het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 15-09-07, 17:40   #121
Actief Lid

goddart's avatar

Nationaliteit:
Jani, ja byt tebou, tak se obratim na kancelar ombudsmana Ceske republiky...
Oud 15-09-07, 18:59   #122
Actief Lid

janicka36's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
goddart schreef:
Bericht bekijken
Jani, ja byt tebou, tak se obratim na kancelar ombudsmana Ceske republiky...
d

diky moc,uz jsem jim tam napsala email,tak uvidim ...
snad mi nekdo pomuze...protoze si myslim,kdyz mi v cr vydaji pas s jmenem bez von,tak tady budou urcite delat problemy...

pak napisi,co a jak jsem zjistila... tohle fakt neni normalni...
Oud 15-09-07, 22:07   #123
Actief Lid

Nationaliteit:
Citaat:
janicka36 schreef:
Bericht bekijken
tak si presdtavte tu blbost...
manzel ma pred prijmenim von a tohle von je slechtickeho puvodu(ne ,ze to dnes neco znamena) a v cechach mi to nezapisi...
takze budu mit jeho primeni plus me ,ale bez von.
tohle je snad uplne jine prijmeni,nez ma on ?
uz nevim na koho se obratit a kdo by me mohl pomoci...
me se to zda neuveritelne a kazdy kdo o tom slysi jen krouti hlavou...
manzel rika,ze tenhle oddaci list z cr neprijmem...ze se nejmenujem,jak mi to tam chteji napsat...

nevite nekdo o necem,?nejake rady,na koho se obratit?
na ambasade mi nepomuzou,protoze se jim to jeste nestalo a v brne jim rekli tohle...

no to jsme v cr 100let za opicema???

Kamaradka mela ten samy problem, pred prijmenim mela Van der, a musela dokazovat, ze jmeno neni slechtickeho puvodu. Brali se totiz v Cechach.Nejak se jim to z NL podarilo dokazat, tenkrat jsme se tomu smali vsichni, co to bylo za kravinu. Mozna by stalo za to zkusit Matriku na Magistratu hl.m. Prahy nebo v Brne. Nebo pak gemeente Den Haag, tam je centralni registr mezinarodnich manzelstvi, mozna by ti byli schopni vystavit potvrzeni, ze jmeno neni slechtickeho puvodu. Nebo holandskou ambasadu v Praze.
A to nestaci holandsky oddaci list prelozeny uredne do cestiny? Prominte, jestli jsem 'mimo misu', nesledovala jsme celou diskuzi.
Klarka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 15-09-07, 22:15   #124
Actief Lid

Nationaliteit:
Jani, ale ty prece cesky oddaci list nepotrebujes, ty si musis nechat overit a prelozit ten holandsky a pak s tim jit na oddeleni vydavani pasu, tam by ti ho meli vydat. Ja jsem se vdavala v CR, nechala jsem si prelozit oddaci list do anglictiny, ale nikdy jsem nemusela zadat o holandsky oddaci list, stacil jim vzdy ten cesky prelozeny.
Tohle jsem nasla na internetu
http://www.mvcr.cz/rady/zakladni/manzel7.html

O zápis do matriční knihy zvláštní matriky je třeba požádat u zastupitelského úřadu České republiky nebo u kteréhokoli matričního úřadu v ČR. K žádosti se připojí:

cizozemský oddací list opatřený předepsanými ověřeními a úředně přeložený do českého jazyka (§ 52 zákona č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním); matriční úřad může potřebná ověření listin prominout, je-li jejich opatření spojeno s těžko překonatelnou překážkou (např. vážný zdravotní stav - hospitalizace v nemocnici apod.)
doklad o státním občanství České republiky osoby, které se zápis týká (občanský průkaz ČR, cestovní doklad ČR, osvědčení o státním občanství ČR)
další doklady potřebné k ověření správnosti zapisovaných údajů do matriční knihy, (např. rodný list snoubence)
Oud 15-09-07, 22:32   #125
Actief Lid

janicka36's avatar

Nationaliteit:
no to nevim,ale nemyslim si,ze mi staci jen holandky oddaci list prelozeny do cestiny...vzdyt na ambasade mi jinak pas nevydaji..
prece se to do cr nejak musi nahlasit,ze jsem se tu vdala... kdybych to vedela,dala bych do papiru jen sve divci jmeno ...

no napsala jsem tomu ombudsmanivi a uvidim...mozna mi tam poradi.

ono bude asi problem,protoze to jejich jmeno je slechtickeho puvodu.ale nechapu o co jim jde...a jaky to ma smysl,kdyz tady se to normalne pouziva jako cele prijmeni...a to bych mela necim podlozit,aby mi to uznali...manzeluv otec se pristehoval do nl pred vic jak 40lety a nikdy takovy problem nemel...

teda a jak reseni nenajdu,tak se budu v cr a tady jmenovat jinak...
je to postavene na hlavu...nemyslite?

nemuze mi nekdo vydat nejaky ppair o psravnem uzivani jmena?a myslite,ze by to pomohlo?

dekuji
Oud 15-09-07, 22:35   #126
Actief Lid

janicka36's avatar

Nationaliteit:
ja jsem nasla tohle:

Po uzavření manželství v cizině bude manžel(ka), který(á) je státním občanem České republiky potřebovat oddací list vystavený matričním úřadem v České republice, na jehož základě si žádá o vystavení svých osobních dokladů, tj. občanského průkazu, cestovního pasu, apod. Český oddací list vydá ze zápisu v matriční knize tzv. zvláštní matrika vedená Úřadem městské části Brno-střed, kde se zapisují uzavření manželství státních občanů České republiky, ke kterým došlo v cizině.
Oud 16-09-07, 11:11   #127
Actief Lid

Nationaliteit:
Jani,
bohuzel nevim, co kamaradka tehdy potrebovala, je ted v porodnici, ale zeptam se, az s ni budu mailovat.
Nevim, kdo by ti tady pomohl ohledne toho prijmeni, vim jen, ze tady cizi krestni jmena musi posuzovat dr. Knappova (kdyz chces dat diteti jmeno, ktere neni ceske), mozna by vedela i neco o tom, jak postupovat v tvem pripade, ale nevim, ona dela spis ty krestni jmena.

Znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno vydává PhDr. Miloslava Knappová, CSc., Kubánské nám. 1322/17, 100 00 Praha 10, tel.: 271733481.

Nebo zkusit Ustav pro jazyk cesky?

Zkus jeste ten Den Haag, registr mezinarodnich manzelstvi. Je divne, ze holandska ambasada v Praze ti nemuze poradit.

Jinak jsem nikde nenasla zakon/ narizeni o postupu, kdyz je jmeno slechticke, mozna by ti mela ta matria v Brne rcit, jakym zakonem se ohani. Dale bych na nich vyzadovala, aby mi rekli, ktera instituce to ma potvrdit, kdyz to vyzaduji, tak prece musi vedet, od jake instituce prijimaji posudek, ne? Prece musi vedet, kdo to ma vydat, takhle by mohli prijmout oisudek vydany kymkoliv????? Zkus je proste otravovat a nedat se. Jeste bych zkusila obratit se na velvyslance CR v Haagu, pokud ti radovi zametsnanci ambasady neumim pomoci.
Oud 04-10-07, 08:05   #128
Actief Lid

Nationaliteit:
Prosim nevite nekdo, kde se v Haagu hlasi snatky uzavrene v zahranici? Nekdo tu psal, ze tam byl a nekdo zase, ze stacilo jit na geemente. tam jsme volali a oni nam rekli at tam doneseme co mame a oni se na to podivaji a pak nam reknou jestli to staci u nich nebo jestli musime do Haagu. Pracuju v Haagu, tak ze bych si treba usetrila jednu cestu na geemente. Divala jsem se na stranky geemente Haag, ale tam jsem to nenasla. Dekuju za odpoved!
B0791 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-10-07, 09:23   #129
Actief Lid

Jay62's avatar

Nationaliteit:
ahojky B0791, z tveho prispevku je patrne, ze jste se brali v Cechach. My teda take a snatek jsme hlasili jenom na gemeente, kam jsme predlozili prelozeny oddaci list s overenim-apostilou a nemeli jsme problem...hodne stesti!
Jay62 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-10-07, 15:07   #130
Actief Lid

Nationaliteit:
Citaat:
Jay62 schreef:
Bericht bekijken
ahojky B0791, z tveho prispevku je patrne, ze jste se brali v Cechach. My teda take a snatek jsme hlasili jenom na gemeente, kam jsme predlozili prelozeny oddaci list s overenim-apostilou a nemeli jsme problem...hodne stesti!
To vsechno mam, tak tam teda zkusim jit primo. Ze bysme byli konecne (po dvou mesicich) oficialne oddani i v NL?
Diky B.
B0791 is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels