het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 29-05-06, 15:08   #11
Lid

sweety's avatar

Nationaliteit:
Ahoj!

To nejde jen tak napsat, jak se lisi cesi od holandanu.... Protoze prece jen je kazdy jiny. I kdyz holandani jsou vetsinou mili lide zijici pohodovy zivot. Doma se neprevlikaji a nezouvaji, jsou cely den v jednom a vecer to hodi do pracky. Obvykla snidane je vetsinou chleb (maji tu jen takovy jako je nas toustovy) se syrem, burakovym maslem, cokoladovymi vlockami, dzemem nebo necim takovym. K obedu je to vetsinou to same, do prace a do skoly si delaji sendvice nebo si koupi polevku. Vecer se vari teple vecere a rodina se sejde u stolu. Bohuzel tady jidlo neresi tolik jako my, gurmani. Jedi proto, protoze musi a ne proto, ze by si to opravdu uzivali. Casu v praci travi mene, obvykle 40 hodin tydne, ale vetsina mene, spousta lidi ma take praci jen na polovicni uvazek. Do restauraci a za kulturou se chodi jen obcas, protoze to tu stoji opravdu spoustu penez. A stejne tak se vecer bavit do hospudky nebo do baru. Vsechno je dost drahe, a proto se radsi pratele a znami setkavaji doma, chodi hodne na navstevy, kde hraji oblibenou hru Catan.
Vseobecne je par veci, ktere jsou rozdilne, ale s tim musi clovek pocitat.... To je neco malo, co bych mohla po svem rocnim pobytu tady napsat. Samozrejme take zalezi do ktere casti Holandska jedes, dost se lide lisi.... Ale take zalezi jake lidi potkas. Takove jsou me zkusenosti, ale vsude to nemusi byt stejne!
Doufam, ze se ti tu bude moc libit a udelas si svuj vlastni obrazek. Mej se krasne!
sweety is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 24-06-06, 23:42   #12
Nieuw Lid

Nationaliteit:
Amsterdam

Ahojky!
PObyvam uz dva tydny v Amsterdamu, jsem tady jako AuPair a rada bych se s nekym seznamila. Moje icq je 194-689-470,email: aniczka.t@seznam.cz
MOc se na vas vsecky tesim!!!
Anicka
aniczka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 25-06-06, 00:39   #13
Moderator

pepo's avatar

Nationaliteit:
Tak Anička se nam přece jenom ozvala, dokonce teď z Holandska.
Vítej v tom našem království, pověz, jak to jde, jak jsi spokojená, co ti chybí, co bys ráda viděla, či zažila. Neostýchej se, to by bylo, aby nikdo na tvou výzvu neodpověděl !
pepo is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 25-06-06, 19:32   #14
Volwaardig Lid

klar's avatar

Nationaliteit:
..mno, jsem tu dva mesice, musim rict, ze si opravdu neni nac stezovat..vidim to nejvice jako pohled sweety..
..co mi opravdu nejvic vadi je jejich nezdravy styl stravovani..stale chleba, chleba, chleba..deti pindakasse - jak desny slovo..a pak velke tezke jidlo navecer..a protoze rodice me rodiny pracuji dlouho, vecere je malokdy pred osmou a povetsinou nemaji chut varit, takze proste zavolaji a jidlo dovezou.. s timto stylem stavovani asi kazdy novy cech ze zacatku nabere..
..pro mne, jako dceru ucitele [vsak vite, jak to maji s platy..], je taky novinka, ze cokoli potrebuji, neb chteji, proste si koupi..maji stale penize, se mi zda..zadne teseni se na vyplatu jako u nas :] jsou to pohodovi lidi, neresi cas..
..jinak uz to bylo mockrat omylany, jak si nemuzeme my holky najit kamaradku mezi nima..neni to tak..jen nemaji tak rychla a otevrena pratelstvi, jak my..
..ma rodina [ nerikam, ze vsechny] je strasne neporadna..ma teda pani na uklizeni, zehleni..le stejne..co pouziji, zustane lezet kdekoli..to mi vadi..ale co..
..stli-ze tu chceme zustat, budeme si na to muset zvyknout..ale ne prizpusobit se..ja jsem hrda na to ze jsem z cech, z prahy a ze jsem jina..a dle meho nazoru se neni zac stydet..
for aniczka: jsem stale online, se mi ozvi a ve volnym case muzem neco podniknout :]
Oud 03-07-06, 21:10   #15
Nieuw Lid

Nationaliteit:
moc diky vsem za prispevky (i dyz sem si je precetla trochu pozdeji...no celkem hodne pozdeji teda...), takze ted uz muzu trozku ten zivot tady poznat sama (i kdyz teda jsem v jen napul holandsky rodine-otec je z bruselu)...no a co me hodne dostalo tady,jsou ty jejich strasne velky a pozdni vecere,jak uz zminila klar...se nedivim ze sem tady tak rychle pribrala....no a taky ty jejich oteviraci doby jsou na me ponekud kratky-jakoze vetsina muzei,pamatek a obchody zaviraj v 5,popr. v 6 a ze v pondeli dopoledne je zavreno treba uplne (i kdyz teda ne v centru samozrejme)...no ale na druhou stranu ti lidi,pracujici v obchodech,mi prijdou mnohem privetivejsi nez u nas (na nektery nase prodavacky myslim nikdo nema...)....a co se mi tady libi uplne nejvic,to jsou samozrejme ty jejich kanaly a ty starodavny domy kolem..
aniczka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 25-07-06, 13:43   #16
Actief Lid

Phoebe's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
sweety schreef:
Ahoj!

1)... Obvykla snidane je vetsinou chleb (maji tu jen takovy jako je nas toustovy) se syrem ...
2) ...Casu v praci travi mene, obvykle 40 hodin tydne, ale vetsina mene, spousta lidi ma take praci jen na polovicni uvazek...
3) ... Do restauraci a za kulturou se chodi jen obcas, protoze to tu stoji opravdu spoustu penez. A stejne tak se vecer bavit do hospudky nebo do baru. Vsechno je dost drahe, a proto se radsi pratele a znami setkavaji doma, chodi hodne na navstevy, kde hraji oblibenou hru Catan...
Ahojky vsem, jen par poznamek k horejsimu:
1) chleb v AH nebo C1000 je ten dobry - jako u nas, neni holandsky, ale nemecky. Je sice o neco drazsi nez ten toastovy, ale je moc dobry. /to pro ty kterym taky nechutna toustak :-)/
2) A kolik hodin travi v praci cesi? 9 hodin denne je mene nez v CR? Je pravda, ze zeny vetsinou pracuji o den v tydnu mene, ale to je proto, ze v cesku konci pracovni den vetsinou okolo 15:00 a v NL az okolo 17:00. Jenze v tu hodinu konci pracovni den vsude v obchodech, takze kdyz potrebuji treba do banky tak si musim vzit pul dne volna. V CR si zajedu proste z prace do banky a pul dne volna mi zustane k dobru. A proc jen zeny? Protoze jak my zeny vime, vzdycky vsechno musi zarizovat zenske aby to vubec nejak pozitivne dopadlo...
3) U nas v Haagu je denne vsude plno. Lidi si stezujou jak je to vsechno drahy a stejne chodi na terasu, hospody i restaurace denne. Taky jsme chodili s pritelem driv skoro denne na veceru a tak, ale ono to cloveka prestane uz i bavit. Vsude chodi totiz ti samy lide...

Tak to bylo jen par poznamecek jak je to tady v Haagu . Pekny zbytek dne
Phoebe is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 25-07-06, 14:11   #17
Nieuw Lid

Martina P.'s avatar

Nationaliteit:
Me zase dostava jejich zpusob mluveni, to jejich dag, dug,dug, duj, strasne to prehani, oni to proste nereknou normalne (jako to nase cau, zdarec, uvidime se),ale skoro to vyzpivaji. Nekdy se musim fakt smat.
A taky se mi hrozne libi holandstni duchodci. Jezdi na skutrech nebo v tech jejich kreslech a autickach, babce nosi bikiny (nekdy i bez) a uzivaji si zivota dokud muzou.
S tema nasima se to zkratka neda srovnat, vetsina z nich jsou zpruzeni a neprijemni. Potrebovali by trochu vic elanu, jako stari holandani.
Martina P. is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 25-07-06, 14:20   #18
Actief Lid

Phoebe's avatar

Nationaliteit:
Jo, to mas pravdu jenze nezapomen, ze nase babicky a dedeckove se 100x vice nadreli nez holandsti prarodice. Muj dedecek z maminy pracoval kuprikladu v dolech... to tady v NL malo kdo vubec vi co to je :-( a moje babicka pracovala cely zivot ve fabrice na vyrobu limonady. Na proti tomu muj dedecek z tatovi strany (nizozemska strana) byl vojak a babicka byla pani v domacnosti... ale ono je vsude neco, to se tak neda rikat. Kazdy narod ma sve: neco lepsi neco horsi ;-)
Oud 25-07-06, 14:51   #19
Actief Lid

janicka36's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Phoebe schreef:
Jo, to mas pravdu jenze nezapomen, ze nase babicky a dedeckove se 100x vice nadreli nez holandsti prarodice. Muj dedecek z maminy pracoval kuprikladu v dolech... to tady v NL malo kdo vubec vi co to je :-( a moje babicka pracovala cely zivot ve fabrice na vyrobu limonady. Na proti tomu muj dedecek z tatovi strany (nizozemska strana) byl vojak a babicka byla pani v domacnosti... ale ono je vsude neco, to se tak neda rikat. Kazdy narod ma sve: neco lepsi neco horsi ;-)

tak to si nemyslim,ze holandani nevi co prace v dolech je...napr. priteluv styc v dole pracoval,ale ty uz tady jsou nejaka ta leta zavrena...
v limburgu se tezilo. v Kerkrade je dokonce muzeum.
ale stejne je to rozdil duchodce v cesku a tady...jak dam k sobe pritelovi rodice a me prarodice,tak je to sileny rozdil, i kdyz jsou vsichni stejne vekove kategorie...

a k chlebiku a jidlu...zila jsem rok a pul v leidenu jako au pair v rodine a ti kupovali typicke holandske jidlo...z ktereho uz mi nekdy bylo i zle...napr. ten jejich obyc toustovy chleb nemuzu ani citit,ale na syr nedam dopustit..maji ho fakt nejlepsi. a nesnasim ten jejich stampot....hlavne ten zeleny

ja jsem rada,ze mam dostuone i nemecko a tam maji skoro vse co v cechach
Oud 25-07-06, 15:55   #20
Actief Lid

Phoebe's avatar

Nationaliteit:
Jo, myho reditele tatinek taky pracoval v dolech. Teda on doly spis vlastnil, ale i tam pracoval. Nehlede na tyhle lidi se mi stalo, ze nekteri nevedi co to dul je. Ale mozna jsem natrefila na spatny "nevzdelany" lidi ... nevim

Co se jidla tyce: stampot taky nemusim a to snim fakt skoro vse...
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels