![]() |
|
|
#12 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
- jestli bakalarske nebo magisterske, protoze musis mit bud zavrseno predchozi studium, nebo udelat testy, a aby cloveka prijali je samozrejme dulezite predem vedet jakou clovek musi mit uroven, ALE: At uz budes delat magistra nebo bakalare tak mas narok na studiefinanciering - pridavky od statu. Mas na to narok uz od 1.kvetna 2004 (ja to od te doby dostavam, takze to vim jiste). Musis ale pracovat minimalne 8 hodin tydne (oficialne) aby Ti to dali. To je vlastne jedine dulezite kriterium. Diky EU maji vsichni obcane EU (stari i novi) stejne pravo jako kdyby byli narodnosti te zeme ve ktere ziji. Respektive, nesmi Te diskriminovat na zaklade tve narodnosti . Jenze kazda zeme si neco vymysli, aby nekomu nemusela jen tak za nic davat statni prodporu (protoze to je placene z dani - vetsinou tudiz obcany NL). Takze v NL si vymysleli, ze musis odvadet penize (dane) do spolecny kasy, a to tedy temi 8mi hodinami prace tydne. Vtip je v tom, ze v uplynulych letech jsme jako novi clenove EU meli omezeni. Pri studiu jsme smeli pracovat maximalne 10 hodin tydne, abychom takzvane nebrali Holandanum (nebo starym clenum EU) praci . Samozrejme ze neni jednoduche najit zamestnavatele, ktery nejdrive musi zazadat o specialni povoleni - TWV (tewerkstelling vergunning), a pak cloveka musi zamestnat minimalne 8 ale maximalne 10 hodin tydne. A navic bys mela mit podepsany kontrakt minimalne na rok dopredu, aby v IB-Groep meli jistotu, ze mas na ty davky narok. A taky Ti to pak jeste zpetne zkontroluji. Po me chteli zpetne videt vyplatni pasky.Me se to vsechno podarilo zaridit, nastesti . Nasel jsem zamestnavatele ktery byl ochotny to papirovani delat, a byl flexibni ve smyslu hodin, takze jsem vetsinou pracoval o vikendech vic nez tech 10 hodin, a zbytek mi byl proplacen jindy anebo jinak .Stoji to ale vsechno za to. Zaprve tu ma clovek praci, tim padem penize, rychleji se zdokonaluje v holandstine, atd. A k tomu tedy tu podporu od statu - studiefinanciering. A to jsem se jeste nezminil o "aanvullende beurs" . Pokud totiz rodice studenta vydelavaji rocne mene nez je urcita castka (tahle castka se meni a je k nalezeni na strankach IB-Groep), tak ma clovek narok na vic penez . Prepoctou koruny na eura. A jelikoz sandart vydelku v NL je vyssi nez v CZ, tak vlastne mame vyhodu, protoze ten nizky vydelek rodicu (ta castka) je meren podle mistnich standartu. Musi se ale do IB-Groep poslat rocni vypis plateb za predchozi rok obou rodicu, nebo kopie danoveho priznani. Take by to melo byt prelozene do holandstiny registrovanym prekladatelem. Opet hodne zarizovani, ale je moznost dostavat az o 200 euro mesicne navic. Stoji to za to!Na studiefinanciering ma clovek narok maximalne 4 roky. A POZOR! Tato podpora se stava "darem" az kdyz clovek uspesne ukonci studium. To znamena ze pokud studium nedokoncis a nedostanes diplom, tak to vsechno musis splatit zpet. To tak je pro vsechny (i pro Holandany). Je to mysleno motivacne, aby se lide snazili studium uspesne dokoncit .No nejak jsem se rozpovidal. Podle meho jsem dal docela obsahlou odpoved. Kdyby byly jeste nejake dotazy, tak se je samozrejme budu snazit zodpovedet. Nebo si mam otevrit poradenskou sluzbu? .Ciao, |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Nieuw Lid
|
Mockrat dekuji za vycerpavajici odpoved. Vlastne jsem 99% z tech informaci uz vedela, ale mela jsem z toho v hlave porad jeste gulas a ted mi to konecne nekdo srozumitelne vysvetlil =). Jen porad jeste nechapu, kdyz se ted otevre pracovni trh, jestli i bez prace budu mit narok na ty pridavky? A jestli me pak muze nekdo zamestnat bez toho vseho vyrizovani z cwi(ind)? A plati porad jeste, ze muj zamestnavatel musi pred cwi obhajit, ze pro to dane pracovni misto nenasel obcana hol. narodnosti? Nemam totiz ani paru, jak a kde mam nekoho hledat, kdo je ochoten me zamestnat s veskerym tim papirovanim. Jakou praci jsi nasel ty?
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
. Od 1. kvetna 2006 tvuj zamestnavatel furt musi zadat o TWV u CWI. Neplati ale uz ze maji obcane NL nebo obcane starsich 15 ti zemi EU prednost. CWI pouze skontroluje jestli tu mas platny pobyt a jestli budes dostavat alespon zakonne minimalni plat. To znamena: NE! Nemusi obhajovat, ze nenasel obcana hol. narodnosti.Od 1.ledna 2007 uz nebude zapotrebi zadat ani o to TWV (podle nynejsiho rozhodnuti-uvidime jestli to jeste nezmeni). A budes tudiz moct pracovat bez jakychkoliv omezeni (samozrejme ale musis mit SoFi nummer - to musi mit kazdy, jinak se legalne pracovat neda). Jestli clovek bude mit narok na tu podporu i bez prace nevim, ale nemyslim si to. A souhlasim s tim. Myslim si, ze by clovek mel alespon trochu prispet do spolecne kasy, pokud z ni chce cerpat. Jak by se libilo tobe, kdyby se z tvych dani (v CZ) platily pridavky nejakym cizincum, kteri si prijedou studovat, a ani se pritom nesnazi si 'vydelat' jinak. Me by se to nelibilo . Spis si myslim, ze to tak zustane, a to treba i za 10 let. Proste minimalne 8 hodin tydne pracovat, a hotovo . Myslim si, ze to plati pro vsechny studenty, kteri nemaji Holandskou narodnost. Nevim to ale jiste.Ja delam pri studiu o vikendech za barem :yo:. Obcas docela zabiracka, ale rozhodne se nenudim .Pokud si vyridis SoFi nummer, tak si v klidku muzes zajit do ruznych agentrur, kde Ti s nalezenim prace pomuzou. Prace k Tobe ale neprijde sama od sebe. Je to boj jak v Cechach tak v Nizozemi at uz si jakekoliv narodnosti .Ciao. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Actief Lid
|
Mam take jeste jeden dotazekpokud od 1.1.2007
budu chtit pracovat, musim mit i verblifsvergunning za tech 30euro nebo mi staci jen pas a soffi nummer??dik ![]() |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
. Tusim ale, ze se to sice na sebe nevztahuje, ALE mam takovy dojem, ze se i obcane EU15 (starsich statu) musi registrovat v NL, pokud tu jsou dele jak 3 mesice. Registrace ovsem uz neni pres IND, ale normalne na obvodnim urade (gemeente). Jestli pak dostavaji specialni verblijfsvergunning (a karticku) nevim. Jak rikam, nevim to ale jiste, protoze s tim nemam prime zkusenosti, a protoze to je pravdepodobne otaznikem i pro ty kteri rozhodli, ze to bude od 1. ledna '07 jinak .Ciao. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
Me bylo na gemeente receno ze o poveleni k pobytu si vubec nemusis zadat, jenom pokud by jsi chtela v budoucnu zmenit obcastvi aby se dolozilo za zijes v holandsku 10 let. Ja jsem nikdy za svoje papiry tady v holandsku nic neplatila. Pouze za potvrzeni pro zdravotni pojistovnu ze tu mam bydliste. Nikdy mi nikdo nedal zadny karticky ani nalepky a z IND me pomalu vyhodili, ze pokud nechci zadat o partnersky vizum tak at je neotravuju.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
![]() |