![]() |
|
|
#31 |
|
Actief Lid
|
Re: Ceske zvyky, anebo co je typicke co tu postradate?
Prave jsem si uvedomila jeden rozdil mezi Ceskyma muzskyma a Belgickyma, na kterem jsme se shodly s moji kamaradkou. Belgicani jsou mnohem starostlivejsi. Kdyz treba nekam musim jet, kde jsem jeste nebyla, tak mi muj pritel najde na internetu, jak mam jet, vytiskne mi planek a pak kdyz jsem na ceste, tak mi jeste zavola, jestli jsem to dobre nasla.
Taky jeste jedna prihoda: kdyz jsem jednou sla na prochazku s pejskama a venku prselo, rekla jsem memu priteli, ze budu behem 10 minut zpatky, kdyz tak prsi. Ale kdyz uz jsem jednou byla venku, tak jsem si rekla, ze to asi nebude takovy rozdil, jestli pejsci budou na desti 10 minut nebo 15, ze stejne budou mokry a tak jsem sla na trochu delsi prochazku, nez jsem puvodne zamyslela. Byla jsem mozna 15 minut pryc a na ceste zpatky domu (asi 300m od domova) jsem potkala meho pritele, ktery uz me v tom desti sel hledat. Protoze jsem rekla, ze budu za 10 minut zpatky a nebyla jsem, tak uz se o me bal. ![]() To mi pripada jako takovy typicky priklad starostlivosti Belgickych chlapu, ktera je urcite vetsi nez u tech Ceskych. Je to taky tak u Holandanu? |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Lid
|
Jani,
tak to mame stejnou zkusenost. Vzdycky, kdyz se chystame nekam do neznama, pritel vytiskne vselijake mapky a dukladne se pripravi. A jeste k tomu posle vsem svym clenum rodiny adresy a kontakty, kde se budeme vyskytovat a jak dlouho. Stejne to funguje, kdyz ho nekdo pozada o radu. Je schopnej u pocitace sedet hodiny, aby pro dotycneho nasel vse dulezite. Take se mi jednou stalo, ze me pritel hledal jako "nezvestnou". Byla jsem v Holandsku na par dnu a den pred odjezdem jsme byli na vylete u more. Kdyz jsme se vraceli, tak me pritel vysadil v centru Amersfoortu a jel zaparkovat auto domu s tim, ze za chvilku prijde na smluvene misto, kde uz na nas oba meli cekat jeho kamaradi. Jenomze mne bylo smutno, ze musim druhy den domu do Cech, tak jsem se stavila na mem oblibenem miste (Koppelpoort) a nejak jsem se tam zasekla. Pak jsem sla na nase domluvene misto, kde mi jeho kamaradi sdelili, ze me pritel hleda jako o zivot po celem meste TO TEDA JE STAROSTLIVOST ! ![]() |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Nieuw Lid
|
Holky, ja mam uplne stejnou zkusenost. Taky mapky, presny popis cesty atd
A taky musim zavolat, ze jsem dorazila v poradku. Jednou, to jsem byla zrovna v Praze se skole, pritel cely den nedostal moji smsku, nakonec obvolaval rodice a zname, jestli se mi nahodou neco nestalo Kdyz jsem to pak zjistila, nevedela jsem, jestli se mam na nej zlobit nebo se smat. |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Actief Lid
|
Taky mne neco napadlo, co takhle pomlazka na velikonoce, teda uprimne receno, ne ze by mi to smigrustovani nejak osobne chybelo, ale vzdy jsem se rada divala z okna , jak si to kluci masiruji s karabacem ovazanym pentlemi a chodi si pro vajicka a sladkosti k sousedum a znamym a holky pred nimi utikaji.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
VIP Lid
|
Co mě doslova šokuje v Holandsku, jsou ty jejich trhy se vším možným harampádím, tzv. rommelmarkt. Fakt něco úděsného. Když jsem přišla do Holandska, tak mě můj ex vzal na jeden takový trh, myslel si kdovíco, ale já nevěděla jestli si dříve ucpat nos nebo zavřít oči. A vůbec jejich obliba ve všem opotřebovaném. Když přijdete k Holanďanům na návštěvu, je to tam jen samý nábytek po babičce a tak podobně. A ten jejich Konniginnendag, pro mě fakt hrůza.
A například babičky, nedávají vnoučatům vůbec nic, moje matka v Česku má mnohem méně peněz a styděla by se dětem nic nedat. Jsem v Holandsku 12 let a musím říci, vše co jste napsali přede mnou úplně souhlasí. Čím déle tu jsem, tím více mě tyto rozdíly iritují, místo aby to bylo naopak. Tak nevím, jak to se mnou bude za dalších deset let. Tak to jen prozatím. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
VIP Lid
|
Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
VIP Lid
|
Citaat:
Off topic: Je to v téhle zemi opravdu zapotřebí? Já žiju na hranici minima, koupím si všechno nové a ještě ušetřím. Tak nevím, co lidé s těmi penězi dělají. |
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Super Lid
|
Tusim, ze jsem v tom opravdovy Holandan!
Koupily jsme dost hracek a odev pro nase deti na 'vrijmarkt' den kralovny anebo na 'tweedehandsbeurzen'. Samozrejme jen ti, co vypadaji hezky (napr. znackovy) a doma to dukladne myjeme. Nam to usetrilo hodne penez; ty deti do 5 let proste maji ty odevy maximalne 6 mesice a potom to jeste neni niceny. Napriklad: novy svetr za 25 eur, na vrijmarkt za 2,5 eur. Stejne s hrackami; obvykle jen 10-20% cenu. Samozrejme koupime i nove veci (dost, bych rek...), ale takhle muzeme mit proste neco navic. Napriklad: nasli jsme spoustu hracek od Teletubbies, maly je s tim velmi spokojeny, obchody to uz vubec neprodavaji. Jsme v tom spolu; moje manzelka z Prahy je stejne nadsena jako ja, kdyz jsme uspesne neco lovily. A pro me, rad si koupim veci na rommelmarkt na moje konicky: stary mapy. V antikvariaty jsou mnohem drazsi. Bartiku, vas skromny holandan. |
|
|
|