Liever huisje in Praag, dan investeren in euroland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Rob Putter: liever huisje in Praag, dan investeren in euroland

Bron: Z24 (15-03-11)
Door: Rob Putter


Voormalige Oostbloklanden staan niet meer te trappelen om bij de eurozone te komen.
Sterker: misschien heb je meer aan een huisje een Praag, stelt Rob Putter.


Stilstand is achteruitgang. Nog niet zo lang geleden werden met veel tamtam landen als Polen, Tsjechië en Hongarije tot de eurozone toegelaten. De euro was volgens Brussel hun redding.
Op dit moment grijpen die landen echter het zwakke economische klimaat aan om hun kwalificaties niet te halen, en nog niet toe te treden tot de Europese munt. De regeringen van die landen aarzelen om over te gaan tot strengere fiscale maatregelen om toekomstige crises te voorkomen.

Oost-Europa aan de zijlijn
Zeven van de tien voormalige communistische landen, die sinds 2004 tot de EU zijn toegetreden, hebben de euro nog niet ingevoerd. Het is ook wel te begrijpen. Als we naar het verschil in rendement op 10-jarig staatspapier kijken, wordt zelfs de meeste verstokte EU-aanhanger een beetje zielig. Duitsland 3,2 procent, Spanje 5,4 procent, Portugal 7,3 procent en Griekenland 12,5 procent.
Dan zonder de euro: Tsjechië 4 procent, Polen 6,3 procent en Hongarije 7,5 procent. Als ik Tsjech was, zou ik ook even wachten. Polen was overigens het enige land in de EU dat in 2009 geen economische krimp kende. De EU is blijkbaar nog niet die economische smeltkroes die één munt rechtvaardigt.

Euro verliest glans
Het zit ze natuurlijk ook niet mee. Nu is er weer de aanstormende oliecrisis en als die voorbij is komt eerst nog de volgende recessie en dan tot slot de hyperinflatie.
De Hongaarse premier Orban zei dat zijn land niet voor 2020 in de euro zal stappen. Zijn Tsjechische ambtgenoot Necas zegt dat zijn land een optie op de euro heeft en dat hij toetreding net zolang voor zich uit kan schuiven als hij wil. Premier Tusk van Polen zegt dat toetreding voorlopig niet op de agenda staat. U ziet het, de euro staat stil. De groei is er uit.

Intussen mag de Nederlandse belastingbetaler voor 50 miljard euro garant staan om de gaten van Europese zwakke broeders op te vullen. Geld dat niet terugkomt. Chinezen investeren wel in opkomende landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika omdat ze daar goedkoop grondstoffen kunnen halen. Maar ze kijken wel uit om in het groot naar Europa te komen, waar de lonen vier keer zo hoog zijn als bij hen. Kennis halen ze in de Verenigde Staten, die wat dat betreft het meeste te bieden hebben in de wereld.

Het zou ons niet verbazen als de voorgenomen renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) een dubbele agenda heeft. Kapstok is de inflatie, maar met de huidige rentevoet staan investeerders niet te trappelen. Zakenbank Morgan Stanley heeft een grafiek gemaakt die de inflatieangst van de ECB hopelijk wat kan laten krimpen. U ziet dat de kerninflatie op dit moment geen gevaar is.

Staatstekorten
Wat wel gevaarlijk is, zijn de tekorten in de wereld. De meeste landen geven nog steeds veel te veel geld uit. In de eurozone was het tekort verleden jaar gemiddeld 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) - 3 procent is de zelf opgelegde norm.
Voor de hierboven aangehaalde landen waren de tekorten als volgt: Hongarije 3,8 procent, Tsjechië 5,2 procent en Polen 7,9 procent. De totale gemiddelde staatschuld voor de eurozone als percentage van het bbp is 84,1 procent. Voor Tsjechië is dat slechts 40 procent, voor Polen 55,5 procent en voor Hongarije 78,5 procent.

Huisje in Praag?
Wie is er nou gek? Ik ga een huisje kopen in Praag en betalen met koruna’s. Aan de andere kant van de wereld zien we bij de tegenhanger van de Europese Unie nog een slechter beeld, althans voor dit jaar.
In februari bereikte het Amerikaanse federale tekort een record van 222,5 miljard dollar. Het tekort voor het lopende fiscale jaar in de VS wordt geraamd op 1,52 biljoen dollar. Dat is 10 procent van het bbp. Hoe en wanneer al dat geld ooit terugkomt? Daar kun je maar beter niet te lang bij stilstaan.
 

Vodnik

† In Memoriam
ik weet niet wie Rob Putter is, maar als hij drie jaar geleden een gemiddeld huisje voor een gemiddelde prijs had gekocht was hij nu gemiddeld 7 procent armer! En die neergang is nog niet voorbij, er staat veel te veel nieuwbouw onverkocht leeg.
 
Bovenaan