![]() |
|
|
#21 |
|
Volwaardig Lid
|
Re: Kurs holandstiny
Ja chodim take na kurz v ROC a na rok je zaplatila jen okolo 60 euro, rekla bych ze je to jen za knizku a materialy, co jsme dostali. Jinak zbytek, tedy vlastne skoro vsechno, plati gemeente. Ale mame to docela prisny, kdyz budeme casto chybet a zapomeneme se treba omluvit, tak nas hnedka vyhodi a vezmou dalsi.
Taky jsem byla tou castkou mile prekvapena, kazdy tady mluvil o tisicech a oni mi nakonec reknou 'jen 60 euro' :-) |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Volwaardig Lid
|
Tak to mas jeste levnejsi...
![]() Presne tak jakmile nekdo bude chybet delsi dobu bez omluveni,tak ho vyhodi. Dochazka ma byt 80 procent. Ale sama jsem na to zvedava,kdy vyhazovy zacnou,protoze spousta lidi si prodluzuje vikend a na kurz nechodi. Ale je to jejich chyba. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Volwaardig Lid
|
U nas taky spousta lidi nechodi, bud jsou nemocni, nebo rodinne duvody. Ja jsem snad jedina, jeste s jednou nemkou, kdo tam chodi pravidelne. Asi je to tim, ze my se ten jazyk naucit chceme a ti ostatni tam museji chodit povinne kvuli povoleni k pobytu..
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Nieuw Lid
|
no nam tady primo v gemeente rekli, ze jelikoz jsem z EU, tak nepatrim pod "nieuwkomers" tudiz nemam narok na kurz holandstiny. Byla jsem se i primo zeptat na ROC a tam mi rekli, ze me nemuzou vzit, pokud nedostanou dopis od gemeente.
Ted chodim na kurzvy na univerzite, prijali me do pokrocilych a v cervnu bychom meli dosahnout urovne NT2 programma 2, tak uvidime. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Actief Lid
|
no u nas nektery lidi taky vidam tak jednou tydne
2 sme jeste ani nevideli ![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Gast
|
Ahoj Candy,
na jake univerzite studujes? Volala jsem minuly tyden do Albeda College. Rekli mi, ze platit nemusim, protoze CR je v EU. Zitra jdu na pohovor, tak uvidim... |
|
|
|
#28 |
|
Actief Lid
|
ahoj,chci se zeptat vas,co taky chodite do skoly,jak vam to tam jde???a jaky tam mate lidi?
![]() co treba vesely skolni historky ![]() |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Actief Lid
|
Skola je fajn. Za dva mesice jsem o jedno niveau pokrocila, coz pro me neni spatne. Lidi jsou take super. Obcas me ovsem zarazi, ze jim nikdo neuzna jejich odbornou kvalifikaci, co meli ve vlastni zemi. Napr. pan s univerzitou z biologie dela uklizece! Proste mu to tu neuznali. To nejdriv by musel znova studovat taky asi 5-7 let a jeste jazyk a pak mozna. A to me pripada nespravedlive. A takovych je tam vic. Myslim, ze tady ma s tim take nekdo zkusenosti, ze? Nebo ne?
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Lid
|
Hoiky hoiky, tak nakonec to je jinak s tou skolou. IQ testy jsem udelala (
), ale bylo mi receno, ze pro me misto stejne neni. Uhaneli jsme je tak dlouho, az se proste jedno mistecko naslo a konecne uz jsem dva tydny ve skole. Zaplatila jsem 301 EUR, coz je na rok a je to udajne za knizky. Do skoly chodim kazdy den od 9 - 12:15 a odpoledne mohu jit do pocitacove samostudovny, kde se ucim v jistem programku na pocitaci (znate Melvina, Toma a spol.? )Ve tride je nas kolem 18, nekteri dochazi jen par dnu v tydnu, ja se snazim kazdej den. Mame dobrou ucitelku, je s ni sranda. Skola je umistena v klastere, takze obcas potkame i nejake jeptisky. Docela mi to jde. Psane holandstine (napr. titulky v TV) - to docela zvladam, ale jakmile na me nekdo promluvi, mam problem. Ja zkratka nerozumim. Nemate na to nejaky recept? Jen prosim nepiste, at vic nastrazim usi ![]() |
|
|
|