31 oktober - KvK seminar Ondernemen in Tsjechië (en Slowakije, Polen, Roemenië)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

KvK seminar ondernemen in Tsjechie: "Ontdek uw kansen in Centraal-Europa"

Ontdek uw kansen in Polen, Slowakije, Tsjechië en Roemenië.

31 oktober, 13.30 uur, Willem II Stadion Tilburg, toegang gratis!

De economische groeiprognoses voor veel nieuwe EU-lidstaten in Centraal-Europa zijn lange tijd bovengemiddeld geweest. De wereldwijde crisis is echter niet zonder gevolgen gebleven, maar de eerste kiemen van een nieuwe economische heropleving zijn merkbaar. Het consumenten- en producentenvertrouwen wordt groter en de industriële activiteit trekt langzaam aan. Een sterke toename in de particuliere consumptieve bestedingen en in de bedrijfsinvesteringen stuwen de economie omhoog.

Voor Nederlandse bedrijven liggen er daarom volop kansen in Centraal-Europa. Maar in deze tijd is een goede voorbereiding om deze markten te betreden, noodzakelijker dan voorheen. Kennis hebben of krijgen van lokale gebruiken, culturen, wettelijke procedures en vergunningen bepalen het verschil tussen succes en falen.

Programma
13.00 uur - Ontvangst
14.00 uur - Plenaire bijeenkomst
15.00 uur - Pauze
15.10 uur - Presentatie Slowakije en Presentatie Roemenië
16.10 uur - Pauze
16.30 uur - Presentatie Polen en Presentatie Tsjechië
 
Misschien een opsteker; voor bedrijven of prive
Er zijn 2 goed onderbouwde boeken op de markt van,
Paul Frissen ( Nederlander ) genaamd; de fatale staat en
Tomas Sedlacek ( Tsjech ) genaamd; de economie van goed en kwaad,
Beide schrijvers kenden elkaar voorheen niet maar de combinatie van deze 2 boeken zijn de moeite waard om in je kast te hebben,( en te lezen ) schetsen veel over de handel en wandel in o.a. Europa
kosten samen ca 45 € en zijn beide in het Nederlands.
 
Hartmanova.eu werd op deze dag niet door mijzelf vertegenwoordigd, ik was inhoudelijk aan het werk voor zo'n 10-12 particulieren/ondernemers die al zaken hebben lopen in Tsjechie.

De dag was met circa 80 bezoekers goed bezocht, vond de KvK zelf. Er waren 4 workshops, waarvan men er maar twee kon volgen. Circa 40 personen kozen ook voor Tsjechie! Meer dan bijvoorbeeld Polen en Roemenie, wat toch grotere landen zijn.

Er waren een aantal plenaire lezingen over wat algemenere zaken, verder dus wat verdieping en presentaties over ervaringen van ondernemers in de workshops. Die persoonlijke ervaringen waren wel echt de moeite waard.

Ter sprake kwam bijvoorbeeld ook de moeilijkheid van de taal. Als men contracten in een centraal-europees land wil sluiten moet je er als partijen eerst zelf uitkomen (soms "met handen en voeten") en dan mogen de advocaten dit nog eens onderling bespreken en overeenkomen in Engels of Duits.
Door de ervaringsdeskundige van Tsjechie werd dit als een risico beschouwd.

Wellicht verklaart het ook het succes van onze niche "Tsjechisch recht in het Nederlands" (en vice versa voor Tsjechische ondernemers in Nederland). Ben tegenwoordig bijna elke avond tot 22.00-22.30u aan het werk....

Voor degenen, die het gemist hebben, hier onze presentatie tijdens het netwerkplein, na de lezingen aan de Tsjechie "landentafel":

http://www.hartmanova.eu/201310 Hartmanova.pps

En de KvK "Day-after" website:

http://www.kvk.nl/lokale-informatie...traal-europa/?refererAliasStat=ontdekuwkansen
 
Bovenaan