Recept: Tatarska omacka (Tartaarsaus)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kategorie: omáčky


doba přípravy je cca max 10 min

Ingredience:
na majonézu:
1 celé vajce
rastlinný olej
2 kávové lyžičky obyčajnej horčice
štipka kryštálového cukru
soľ
čierne korenie
worchestrová omáčka

na tatarku:
kyslá smotana
1 menšia cibuľa
1 menšia kyslá uhorka

na ochutenie:
4 strúčiky cesnaku

Příprava:
Do mixéra rozbijeme vajce, rozumne posolíme a pokoreníme, pridáme dve kávové lyžičky plnotučnej horčice a štipku kryštálového cukru.
Množstvo worchesteru je diskutabilné, ja dávam pomerne veľa [fľašou s dávkovačom potrasiem aspoň 5krát.].

Mixér pustíme a postupne prilievame olej, až kým majonéza nezhustne.

Na premenu obyčajnej univerzálnej majonézy na tatarku, pridáme nakrájanú menšiu cibuľu, kyslú uhorku [ak máme sladkokyslé, vynecháme predošlý cukor] a hlavne kyslú smotanu, asi 2 polievkové lyžice. Smotanou môžeme zväčšovať množstvo tatarky.

Voila.

Ak pridáme ešte strúčiky cesnaku, vytvoríme neuveriteľnú omáčku. Je vynikajúca najmä zmiešaná so strúhanou mrkvou, alebo na namäčanie stopkového celeru, či k mäsu na studeno alebo na grile.

Doporučená příloha:
ryby, vyprážaný syr, karfiol, mäso na studeno, mäso na grile, hamburgery, s cesnakom k surovej zelenine
 
Re: Tatarska omacka

Tatarka, mmm!

Overigens is dit een recept in het Slowaaks, dus mensen die Tsjechisch aan het leren zijn, geen paniek. Het lijkt erg op elkaar maar is toch net anders
grin.gif
 
Re: Tatarska omacka

Kan iemand het misschien vertalen. Wij zijn hier dol op en nemen ook altijd veel potten mee naar huis. Maar vanaf december zitten we meestal zonder en bovendien kan ik er misschien een atkinsaanpassing aanmaken. Dus met zoetstof ipv de suiker.

alvast bedankt
 
Re: Tatarska omacka

Tartaarsaus: Dit is de Belgische versie:


Ingrediënten:

4 dl mayonaise

3 augurken

(1 tl kappertjes)

1 el verse bieslook

1 el verse peterselie

1/4-1 tl dijonmosterd

1 sjalotje


Bereiding:

Meng in een kom de mayonaise, fijngesneden augurken, (fijngehakte kappertjes,) fijngehakte verse bieslook, fijngehakte verse peterselie, dijonmosterd naar smaak en geraspte sjalotje goed door elkaar.



Lekker bij vis, frietjes met biefstuk, worst.....
 
Re: Tartaarsaus

Het merk Devos & Lemmens heeft ook nog Tartare saus in potje. Best te eten, in tijd van nood, maar kan niet tippen aan de verse. Te koop bij een goede supermarkt.
 

Bijlagen

  • 34565-Tartare.jpg
    34565-Tartare.jpg
    7,2 KB · Bekeken: 192
Re: Tartaarsaus

Vreemd. Hier in België heeft zowat elk "sausmerk" wel zijn tartaar. Zal met onze fritkotcultuur te maken hebben.
In Tsjechie ben ik ook eens "getrakteerd" op verse. Sindsdien lust ik die uit potjes niet meer.
 
Ik heb pas een potje meegenomen bij AH, maar het is niet helemaal de smaak van bijvoorbeeld de Tsjechische Hellmann's.

Tartare Saus van D&L (Devos Lemmens), volgens Belgisch recept.
Niet slecht.
 
Zocht een recept, vond bovenstaand topic via Google en ook nog twee (een snelle en een iets meer arbeidsintensieve) recepten in het Engels (Amerikaans). Bij deze:

1. Easy-way-out Czech Tartar Sauce
Ingredients:
  • About 1 cup of mayonnaise
  • 2 Tbs of vinegar
  • 1 Tsp of mustard
  • 1/2 Tsp of white pepper
  • few drops of Worcestershire sauce
  • 1-2 finely chopped sweet pickles
  • about 1/4 finely chopped onion
  • bit of lemon grind
Method: mix everything together; chill it in a fridge for couple of hours

2. Hard-core Czech Tartar Sauce
  • 1 egg
  • 1 yolk
  • 1 Tsp of mustard
  • 1 Tsp of vinegar
  • vegetable oil (about 1.5 Tbs)
  • 1 sweet pickle, finely chopped
  • about 1/4 small onion, finely chopped
  • 1 garlic clove, finely chopped
  • few drops of white wine
  • a bit (1/4 Tsp) of white pepper
  • a bit of salt and sugar to taste
Method:
1. Mix the egg, the yolk, vinegar and mustard together, using an electrical mixer
2. While mixing, start adding the vegetable oil, drop by drop, until the mixture thickens
3. Add rest of the ingredients (more or less of each depending on your liking)
4. Chill the sauce in the fridge for couple of hours

Source: http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNJODMLSF3&id_kategorie=JNLOFQH9

Met wat verse tartarensus smaakt zo'n oud topic weer helemaal fris.
 
Ik heb een heel makkelijk recept. Ik maak de tartaarsaus in de staafmixer.

5 eetlepels mayonaise
1 in stukjes gesneden augurk
1/4 gesnipperd ui
peper
beetje water of augurkenvocht als je dunnere saus wilt

Alles mixen en klaar is de saus. Heerlijk!
 
Bovenaan