|
|
#21 |
|
Legende
|
Klaus převezme Paroubkovu demisi, pak přijme Topolánka
Poslanci dnes ukončili ustavující schůzi sněmovny, čímž otevřeli cestu k demisi dosluhující vlády a jmenování šéfa ODS Mirka Topolánka novým premiérem. Osud a podoba příštího kabinetu ale zůstávají nejasné. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek teď mluví o tom, že po dvouleté existenci menšinové vlády ODS by mohly následovat nové volby. Je ale otázka, zda budou pro občanské demokraty návrhy ČSSD přijatelné.
Paroubkův kabinet podá ve středu demisi, ale prezident zřejmě starou vládu pověří dočasným výkonem funkcí do jmenování nového kabinetu. Již ve středu ale Václav Klaus jmenuje šéfa ODS Mirka Topolánka premiérem. české noviny |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Legende
|
Topolánek se dočkal, Klaus ho jmenoval premiérem
Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Mirka Topolánka premiérem. Šéf ODS tak může začít sestavovat novou vládu. Ta musí do třiceti dnů požádat poslance o důvěru. O její získání ODS intenzivně jedná se sociálními demokraty.
|
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Legende
|
Topolánek: Žena se mi pomstila
Premiér Mirek Topolánek je ve své funkci několik hodin a už se veřejně přiznal, že jeho manželství skřípe. Jeho žena se mu prý svou kandidaturou za stranu Politika 21 mstí.
Naše manželství ještě nepřipomíná film Válka Roseových, ale musím přiznat, že určité problémy máme. Nemíním to nijak tajit," řekl ve Frekvenci 1 Mirek Topolánek. Topolánkova žena Pavla kandiduje za stranu Jany Bobošíkové Politika 21. Topolánek to neschaluje a považuje to za její chybu. Do ODS však manželku nechtěl. "Ale musím uznat, že pomsta byla sladká," řekl s úsměvem Topolánek. "Chtěla ukázat svoji samostatnost, kariéru a nezávislost. Za co se mi mstí? Poslední roky dělala jenom pro mě a teď, když trošičku skřípe naše manželství, tak se chce osamostatnit," řekl v rozhovoru. ČTK |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Legende
|
Jednání Topolánek - Paroubek skončilo krachem
Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v pondělí po desáté hodině sešli v pražském Hrzánském paláci, aby spolu dál jednali o podmínkách, za kterých je sociální demokracie ochotná tolerovat menšinovou vládu občanských demokratů. Paroubek po jednání oznámil, že se obě strany na ničem nedohodly. Jednání podle něj ztroskotala jak na programových, tak na procedurálních otázkách.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Legende
|
Paroubek skončil s ODS, koalici nabídl lidovcům
ČSSD ukončila jednání o podpoře menšinové vlády ODS. Sociální demokraté nabídli koalici KDU-ČSL. Miroslav Kalousek po jednání s Jiřím Paroubkem uvedl, že našli možnost shody, ale schválit ji musí vedení strany. Připustil, že lidovci by vstoupili do vlády, jejíž vznik by umožnili komunisté.
iDNES |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Legende
|
ODS: Zabraňme nástupu komunistů k moci
Občanští demokraté v žádném případě nepodpoří vládu ČSSD a lidovců, která by vznikla díky toleranci KSČM. ODS je připravena sestavit kabinet, který by měl omezený program a směřoval k předčasným volbám. Vyzvala také "všechny skutečné demokraty ve všech politických stranách", aby společně s ní zabránili opětovnému nástupu komunistů k moci. Grémium ODS to uvedlo ve svém prohlášení, které přednesl šéf strany a premiér Mirek Topolánek.
ČTK |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Legende
|
Kalousek rezignoval, lidovci ukončili jednání s ČSSD
Miroslav Kalousek v pátek rezignoval na post předsedy KDU-ČSL. Oznámil to po jednání celostátního výboru strany. Lidovci se na něm rozhodli okamžitě ukončit jednání o vládě s ČSSD. Kalousek řekl, že poslancem zůstává.
O společné vládě lidovců s ČSSD, kterou by museli nějakou formou podpořit komunisté, přitom Kalousek se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem začal jednat teprve ve čtvrtek. Ještě tentýž den mu jeho počínání posvětilo předsednictvo strany. Novinky |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Legende
|
Klaus: Za situaci mohou volby
Za komplikovanou situaci na české politické scéně může podle prezidenta Václava Klause výsledek voleb a odsuzování politiků není na místě. I přes neúspěšná jednání očekává, že designovaný premiér Mirek Topolánek se pokusí sestavit vládu.
"Myslím, že ty veletoče posledních hodin a posledních dvou dnů všichni vnímáte. Pro mne jsou stejným překvapením jako pro vás. Já jsem o žádném z těch kroků, které se udály ve čtvrtek a v pátek, informován nebyl a nikdo to se mnou nekonzultoval," řekl ve svém projevu Klaus. Situaci označil za přímý důsledek výsledku voleb. "Tím se politici dostávají do docela složité situace a je naprosto jasné, že pat, který nastal po volbách, vede k tomu, že to řešení je těžké. Někdo musí ustoupit, někdo musí uhnout někam jinam. Za to, že uhne mu bude půlka lidí nadávat, půlka ho za to možná pochválí," podotkl prezident. Odsuzování politiků podle něj není na místě, protože řeší neřešitelnou situaci. "Já nemám zas až tak smrtící odsudky například pro dosavadního předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Jeden úkrok byl tam, on zkusil úkrok jiný," uvedl Klaus. "Prosím, abychom nekamenovali politiky a nedívali se na ně příliš zvysoka a příliš suverénně," dodal. Klaus předpokládá, že parlamentní strany stráví víkend přemýšlením o situaci a začátkem týdne představí nové návrhy a plány. "Já předpokládám, že bude pokračovat proces, že jmenovaný premiér zkusí sestavit vládu, předložit mi návrh ministrů," řekl prezident. Autor: ČTK |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Legende
|
Česko bude mít novou vládu v pátek
Česko bude mít novou vládu s největší pravděpodobností už v pátek. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v neděli v ČT v Otázkách Václava Moravce řekl, že ji prezidentovi v tento den představí. Prezident Václav Klaus je připraven jeho vládu okamžitě jmenovat.
novinky.cz |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Legende
|
Topolánkova patnáctka se chopila moci
Prezident Václav Klaus na Hradě se všemi poctami jmenoval novou vládu. Kabinet čítá devět činovníků ODS a šest nestranických odborníků. Ze sídla hlavy státu se Topolánkova patnáctka přesunula autobusem do Strakovy akademie na své první zasedání.
Většinu nové vlády tvoří přední členové ODS, kteří se už léta pohybují ve vedení strany. Jde především o místopředsedy ODS Petra Nečase (ministr práce a sociálních věcí) a Ivana Langra (ministr vnitra), šéfa poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého (ministr financí), či o poslance Martina Římana (ministr průmyslu), Aleše Řebíčka (ministr dopravy), Petra Gandaloviče (ministr pro místní rozvoj) a senátora Tomáše Julínka (ministr zdravotnictví). V kabinetu bude šest nestranických odborníků a dvě ženy. - více zde Mirek Topolánek dopředu tuší, že jeho vláda nemá moc šanci důvěru získat. "Když nic, tak nás posunuje k předčasným volbám, už jen tím, že tímto bude vyčerpán první pokus," říká. - více zde Nastupující kabinet má podle Topolánka dovést zemi k předčasným volbám na jaře příštího roku, do té doby chce připravit rozpočet a připravovat zemi na blížící se předsednictví v EU. Lidovci i zelení, dřívější trojkoaliční partneři ODS, podporu vládě nevyloučili. iDNES |
|
|
|