Tsjechische filmmakers op IDFA

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
soukromy_vesmir_poster.JPG


Soukromý vesmír/Private Universe van Helena Trestikova.

In een document dat doet denken aan de 7 Up serie van Michael Apted, toont Helena Trestíková de geschiedenis van een heel gewoon Tsjechisch gezin. Toen haar vriendin Jana in 1974 zwanger was van haar eerste kind, vroeg Trestíková of ze opnamen mocht maken van de geboorte. Jana stemde toe en daarmee begon een bijzonder en langdurig project.

Gedurende een periode van 37 jaar maakte Trestíková opnames van het uitdijende gezin van Jana en haar man Petr, met een speciale focus op eerstgeborene Honza. Voor het oog van haar camera kwam Honza ter wereld, blies hij zijn eerste kaarsjes uit en kreeg hij zijn eerste jeugdpuistjes. Petr hield ondertussen een dagboek bij over het gezinsleven. 37 jaar later zit Petr met zijn dagboeken voor zich te kijken naar de schat aan beeldmateriaal die Trestíková inmiddels heeft verzameld. Met zichtbare ontroering ziet hij zijn gezin ontstaan, groeien en veranderen. Bij de beelden leest hij zijn dagboeknotities voor.

De persoonlijke familiekroniek wordt in de context van de Tsjechische geschiedenis geplaatst. In 1974 was het land nog verborgen achter het IJzeren Gordijn. Aan de hand van fraai archiefmateriaal schetst Trestíková een periode waarin de twee wereldmachten in een space race verwikkeld waren, zanger Karel Gott grote successen vierde, de koude oorlog ten einde kwam met de val van de Berlijnse muur en Václav Havel uitgroeide tot nationale held.

Zie voor de vertoningsdata en locaties de website idfa.nl.
Kaarten zijn vanaf donderdag 8 november online te bestellen.

Op de website hague.czechcentres.cz wordt ook melding gemaakt van Občan Ztohoven/Citizen K, een documentaire van de regisseur Michal Dvořák, waarvan niet bekend is waar en/of die vertoond wordt.
 
Bovenaan