het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 04-06-05, 12:15   #11
Actief Lid

Nationaliteit:
Re: Navrat do Cech?

ja si taky myslim,ze by tvuj pritel mohl byt v Cechach stastny,a kdyby preci jen ne,tak si myslim ze zalezi i na tobe,jak mu pomuzes hlavne aby tam mel pratele,nejaky konicky,atd-jediny co ho opravdu muze odradit je ta financni stranka preci jen, v cechach ty platy jeste tak dobry nejsou
Katy is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-06-05, 15:58   #12
Actief Lid

Nationaliteit:

Holky, dik moc za vase postrehy, vazim si toho. Asi fakt plati, ze 'kde je vule, tam je cesta'. Ja to beru moc zodpovedne, na druhe strane, je to prece jenom dost vazny krok a svym zpusoebme hodne definitivni- myslim,ze jestli se nam v Cechach nebude darit, asi uz neseberu znova odvahu jit zpet do NL a zacit nanovo. I kdyz- nikdy nerikej nikdy.
Zajimava je reakce nasich znamych Holandanu, kteri nas krok berou jako uplne pochopitelny (asi je to tim,ze Cechy moc neznaji a nemaji tudiz predstavu, jak se tam zije :-))) a nasich znamych v Cechach- ti se divi, jestli je rozumne, abych manzela do toho 'bordelu' tahala. Tento nazor zastava i moje rodina, cimz mi to rozhodnuti moc neulehcuji, spis se pak citim v daleko vetsim stresu, aby vse vyslo. Ja vim, clovek se nema ridit minenim okoli, ale prece jenom vas takove reakce znejisti. Jeste jendou dik za moralni podporu!
Klarka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-06-05, 16:01   #13
VIP Lid

Nationaliteit:

Ahoj Klarko!

Ja jsem presvedcena, ze pokud Te to citove tahne zpet do Cech a sami mate tu moznost se tam prestehovat, rozhodne bych to udelala. Nemyslim si, ze to "prejde" a za par let by to rozhodovani mohlo byt najednou slozitejsi (treba ohledne deti). Ze Tvuj pritel mluvi obema jazyky je jedine plus, lehce zapadne, najde si pratele a zamestnani. Samozrejme ze je to po financni strance krok zpatky, ale jde o to, jestli Ti to prijde dulezite. Ale jak to tak ctu, zrejme Te zajima preci jen vic ta stranka dusevni. Ja jsem tu ted skoro sedm let a styska se mi vlastne cim dal vic. Ze zacatku (prvni roky) mas furt neco na praci, vsechno je nove a zajimave. A kdyz Te to tahne a mate prilezitost, pak bych to rozhodne udelala. Ale to jsem ja. Tobe preju hodne stesti pri rozhodovani a hlavne aby jsi byla stastna, at uz to dopadne jakkoliv.

Klara
Klara is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-06-05, 16:10   #14
Actief Lid

Nationaliteit:

Ahoj Klaro,
mas pravdu,ze clovek asi v prvni rade ma poslouchat srdce. Moje mam se treba divi, jak je mozne, ze jsem to ten prvni rok tady v pohode vydrzela a ted je mi tu hur, kdyz bych vlastne uz mela byt 'zabehnuta'. Jenze to je prave to, co ty rikas- prvni rok je vse nove, ucis se jazyk, nemas zadne negativni zkusenosti s diskriminaci... Je fakt,ze Cesi jsou daleko min tolerantni k cizincum nez Holandani, ale tady mi prijde ta diskriminace takova vic meprima, skryta,ale je. Musim ale priznat, ze je to ted uz lepsi, co mam praci, mam pocit,ze i nektere 'dobre minene' poznamky beru s vetsim nadhledem. Mimochodem, co ty, nechsytas se taky reemigrovat, kdyz se ti tez styska- ze bychom se pak podelily o dojmy.:-)))
Oud 04-06-05, 17:25   #15
Actief Lid

Nationaliteit:

Když ti příbuzní říkají, proč chcete do toho bordelu (= Čechy), tak bych to asi nebrala moc vážně. Češi jsou někdy takoví, že na zdejší poměry strašně nadávají a mně se třeba taky diví, že tu chci žít. Ale kdyby byli upřímní, tak na Čechy nedají dopustit. Určitě ne všechno tu funguje dokonale, ale to se dá říct taky o Holandsku, takže ten "bordel" je vlastně tak nějak všude. A pokud člověk má normální práci a má kde bydlet, tak se tady dá žít v pohodě. Pro Holanďany to navíc má úžasné kouzlo, že si tady můžeš vyjet na víkend do přírody a vydechnout po pracovním týdnu. I kamarádi se najdou všude a pokud se nechystáte vyloženě do nějakého zapadáková, tak si myslím, že ten život nebude zase tak zásadně odlišný od toho holandského.
Lisa F. is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-06-05, 17:31   #16
Actief Lid

Nationaliteit:

s tim bordelem- naprikla ja kdyz jdu na gemeente v Holandsku,rikam si zlaty cesky mestsky urad opravdu je pravda,ze treba tady na uradech nejsou moc fronty,ale vi tady stejny prd jako u nas
Katy is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-06-05, 19:33   #17
Actief Lid

Nationaliteit:

Ahoj Liso,
dik za moudra slova. Mas muj obdiv, jak bravurne mas zvladlou cestinu- uplne bez chyby! Neskutecne! Foufam,ze se i ja jednou dopracuju k takove holandstine.:-)

Jinak jsem se musela usmat nad diskuzi okolo ceskeho 'bordelu'- zejmena toho na uradech. Manzel rika, ze rozdil mezi ceskym a holandskym uradem je, ze kdyz neco nejde, ze na tom holandskem te poslou do haje s usmevem.:-)))) Myslim,ze to celkem vystihuje situaci.

Jeste jednou dik vsem za postrehy, cloveka to fakt uklidni, kdyz vidi,ze i jiny myslej podobne. My se budem stehovat do Prahy (tedy pokud sve vyjde), manzel ma dost specificky obor, takze neni moc co resit. Byt mame v najmu (je napul babicky a strycka), je teda dost v hrozne ctvrti a neda se dale pronajmout anu prodat, ale snad nebudem platit najem, takze to bude urcite dost dobre aspon v tomhle aspektu. To pak clovek unese i to, ze kouka do fabriky a okolo je cikanske ghetto.:-) S temi vylety do prirody- mas pravdu, zlaty cesky lesy, ale zda se mi paradoxne, ze tady v Holandsku je vsude tak nejak vic zelene celkove, ale zas je fakt,ze v nedeli je mistni les jako Vaclavak.
Oud 04-06-05, 21:54   #18
Actief Lid

Nationaliteit:

Tak se tu třeba někdy uvidíme! Manžel umí taky skvěle holandsky a takových míchaných rodin (kde všichni umí holandsky i česky) je tu více. Kdyby se tvému manželovi někdy stýskalo, můžeme zorganizovat česko-holandské setkání.
Oud 05-06-05, 09:56   #19
Actief Lid

Nationaliteit:

Liso, ja jsem ti uplne zapomnela napsat,ze vlastne tveho manzela uz trochu zname (pokud se tedy nemylim)- podle me nam spolu s panem Illetskem fotil loni 30.4. svatbu na Bertramce- pan Illetsko si musel na chvili nekam odskocit, tak jsme tam meli tveho manzela. A fotky mame naprosto uzasne! Tak se budu tesit na pripadne setkani.
Oud 05-06-05, 10:42   #20
Actief Lid

Nationaliteit:

To je teda náhoda! Hned si vzpomněl. Tak to se budeme těšit o to víc.
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels