Rondreizen Tsjechië 2017

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Maandag 24 april “Kennismaking met Františkovy Láznĕ" (Deel 2.)

Nu we nog mooi vroeg zijn, besluiten we om eens wat nader kennis te maken met Františkovy Láznĕ. Aan de straat Americká hebben we ons pension Josef (www. pensionjosef.cz) op loopafstand van het centrum. Reden waarom we de auto bij het pension parkeren.
P1080174k.JPG
Františka Josefa 1 te paard

De naam van het kuuroord Františkovy Láznĕ is ontleend aan de Oostenrijkse keizer Franz Josef 1. Hij was het die in 1793 dit kuuroord stichtte. Op vele manieren komt dat terug, zoals in de plaatsnaam, standbeelden, naam van een geneeskrachtige bron en ons pension. De keizer heeft slechts één keer de plaats daadwerkelijk bezocht. In 1812 begeleidde hij zijn dochter Maria Louise bij haar terugkeer uit Dresden naar Parijs om zich bij haar man Napoleon te voegen. Op 5 juni bereikten zij, per koets, Františkovy Láznĕ en overnachten er in een hotel. Het bezoek duurde slechts 12 uur, want de volgende morgen vertrokken zij weer.
P1080171k.JPG
Muziekkoepel in het stadspark

Františkovy Láznĕ telt 5460 inwoners en ligt dichtbij de grens met Duitsland op ongeveer 5 kilometer ten noorden van de grote plaats Cheb. In de plaats is nauwelijks industrie te vinden. Je komt terecht in een paradijselijk oord van rust, groen en luxe schoonheid. De foto's die ik bovenstaand laat zien zijn gemaakt in het stadspark waar we als eerste arriveren. In de muziekkoepel, die gerestaureerd werd, zijn 's zondags klassieke openluchtconcerten te beluisteren. Aan de andere kant van het stadspark is het raadhuis te vinden en we zien een opvallende kerk.
P1080379k.JPG
Russisch Orthodoxe kerk St.Olga

Het is de oudste Russisch Orthodoxe kerk "Pravoslavný kostel Svaté Olgy" in Tsjechië, die gebouwd is in de jaren van 1887 tot 1889 door de plaatselijke architect Gustav Wiedermann. Na studies in Praag, Graz en Műnchen keerde hij in 1873 terug naar zijn geboorteplaats. Hij was wat je noemt echt een zoon van de stad. Hier geboren op 24 augustus 1850 en overleden op 11 februari 1914. Samen met zijn vader heeft hij een nadrukkelijk stempel gedrukt op de vormgeving van de stad. Hij was er zelfs een periode, van 1900 tot 1910, burgemeester.
P1080381k.JPG
Het interieur van Sv. Olga

De architect van Sv. Olga is later ook de ontwerper geweest van de Orthodoxe kerk Petrus en Paulus in Karlova Vary (1897) en de Orthodoxe kerk Vladimir in Mariánské Láznĕ (1900). Vanwege deze werken is hij meerdere malen van prijzen voorzien door Oost-Europese ordes. Het waren de giften van bezoekers uit deze landen, die de bouw mogelijk maakten. Onlangs is besloten tot restauratie van de toren, de decoratieve gevelelementen, het koperen dak en de zeldzame iconen boven de ingang. Het ministerie van cultuur, de stad Františkovy Láznĕ en de plaatselijke orthodoxe gemeenschap dragen bij aan dit project dat ongeveer 1,5 miljoen kronen gaat kosten.
P1080376k.JPG
Božena Nĕmcová Theater

Vanaf de kerk terugwandelend richting centrum komen we langs het Divadlo B. Nemcové, of het Božena Nĕmcová Theater. Het gebouw dateert uit 1928 en staat op de plek van het voormalig theater, dat niet meer voldeed aan de eisen van die tijd. Bij de nieuwbouw heeft de architect Artur Payer de buitenmuren intact gelaten, waardoor het mogelijk werd de nieuwbouw in één jaar af te ronden. Het theater is genoemd naar Tsjechisch meest bekende schrijfster, die beroemd werd door haar boek "De Grootmoeder". Enige tijd heeft zij in dit kuuroord doorgebracht en schreef er drie feuilletons "Dopisy z lázni Františkových", die gericht waren aan een niet bestaande, of fictieve hartsvriendin. Zij beschreef hierin haar indrukken uit dit, voor haar, ongewoonlijke maar interessante milieu. Vandaag de dag is de theaterscène trots op zijn uitgebreide repertoire en zijn functie als belangrijk cultureel centrum. Ensembles vanuit de gehele wereld speelden hier, opera, operette, toneel en bijna alle andere genres.
P1080169k.JPG
Kostel Povyseni sv. Křiže

Via de Jiráskova passeren we de katholieke kerk van het heilige kruis. Deze kerk is gebouwd in opdracht van keizer Franz na zijn bezoek. De bouw begon op kosten van de keizer in 1815 en werd voltooid in 1820. Wat opvalt is de voorgevel, dat bestaat uit vier kolommen en bovenop een schild dat een klein portaal vormt. Aan de kerk is een parochiehuis verbonden door een arcadenloggia. Direct achter het kerkportaal staat de toren, waarin drie oude klokken hangen. De grootste en oudste klok is gemaakt in 1506 en afkomstig uit de voormalige kapel St. Jan Nepomuk. In 1868 werd een zelfstandige parochie opgericht met een eigen prediker. Sinds zijn komst is het traditie geworden dat hij, jaarlijks, het badseizoen opent met zijn zegening.
P1080168k.JPG
Národni trida, de autovrije Hoofdstraat

De aantrekkelijkheid van Františkovy Láznè is zijn kleinheid. Door de gemeente is er veel geld ingestoken om het voor toeristen zo mooi mogelijk te maken. Goed zichtbaar wordt het, wanneer we door Národni Trida lopen. Er rijden door het centrum geen auto's en ieder gebouw is in frisse kleuren witgeel geverfd. We zien er geen betonnen tegels, maar echt sierplaveisel, de mooiste beplanting en oude smeedijzeren lantaarns in "Dickens" sfeer. Via deze aflopende Hoofdstraat van de stad komen we aan bij een aantal nog werkende bronnen. Hier staat het paviljoen met z'n rotonde boven de Františkův pramen (bron).
P1080373k.JPG
Dvorana Glauberovych Pramenu

In vroeger jaren werden hier 24 bronnen gevonden, waarvan 12 nog worden gebruikt. Het water van de meeste bronnen hebben een doordringende zwavelgeur. Het oord beleefde zijn hoogtijdagen in de tweede helft van de 19e eeuw. Een periode waarin de mooiste hotels werden gebouwd en die nu, stuk voor stuk, vallen onder de Tsjechische monumentenzorg. Binnenkort (januari 2018) gaat men zich kandidaat stellen om op de Unesco erfgoedlijst geplaatst te worden. Erkenning daarop komt er ten vroegste in januari 2019. De bronnen hebben een helende werking op de vermindering van klachten van hart- en bloedvaten, spijsverteringsstoornissen, beperking van zenuwen en reumatische aandoeningen. Vooral vrouwen zouden baat hebben bij het bronwater, omdat het onvruchtbaarheid zou voorkomen. Bekend zijn de bronnen van Dvorana Glauber, die achter de Františkův pramen te vinden zijn. In het moderne gebouw uit 1930 bevinden zich drie bronnen. De bronnen verschillen in diepte, (30, 54 en 92,6 meter) waardoor de geneeskrachtige effecten verschillen.
SAM_0166k.JPG
Spa & Kuurhotel Harvey

Veel prominente persoonlijkheden bezochten het kuuroord. Genoemd had ik al keizer Franz 1, z'n dochter Marie Louise en Božena Nĕmcová. Voorts waren daar Johann Strauss, Johann Wolfgang Goethe, Ludwig van Beethoven, Franz Kafka en verschillende communistische partijbonzen, zoals Leonid Brezjnev. Langzaamaan wordt het tijd weer richting ons pension te gaan. We lopen terug door het Westend park waar vroeger een synagoge te vinden was. Nu zien we er tennisvelden, speelplaatsen voor kinderen en een heus Skatestadion. Ook staat er het Spa & Kuurhotel Harvey. Tegenover het hotel ligt het meer "Labouti Jezirko" in het park en het bekende visrestaurant van Frau Eva "Rybářská bašta".
P1080163k.JPG
Kostel Sv Petra a Pavla

Vlakbij ons pension is de Evangelische kerk van de heilige Petrus en Paulus. De opmerkzame lezer heeft hier waarschijnlijk in de gaten, dat voor alle vier grote kerkelijke richtingen een gebouw was gerealiseerd. Hiertoe was besloten, nadat Františkovy Láznĕ een extra impuls nodig had om zich verder als kuuroord te ontwikkelen. Helaas, is de joodse synagoge door de nazi's in brand gestoken en verwoest. De kostel sv Petra a Pavla is gebouwd in 1875 en in 1917 is de toren toegevoegd.

Niet alles heb ik kunnen laten zien en beschreven over de stad. Zo mis ik het hotel van de drie lelies, die een prachtige binnenplaats moet hebben. Ook het symbool van de stad, het beeldje František heb ik gemist. Al met al reden voor een herhalingsbezoek waar ik naar uitzie.

Voor meer informatie: www.frantiskolazensko.cz, www.mufrlazne.cz

 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Dinsdag 25 april “Klenová, burchtruïne met neogotisch kasteel"

In het dagboek van mijn reis heb ik al het een en ander aan de openbaarheid prijs gegeven. Op die dag bezochten we ook een opmerkelijk opgeknapte ruïne van een burcht, waaraan in latere jaren een neogotisch kasteel is toegevoegd. Het is te vinden op zo'n 13 kilometer ten westen van Klatovy en op 2 kilometer van het dorp Janovice nad Úhlavou.
SAM_0489k.JPG
Aankomst bij kasteel Klenová

Gelukkig kunnen we in deze tijd van het jaar met onze auto tot bij het kasteel komen. Het ligt op de heuvel Klenová, die 550 meter hoog is en een mooi uitzicht geeft op de brede vallei van Úhlava. Het gehele complex is vanaf 1958 beschermd als cultureel monument van de Tsjechische Republiek.
P1080404k.JPG
De toegang tot het complex

Over het kasteel werd voor het eerst geschreven in het jaar 1287, toen zij de handelsroute moest bewaken tussen Beieren en Zelezná Ruda. Gedurende 400 jaar is het kasteel beheerd door meerdere eigenaren en speelde het een belangrijke verdedigende rol tijdens de Hussieten-oorlog.
P1080407k.JPG
De voorste verdedigingstoren

Halverwege de 17e eeuw, na het jaar 1650, was er sprake van ernstig verval en ontstond een ware ruïne. In het jaar 1832 was het ene Eduard Stadion-Thannhausen, die de bouwval kocht en de ruïnes begon te repareren. Even later bouwde hij er een volledig nieuw neogotisch kasteel tussen de jaren 1834 en 1836. Deze kracht slurpende inspanningen werden hem uiteindelijk teveel, waarop hij het gehele complex in 1838 doorverkocht aan František Václav Veith.
Deze eigenaar maakte het kasteel af en gaf de decoratie van de interieurs binnen in handen van de Tsjech Josef Matĕj Navrátil. Niet zo vreemd als je bedenkt dat deze Navrátil, geboren op 17 februari 1798 in Slany, door zijn vader werd opgeleid tot decorateur. Na studie aan de Academie voor Schone Kunsten in Praag werd hij schilder-decorateur. Na een beroerte in 1861 overleed hij, in armoede, op 21 april 1865. Het kasteel bleef tot 1951 in particulier bezit en de laatste eigenaar was de schilder Vilma Vrbová-Kotrbová. Zij werd vooral bekend door het schilderen van kinderportretten, illustrator van kinderboeken en haar ontwerp voor een bankbiljet van 100 kronen uit 1947.
P1080413k.JPG
Een stukje neo-gotisch kasteel met bezoekende kinderen

De kunstenares begon met het inrichten van exposities, die ervoor zorgden dat het kasteel werd overgedragen aan het Districtsmuseum in Klatovy. Uiteindelijk kwam het door het Ministerie van Cultuur tot oprichting van Galerie Klatovy - Klenová. Een van de eerste taken was om te vechten tegen het geleidelijk verval van het kasteel en om de kasteelruïnes te behouden. Eerst werden de tentoonstellingen alleen op de begane grond en de eerste verdieping uitgevoerd, later kwam daar de kelder bij en de tweede verdieping werd in 1992 in gebruik genomen.
P1080420k.JPG
Moderne sculpturen in de openlucht

Na al deze reorganisaties veranderde de galerij van richting en begon het zich te concentreren op hedendaagse kunst. Buiten bouwt men er een beeldenpark waarbij men gebruik maakt van de beide specifieke kenmerken rond deze galerij, de landelijke omgeving en de kasteelruïne. Men zorgt ervoor dat de sculpturen de omgeving van het terrein verbeteren. Er zijn werken te bezichtigen van Vincenc Vingler, Jiři Seifert, Jaroslav Róna, Václav Fiala en Márius Kotrba.
P1080432k.JPG
De graanschuur

Binnen wordt moderne kunst uit de galerieverzameling tentoongesteld. Er zijn klassiekers uit de 20e eeuw en werken van de voormalig bewoonster Vilma Vrbová-Kotrbová. Een zaal is gewijd aan landschapsschilderkunst en de muurschilderingen van Josef Navrátil zijn nog altijd te bewonderen. Gelijk met het kasteel ontstond een complex van woon- en boerderijgebouwen. Deze gebouwen, zoals de graanschuur, zijn volledig opgenomen in het tentoonstellingscomplex.
P1080424k.JPG
Uitzicht vanaf het kasteelterras

Naast de exposities biedt het kasteel nog veel andere mogelijkheden. Sport- en spelcircuits worden aangeboden aan scholen en er is ruimte voor vergaderingen, cursussen, workshops en evenementen. Belangrijk is ook "Harant's kasteelrestaurant. Een open haard zorgt er voor een romantische sfeer en op zonnige dagen biedt het aangrenzende terras een uniek uitzicht op de omgeving. De optelsom van deze beleving maakt de plek tot een ideale plaats voor een huwelijksceremonie, compleets met fotoreportage en bruiloft. Het mag duidelijk zijn dat ik Klenová van harte aanbeveel om er een bezoek te brengen, omdat het gewoon de moeite waard is en je daar geen spijt van zal krijgen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Woensdag 26 april “Een eindje om in Pisek"

De reis op deze dag was er één met hindernissen. Sneeuwbuien, als was het hartje winter, storten zich op ons neer gedurende de hele rit van ruim 350 kilometer. Onderweg stond het kasteel in Zinkovy op het programma, maar dat is slechts op afstand te zien. In goed humeur rijden we naar Horazd'ovice, maar hier blijkt het centrum volledig op de schop. We gaan snel door naar kasteel Rabi, doch dit is gesloten voor bezoekers. Wauw, dat zit dus allemaal niet mee, maar het is vakantie ! Onze rust nemen we in Pisek, want iets moeten we toch bezoeken kunnen en een kopje koffie in een plaatselijke Cukrarna gaat er altijd in. Na deze pauze heeft Marja er geen zin in om nat te worden, door een mengsel van sneeuw en regen. Ik laat ze een poosje alleen om een ommetje door Pisek te maken.
P1080469k.JPG
De geboortekerk van de maagd Maria

Pisek is een provinciestad met ongeveer 30.000 inwoners, die floreerde tijdens de middeleeuwen. Ze ligt aan de rivier Otava, die toen zand aanvoerde waaruit goud gedolven werd. De stad dankt ook haar naam aan deze gouden periode, omdat Pisek "zand" betekent. In de zomerperiode zijn er dan ook ieder jaar zandsculpturen te bezichtigen langs de rivieroever. Veel is er gedaan om de stad aantrekkelijk te maken, zoals ondermeer blijkt uit de mooie promenade die langs de rivier is aangelegd. Vanuit dit gegeven start ik mijn wandeling, waarbij ik begin met de geboortekerk van de maagd Maria, of "Dĕkanský kostel Narozeni Panny Marie". De oorspronkelijke kerk zou gebouwd zijn in de 13e eeuw, terwijl de 72 meter hoge toren is aangebouwd in 1489. Hoewel ik niet binnen ben geweest moeten in de kerk enkele mooie fresco's en een tinnen doopvont te bezichtigen zijn.
P1080474k.JPG
De pestzuil op Alšovo Námĕsti

Vanaf de kerk kom ik terecht op Alšovo Námĕsti. Dit kleine plein was vroeger het middelpunt van de stad waar de jaarmarkt gehouden werd. Het voor een oude stad belangrijke gebouw van de koninklijke rechter stond op het plein. In het midden staat de pestzuil uit de jaren 1713 tot 1715 van de beeldhouwer Christian Widemann uit Plzen, die geholpen werd door de metselaar František Zeber uit Horazd'ovice. Bovenop de zuil is de beeltenis weergegeven van de maagd Maria met rondom haar sculpturen van negen andere heiligen.
P1080471k.JPG
Barokke woningen aan de Jungmannova Ulici

Overal zijn historische panden te vinden, zoals in de Jungmannova Ulici. De barokke huizen met de nummers 31 en 32 zijn hier een voorbeeld van. Typische rijke luishuizen met mooie gevels en een kenmerkende arcade. Binnen is een historisch museum gevestigd. In het rode pand valt een uitgebouwd venster op tussen de kozijnen van de eerste verdieping. In dit venster staat een houten beeld van de heilige Johannes van Nepomuk.
P1080472k.JPG
De Kloosterkerk van het heilig Kruis

Op het grote stadsplein "Velké Námĕsti" zie ik een gevel vol met schitterende sgraffiti. Het is Klášterni kostel Povýšeni sv. Křiže, die herinnert aan het voormalig klooster van de Dominikanen. De eerste keer dat er geschreven werd over het klooster was in 1308. Bekend is dat het in 1419 werd verwoest door de Hussieten. De kerk is het enig overblijfsel van het klooster. Het hoofdaltaar stamt uit het begin van de 18e eeuw en er zijn in de kerk twee crypten (grafkelders), één voor de leden van de kloosterorde en één voor de familie Šwamberk. De toren is erg laag en eindigt in een piramidevormig dak. De klokken die er in hangen zijn gegoten in 1575 en 1673.
P1080480k.JPG
Het raadhuis aan Velké Námĕsti

Opvallend aanwezig op Velké Námĕsti is het raadhuis van Pisek. Het is gebouwd in de jaren tussen 1740 en 1765 en heeft twee torens, die aan alle kanten een wijzerplaat met de tijd hebben. Het raadhuis heeft twee etages en op de begane vloer is een arcade. Bovenin de voorgevel bevindt zich het stadswapen en op het dak staan barokke vazen en beelden die kracht, geduld en gerechtigheid moeten voorstellen. Van het balkon van het raadhuis werd voortijdig de Tsjecho-Slowaakse republiek uitgeroepen, tijdens een manifestatie op 14 oktober 1918.
P1080484k.JPG
De "Sladovna" aan de rivierpromenade

Via het raadhuis en een tussendoor gangetje kwam ik langs het museum, waarin de VVV te vinden is en bereikte ik de rivierpromenade. Hier staat een oud gebouw "Sladovna" waar tussen 1864 en 1973 mout werd gekweekt en opgeslagen voor de brouwerijen in Pisek en Protivin. Nu is het een cultureel centrum gericht op gezinnen met kinderen.
P1080485k.JPG
De stenen brug "Kamenný Most"

Het is, ondanks de kletterende regen, heerlijk wandelen over de promenade langs de rivier "Otava". Even verderop ligt de oudste brug van het land. De brug is gebouwd aan het eind van de 13e eeuw, rond 1265, en staat ingeschreven in het register van beschermde historische monumenten. Veel schade liep de brug op tijdens de hoge waterstanden in 2002, waarbij hij volledig onder water kwam te staan. De brug is 110 meter lang en 6,5 meter breed en alleen fietsers en voetgangers mogen er gebruik van maken. Hoewel de brug ouder is dan de Karelsbrug in Praag worden ze vaak met elkaar vergeleken, doch bezit de Karelsbrug nog torens die hem monumentaal maken.
P1080491k.JPG
De decoratie op de brug

Na de watersnood in 2002, toen de waterspiegel 8,5 meter hoger lag dan normaal, werd direct begonnen met herstelwerkzaamheden, werden kades opgehoogd en ontstond de rivierpromenade die nu te zien is. Op de brug zijn vier beeldengroepen geplaatst in de 18e eeuw. Te zien zijn de heilige Anna Samotřeti, de kerstening van koning Václav, Jan Nepomuk met twee schapen en de kruisiging van Jezus met in zijn bijzijn Maria, Maria Magdalena en Johannes de Doper.
P1080497k.JPG
Hotel Dvořáček

Teruglopend over de inmiddels bekende pleinen van de stad kom ik bij het hotel Dvořáček waar dichtbij mijn auto op de parkeerplaats staat. Het pand is gerealiseerd door de plaatselijke apotheker Rudolf Dvořáček in 1899. Hij wilde de gevel versieren met schilderingen, waarvoor hij de nationale schilder Mikoláš Aleš naar zijn stad haalde. Hij maakte de 11 ontwerpen met motieven uit de geschiedenis van Pisek. De violist Professor Otakar Sevčik was, gedurende 35 jaar, de eerste gebruiker van het gebouw en vestigde er zijn muziekschool. Later werd het hotel en vandaag is er een café-restaurant in ondergebracht.

Wij vervolgen inmiddels onze weg in de warmte van de auto en overwegen dat Pisek een heel aantrekkelijke provincieplaats is. Leuke winkeltjes en gezellige cafés maken het tot een rustige plaats om van hieruit de omgeving te verkennen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Wat zit er in het vat voor 2018?
Voorlopig schrijf ik nog even door over onze bevindingen in 2017. Een voorjaarsvakantie zit er voor dit jaar niet in, omdat eind april de oudste kleindochter gaat bevallen van een zoon en er moet de komende periode gewerkt worden aan hun nieuwe huis. Onze vakantie 2018 staat gepland voor de periode half augustus tot half september. Halverwege dit jaar ga ik meer laten weten over het te volgen programma. Een ding staat al vast onze pension/hotel verblijven duren voortaan allemaal een hele week om iets meer rust in te bouwen. De reserveringen zijn vastgelegd in Splzov (Zelezny Brod), Dolni Brusnice (Dvur Kralove), Moravsky Zizkov (Lednice, Breclav) en tenslotte Skalna (Frantiskovy Lazne).
We hebben er nu alweer zin in !!!!!!!!!!
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Donderdag 27 april “Hrad Landštejn en Slavonice"

Op het programma staat een bezoek aan Hrad Landštejn. We vinden het in een heuvelachtige, maar zeer bosrijke omgeving op ongeveer 24 kilometer van ons motel Dacice. Het is eigenlijk het zuidelijkste punt van Bohemen, dat door zijn gure klimaat Tsjechisch Canada wordt genoemd.
P1080505k.JPG
Hrad Landstejn in volle glorie

Het was in het jaar 1222, dat het bestuur van dit deel van het land werd overgenomen door de Tsjechische koning Přemysl Otakar I. Hij liet een kasteel bouwen om de belangrijke handelsroutes, de grens tussen de Tsjechische landen (Bohemen en Moravië) en Oostenrijk te verdedigen. Otakar benoemde de Moravische edelman Hartlieb van Landstejn als wachtmeester op dit kasteel. Het was in deze periode, dat in het buurland Oostenrijk de heersende Babenbergs stierven en er land te verdelen was. Daarvoor was het noodzakelijk dat Přemysl Otakar II zou trouwen met de laatste weduwe uit de Babenbergs familie Markéta Babenberg. Het werd een huwelijk met als politiek doel, dat hij nu rechten kon laten gelden op Oostenrijk als zwager van de laatste Babenberg hertog.
P1080507k.JPG
De toegang tot de burcht

In 1252 werd het huwelijk gesloten en moest er, in de kleine uurtjes, gewerkt gaan worden aan het krijgen van kinderen voor de noodzakelijke erfopvolging. Het zou echter niet meevallen, want op het moment dat het huwelijk werd voltrokken was Markéta al 50 en haar echtgenoot pas 20 jaar. Na de werkelijke onvruchtbaarheid van Markéta vastgesteld te hebben, scheiden ze na 8 jaar huwelijk. Een jaar later trouwde Otakar II, hij is inmiddels 29 jaar, met de 15-jarige Kunigunde van Halitsch. Naast het verwekken van een aantal onwettige kinderen bij minnaressen, schonk Kunigunde hem 4 kinderen. De laatste in dit rijtje was Wenceslav II, die zich later koning van Bohemen en Polen mocht noemen.
P1080509k.JPG
Naar het binnenste deel

Tot zover de opmerkelijke geschiedenis rondom Hrad Landštejn in de 13e eeuw. Aan het einde van deze eeuw kwam de burcht in bezit van de familie Vitkovec, de latere Rožmberks, die zich Heren van Landštejn gingen noemen. De belangrijkste middeleeuwse kasteeleigenaar was Vilém z Landštejn, die het landgoed in 1315 in bezit kreeg. In die tijd hield de burcht de controle op de belangrijkste handelsroute tussen Italië, Oostenrijk en Tsjechië.
P1080512k.JPG
Oude historie in beeld gebracht

In de 15e eeuw wisselde de burcht steeds vaker van eigenaar tot het in 1171 getroffen werd door een hevige blikseminslag in de toren. Door de daaropvolgende brand werd het gehele complex ernstig beschadigd, raakte in verval en eindigde in een romantische ruïne.
P1080515k.JPG
Geen wonder, dat hier films worden opgenomen

In 1972 is een grote renovatie van start gegaan om het restant van de burcht te redden. in 1990 werd Landštejn weer voor het publiek open gesteld. Met zijn huidige uitstraling behoort Hrad Landštejn tot één van de best bewaarde bezienswaardigheden uit de middeleeuwen. Het oudste romaanse deel met een paleis gebouwd tussen twee verdedigingstorens in uniek in Tsjechië. Het kasteel is ook ontdekt door filmmakers. Zo vonden er, in 1999, opnames plaats voor de wereldberoemde film over het leven van Jeanne d'Arc. De geschiedenis van het kasteel is terug te vinden in een tentoonstelling, die in de burcht bezocht kan worden.
SAM_0582k.JPG
Aankomst in Slavonice

We eindigen onze betrekkelijk korte rit in Slavonice. Je wandelt er over een plein met prachtige huizen, die zijn voorzien van de mooiste sgraffito. In 2012 waren we eerder in deze plaats en heb ik ons bezoek uitgebreid beschreven. Voor geïnteresseerden zijn deze hier deel 1 en hier deel 2 terug te vinden.

Al met al hadden we een hele fijne dag, waarbij we niet snel de winterse omstandigheden zullen vergeten.
 

Ad Verschoor

Donateur
We eindigen onze betrekkelijk korte rit in Slavonice. Je wandelt er over een plein met prachtige huizen, die zijn voorzien van de mooiste sgraffito. In 2012 waren we eerder in deze plaats en heb ik ons bezoek uitgebreid beschreven. Voor geïnteresseerden zijn deze hier deel 1 en hier deel 2 terug te vinden.
Slavonice
Ik kom er achter dat de verwijzing niet precies uitkomt bij mijn beschrijvingen over Slavonice. Ze staan echter wel op de pagina waarop je terecht komt. Wel even naar beneden scrollen !!!!
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Vrijdag 28 april “Zomaar wat provinciesteden in Zuid-Moravië"
Deel 1. Námĕšt nad Oslavou


We bezoeken wat plaatsen, die nauwelijks beschreven zijn in de annalen van dit forum. De eerste, die we aandoen is Námĕšt' nad Oslavou. Een plaats op zo'n 20 kilometer oostelijk van Třebič en behorend dat district. De eerste vermelding van de plaats stamt uit het jaar 1234. Het telt ongeveer 5200 inwoners, maar straalt een grote allure uit. Zo werd de plaats aan het einde van de 19e eeuw, per spoor, verbonden met Brno. In 1923 werd Námĕšt nad Oslavou uitgeroepen tot stad.
P1080559k.JPG
Het plaatselijk kasteel majestueus hoog bovenop een berg

Bij binnenkomst van de stad kan het plaatselijk kasteel niemand ontgaan. Het staat op een 60 meter hoge berg boven de rivier Oslava. De voorganger van het kasteel was een middeleeuwse burcht, waarvan één ronde toren bewaard is gebleven. In de gotische burcht werd aan het einde van de 15e eeuw één van de eerste drukkerijen van Tsjechië opgezet. De eerste uitgave van de Tsjechische grammatica rolde er in 1533 uit de persen. Het huidige renaissance kasteel werd gebouwd in de jaren 1560 tot 1570.
P1080544k.JPG
De toegang tot het kasteel

De drukkerij werd in dezelfde jaren overgeplaatst naar Kralice nad Oslavou en hier werd in 1579 de zesdelige en kostbare Bijbel "Bible kralická" gedrukt. Deze staat bekend als eerste vertaling van de Bijbel in de Tsjechische taal. Een exemplaar is te vinden in het plaatselijke museum. In 1752 kwam het kasteel in bezit van de familie Haugwitz, die enkele muzikale persoonlijkheden heeft voortgebracht. Zo ontstond een kasteelorkest met meer dan 30 instrumentalisten en solisten. Tijdens concerten en opera's bleek steeds de klasse van dit orkest en een waar centrum van barok ontstond.
P1080550k.JPG
De binnenkant van het kasteel

De familie Haugwitz bleef eigenaar tot het einde van de tweede wereldoorlog, waarna de staat het in bezit nam. In 1949 werd het kasteel opengesteld voor het publiek en vele reconstructies volgden. In de zomer van 2017 werd ook de toegangspoort gerenoveerd. Op de foto is nog de oude situatie te zien. Rond het kasteel is een bos waarin reeën en herten een plekje hebben gekregen. In het kasteel is een omvangrijke verzameling wandtapijten ondergebracht en er vinden nog altijd concerten van klassieke muziek plaats. Op het binnenhof zijn de optredens van folkgroepen populair.
P1080556k.JPG
De brug over de Oslavou met de Kerk van Johannes de Doper

Onderaan de heuvel met het kasteel ligt een opvallende brug over de Oslava. Hij behoort tot de oudst bewaard gebleven stenen bruggen van de Tsjechische Republiek en is gebouwd in 1737. Hij is 62 meter lang en wordt opgeluisterd met 20 barokke beelden van Jozef Winterhalder. We zien er de aartsengelen Gabriël, Michaël, Rafaël en verschillende heiligen als St, Florian, Franciscus van Assisi, Jan van Nepomuk en Sint Wenceslas.
P1080561k.JPG
De historische brug van de andere zijde

In Centraal-Europa zijn een aantal bruggen met beelden van heiligen. De meeste zijn te vinden in Tsjechië. Er is de Karelsbrug in Praag met 30 beelden. Deze brug in Námĕšt nad Oslavou heeft er 20 en Žd'ár nad Sázavou heeft er 8. De bruggen in Klodsko, Most en Lnáře hebben er 6 en de rij wordt gesloten door Pisek en Jaromĕřice nad Rokytnou waar de bruggen zijn voorzien van 4 beelden.
P1080563k.JPG
De alom aanwezige beelden als Pestzuil, of Heilige Drie-eenheid

Bij het oversteken van de brug bereiken we Masarykovo Námĕsti en direct valt hier het beeld op van de Heilige Drie-eenheid. Deze beelden zijn te vinden in de plaatsen, die van de pest bewaard zijn gebleven. De pestzuil is ter herinnering aan de slachtoffers van deze verschrikkelijke en dodelijke ziekte. Het beeld dat we hier zijn is uit 1715 en een werk van Antonin Riga uit Brno. Hij staat bekend om zijn monumentale werken, als de pestzuilen in Hodonin, Velehrad en Uherské Hradištĕ en zijn beelden van de heilige Drie-eenheid in Brno en het exemplaar die we op de foto zien. Naast deze stenen kolommen maakte hij indruk met zijn houtsnijwerk in decoraties van orgelkasten in Brno.

Deze zuil werd gemaakt in opdracht van Isabel van Werdenberg. Op de top van de pilaar bevindt zich een bol waarop God de Vader en Christus met het kruis zitten. De Heilige Geest zweeft boven hen in de vorm van een moderne metalen duif. Het beeld van de Maagd Maria staat op een console, die uit de zuil steekt.
P1080568k.JPG
De voorgevel van Kostel sv. Jana Křtitele

Op en aan het plein zien we verder een bron, het renaissance raadhuis en het plaatselijk museum. Tenslotte zijn er het klooster en de De Kerk van Johannes de Doper. De oorspronkelijke romaanse kerk werd gebouwd in 1345 en door brand volledig verwoest in 1629. Met de bouw van de huidige kerk werd begonnen in 1639 in opdracht van graaf Jan Baptist van Werdenberg. De inwijding gebeurde in 1641.
De beelden van vijf heiligen aan de voorgevel zijn van de hand van Adolf Loos en hij maakte deze in 1910. In de toren hangen 3 klokken , waarvan de oudste in het jaar 1665 gemaakt moet zijn.

Afsluitend zou ik willen zeggen, dat mocht u in de buurt zijn, de plaats met zijn kasteel zeker een bezoek waard is.

Voor meer informatie: www.namestnosl.cz, www.zamek-namest.cz
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Vrijdag 28 april “Zomaar wat provinciesteden in Zuid-Moravië"
Deel 2. Jaromĕřice nad Rokytnou


De tweede provinciestad, die we bezochten was Jaromĕřice nad Rokytnou. Het ligt op ongeveer 13 kilometer ten zuiden van Třebič en bijna 39 kilometer ten noorden van Znojmo. Het is een kleine stad met nog geen 4300 inwoners. Bij het parkeren op Námĕsti Miru blijkt het te beschikken over een opvallend centrumgebied. Op een hoek met Dobrovského staat het Raadhuis uit 1931. Een functioneel gebouw in een stijl die past bij de periode tussen de beide wereldoorlogen. In het gebouw vinden we verder de toeristen informatie en de plaatselijke bibliotheek. Op het Vrijheidsplein een bron met twee sculpturen van de kleine Johannes de Doper en de Heilige St. Kateřina. Een kolom van de heilige drie-eenheid maakt het plein compleet. We zien een sokkel in twee etages met beelden van Sint Karl Borrmejského, de heilige Rocha en Sint Sebastian. Op de driezijdige pilaar is het beeld van de heilige drie-eenheid geplaatst. De zuil is gerealiseerd in 1716 en tot stand gekomen in opdracht van Jan Adam von Questenberg.
SAM_0643k.JPG
De zuil van de Heilige Drie-eenheid

Deze Jan Adam was een Tsjechische edelman, eigenaar van het landgoed rond Jaromĕřice nad Rokytnou en de keizerlijke griffier. Op 23 februari 1678 is hij in Wenen geboren. Hij is voor Jaromĕřice de belangrijkste persoon geweest en is er op 10 mei 1752 overleden. Op jonge leeftijd heeft hij veel van Europa mogen zien. Zo kwam hij in aanraking met onderwijs en cultuur in Wenen, Dn Haag, Parijs, Versailles en Londen. In 1699 werd hij op 21-jarige leeftijd volwassen verklaard en mocht hij zijn nalatenschap gaan verzilveren. Het was 12 jaar later, toen hij opdracht gaf tot de bouw van een monumentaal kasteel. Het moest een barok kasteel worden en enige gelijkenis vertonen met het bekende paleis van Versailles.
P1080581k.JPG
Het kasteel van Jaromĕřice nad Rokytnou

Het werk aan wat oorspronkelijk nieuwbouw was van allerlei oudere gebouwen begon onder leiding van de Oostenrijkse architect Jakub Prandtauer. Het duurde 37 jaar om het nieuwe barokke kasteel te voltooien. Het kasteel kenmerkt zich door z'n geelwitte kleuren met rode daken, de torens en de grote koepel. Helaas stonden wij er voor gesloten deuren, omdat in April en Oktober het kasteel alleen in de weekenden geopend is. In de tussenliggende zomerperiode is het dagelijks geopend, behalve op maandag dan blijft het zoals zoveel in Tsjechië gesloten voor publiek.
P1080580k.JPG
Het dorp valt in het niet bij dit Zamek.

Van horen zeggen weet ik dat een rondleiding door de vertrekken, die rijk voorzien zijn van plafondschilderingen, de moeite waard is. Te zien zijn de balzaal, een zaal met familieportretten, de bibliotheek, het theater en een grote verzameling porselein en historische muziekinstrumenten. Edelman Jan Adam hield veel van barokke muziek. In zijn eigen orkest speelde hij luit en organiseerde hij muzikale festiviteiten. Nog altijd wordt er jaarlijks een muziekfestival georganiseerd. Aan de achterzijde van het kasteel bevindt zich een grote Frans-Engelse landschapstuin naar een ontwerp van Jean Trehet, die bekend is van de tuinen rond slot Schönbrunn in Wenen.
P1080576k.JPG
Kostel Sv. Markéty

Eén geheel met het kasteel vormt Kostel sv. Markéty. In tegenstelling tot het kasteel zien we hier een voornamelijk roodwitte uitvoering, die gezamenlijk een mooi schouwspel opleveren. Ook voor de kerk was Jakub Prandtauer verantwoordelijk, hoewel niet uitgesloten is dat hij hulp kreeg van Johann Lucas von Hildebrandt. Deze Weense architect werd bekend door de bouw van o.a. de Belvedere paleizen in Wenen. De herbouw van de kerk begon in 1716 en werd voltooid in 1782. In de koepel is een fresco te zien van Johannes de Doper, die in 1734 geschilderd is door Karel František Tepper.
P1080582k.JPG
De brug over de rivier Rokytna

Ook in deze plaats zien we een stenen brug, die voorzien is van enkele beelden van heiligen. Niet geheel bekend is wanneer de brug gebouwd is, maar de beeldengroepen zijn afkomstig uit het begin van de 18e eeuw. Aan de ene zijde is een groep rond Johannes van Nepomuk (1714) en een kruisbeeld met de Heilige Maria Magdalena uit 1716. Op de andere kant de Heilige Jan Sarkander en een groep met zeven slaven uit de orde van de Heilige Maagd Maria uit Florence. Zij hadden zich in 1240 hier gevestigd om in volledige armoede hun leven voort te zetten.
P1080586k.JPG
Kaple sv. Kateřiny

Over de brug zien we de kapel van de Heilige Katerina, die gebouwd is in de jaren 1671 en 1672. De kapel werd toegevoegd aan het ziekenhuis dat al op deze plaats bestond vanaf 1382. In de voorgevel van de kapel zien we nissen met rechts een beeld van de Heilige Joseph en links van Immaculata. Bovenin een schild met de Questenbergs, als oprichters van het ziekenhuis.

Voor meer informatie: www.jaromericenr.cz, www.zamek-jaromerice.cz

Na deze beschrijvingen volgt binnenkort nog een afsluitend verhaal over dit gebied en besluit ik mijn reisverslag 2017. We gaan ons opmaken voor een nieuwe reis, waarvan de start op zondag 19 augustus 2018 zal zijn. Binnenkort zal ik die plannen bekend maken. We hopen op weer een prachtige reis, want we zijn nog steeds niet uitgekeken in dit land.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

De afsluiting.

Mijn laatste hoofdstuk 2017 gaat over het Nationale park Dyje-dal of "Národní Park Podyji" Een gebied in het zuidelijk deel van Tsjechië, ten westen van Znojmo. Een gebied waar Zámek Vranov nad Dyjí bekend staat als blikvanger en meerdere malen in dit forum beschreven is, zoals in mijn verslag 2013. Het gebied laat echter veel meer aardige plekjes zien, die absoluut de moeite van een bezoek waard zijn. Niet voor niets is het een nationaal park geworden, dat de grens overgaat tot in Oostenrijk. Het park met een omvang van 62 km² omvat het dichtbeboste dal van de Dyje-rivier, dat door zijn ligging langs het IJzeren Gordijn ongeschonden bleef. De diep ingesneden stroom van de Dyje en de omringende rotsformaties zijn uitzonderlijk waardevolle natuurmonumenten. Het gebied is voor 84% bebost en niet verwonderlijk is het dan ook dat er zich meerdere bezienswaardigheden bevinden.
P1080636k.JPG
Hrad Bitov

Het eerste dat we willen bewonderen is Hrad Bitov. We zien heyt liggen op een hoge kan langs de rivier de Dyje. Het kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd om de zuidgrens van het Přemyslidenrijk te bewaken tegen aanvallen van Oostenrijk. Het kasteel heeft behoorlijk wat verbouwingen gehad maar toch heeft het zijn middeleeuws karakter behouden.
P1080641k.JPG
De toegangspoort tot het kasteel

Het kasteel is in de periode van 1755 tot 1904 in bezit geweest van de familie Daunes. Zij zijn het geweest die aan het bouwwerk de neogotische vorm hebben gegeven, die het tot op vandaag nog uitstraalt. De laatste eigenaar was George Haas. Hij was de eigenaar van de bekende Haas- en Czjzek porselein fabrieken in Slavkov bij Karlovy Vary en stichter van de eerste particuliere dierentuin. Hij heeft gezorgd voor een bizarre verzameling opgezette dieren in het kasteel. De 50 opgezette honden vormen de grootste verzameling in zijn soort in de wereld.
P1080648k.JPG
De binnenkern met de Kostel Nanebevzeti Panny Marie

In de kasteelkapel werd het gotische houtsnijwerk van Madonna met een kind uit het begin van de 14e eeuw bewaard. Sinds 1945 is het kasteel in eigendom van de Tsjechische staat. Tenslotte moet ik nog vermelden dat het oorspronkelijke middeleeuwse dorp Bitov was overstroomd bij de aanleg van het stuwmeer. Het dorp is in 1930, op enkele kilometers van het vroegere Bitov, opnieuw opgetrokken.
P1080664k.JPG
De molen in Lesna

Na zo'n 17 kilometer gereden te hebben komen we terecht in Lesna. Een dorpje met 262 inwoners, dat pas in 1794 werd gesticht. De eerste dorpelingen behoorden tot de allerarmste mensen als zeelui, boeren, houthakkers en dagloners. Op het dorpsplein zien we de kerk van St. Theresa uit 1868 en een motorfietsmuseum. Aan de rand van het dorp staat een in het oogspringende windmolen, die in 1862 gebouwd is door Franz Czerny. Hij was eerder betrokken bij de bouw van een zelfde soort molen in het nabijgelegen Oostenrijkse Recu. In het traditionele molenhuis met tuin is nu een drukbezocht restaurant gevestigd.
P1080665k.JPG
Het IJzeren Gordijn

Op korte afstand van Lesna komen we terecht in Čižov. Het is een dorp waar we restanten kunnen bezichtigen van wat eerder het IJzeren Grodijn was. Deze grens tussen Tsjechië en Oostenrijk bestond uit ijzeren hekken die onder stroom stonden, observatietorens, greppels , prikkeldraad en strenge grenscontroles met honden. Het is het enige bewaard gebleven deel van het IJzeren Gordijn in de Tsjechische Republiek.
P1080668k.JPG
Het historische grenskantoor is nu informatiecentrum

Deze bijzondere plek wordt vanzelfsprekend ook aangedaan in de Iron Curytain Trail, ofwel de IJzeren Gordijn route. Een internationaal fietstraject, die door het gehele Europese continent gaat en een lengte heeft van 10.500 kilometer.
Het traject in Tsjechië is 770 kilometer lang. Diverse keren passeer je de Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische grens. Iets wat vroeger ondenkbaar was geweest. Het eindpunt van het Tsjechische gedeelte is hier in Čižov bij het informatiecentrum.
P1080678k.JPG
Hrad Cornštejn

We sluiten onze trip af bij Hrad Cornštejn. Deze ruïne ligt op slechts een kilometer van hrad Bitov.
Het is te vinden op een hoge rotsachtige landtong van de enorme rivierbedding van de rivier de Dyje, vlakbij de monding van de rivier Želetavka. Het oorspronkelijke kasteel dateert uit de 14e eeuw. Lange tijd is het in bezit geweest van de Lichtenburgs, doch toen het in 1617 eigendom werd van Jankovs, werd het kasteel verlaten verklaard. In 1945 werd het kasteel genationaliseerd.
P1080639k.JPG
Zicht op hrad Cornštejn

Om het kasteel te bereiken moet ongeveer een kilometer te voet worden afgelegd. Na restauratiewerkzaamheden in 1998 en 1999 werd het kasteel voor het eerst opengesteld voor publiek. Te zien zijn houten galerijen, de kasteelgronden, het artilleriebastion en de kelders.

Tot slot.

Door drukte in de afgelopen maanden heb ik jullie geen complete beschrijving kunnen leveren van alles wat we bezocht hebben tijdens onze vakanties in 2017.
Deze dagen gaan alle vakanties 2018 van start en wordt het de hoogste tijd mijn verhalen van vorig jaar af te ronden.
Binnenkort start ik met het programma voor onze reis in 2018, want die gaat voor ons weer beginnen op zondag 19 augustus.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan