Vergeten geschiedenis: de Sorben wilden bij Tsjechoslowakije

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In het Zuidelijk deel van Oost-Duitsland wonen de Sorben. De Sorben (die ook wel Wenden genoemd worden) zijn een Slavische minderheid die een taal spreken die nauw verwant is aan het Tsjechisch (en dat geldt vooral voor het Boven-Sorbisch.
Na de oorlog wensten deze Sorben aansluiting bij Tsjecho-Slowakije en met de daarmee gepaard gaande gebiedsuitbreiding zou dat bijna aan Berlijn hebben gegrensd. Echter het liep anders: Stalin zag het niet zitten, want zijn Duitsland, de DDR, zou dan nog kleiner worden en Beneš hield zich – wijselijk – op de vlakte.

Het is een weinig bekend stukje historie en ondanks alle websites over de Sorben is de enige bron een artikel uit de Prager Volkszeitung, een weekblad voor Duitsers in Tsjechië. Er klinkt enige jaloezie uit: de Sorbische minderheid had het in de DDR stukken beter dan de Duitse minderheid in de ČSSR…

Weet iemand meer?
 
Dieter, als je in google intikt Lausitzer Sorben krijg je genoeg informatie.

In het Tsjechisch heten ze overigens Lužičtí Srbové .
 
Hallo Václav,

Klopt ik heb die sites al allemaal doorgeploegd, maar over dit kleine stukje geschiedenis niets. Het is overigens nooit een echt haalbaar plan geweest en het werd ook zeker niet door de meerderheid der Sorben gedragen, voornamelijk door de "politieke voorhoede".

Maar mischien volgt er nog meer.

Groet, Dieter
 
Bovenaan