uiteindelijk duidelijk werd heeft de organisatie meteen geprobeerd een onderkomen voor de bejaarde atleet te regelen.

Winnaar in leeftijdscategorie
Dit werd uiteindelijk gevonden in een vakantiewoning bij Eureka, achter Deurningen. Soukup zegevierde uiteindelijk glorieus in zijn leeftijdscategorie, de klasse M85, waar hij ook de enige deelnemer was.

Bron: tubantia.nl
 

kuurgast

Donateur
Geweldig! Ben er even in gedoken:

13939412074_0c9ea6f396_b.jpg


Jiří Soukup is het icoon van de Tsjechische endurance sport.

Ing. Jiří Soukup is 30 juni 1927 in Praag geboren en woonachtig in Hradec Králové, senior wereldkampioen in de bergen lopen, Tsjechische recordhouder in het hoogspringen en de kampioen van Europa in de 10 km. We moeten niet vergeten dat houdt de gouden medaille won hij in zijn 83 jaar bij de Senior Wereldkampioenschappen Atletiek.= goochel vertaling.


Hij is de oudste inwoner van Tsjechië die een marathon liep, is ook een lange afstandszwemmer. Daarnaast is hij kunstcurator van verscheidene kunstgalerijen in Hradec Kralove.
Vroeger was Jiří Soukup werkzaam in de landbouw en gespecialiseerd in het fokken van renpaarden in Moravië.
Hij was 48 jaar toen hij eindelijk zijn eerste marathon liep. Op school was Jiří Soukup gek op atletiek en droomde er altijd van om een marathon te lopen. Bron oa sport.cz.
Zijn drieëntwintigste marathon liep hij 2 jaar geleden.

Begin mei liep Jiří Soukup nog mee met de Night Run in Hradec Králové.
In Hengelo liepen wel 18 Tsjechen mee, zie startlijst looptienkamp.eu/NL-2017.
 
Bovenaan