Toerisme in sumava omgeving klatovy

  • Onderwerp starter geert & lenka
  • Startdatum

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

G

geert & lenka

Guest
Hallo, wij zijn geert en lenka.we hebben pasgeleden een hotel/pension gekocht in de buurt van klatovy (nyrsko)
het is een zeer groot pand met vele mogelijkheden.We weten zelf eigenlijk niet wat we ervan willen maken: hotel,pension of aparte apartementen. Zou iemand ons raad willen/kunnen geven over hoe wij dit het beste zouden kunnen maken.Ook zou het fijn zijn als iemand iets weet over het toerisme in sumava of het vooral in de winter druk is of juist in de zomer? (wij hopen natuurlijk allebei!!) Hopende op zinvolle reakties groeten geert en lenka
 
Sumava is een redelijk druk bezocht gebied,zowel in de zomer als winter.Er komen Tsjechen en vooral veel Duitsers.
Op zich is het een regio met toeristische kansen??
De kunst is het juiste GAT in de markt te vinden,de eerlijkheid gebiedt me te stellen dat er een relatief overaanbod is aan klassieke goedkope horeca,hotels etc.
Wat er nauweljks is..is toerisme voor de derde leeftijd??
Bv een pension/hotel met Zeer specifiekie voorzieningen voor zestig-plussers.
 
</font><blockquote><font class="small">Als antwoord op:</font><hr />
We weten zelf eigenlijk niet wat we ervan willen maken

[/ QUOTE ]

crazy.gif
Je gaat toch niet zomaar een huis (in het buitenland) kopen, zonder een exact doel voor ogen te hebben?

Ik heb 0,0 verstand van huizen kopen en/of bedrijven opzetten, maar ik zou toch zeker (voor dat ik een pand koop) eerst kijken wat ik precies mee wil en onderzoeken of het ook haalbaar.

Misschien zie ik het verkeerd, maar dit komt voor mij over als: 'k heb een huis in het buitenland gekocht, maarja wat moet ik er mee
 
G

geert & lenka

Guest
rudolf, we hebben dat huis natuurlijk gekocht om er iets mee tegaan doen. Alleen zitten we zelf nog tedubben of we er een soort hotel(dus met personeel,keuken,restaurant etc.)of dat we er bijvoorbeeld appartementen met eigen badkamer en keuken van maken (bijna zelf voorzienend zonder personeel alleen een beheerder). Ik vind het ook leuk om een beetje te speculeren in tsjechie met onroerend goed, daar we tot nu toe al drie andere huizen hebben gehad waar we toch leuk aan hebben kunnen verdienen heb ik zo iets van als je begint met het bieden van de helft van de vraagprijs dan kun je er als je dat zou willen naderhand altijd snel vannaf.
groeten geert en lenka
 
</font><blockquote><font class="small">Als antwoord op:</font><hr />
Wat er nauweljks is..is toerisme voor de derde leeftijd??
Bv een pension/hotel met Zeer specifiekie voorzieningen voor zestig-plussers.

[/ QUOTE ]
Naam hadden we al: Stary Dum
smiley20.gif
 
Het Sumava NP is zeker een toeristische trekpleister, maar Nyrsko is nou niet echt het hartje van Sumava, dus niet echt "the place to be" voor de wintersport. Ik heb even op de lanlaufkaarten gekeken, maar geen enkele laupe komt echt in die ogeving. Misschien toch beter concentreren op zomer toerisme, bv mountainbikers ofzo ? Hoewel ? Misschien dat die toch ook eerder hartje Sumava verkiezen.
 
L

luc.van

Guest
Geert en Lenka,

Volgende maand zit ik in de buurt van Klatovy. Ik wil wel eens graag op ontdekking gaan wat de mogelijkheden zijn. Ik woon hier in Belgie in een toeristisch gebied, waar het kustgebeuren (strand, zon, en zee) erg afhankelijk is van het weer, en de nodige infra-structuur moet voorhanden zijn, indien het weer tegenvalt, om de hotelgast bezig te houden. Misschien is er wel met het hotel een culturele rol weggelegd in het plaatselijk gebeuren. Wat ik zo raar vind aan de Tsjechische horeca, ze hebben duizend-en-een soorten verschillende bieren, net zoals in Belgie, maar zoek maar eens een cafe uit waar ze er tien verschillende kunnen presenteren. Waarom geen boekendorp maken, Tsjechen zijn gek op literatuur. Tweedehandswinkeltjes, een bibliotheek in het hotel, Praag-Duitse literatuur, havel, kafka, hasek, e.a. een heel randgebeuren creeren rond zaken waren Tsjechen goed in zijn. Lees bv. ook het rubriekje poppentheater. Er zijn mogelijkheden hoor..., alleen moet je pogen de eerste te zijn in dat soort zaken.
 
D

Deleted member 495

Guest
Ik ben het wel met Rudolf eens. Zo maar even een pand kopen alvorens je een vooronderzoek hebt gedaan naar de mogelijkheden, is iets wat ik niet kan begrijpen. Natuurlijk kun je iets 'goedkoop' kopen en het straks met een leuke winst weer verkopen. De vraag is alleen of dat inderdaad zo is.
Als ik persoonlijk invulling zou moeten geven aan zo'n object, zou ik kiezen voor een pension ZONDER verzorging. Dus gewoon kamers verhuren en zorgen dat er een centrale keuken is, waar mensen zelf iets klaar kunnen maken. Je hebt dan alleen een beheerder nodig en een schoonmaker/ster. Op die manier bespaar je aanzienlijke kosten en je voorkomt problemen met de overheden. Kies je voor een optie MET verzorging, dan dien je diverse vakdiploma's te hebben en dient je keukeninrichting te voldoen aan de nieuwste eisen die er aan gesteld worden. Dat vergt vaak een behoorlijke investering en loont meestal niet.
Ik wens jullie succes met dit 'avontuur'.
 
G

geert & lenka

Guest
robert er zit wel iets in, als je zegt dat, als je een huis koopt zonder verdere informatie tehebben ingewonnen een het een groot risico is. Maar bij dit pand durf ik het toch wel aan daar dit pand al ongeveer 80 jaar dienst heeft gedaan als hostinec en de afgelopen 12 jaar leeg heeft gestaan. Dit komt omdat de vorige eigenaars (dit waren drie zussen van ongeveer 65 jaar oud) het pand toen terug hebben gekregen van de staat (restitutie).Ik verwacht dus eigenlijk niet zoveel problemen met de verschillende urade. We zijn nu ook steeds meer geneigt om er geen hotel van te maken maar op zichzelf staande appartementen met eigen keuken en badkamer, dit ook zoals je zelf zegt omdat je dan niet zoveel personeel nodig hebt en er simpelweg niet zoveel werk mee hebt. Toch bedankt voor je reaktie, ik wens jou veel succes verder.
groeten geert vogels
 
Toch nog even dit,mijn suggestie sloeg niet op een soort verzorgingstehuis, al zou dat wel kunnen hoor.
De derde leeftijd is in het aangrenzende Duitse Bayern en in Praag b.v ook al een doelgroep met veel meer draagkracht dan men snel veronderstelt.
In &lt;mijn&gt; chalupadorp zit dat pension voor 30 mensen altijd hartstikke vol.
Wat wel gebeurt zijn AB-toestanden, en zeer maatwerk-gericht.
Die Pragenaars die er komen logeren zijn wel wat gewend.
 
Maar Jacques, wilen ze dat wel? Ik weet het niet. Als ik 60 zou zijn, zou ik het niet opzoeken, je krijgt al gauw een soort bejaardensoos.
Maar het idee is goed en waard om er over na te denken. Gekombineerd met Luc's zijn kijk op zaken misschien?
 
Vasek.., we moeten aan onze toekomst denken he
Ziet ge ons al zitten Luc,Gij en ik alles wat wij nodig hebben is een bierhoekske met internet he
ot.gif
 
Nyrsko is een leuk stadje. Ik heb daar paar jaar gewoond. Waar hebben jullie het pand gekocht? (Welke is het?) Ik heb er nog steeds veel kennisen en kom naar Nyrsko vrijwel vaak. Als jullie klaar (open) zijn, kom ik zeker bij jullie een hapje eten ofzo... Succes ermee!
 
G

geert & lenka

Guest
katka, ons pand ligt niet direkt in nyrsko maar in een klein dorpje vlakbij nyrsko het heet daar zelena lhota.wij vonden het daar ook leuk in dat dorpje, er woont trouwens ook een nederlander in dat dorpje, alleen denken we niet permanent maar alleen in de zomer, weet jij trouwens een goed bouwbedrijf in nyrsko wat ook nog een beetje betaalbaar is? we hebben nog wel het een en ander te verbouwen en op teknappen.bedankt voor je reaktie en wanneer we op gaan zullen we dat zeker melden op dit forum.
groeten geert en lenka
 
D

Deleted member 495

Guest
met bouwbedrijven moet je oppassen. Vraag vooral bij meedere bedrijven een offerte aan. Laat je goed voorlichten en kijk vooral naar prijslijsten (extern) van materiaal. Veelal zal een bouwer het werk specificeren en kun je aan de hand van de prijzen excl. BTW uitrekenen hoeveel ze rekenen voor het werk zelf. Uurprijs kan tussen de 150-180 CZK liggen. Ze willen buitenlanders nogal eens voor VOL aanzien en veel hogere prijzen vragen. Neem desnoods een deskundige in dienst die verstand van de bouwprijzen en het werk heeft. Op die manier kun je geld besparen. Je kunt ook zelf de regie doen en gespecialiseerde ondernemers vragen voor deel projecten. Ook op die manier bespaar je 10-20% aan regie.
 
geert en lenka,
met verbazing heb ik deze topic gelezen, ben effe niet veel op het forum geweest omdat ik vakantie had gekregn van mijn werk en vakantie had genomen van mijn eigen onderneming in CZ, nl aankoop van een hotel restaurant.
zoals al door anderen opgemerkt, vind ik het verbazend dat jullie eerst gekocht hebben en nu aan het denken zijn wat jullie er mee willen doen.
wil je info van de omgeving hebben krijg je op dit forum veel algemene info , wil je gedetaileerde info van de omgeving of het pand. zorg er dan voor dat je de bevolking leert kennen en hun verhalen hoort.
mijn eigen ervaring is dat dit heel veel goeie info opleverd en dat je tevens de bevolking leert kennen en zij jou. die kontakten zijn het allerbelangrijkste. bijvoorbeeld: de burgermeester heeft mij enorm geholpen en zal dan ook van belang zijn bij een evt verbouwing.

succes met alles

rene
 
G

geert & lenka

Guest
robert, bedankt voor je tip voor wat betreft bouwbedrijven.
ik heb een zeer goede tsjechische vriend uit praag die is architect en zal de gehele verbouwing gaan leiden tegen een zeer gereduceerd salaris.Ik ben zelf van origine eigenlijk ook bouwvakker (mts,hts-bouwkunde) dus kan best goed inschatten wat wel en wat niet kan (qua constructie,bouwkosten ed) omdat ik al meer dan 9 jaar veel in tsjechie kom en er 9 jaar geleden een jaar heb gewoond,en veel tsjechische vrienden en familie heb denk ik dat ik nu ook goed kan inschatten wat wel een billik uurloon is en wat niet voor bepaalde werkzaamheden. Wat ik zeker ga doen is het inhuren van oekrainers, deze mensen ken ik al jaren en werken nu bij een vriend van mij in een timmerfabriek het zijn echte vakmensen en kosten echt geen 150 of 180 kc/hdn, echter werken zij voor 100 kc/hdn en werken dan zeer goed door, dat is pas echt goedkoop en goed werk wat er gemaakt word.
groeten geert
 
Bovenaan