Vaclav Havel

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e42774i20061005

havel.jpg

Vaclav Havel is 70 geworden. hij vierde dit heuglijke feit in Praag met veel glitter en glamour.
een Hollywood party vergelijking waardig.
een kleine duizend (!!!) genodigden, journalisten en acteurs en schrijvers en politici en vele andere beroemdheden, kwamen bijeen in het St Anne kerk in Praag, welke gerestaureerd is met geld van de Vision 97, een liefdadigheidsfonds gesticht door Havel.
volgens Havel's vrouw, Dagmar, was eea wat groter uitgevallen dan in eerste instantie de bedoeling was.
 

Tabe

† In Memoriam
Marcel schreef:
..... volgens Havel's vrouw, Dagmar, was eea wat groter uitgevallen dan in eerste instantie de bedoeling was.
Ik gun het hem van harte en wens hem nog vele jaren in een redelijke gezondheid toe.:bloem: :bloem:
 
Ben ik met je eens Tabe. De man heeft toch heel wat betekend voor Tsjechië. Ik hoop dat hij nog lange tijd van het leven kan genieten.
 

Marcel

Moderator
bron: Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e50095i20070118

Havel gaat zich inzetten om het Paroplavba, nu Vltava-restaurant, te behouden, waar in de jaren '70 en '80 de Praagse dissidenten bijeen kwamen. Het is min of meer ook de geboorteplaats van Charta 77. Het restaurant bevindt zich aan de kade van de Moldau, Rasinovo Nabrezi 1, in een houten gebouw uit de jaren '40, wat in 1995 tot cultureel erfgoed is uitgeroepen.

Havel heeft o.a. de hulp ingeroepen van de Praagse burgemeester.
 
Ik sluit me volledig bij jullie aan Tabe en Rojo!
helaas wordt zijn belangijke rol door velen in Tsjechie niet erkend/gewaardeerd. al was het maar, dat hij zich nooit heeft laten compromiteren tijdens het communisme, in tegenstelling tot vele moderne politici die thans met een grote bek afgeven op alles wat rood lijkt, maar wel ooit zelf lid van de KSC zijn geweest....
velen - en ook westerse politici - zouden een voorbeeld aan hem kunnen nemen
 

Freddy2005

† In Memoriam
Václav Havel met hartritmestoornissen in ziekenhuis

Ex-president Václav Havel is gisteravond met hartritmestoornissen opgenomen in het ziekenhuis.

Havel's secretaris, Jakub Hladík, meldde vandaag dat het niet om ernstige problemen ging en de 71-jarige Havel zich terug goed voelt.

Donderdag laatstleden ontving Havel nog de Karel Čapekprijs.

radio.cz

novinky.cz
 
Havel wil internationale dissidentenvereniging

Bron: De Volkskrant - Jan Hunin - 6 maart 2008

WARSCHAU - De Tsjechische oud-president Vaclav Havel heeft tijdens een filmfestival in Praag opgeroepen een internationale dissidentenvereniging op te richten. ‘De Wereld tegen Geweld’ zou moeten toezien op schendingen van mensenrechten in de wereld.

Behalve voor dissidenten zou ‘De Wereld tegen Geweld’ openstaan voor mensenrechtenactivisten en slachtoffers van schendingen van de mensenrechten. Als mogelijke leden noemde Havel de Dalai Lama en de zonder vorm van proces op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay opgesloten aanhangers van Al Qaida.

Havel deed zijn oproep tijdens de opening van ‘Eén wereld’, een aan de mensenrechten gewijd Tsjechisch filmfestival. De organisatoren hopen een deel van hun documentaires ook op Cuba, in Wit-Rusland en Birma te vertonen.

Onder het communisme was Havel zelf een bekend dissident. Als een van de oprichters van het anti-communistische Charta 77 zat hij vijf jaar in de gevangenis. Ook als president van Tsjechoslowakije en later Tsjechië kantte hij zich herhaaldelijk tegen schendingen van de mensenrechten op Cuba en in Tibet.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ex-president Václav Havel geopereerd

Ex-president Václav Havel onderging gisteren een kleine heelkundige ingreep in het Praagse Motol ziekenhuis. Naar de ziekenhuisinformatie wordt de ex-president door artsen van de neus- oor en keelkliniek behandeld en is zijn toestand stabiel. Dezelfde informatie wordt ook op de web-site van Havel gegeven.
 
bron: Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e50095i20070118

Havel gaat zich inzetten om het Paroplavba, nu Vltava-restaurant te behouden, waar in de jaren '70 en '80 de praagse dissidenten bijeen kwamen. Het is min of meer ook de geboorteplaats van Charta 77. Het restaurant bevindt zich aan de kade van de Moldau, Rasinovo Nabrezi 1, in een houten gebouw uit de jaren '40 wat in 1995 tot cultureel erfgoed is uitgeroepen.

Havel heeft o.a. de hulp ingeroepen van de Praagse burgermeester.
Dat heeft Havel dan goed gedaan want de burgemeester is een zeer simpatiek iemand en zelfs nog zeer jong, hij is en staat voor zeer veel zaken open.
Zelf ken ik hem goed en heb zijn hulpzaamheid reeds ervaren.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Gezondheidstoestand is ernstig

De gezondheidstoestand van ex-president Václav Havel, na de ingreep van maandag, is zeer ernstig.

Volgens de informatie die door het ziekenhuis wordt verstrekt, verzet hij zich tegen een radicale behandeling. De ex-president zou grote pijn lijden. Er is een konsilium van tien deskundigen bijeengeroepen, ook uit andere ziekenhuizen. Ook de minister van volksgezondheid is op de hoogte gebracht van de toestand, zei directeur van het Universitaire Ziekenhuis Motol, Miloslav Ludvik. Om 14h00 wordt een persconferentie gehouden om de huidige stand mede te delen.

idnes.cz

VOT2870bf_Havel_Vaclav.jpg


Foto van 09 december 2008.
 
Jee, wat naar. Ik ben een grote bewonderaar van Havel en hoop toch niet dat hij, na zoveel goed werk er snel tussenuit gaat piepen! Hopen op het beste!
 

Freddy2005

† In Memoriam
Toestand Vaclav Havel slecht maar stabiel

De toestand van de voormalige president van Tsjechië, Vaclav Havel, is stabiel, maar slecht. Twee dagen geleden onderging Havel (72) een operatieve ingreep aan zijn keel. Een klein abces dat het de oud-president moeilijk maakte te slikken, werd weggesneden. Havels herstel wordt belemmerd door een slecht functionerende rechterlong, waardoor hij moeite heeft met ademhalen.

Meerdere ziekenhuisopnames
De oud-dissident heeft een geschiedenis wat betreft ademhalingsproblemen die teruggaat tot de tijd dat hij vastzat in communistische gevangenissen. Ook de afgelopen jaren werd hij meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen. Hij lijdt aan chronische bronchitis sinds in december 1996 een derde deel van zijn rechterlong werd verwijderd na ontdekking van een tumor.

Dissidente toneelschrijver
Havel was een dissidente toneelschrijver toen hij in 1989 de revolutie leidde die op vreedzame wijze een einde maakte aan het communistische bewind. Datzelfde jaar werd hij president van Tsjechoslowakije. Na de opsplitsing van het land in Tsjechië en Slowakije in 1993 werd hij president van Tsjechië. Zijn laatste ambtstermijn eindigde in februari 2003. (ap/adb)

hln.be 14/01/09 16u22
 

Freddy2005

† In Memoriam
Toestand verbeterd

De gezondheidstoestand van oud-president Václav Havel gaat langzaam maar zeker de goede richting uit. Zijn rehabilitatie is zover gevorderd dat hij wellicht volgend week-end het zieknhuis mag verlaten.

radio.cz

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vaclav Havel heeft ziekenhuis verlaten

Vanmorgen heeft een goeduitziende Vaclav Havel het Motol ziekenhuis verlaten. Voor zijn vertrek was er nog een onderhoud met de journalisten. Daar bedankte Havel de ziekenhuisdokters, iedereen die geïnteresseerd was in zijn toestand, zijn vrouw en de media voor informatie over zijn gezondheidstoestand. Havel zei: "hij voelt zich absoluut beter dan een paar dagen geleden". Hij was vergezeld van zijn vrouw en ziekenhuis directeur Miloslav Ludvik.

JW28c54a_121554_522073.jpg


idnes.cz (foto's en video)
 
Ik lees net pas de berichten over zijn gezondheid.

Hopende dat hij het nog lang mag doen.

Ik bewaar bijzonder goede herinneringen aan hem.

Maar ja, eens moeten we er aan geloven.
 
Bovenaan