Praagse dierentuin zet uitstervende Przewalski-paarden uit

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De dierentuin van het Tsjechische Praag helpt de in het wild tot voor kort uitgestorven Przewalski-paarden terug te brengen naar hun natuurlijk leefomgeving. De Praagse Dierentuin zette begin deze week opnieuw vier paarden uit in een nationaal parken in het zuidwesten van Mongolië. De uitzetting van de vier merries is onderdeel van een langer lopend project. Dat is er op gericht het Przewalski-paard te herintroduceren in zijn natuurlijke habitat, de steppe van Centraal-Azië, waarin hij eind jaren zestig uitstierf. Per militair vliegtuig kwamen de vier paarden in Mongolië aan. De eerste paarden, die de reis vorig jaar al aflegden, doen het prima in hun nieuwe thuis. Het Przewalski-paard staat op de lijst van meest bedreigde diersoorten ter wereld, omdat de paarden in het wild (tot de uitzetting van vorig jaar) waren uitgestorven en bovendien nooit met succes zijn getemd. Daardoor is het eveneens bijzonder moeilijk een populatie in een beschermde omgeving in stand te houden. Desondanks fokt de Praagse Dierentuin al Przewalski-paarden sinds haar ontstaan in 1932.

1807WEBAPP-980x735.jpg

1/13 Een dierenarts neemt bloed af van een verdoofde Przewalski-merrie in het dorpje Dolni Dobrejov, vlakbij de stad Tabor in Tsjechië, vlak voor het transport van de paarden naar Mongolië.

1807WEBAPP2-980x735.jpg

2/13 Een dierenarts verzorgt een verdoofde Przewalski-merrie bij het acclimatisatie-centrum in Dolni Dobrejov, 100 kilometer ten zuiden van Praag. Een militair vliegtuig vloog de dieren kort hierna naar Mongolië.

1807WEBAPP3-980x735.jpg

3/13 Een dierenarts voert een laatste controle uit in het Tsjechische Dolni Dobrejov, vlak voordat de dieren op vliegtransport gaan.

1807WEBAPP4-980x735.jpg

4/13 Medewerkers van de Praagse Dierentuin laden een doos met daarin een Przewalski-paard in een vrachtwagen. De truck zal het dier daarna naar het militaire vliegtveld bij Praag brengen.

1807WEBAPP6-980x735.jpg

5/13 Het Tsjechische militair vliegtuig dat de vier Przewalski-paarden vervoert, landt op het vliegveld van Bulgan in Mongolië, vanwaar de dieren zullen worden getransporteerd naar het park waar zij zullen worden uitgezet.

1807WEBAPP5-980x735.jpg

6/13 Lokale bevolking omringt de drie vrachtwagens die de Przewalksi-paarden naar het zuidwesten van Mongolië vervoeren, naar de stad Bulgan.

1807WEBAPP7-980x735.jpg

7/13 Een kudde bedreigde Przewalski-paarden in het Takhin Us Nationale Park. De vier merries zullen hier spoedig tussen rennen.

1807WEBAPP10-980x735.jpg

8/13 Een vrachtwagen met daarin een Przewalski-paard op weg naar het Takhin Tal Nationale Park in het zuidwesten van Mongolië.

1807WEBAPP9-980x735.jpg

9/13 Rangers legen de containers met daarin de Przewalski-paarden bij aankomst.

1807WEBAPP11-980x735.jpg

10/13 De Melkweg is te zien aan de hemel boven het Takhin Tal Nationale Park.

1807WEBAPP12-980x735.jpg

11/13 Een kudde Przewalski-paarden galoppeert door het Takhin Us Nationale Park.

1807WEBAPP16-980x735.jpg

12/13 Een kudde op de stepper van het Takhin Us National Park in het zuidwesten van Mongolië, de natuurlijke leefomgeving van Przewalski-paarden. Eind jaren zestig stierven de dieren daar echter uit. De Praagse Dierentuin probeert er nu weer een nieuwe populatie op te bouwen.

1807WEBAPP15-980x735.jpg

13/13 Twee Przewalski-paarden in een acclimatisatie-gebied in het Takhin Tal National Park in
 
Mooi! Het in stand houden van een bedreigde diersoort in een dierentuin is puur voor ons, wij mensen. Het dier, meestal zelfs door ons mensen uitgeroeid, is zich er immers niet bewust dat het één van de laatsten is in zijn soort en zo'n wild paard kiest er niet voor om in gevangenschap te leven. Hoe mooi is het dan om deze beesten uiteindelijk weer in hun natuurlijke leefomgeving te zien, zij blij, wij blij!
 
heel fijn bericht, ad!
goed ook om te weten dat dierentuinen ook echt iets betekenen voor de natuur.
ik heb er zelf vaak een dubbel gevoel bij - vind het geweldig om al die prachtige dieren te zien, maar voel me toch altijd ongemakkelijk dat die dieren daar in plaats van in het wild in vaak te kleine hokken worden opgesloten.
dit geeft het weer een heel ander perspectief!
 

Ad Verschoor

Donateur
Twee Przewalskipaarden uit de Limburgse GaiaZOO zijn dinsdag uitgezet in wildpark Dolní Dobřejov bij Praag. De merries moeten daar verwilderen om uiteindelijk te worden uitgezet op de uitgestrekte steppes van het Great Gobi reservaat in Mongolië.

De Przewalskipaarden leefden tot 1968 in het wild op de Mongoolse steppes. Daarna stierven ze uit. GaiaZOO zet zich al jaren in om deze dieren weer terug te brengen in hun natuurlijke leefgebied. Daarom zijn de merries nu in Tsjechië.
In wildpark Dolní Dobřejov moeten de twee wennen aan het leven in het wild. De overgang van GaiaZOO in Kerkrade naar de steppes in Mongolië is namelijk enorm. In de winter kan het daar wel -30°C worden en in de zomer juist +30°C.

Aanpassen
Leven in het extreme klimaat van Mongolië is zwaar voor de dieren, al kunnen zij zich bijzonder goed aanpassen aan de kou. In het Tsjechische wildpark kunnen ze alvast even wennen voor ze de grote overstap moeten maken.

Bron: hartvannederland.nl
 
Mijn dochter hoorde het vandaag op het jeugdjournaal. Ze kwam helemaal enthousiast de keuken in dat er een kaart van Praag (Tsjechische landkaart) op tv was!
 

kuurgast

Donateur
In Dolní Dobřejov (okres Benešov) is een speciaal gebied van de ZOO Praha om Przewalskipaarden te laten wennen aan hun overgang naar Mongolië. In juni of juli zullen ze met hulp van het Tsjechische leger overgevlogen worden naar Mongolië met mogelijk meer Przewalskipaarden van de ZOO Praha.
 

kuurgast

Donateur
1 Juli zijn er weer 3 Przewalskipaarden van ZOOPraha overgevlogen naar Gobi ,Mongolië.
Zover ik kan nagaan zijn Khangai en Dzungari van GaiaZOO Kerkrade eind vorig jaar al overgebracht naar Mongolië.
De paarden en hun vervoer en leven in Mongolië is te volgen op facebook Návrat divokých koní.
Na een van deze transporten naar Mongolië is er een traditionele Mongoolse yurt mee terug gekomen ,die nu geplaatst is in de dierentuin van Praag.
 
Bovenaan