Registreren
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Vakantiehuizen
Agenda Ledenlijst FAQ Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Terug   het Tsjechisch Forum - Česká místnost - Práce a život v Nizozemí
rekvalifikace ci kurz v NL

rekvalifikace ci kurz v NL

Antwoord

Onderwerp-opties In onderwerp zoeken Weergave
Oud 06-10-06, 11:48   #41
janicka36
Actief Lid

janicka36's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Alma schreef:
Ahoj, no ja si taky myslim, ze je lepsi jit do skoly, protoze jsem se celou dobu, co jsem tady ucila doma a znam spousta slovicek a gramatiky, ale neumim je pohotove pouzit... A to je prave asi tim, ze ve skole konverzujes se spoluzaky a profesorem, ale doma si nejakou tu konverzaci, i kdyz je to treba omilani jedne veci petkrat desetkrat moc neprocvicis. Leda ze bys do studia zapojila partnera , ale takovou tu konverzaci "na zvyknuti si"je asi lepsi prve procvicit s lidma na stejne jazykove urovni. Takze taky od pondelka zacinam se skolou, ale aspon tim, ze jsem se ucila doma, me vzali hned do vyssiho rocniku... , a doufam ze tam nebudou moc konverzacne popredu

souhlasim,ze skola pomuze vic nez uceni doma...
ja jsem se doma neucila,jen to co jsem pochytila ... a taky me dali do vyssiho rocniku,jen se mi to zda moc pomale,protoze par lidi ve tride co tam mame jsou pomali...a porad mluvi rusky a tak se snazim ucit at hned postoupim jeste vis a nikdo me nerusi...no uvidime,jak dopadnu...
co jsem ve skole (mesic ) jsem se naucila hodne gramatiky ...
s mluvenim mam stale problem,ale je to tim,ze doma mluvime anglicky...tak vam vsem doporucuji hned od zacatku se snazit mluvit holandsky ne jak ja...jde to tezko a ja ne a ne zacit.. :snik: a jde to poznat i ve tride kdo doma mluvi a kdo ne...
pristi tyden mame nejake testy v autobuse ci co...a tam nam zjisti presne,jak na tom jsme,tak jsem zvedava...
Oud 06-10-06, 12:02   #42
Alma
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
janicka36 schreef:
souhlasim,ze skola pomuze vic nez uceni doma...
ja jsem se doma neucila,jen to co jsem pochytila ... a taky me dali do vyssiho rocniku,jen se mi to zda moc pomale,protoze par lidi ve tride co tam mame jsou pomali...a porad mluvi rusky a tak se snazim ucit at hned postoupim jeste vis a nikdo me nerusi...no uvidime,jak dopadnu...
co jsem ve skole (mesic ) jsem se naucila hodne gramatiky ...
s mluvenim mam stale problem,ale je to tim,ze doma mluvime anglicky...tak vam vsem doporucuji hned od zacatku se snazit mluvit holandsky ne jak ja...jde to tezko a ja ne a ne zacit.. :snik: a jde to poznat i ve tride kdo doma mluvi a kdo ne...
pristi tyden mame nejake testy v autobuse ci co...a tam nam zjisti presne,jak na tom jsme,tak jsem zvedava...
Urcite je dobre doma mluvit holandsky, to mas üplne pravdu. Ale u nas taky tak - anglicky a popr. jeste cesky, ale holandsky porad ne a ne zacit... To jak mi ted jedna ceska znama pred tydnem rikala: "Jednoho dne jsme se doma rozhodli , ze budeme mluvit jenom holandsky, pak jsme se timpadem spolu pul roku nebavili a pak uz to slo samo!" Na slozeni spoluzaku jsem dost zvedava, nebylo by na skodu si tam najit nejakou exotickou kamaradku, zajimalo by me, co a jak v jinych kulturach....
Alma is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 06-10-06, 12:07   #43
janicka36
Actief Lid

janicka36's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Alma schreef:
Urcite je dobre doma mluvit holandsky, to mas üplne pravdu. Ale u nas taky tak - anglicky a popr. jeste cesky, ale holandsky porad ne a ne zacit... To jak mi ted jedna ceska znama pred tydnem rikala: "Jednoho dne jsme se doma rozhodli , ze budeme mluvit jenom holandsky, pak jsme se timpadem spolu pul roku nebavili a pak uz to slo samo!" Na slozeni spoluzaku jsem dost zvedava, nebylo by na skodu si tam najit nejakou exotickou kamaradku, zajimalo by me, co a jak v jinych kulturach....
no budes jich tam mit az nad hlavu ja mam ve tride asi 10 lidi z byvaleho sovetskeho svazu,rumungu,jugoslavku,thaiku,kubanku,polku,afri canku,no a pak jednu slovenku...
takze takovy mixicek..

no ja chci mluvit,ale nejak je to tezke...kdyz chci neco rict rychle,tak je to lepsi v angline nez holandstine..
no me by pomohlo,kdybych byla mezi lidmi co neumi anglicky,jen holandsky...to bych musela mluvit a jak by mi to slo ale je to tezke ZACIT!!!
Oud 06-10-06, 12:26   #44
Alma
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
janicka36 schreef:
no budes jich tam mit az nad hlavu ja mam ve tride asi 10 lidi z byvaleho sovetskeho svazu,rumungu,jugoslavku,thaiku,kubanku,polku,afri canku,no a pak jednu slovenku...
takze takovy mixicek..

no ja chci mluvit,ale nejak je to tezke...kdyz chci neco rict rychle,tak je to lepsi v angline nez holandstine..
no me by pomohlo,kdybych byla mezi lidmi co neumi anglicky,jen holandsky...to bych musela mluvit a jak by mi to slo ale je to tezke ZACIT!!!
Jo a jeste jak jsou nekteri lidi tak moc hodni (v obchodech, na poste ) a chteji mi pomoct, tak hned jak slysi jednu chybu, zacinaji anglicky, abych se netrapila... A pritom kdyby me nechali to vysekat holandsky, tak si to pro priste pamatuju!!!! A to narodnostni slozeni u Vas vypada dobre , to bych si urcite vybrala! Myslim, ze ciste holandsky to bude az nekde v zamestnani, tam nam asi uz nikdo pomahat nebude, pokud to zrovna nebude nejaka firma s hodne neholandsky mluvicima lidma.... jo a kdy zacnem mluvit holandsky doma,To je ve hvezdach, to si asi budu muset zajit ke kartarce, jinak se to nedozvim
Oud 06-10-06, 20:04   #45
B0791
Actief Lid

Nationaliteit:
Ahoj,

jsem tu nova. Prijela jsem pred dvema dny. Vase formu ctu asi tyden. Mam uz neco vyrizene (prihlaseni na radnici, domluvenou schuzku kvuli "karte EU" atd.), mam i pani, ktera je ceska a bude me davat soukrome hodiny holandstiny, ale hledala jsem i kurz holandstiny, nejakou skolu, ale nenasla jsem nic poradneho. Vsechny pisete o skole, muzete mi poradit kam se podivat nebo prihlasit?? Nebo jste tu na "studijnim pobytu" treba od univerzity? Bydlime v Ermelu.

A jeste jsem se chtela zeptat, to ze to od 1.ledna bude lepsi s tim, ze nepotrebujeme pracovni povoleni, to vim, ale na IND nam rekli, ze SOFI number si mam taky zaridit az po 1.lednu a stejne tak zdravotni pojisteni, ze to musim mit jak pujdu do prace, ze mi ted staci cesky s pripojistenim do zahranici. Je to prosim pravda??

Diky. Bara
B0791 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 06-10-06, 23:03   #46
Alma
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
B0791 schreef:
Ahoj,

jsem tu nova. Prijela jsem pred dvema dny. Vase formu ctu asi tyden. Mam uz neco vyrizene (prihlaseni na radnici, domluvenou schuzku kvuli "karte EU" atd.), mam i pani, ktera je ceska a bude me davat soukrome hodiny holandstiny, ale hledala jsem i kurz holandstiny, nejakou skolu, ale nenasla jsem nic poradneho. Vsechny pisete o skole, muzete mi poradit kam se podivat nebo prihlasit?? Nebo jste tu na "studijnim pobytu" treba od univerzity? Bydlime v Ermelu.

A jeste jsem se chtela zeptat, to ze to od 1.ledna bude lepsi s tim, ze nepotrebujeme pracovni povoleni, to vim, ale na IND nam rekli, ze SOFI number si mam taky zaridit az po 1.lednu a stejne tak zdravotni pojisteni, ze to musim mit jak pujdu do prace, ze mi ted staci cesky s pripojistenim do zahranici. Je to prosim pravda??

Diky. Bara
Ahoj, no ja doufam, ze to od ledna bude tak, jak pises, protoze ja jsem se zrovna dneska tak nervla s IND, ze jsem nevedela, jestli se driv vztekat nebo brecet. Kazdopadne tam maji chaos, jednu vec dela x lidi, no proste des bes s nima. Ja ale byt tebou, tak neco vyrizuju, mi se zda, ze oni docela dost mlzi, aby si lidi nic nevyrizovali a co kdyz potom zase pracovni trh neotevrou (jako v kvetnu 2006 slibovali a nic) a zase budem bez niceho....
Oud 06-10-06, 23:08   #47
B0791
Actief Lid

Nationaliteit:
No jo jenomze ja neumim holandsky, rozumim trochu a umim rict jen par vet... Tak stejne musim jeste chvilku pockat s hledanim prace. Vsichni jsou na me mili a bavi se anglicky, ale prace to je neco jineho. Jezdim sem rok a pul a ted jsem se pristehovala. Klidne muzu do konce roku pockat, i kdyz me trochu desi jak tu obcas pisete jak se na vsechno dlouho ceka...
B0791 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 06-10-06, 23:16   #48
Alma
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
B0791 schreef:
No jo jenomze ja neumim holandsky, rozumim trochu a umim rict jen par vet... Tak stejne musim jeste chvilku pockat s hledanim prace. Vsichni jsou na me mili a bavi se anglicky, ale prace to je neco jineho. Jezdim sem rok a pul a ted jsem se pristehovala. Klidne muzu do konce roku pockat, i kdyz me trochu desi jak tu obcas pisete jak se na vsechno dlouho ceka...
Ono to, kdyz se tady jezdi je fajn, my taky bydleli s pritelem 2 roky v CR a jako navsteva to tady bylo o.k. Ale jakmile po nich neco chces, tak uz to zacne..... Taky sedim doma a uz me to prestava bavit, prve jsem si to uzivala, ale jsem doma uz od jara a kazdy rano vstanu, zacvicim, dam kafe.... a porad dokola... Vis jak, radeji mit nejakou tu karticku s povolenim v zaloze, nez pak cekat dalsiho pul roku.
Oud 07-10-06, 09:14   #49
Katy
Actief Lid

Nationaliteit:
Citaat:
Alma schreef:
Ahoj, no ja doufam, ze to od ledna bude tak, jak pises, protoze ja jsem se zrovna dneska tak nervla s IND, ze jsem nevedela, jestli se driv vztekat nebo brecet. Kazdopadne tam maji chaos, jednu vec dela x lidi, no proste des bes s nima. Ja ale byt tebou, tak neco vyrizuju, mi se zda, ze oni docela dost mlzi, aby si lidi nic nevyrizovali a co kdyz potom zase pracovni trh neotevrou (jako v kvetnu 2006 slibovali a nic) a zase budem bez niceho....

no me dnes zrovna prisel dopis,ze do tydne se budou zaobirat mou zadosti,chybel nam jeden papir, tak jsem zvedava,cche to trpelivost s nima

no a uz vubec by me envadilo,aby u me udelali chybu jako u Svetlusky a rovnou mi tam na tu karticku natiskli pracovni povoleni
Katy is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 07-10-06, 10:11   #50
Alma
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Ta trpelivost je urcite na miste. Predstav si, ze oni mi tam vyrizovali vec, kterou jsem dopisem zrusila, (karticka za 30 eur) a vec ktera by se mela hybat - karticka za 830, na to jeste ani nemakli...
Jinak Tobe preju, at uz Ti to daji, vcera jsem si tady procitala hodne clanku, abych se dozvedela, co s takovou situaci a vidim, ze ty uz taky cekas hodne dlouho....
Antwoord

Onderwerp-opties In onderwerp zoeken
In onderwerp zoeken:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Nederlands Cesky English Deutch

© 2007 Tsjechie.net - Forum: vbulletin- Weather: In-pocasi.eu - Stats: Opentracker.net - SEO by vBSEO 3.0.0 - RSS Feed