![]() |
|
|
#51 |
|
Volwaardig Lid
|
No Klarko souhlasim,tohle me holandane taky dobre naucili
To jejich stezovani....a tak jsem napsala stiznost na sekretariat a s tou pani jsem se tam hodne dohadovala ale je to potvora ,neda si rict ![]() |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Actief Lid
|
No jo, to je teda smula, takova baba tam, ani neumi jazyky, kolik schopnejsich a milejsich lidi by asi o tuto praci stalo, a maji smulu. Ja, kdyz jsem-neznala pomeru- po prichodu do NL usilovala o praci na ambasade, tak mi bylo receno, ze to je jedno z nejprotekcnejsich mist.. Soude podle pani Jare a jejich 'schopnosti' bych rekla, ze tam musela mit tu protekci velkou.
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Volwaardig Lid
|
taky nechapu jak se tam mohla dostat.Kamaradka je slovenka a kdyz vyrizovala rodny list pro dcerku tak ji na jejich ambasade vysli vstrict se vsim ji pomohli,vysvetlili.I papirovani mela podstatne min
Dokonce nepotrebovala ani profesionalni preklad,vazne,stacil jim jeji preklad a podpis. |
|
|
|
|
|
#54 |
|
Lid
|
já jsem ještě chtěla k tomu přechylování s -Ová.... jde to bez problému, jen na matrice při sňatku, když se domlouváte a musíte podepsat, jaké bude vaše společné příjmení, jedinný problém je v tom, že vaše příjmení musí končit na samohlásku - když to na samohlásku nekončí, tak se musí podepsat ještě nějaký jinačí papír - ten počítač jim to prostě nevezme
![]() |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Actief Lid
|
Hanko, to ale uz nastesti neni pravda, jak jsem psala vyse, ja jsem se vdavala v 2007, moje prijmeni konci na -r a nemusela jsem podepisovat nic. Mozna maji v tom ty matriky trochu binec, ale mam pocit, ze tady v Praze se v tom slusne orientovali....
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Actief Lid
|
Mame svatbu v CR, v srpnu a pred mesicem jsem byla vyrizovat v CR papiry. Moje nove prijmeni bude koncit na -s. Takze mi chteli dat -ova, a jinak jsem musela taky podepsat zvlastni papir, jakoze manzel je cizinec a ze jsem ceska obcanka, ale zijici trvale v zahranici. Zaroven mi vysvetlili, ze kdybych mela na konci samohlasku zadny -ova by mi nenutili. Zaroven jsem tam musela napsat jaky prijmeni budou uzivat deti, tak jsem tam napsala taky bez -ova. Bylo to na matrice v Brne.
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Actief Lid
|
Řekla bych, že některé úřady ještě nepostřehly, že se změnil zákon. Už neznám všechny detaily (někde na foru jsem o tom psala holandsky i s odkazem na ten zákon, takže komu se chce hledat...). Co vím, tak už není vůbec žádný problém mít příjmení bez -ová když je jeden z manželů cizinec. Pro děti by mělo platit to samé.
|
|
|
#60 |
|
Actief Lid
|
[quote=Lisa F.;161761]Řekla bych, že některé úřady ještě nepostřehly, že se změnil zákon. Už neznám všechny detaily (někde na foru jsem o tom psala holandsky i s odkazem na ten zákon, takže komu se chce hledat...).
Tak ja jsem nasla jedine tohle, ale neni tam ten zakon: http://www.tsjechie.net/board/f23/mi...ght=achternaam |
|
|
|