"Tussen werk & vakantie!"

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

MartinaK

Moderator
Pilsner Urquell

Pils, sinds 1842 afkomstig uit Plzeň, wordt geprezen om zijn heldere, goudblonde kleur en transparantie. Al sinds Wenceslaus II. Breng de stad bier voort. De vorst verleende 260 burgers het recht om de gouden vloeistof te brouwen. De kwaliteit was echter matig, totdat in 1842 een tiental onafhankelijke brouwerijen fuseerden en een nieuwe, grotere brouwerij vestigden op de oevers van de Radbuza.

01-03- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij.JPG 01-06- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij - bottelen.JPG

De special voor dit doel neergezette fabriek werd gebouwd op zandgrond, waardoor het gemakkelijk was tunnels en kelders aan te leggen. Het nieuwe bier, Pilsner Urquell, werd al snel in heel Europa bekend.

01-05- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij.JPG 01-09- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij.JPG 01-10- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij.JPG

Het informatiecentum, startpunt van rondleidingen, is een modern gedeelte van de oude brouwerij. In het grote informatiecentrum ziet je bijzondere toestellen en methoden van bierbrouwer die nergens in Europa worden gebruikt.

01-05- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij.JPG

De toegangspoort heeft de vorm een triomfboog en werd opgericht in 1892 ter gelengeheid van de 50ste verjaardag van het eerste pilsje. Op de label op de flesjes bier staat een plaatje van deze toegangspoort.

01-01- Plzeň - De toegangspoort van Pilsner Urguell brouwerij.JPG

De kelders en ondergrondse gangen zijn wel 10 km lang. U kunt er zien hoe bier word geproduceerd en opgeslagen met traditionele methoden. De houten vaten met bier worden drie maanden bewaard in het netwerk van gangen die met hand onder de brouwerij zijn uitgegraven.

01-11- Plzeň - Pilsner Urguell brouwerij - kaart van de kelders.JPG 01-12- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij - kelders.JPG 01-13- Plzeň -  Pilsner Urguell brouwerij - kelders.JPG
 

MartinaK

Moderator
En eendelijk dag 4 in Karlovy Vary

Het wereldberoemde kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad) werd halverwege de 14de eeuw gesticht door Karel IV. Volgens overlevering ontdekte hij de plaats doordat een van zijn honden tijdens de jacht in een warmwater viel (vary betekend warmwaterbron).
17-11- Karlovy Vary -  Tržní colonnade -  Karel IV. bron.JPG 17-10- Karlovy Vary -  Tržní colonnade.JPG 17-09- Karlovy Vary - Tržní colonnade.JPG 17-12- Karlovy Vary -  Tržní colonnade.JPG 17-18- Karlovy Vary - Oplatky Wafels.JPG

Vanaf de 18de eeuw kwam de jetset hier van het water nippen. De stad staat ook bekend om zijn porselein – de eerste porseleinfabriek opende zijn deuren begin 19de eeuw – en om glas van de firma Moser.

garfield-coffee.jpg 17-17- Karlovy Vary - Mlýnká colonnade.JPG 17-16- Karlovy Vary - Mlýnká colonnade.JPG 17-22- Karlovy Vary - Teplá rivier.JPG 17-20- Karlovy Vary.JPG
 

MartinaK

Moderator
Dag 5 - Praag – Buiten het centrum

De meeste toeristen vinden zo veel interessants in de binnenstad van Praag, dat ze de buitenwijken overslaan. Weliswaar sluit u buiten het centrum eerder op taalprobleem, maar u kunt er ontsnappen aan de grote toeristenmassa’s en bovendien ervaren dat Praag niet alleen een pittoreske weerslag van het verleden is, maar ook een levendige, 21ste-eeuwse stad.

De meeste musea en andere bezienswaardigheden zijn gemakkelijk bereikbaar per metro, tram, bus of zelf te voet. De belangrijkste bezienswaardigheden die heb ik bezocht en ga ik hier over meer vertellen zijn het Mozartmuseum, het oude Zbraslavklooster, nu een schatkamer voor Aziatische kunst, Průhonice park (tweede stuk - minde bekendste engelse park) en het Trojapaleis, een schiterende villa met een Franse tuin.

01- Mozartmuseum Bertramka.JPG 08- Zbraslavchateau.JPG 19-13- Průhonicechateau - vijver Bořín.JPG 05-01- Trojapaleis.JPG
 

MartinaK

Moderator
Mozartmuseum - Bertramka

01- Mozartmuseum Bertramka.JPG

Hoewel het museum enigszins uit de route ligt, in een drukke wijk vol verkeer (Mozartova straat 169), wordt de weg ernaartoe overal duidelijk aangegeven. De eerbied die de Tsjechen voor Mozart hebben, betekend dat zij de componist eerder als Tsjech dan als Oostenrijker beschouwen.

Bertramka is een 17de- eeuwse boerderij, in de daaropvolgende eeuw uitgebouwd tot een riant buiten. Morart en zijn vrouw Constance verbleven er in 1787 als gasten van de composist František Dušek en dienst vrouw Josefina.

Mozart werkte er aan zijn opera Don Giovanni. Hij schreef de ouverture in het tuinhuis, slechts enkele uren voor de première van de opera in het toenmalige Nostitztheater, nu Statentheather geheten.

Het huis, met een kleine expositie gewijd aan Mozart, kan het beste aan het einde van de midag worden bezocht, als het niet zo drukt is. In het café op de binnenplaats kunt u van de rust genieten.
 

MartinaK

Moderator
Trojapaleis (Trojský zámek)

Troja, eeen van de opvallende zomerpaleizen in Praag , is eind 17de eeuw gebouwd door Jean-Babtiste Mathey voor graaf Sternberg, een belangrijk Boheems aristocraat.

Het paleis aan de voet van de Vltavaheuvels is gemodelleerd naar een Italiaanse villa, terwijl de tuin in formele Franse stijl werd aangelegd.

05-01- Trojapaleis.JPG 05-02- Trojapaleis - Fresco Grote Zaal.JPG

De fresco’s binnen getuigen van de oonvoorwaardelijke trouw van de familie Sternberg aan het Habsburgse Huis. Het paleis bergt een mooie collectie 19de-eeuwse kunst.

Leuke tips voor kinderen, dichtbij de Trojapaleis is de grote Praagse ZOO tuin gevestigd.

05-03 - ZOO Troja.JPG
 

MartinaK

Moderator
Průhonice park

Kasteelpark Průhonice is een van het belangrijkste kasteelparken van het land. Vanaf 2010 is een nationaal cultureel monument. Park en zijn collecties van planten zijn ingeschreven op de UNESCO World Heritage Site.

Kasteelpark is met de weg III/0032 opsplitst in twee delen. Eerste deel dichter bij het dorp, waar is het kasteel gevestigd met de kartelvijver wordt aangeduid als park, tweede deel met vijvers Labeška en Bořín wordt soms aangeduid als een engelse park (”obora”).

Over de historie en kasteel heb ik op deze Forum veel geschreven. Vandaag wil ik mijn aandacht geven naar de tweede deel van Průhonice park - bekende als “obora”.

Ons bezoek viel samen met de hete dag van de zomer dus we waren blij om te kunnen genieten van een wandeling langs vijvers op onverharde wegen. Vaak die goed waren in de schaduw van de vele prachtige bomen. Een van de vele dingen die Pruhonicepark is zich beroemd om de verzameling van rododendrons. Deze bloei in mei dus ons bezoek was een beetje laat om te genieten van wat is blijkbaar een spectaculair gezicht wanneer ze alle bloeiende. We hebben maar tot de allerlaatste van de bloei beschut in een paar plekken te zien. Wat verrast ons was hoe weinig er andere bezoekers waren in de tweede deel van de park.

19-12- Průhonicechateau - vijver Labeška.JPG 19-13- Průhonicechateau - vijver Bořín.JPG 19-14- Průhonicechateau - park.JPG

New Picture.JPG

Interactieve map op web
 

MartinaK

Moderator
Zbraslavchateau

Het Zbraslavchateau, 10 km ten zuiden van Praag, ligt enigszins uit de route maar is zeker een bezoek waard. De busrit van station Smíchovské nádraží duurt slechts 15 minuten.

08- Zbraslavchateau.JPG

In 1292 stichtte Wenceslaus II een cisterciënzer klooster als begraafplaats voor koninklijke familie. De koning bezocht het klooster regelmatig en werd er in 1305 ook begraven, maar hij en Wenceslaus IV zijn uiterlijk de enige twee koningen die er kwamen te liggen.

In 1499 verkreeg het klooster toestemming van Vladislav II om papier te maken, waarme het de eerste papiermolen van Bohemen werd. Het klooster werd verwoest tijdens de Hussietenoorlogen, hersteld in 1709 – 1739, maar ontbond in 1785, waarna het een suikerfabriek werd.

De restauratie van begin 20ste eeuw veranderde Zbraslav in een chateau, dat in 1939 eigendom werd van de Nationale Galerie.

Het chateau huisvest een mooie verzameling Aziatische kunst, met voorwerpen uit China, Japan, India, Zuidoost Azië en Tibet. Enkele Japanse beelden mogen door blinden en slechtzienden worden betast. Er is ook een kleine afdeling islamitische kunst.

ztp.gif

Dit kasteel is alleen toegankelijk met hulp. De begane grond is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, naar de eerste verdieping moet geholpen worden, maar een ander deel van de tour route is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor de tour is ook de park goed beschikbaar. Toilet op de begane grond is toegankelijk voor rolstoelen. Parkeren is op aanvraag bij de ingang voor medewerkers.
 

MartinaK

Moderator
Dag 6 – Praag – Staré Město en Josefov

De nederzettingen rond de Praagse Burcht breidden zich in de 11de eeuw uit tot op de rechteroever van de Vltava, waarmee het begin van Staré Město, of Oude Stad, werd gelegd. Het netwerk van straten dat in de loop van de tijd rond het marktplein ontstond, bestaat nog voor het grootste deel.

23-08 - Oudestad plain - Kerk van O.L.V. voor Týn.JPG 23-01 - Stadhuis Oude Stad.JPG 23-05 - Stadhuis Oude Stad - Astronomisch uurwerk.JPG

In de middeleeuwen vestigden zich hier twee joodse gemeenschappen, Asjkenazische en Sefardische Joden. De groepen versmolten en werden teruggedrongen in een eigen getto – Josefov. Rond 1890 werd het getto grondig gesaneerd, maar het Stadhuis en enkele synagogen bleven gespaard.

Oud-nieuwsynagoge (Staronová synagóga)
Deze synagoge uit 1270 is de oudste in Europa en een van de eerste gotische gebouwen van Praag. Hij heeft branden, de sanering van de wijk in de 19de eeuw en vele Jodenvervolgingen overleeft. Inwoners ven de Joodse Wijk gebruiken de synagoge vaak als schuilplaats. Nog altijd fungeert hij als religieus centrum voor Praagse Joden. Aanvankelijk heette hij Nieuwe Synagoge, maar na de komst van een nieuwe gebouw (later in as gelegd), werd de naam gewijzigd.

29- Oud-nieuwsynagoge.JPG 37-02- Hotel Buddha.JPG

Oude Joodse Begraafplaats (Starý židovský hřbitov)
Ruim 300 jaar mochten Joden hun doden uitsluitend op deze bijzondere plek begraven. Hoevel het sinds de opening in 1478 wel iets is uitgebreid, is het verschil tussen toen en nu maar klein. Door ruimtegebrek liggen de doden tot twaalf verdiepingen hoog boven elkaar begraven. Hoewel er 12.000 grafstenen zijn te zien, word geschat dat er wel 100.000 doden liggen. De laatste begrafenis, van een zekere Mozes Beck, vond plaats in 1787.

Het meest bezochte graf op de begraafplaats is dat van rabbijn Löw (1520 – 1609).

32 - Oude Joodse Begraafplaats.JPG

ztp.gif

Beschikbare Joodse monumenten in Praag voor rolstoelgebruikers


Parkeren in Josefov en Oude Stad is mogelijk in de aangewezen tenten in de omliggende straten (met invalidenkaart gratis). Meest toegankelijke plaats om te parkeren voor invaliden is op Staroměstské náměstí no. 6 (zie foto’s voor 5 parkeren plaatsen).

New Picture.JPG New Picture (1).JPG New Picture (2).JPG

Maiselsynagoge (Maiselova synagoga) – Maiselova 10
Voleindig toegankelijk monument voor rolstoelgebruikers. Bij de ingang naar de synagoge en binnenplaats is noodzakelijk om te voldoen aan na een laag 3 cm hoge drempel. Verder beveching op de platte oppervlakte, geen drempels en geen belemmeringen. In synagoge is geen toilet voor rolstoelgebruikers.

Spaanse Synagoge (Španělská synagoga) – Vězeňská 1/141, Praag 1
Spaanse Synagoge is toegankelijk monument voor rolstoelgebruikers. Toegang tot de tentoonstellingen en toilet is mogelijk met het gebruik van schuine hefplatforms.

Oude Joodse Begraafplaats (Starý židovský hřbitov) – Široká 3, Praag 1
De rolstoelgebruiker heeft de mogelijkheid om de Oude Joodse Begraafplaats te bezoeken via poortje, tussen de Klausova synagoge en het Ceremoniële Zaal gebouw (het is normale uitgang van begraafplaats voor gewone bezoekers).
 

MartinaK

Moderator
Representatiehuis – Obecní dům

Het mooiste Jugendstil gebouw van Praag (1905 – 1911) staat op de plaats van een voormalig koninklijk paleis. Behalve de belangrijkste concertzaal van de stad telt het een aantal kleinere zalen, een restaurant en een café.

Het interieur, gedecoreerd door de beste artiesten van Tsjechië, onder wie Alfons Mucha, is flamboyant en opwindend. De rondleidingen zijn uitstekend en niet duur.

In de gevel is het halfronde mozaïek Hommage aan Praag van Karel Špillar aangebracht (eerste foto).

41-01- Representatiehuis.JPG 41-02- Representatiehuis.JPG 41-04-Kruittoren.JPG

ztp.gif

De Representatiehuis is grotendeels een monument toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ingang naar het gebouwismogelijk door middel van mobiele houten helling.

Als er niet geïnstalleerd is, het is gelegen in de lobby van het gebouw op aan aanvraag van de bewaking die installeert de mobile helling. Ook op de aanvraag voor mobile helling, rolstoelgebruiker kun het Franse restaurant en Café bezoeken.

Het gebouw van Representatiehuis is toegankelijk door middel van set van historisch art nouveau-lifts. Gehandicaptenvriendelijktoiletten zijn aanvaring in het gebouw. Parkeren mogelijk op staat of parkenplaatsen in winkel centrum Palladium of Kotva.
 

MartinaK

Moderator
Dag 7 – onder weg naar Zuid Moravië

Onze Moravische stuk van onze vakantie, hebben wij in stad Brno begonnen. Niet alleen voor de bezienswaardigheden die deze stad biedt, maar ligt ook op comfortabel aftand van andere plasten, het prachtige porselein & glas winkeltje voor aantrekkelijke prijzen.

01-01- Brno - Josh - porcelain Natálie.JPG

Op de foto is Tsjechische porselein – “Natálie” die vind ik prachtig.
OK, ok, ik ben ouderwets.. :stout: Maar er is daar veel meer te zien, van verschillende collecties en glazen en porseleinen fabrieken van alle plaatsen van Tsjechië, van klassieke tot moderne... dus veel plezier met snuffelen!
 
Bovenaan