Tweede editie Gay Pride in Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
praagpride.jpg


18-04-12 | Vorig jaar werd de allereerste Prague Pride georganiseerd in het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Voorafgaand aan het evenement was opschudding ontstaan nadat een belangrijke adviseur van president Vaclav Klaus homoseksualiteit een afwijking had genoemd. De president weigerde zich daarvan te distantiëren. Ook de hoogste vertegenwoordiger van de Katholieke Kerk in Tsjechië liet van zich horen. In een brief vroeg aartsbisschop Dominik Duka de burgemeester van Praag de vergunning van de Pride in te trekken. Ondanks alle commotie vooraf verliep dat Pride zelf zonder noemenswaardige incidenten en de eerste editie met een bezoekersaantal van enkele duizenden mocht een succes worden genoemd.

Prague Pride 2012 zal worden gehouden van 13 tot 19 augustus 2012 op diverse locaties in Praag. De organisatie heeft de ambitie om nog meer bezoekers te trekken dan vorig jaar. Met 7 dagen vol feesten, debatten, concerten, tentoonstellingen, theater en meer, zal Prague Pride 2012 de Tsjechische LGBT-gemeenschap vertegenwoordigen in al zijn kleuren. Het thema van dit jaar is "Onze kleuren samenbrengen", met het doel om het grote publiek laten kennismaken met LGBT-gemeenschappen die meestal verborgen blijven, zoals de LGBT Roma, gehandicapten en transgenders.

Het hoogtepunt van het festival is op zaterdag 18 augustus, met de parade door het centrum van Praag en het aansluitende concert op het Strelecký eiland. De route van de parade zal de deelnemers van het beroemde Wenceslasplein naar het mooie Strelekcy eiland brengen, waar een concert zal worden gehouden met vele lokale en internationale artiesten.

"We willen de Tsjechische samenleving en de bezoekers uit het buitenland laten zien dat we Praag op de kaart blijven zetten als de Centraal- en Oost-Europese hoofdstad van diversiteit en als een van de belangrijkste LGBT bestemmingen in Europa." zegt de directeur van het festival Czeslaw Walek. Prague Pride wordt gehouden onder auspiciën van de burgemeester van Praag, waarmee het belang van de LGBT-gemeenschap door de stad erkend wordt.
 

kuurgast

Donateur
Da's mooi. :toppie: Had even moeite met de term "LGBT-gemeenschap" maar leve de wiki: LGBT is een Engelse afkorting die staat voor 'Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender'.
Zie voor verslag van vorig jaar hier en de website voor meer info is praguepride.com.
 
Bovenaan