Tsjechie, zakelijk bekeken door Jara Roelands

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Het is al een oud artikel, want er wordt gesproken over guldens. Het stukje van de afspraken wel ( of niet ) nakomen, vind ik wel heel herkenbaar. Wij hebben ook vaak meegemaakt dat wij een afspraak hadden gemaakt en dat er niets werd/was gedaan. Wij hadden het dan inderdaad een keer gevraagd en dachten dan dat er een afspraak was gemaakt. Dat blijkt dus anders te werken.
 

Tabe

† In Memoriam
Er is in de loop der jaren wel veel veranderd, maar toch is er veel herkenning in dit artikel. Wat ik mis, is het vaak voorkomende en misplaatste minderwaardigheidsgevoel van de Tsjech.
 
Absoluut mee eens, wij kunnen nog heel veel leren van de tsjechen, met name wat betreft de behulpzaamheid, gastvrijheid en het vermogen om te improviseren..!!
 
  • Leuk
Waarderingen: Tabe

Vodnik

† In Memoriam
dat artikel is minstens 15 jaar oud, ergens tussen 1996 en 2000 toen je nog 15 kroon voor een gulden had (staat genoemd, gemiddeld inkomen 10.000 czk = 650 gulden)

In die tijd werkte ik nog in CZ en herken het hele verhaal.
Frustatie zoals Kuk schrijft? Neen, 't is alleen een opsomming van constateringen uit die tijd, Nederlanders misten vaak inlevings vermogen en Tsjechen dachten constant dat alle buitenlanders (en zeker Duitsers) in een mercedes rijden. Veel buitenlanders die in CZ gingen werken dachten ook dat ze in een onderontwikkeld land kwamen en dat ze die wel even zouden helpen.
 

Vodnik

† In Memoriam
even gegoogeld , artikel dateert van maart 1997.
Weer een bevestiging van wat éénmaal op internet staat moeilijk te verwijderen is.
 
O ja? Ik vind dat een goede artikel....
Dat vind ik ook!

Citaat: Van de Nederlandse zakenmensen die in Tsjechië zaken doen heb ik vaak klachten gehoord over de slechte talenkennis van de Tsjechen, het feit dat ze afspraken niet nakomen, dat ze niet goed kunnen plannen, dat ze problemen niet constructief kunnen benaderen, en zo verder. Dat klopt in heel veel gevallen.

Mijn echtgenoot werkt nu bijna vier jaar samen met een Tsjech, en jawel, het bovenstaande is nog steeds actueel. Dat leidt soms tot frustraties maar aan de andere kant is het ook een enorm leuke uitdaging.

En het onderstaand geciteerd stukje is ook nog actueel, meestal moet het gaan zoals de Nederlander het wil of vooral ....zoals de Nederlander gewend is. :denk: Maar een Tsjech is geen Nederlander en visa versa.
Zoals geschreven, het zijn verkeerde verwachtingspatronen van beide kanten.
Wanneer beiden elkaar tegemoet komen ben je al een heel eind.


Tsjechen zijn niet 'onbetrouwbaar' ook al lijkt het misschien zo vergeleken bij de Nederlanders, want Nederlanders zijn heel precies. A is A en geen "misschien nog dit erbij". En als ze iets beloven hoeft men daarover niet nog vier keer te praten om het te bevestigen. Nederlanders - tenminste zakenmensen - houden in het algemeen niet van te veel praten. Ze vinden het niet efficiënt. Ze houden van kort en krachtig en van zo concreet mogelijk. Tsjechen daarentegen, vinden vaak dat als iets maar een keer gevraagd wordt, bijvoorbeeld via een fax, dat het dan misschien niet zo belangrijk was en als ze dan binnen een week hierover niets meer horen, dan vergeten ze het gewoon. Maar ze zijn dan stomverbaasd als ze plotseling van de Nederlanders te horen krijgen dat ze nooit hun afspraken nakomen, want ze zijn het zich helemaal niet bewust. Maar bij het zaken doen is het een vaak voorkomende bron van irritaties en misverstanden. Waar het eigenlijk om draait, zijn verkeerde verwachtingspatronen van beide kanten. Over het algemeen willen de Tsjechen graag met een buitenlandse partner samenwerken, maar heel vaak zijn ze er niet goed op voorbereid.


Vorig jaar was ik op een feestje van het werk en kwam daar in gesprek met een Nederlandse zakenman, woonachtig in een land in het verre Oosten. Natuurlijk vertelde ik enthousiast over mijn liefde voor Tsjechië.
"Tsjechië? Hé, dat is leuk! Ik doe graag en vaak zaken met Tsjechen!" zei de man. "Ze zijn zakelijk maar toch vriendelijk, accuraat en "to the point"."
Er verscheen een brede glimlach op mijn gezicht, met een soort van trots. :D Er is dus wel degelijk vooruitgang.

En een aantal zaken in het stukje zijn toch echt wel achterhaald hoor, zoals bijvoorbeeld de talenkennis, die is de laatste decennia zeer gevorderd.
 

Vodnik

† In Memoriam
....ik vind het een goed artikel..... schrijft Barbie en wordt door anderen beaamd. Maar wat kan er niet goed zijn aan een artikel uit 1997 dat niets anders is dat wat feiten die in die tijd golden?

Dat het ook op 2012 van toepassing zou kunnen zijn zoals Curious suggereert vind ik onzin!
Ik heb van 1996 tot 2001 in een tsjechisch bedrijf gewerkt (ex-staatsbedrijf) en over die periode waren de positieve veranderingen sterk meetbaar. Natuurlijk zullen er nog bedrijven zijn die denken dat ze in de nadagen van het socialisme leven maar dat zijn dan toch echt uitzonderingen.
Ook wat talenkennis betreft, alle jongeren (onder 40 jaar) met een beetje opleiding spreken engels, boven 50 wordt het wat moeilijker maar ook daar is een behoorlijk aantal dat engels spreekt.

Als je een bankwerker zoekt is de kans dat die engels spreekt natuurlijk klein, maar dat geldt in NL net zo goed.
 
Zo een stereotypen op een hoop gegooid, om het eigen sociaal-cultureel gedrag van een natie<volk> te kunnen verklaren.
Natuurlijk zijn er verschillen en gelukkig maar, een wei met veelkleurige bloemen is het mooiste.
Mijn persoonlijke ervaring is dat we in de meeste dingen juist erg veel op elkaar lijken en dat als je daar "bewust" naar zoekt, dan is er een alles overtreffende gelijkenis ook in zaken doen met Nl, Tsjechen, Slovaken of Vlamingen.
Een compliment, aandacht voor elkaar en vooral kennis over de achtergrond van een volk slaat bruggen die ijzersterk zijn.
Ook ik verbaas me bij een beperkt deel van de Nederlanders en Vlamingen over de "achtergrondkennis"die ze van elkaar's natie hebben. Ooit vroeg me een Nl of ik voor hem een brief kon insteken bij een kennis van hem in Kortrijk. Ik woonde 300 km verder????? Of een Vlaamse kennis die in een kroeg "keihard"uitbazuinde dat je boven de Moerdijk hennep kon kopen bij de Hollandse groenteboer??
Zelf kom ik al heel lang in de republiek en doe mijn best om enige kennis te hebben van hun geschiedenis,taal, cultuur en de dag-dagelijkse actualiteit. Dat helpt en na die klik van wederzijds respect zijn we gelijken en is de bunker van stereotypen weggeblazen.
 
@semabyt
misschien in praag zijn ze verder ontwikkeld , maar hier absoluut niet.
ik kan je honderden voorbeelden geven van jonge mensen die een hoge opleiding hebben .
en geen andere taal kunnen.
dagelijkse kost hier.


natuurlijk zijn het stereotypen, maar ik zie ze ze wel erg veel .
zoveel dat het doorsnee wordt.

net zoals dat een nl zijn mening opdringt in cz, stereotiep ?
 

Vodnik

† In Memoriam
........................
dagelijkse kost hier.


....................

Waar is hier?
Ik dacht Brno, dat lijkt me toch redelijk vooruitstrevend?

Maar.....kennen ze geen talen of durven ze niet?
Nederlanders spreken een aardig woordje "over de grens", fouten maken deert ze niet integenstelling tot wat ik met tsjechen meegemaakt hebt, bang om het fout te doen dus doen ze het maar niet.
Ik heb dar sterk gemerkt als ik voor tsjechen moest spreken, dat ging altijd met een tolk, meestal hadden ze m'n engelse verhaal wel begrepen maar de vragen kwamen altijd in het tsjechisch.
 
We krijgen hier één keer in de week een jonge dame uit Tsjechië over de vloer die nu een paar jaar in Nederland woont. Zij leert Nederlands, mijn echtgenote Tsjechisch.
Die heeft echt geen gebrek aan durf hoor.

Heb het stuk doorgelezen en herken toch wel wat van dat gezegd wordt. Ook over "mezelf" zoals in het citaat van Lina:
"want Nederlanders zijn heel precies. A is A en geen "misschien nog dit erbij". En als ze iets beloven hoeft men daarover niet nog vier keer te praten om het te bevestigen."

Voor de ervaring die ik heb: A kan ook B zijn en zeker af en toe nog iets erbij en één keer vragen is lang niet altijd voldoende.
 
Wat voor Tsjechen vaak irritant is, is dat hun intelligentie onderschat wordt; dat men hen onvoorspelbaar en onberekenbaar vindt en dat men niet doorheeft dat Tsjechen ware meesters zijn in het tussen de regels doorlezen en heel creatief zijn in het vinden van oplossingen in hun situatie.


Bovenstaande is nog steeds actueel,heb op dit forum al prachtstaaltjes van " creatief " met regels omgaan vermeld . Heb dit meegemaakt met invoeren van auto,s ,Aankopen van huizen , het verkrijgen van vergunningen etc
 
Weet je, beste mensen, kom eens naar CZ voor het hele jaar en niet alleen voor vakantie (en nu heb ik het niet tegen hen die hier al een aantal jaren wonen) en kijk dan nog eens naar de mentaliteit van de Tsjech. Weet je wat je dan kan leren...? Dat hij wel verdomd veel op een Nederlander lijkt !!!

Wat ik nu bedoel te zeggen ?? Wel, dat ik het niet helemaal eens ben met al de voorgaande berichten, maar ook niet met alles oneens ben !!

En nu jullie .....lol !!
 
Bovenaan