![]() |
|
|
#161 |
|
Lid
|
Děkuju NIKUSCE i CZECHR za odpověď. Já právě nevěděla jak to udělat s tím trvalým bydlištěm nejlíp, protože na druhou stranu když si nechám u rodičů nahlášený trvalý bydliště tam se platí za popelnice a kdoví co ještě ( možná banální, ale jsou to taky peníze :-s ). A můžete mi ještě děvčata říct jak to máte v Čechách se sociálním a zdravotním pojištěním? Na zdravotním ( Všeobecná zdravotní pojišťovna) mi řekli, že pokud si budu platit pojištění v NL tak ho v ČR musím zrušit. Nebo když nastoupím do práce tak taky, protože pak mi zdravotní platí zaměstnavatel a nemůžu ho mít v obou státech. Se sociálním mi řekli, že si ho platit nemusím ( mimochodem bych musela platit asi 2800 MĚSÍČNĚ 8-o ). Jenže pak zřejmě i kdybych se vrátila do ČR tak nemám nárok na důchod.
Achjo. Odjíždím do NL na začátku srpna i se synem a jsem z toho už dost vystresovaná ,protože na každým úřadě mi řeknou něco jiného a jak pak mám vědět co je dobře a co ještě zařídit :-( |
|
|
|
|
|
#162 |
|
Lid
|
nikusko píšeš ,že jsi v NL registrovaná a v ČR máš trvalé bydliště. Já myslela, že registrace je to samé jako trvalé bydliště. Takže vlastně pak uvádíš do papírů ( třeba na sociálce ), trvalé bydliště ČR a přechodné NL?
|
|
|
|
|
|
#163 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
Nikdy jsem s tim problem nemela jen jednou a to nedavno na ceske ambasade,kdyz jsem vyrizovala rodny list pro dceru Niku,tam je potreba vyplnit asi 15 papiru a tehdy jsem z toho byla trochu zmatena, nevedela jsem taky co se tim mysli tim trvalym bydlistem,myslela jsem si uz sama, ze to bude v te cr protoze jsem ho tam nikdy neodhlasovala,tak musi byt logicky porad tam ,rikala jsem si.Chtela jsem se ale o tom ujistit a ptala jsem se na to tedy konzulentky pani Jare, ktera tam pracuje,no a to jsem nemela delat Hned zacala chrlit ze to je pak tezke porizeni kdyz ani nevim kde bydlim...... Vyplnila jsem tedy nekde ceskou a jinde zas holandskou a samozrejme vsechno spatne.....Jara jenom penila,ja jsem brecela,hruza zazitek ..... Tak to bylo jedine kdy jsem nevedela co vyplnit jinak co se toho duchodu tyce,myslim si (nevim to ale jiste)ze pokud zijes tady a platis si to zdravotni tady tak ze i to se ti k tomu duchodu pricita,i kdyby ses pak vratila do cr,ty roky co jsi zila tady plati taky.Je ale potreba aby ti to rekl nekdo kdo to vi urcite,pac to je jen ma domenka,Myslim si ze by to tak melo byt,ale muzu se mylit samozrejme. |
|
|
|
|
|
|
#164 |
|
Lid
|
Jsi zlatíčko. Mimochodem moje dcera je taky Nikolka :-) Já si zažila něco podobného na sociálce kam jsem se šla zeptat jak a co mám v mojí situaci zařídit. U mě je to tak, že syn se stěhuje se mnou a dcera tady chce dokončit střední školu. To znamená, že jsem musela požádat u soudu, aby přešla do péče otce, aby měla v ČR zákonného zástupce. Ani jedna jsme z toho nebyla nadšená, ale jinak to bohužel nešlo. Naštěstí má skvělou třídní a ta my slíbila, že na ní dohlédne a kdyby něco tak mi dá vědět.Když jsem přišla na sociálku tak se do mě paní pustila jako to dělala moje mamka když jsem byla malá a něco jsem provedla. Nejdřív jsem nevěřila vlastním uším a pak už se mi chtělo jen brečet. Rozhodnutí nechat dceru ať se sama rozhodne nebylo pro mě jednoduché, protože máme velice blízký vztah,ale Niky je hodně samostatná a silná osobnost a tak jsem její rozhodnutí chtěla respektovat ( i když už jsme to obě obrečely).Paní na sociálce se ,ale rozhodla, že mi vynadá za to jaká jsem nezodpovědná matka, když tady dceru jeden rok nechám otci a když tahám syna do ciziny a že přítel by se měl stěhovat sem a ne já do NL. Vůbec jsem neměla chuť jí vysvětlovat, že přítel má v NL dům a poté co mu zemřela sestra je jediné dítě svých hluchých rodičů kteří ho potřebují v NL a že syn se do NL těší a dcera mi sama řekla, že když ona je za rok plnoletá tak bude mít svůj život a ona sama chce abych byla šťastná takže ať jedu. No hrůza ,ještě týden mě pak bolel žaludek.
Pak jsem ještě taky psala kvůli nějakým informacím na ambasádu a dostala jsem místo odpovědi studenou sprchu.Nebudu se o tom rozepisovat jen mě překvapilo, jak můžou na ambasádě pracovat lidi s takovým jednáním. Ještě jednou děkuju moc za odpověď a přeju hodně štěstí a sluníčkových dnů :-) Mějte se krásně holky Takže jsi dceři napsala jaké trvalé bydliště? V CR nebo NL? Asi CR aby jsi na ni mohla brat materskou ne? |
|
|
|
|
|
#165 |
|
Actief Lid
|
A můžete mi ještě děvčata říct jak to máte v Čechách se sociálním a zdravotním pojištěním? Na zdravotním ( Všeobecná zdravotní pojišťovna) mi řekli, že pokud si budu platit pojištění v NL tak ho v ČR musím zrušit. Nebo když nastoupím do práce tak taky, protože pak mi zdravotní platí zaměstnavatel a nemůžu ho mít v obou státech. Se sociálním mi řekli, že si ho platit nemusím ( mimochodem bych musela platit asi 2800 MĚSÍČNĚ 8-o ). Jenže pak zřejmě i kdybych se vrátila do ČR tak nemám nárok na důchod.
Achjo. Odjíždím do NL na začátku srpna i se synem a jsem z toho už dost vystresovaná ,protože na každým úřadě mi řeknou něco jiného a jak pak mám vědět co je dobře a co ještě zařídit :-([/quote] Zdravotni si skutecne ve dvou zemich nesmis platit, mohli by ti dat pokutu, socialni neni treba si platit, protoze kdyz pracujes v NL, platis si soc. poj. tam a ty odpracovane roky se ti pocitaji do duchodu v CR. Mam to zjistene, je to novy predpis EU. V podstate, pokud se nekdy vratis do CR, si pak duchod za ty odpracovane roky vyzadav s v Nl nebo si ho nechas prevest do CR a budou ti ho vyplacet spolu s CZ duchodem. |
|
|
|
|
|
#166 |
|
Volwaardig Lid
|
To je hruza ty ceske urednice
ach jo.Monce tim vyrizenim ceskeho rodneho listu se zada o ceske obcanstvi,ne bydliste.Takze Nika bude mit obcanstvi oboji,ale v 18ti se musi rozhodnout pro jedno z nich. Bydliste ma tady v nl ,protoze tady bydlime. Jinak ja na tu materskou narok nemam ,protoze jsem dostala tu holandskou.Naivne jsem si myslela ze na ni mam narok,ale jak uz tady psala czechr,je na ni pouze narok pokud jsi ji nepobirala tady v nl. A ja jsem ji pobirala.Ale na porodne bych narok mela mit. Preju ti ,aby ti vyrizovani cehokoliv v budoucnu probihalo uz jen v pohode a klidecku,a taky hodne stesti , ve vsem!! |
|
|
|
|
|
#167 |
|
Lid
|
Klarko,se zdravotnim pojistenim mas pravdu.U socialniho p.-to neni ze zakonu,tak se vubec netrap.Pokud si mlada 20-35 let,tak se to nedotkne tveho duchodu.Ale stejne to bude u nas s tim duchodem jinak-kdo si nespori nebude mit nic.Ted u nas plati jeste princip solidarity,ale nez mi se dostanem k duchodovemu veku....coz ma byt hranice 65 let,tak to uz platit asi nebude.Jinak vam jeste radim at mate vsechny zapoctove listy z byvalych zamestnani(ty jsou dulezite).
Monco-mam hrozne zazitky s jednanim socialnich pracovniku v CR,kdybych to vypravela stejne by mi nikdo neveril!!!Kolikrat jsem si pripadala,ze jsem v nejakem americkem akcnim filmu...... Laatst aangepast door Ankeja; 05-07-07 om 09:03. |
|
|
|
|
|
#168 |
|
Lid
|
Děkuju MOC všem za všechny odpovědi. Ještě mě určitě nějaké otázky napadnou :-) , ale už nemám díky vám v hlavě takový zmatek a hlavně se mi ulevilo, že vím jak je to se zdravotním a sociálním a důchodem. Nechtěla bych, aby mi tady naskákali nějaké dluhy. Pro mě je nejhorší, že spoustu věcí teď musím rozhodnout sama, protože přítel mi v tomhle nepomůže....a já jsem tak nerozhodná :-((
DÍKY :-) děvčata jste lepší než úřednice na úřadech. Ty na mě většinou koukají jako na exotické zvířátko když se jich na něco zeptám. NIKUSKO , jak dlouho se pobírá mateřská v NL? Asi ne tak dlouho jako v ČR. Takže jestli jsem to pochopila dobře tak je nejlepší pobírat přídavky na děti v NL ,ale o porodný a mateřskou si říct v ČR. ANKEJO já myslím, že by jsi to tady mohla a měla vyprávět. Já bych ti určitě veřila a navíc by to třeba někomu pomohlo. Já když vím co můžu čekat tak se připravím radši na nejhorší a pak to aspoň není tak zlý :-) Díky i za radu s důchodem. Říkala jsem si, že bude asi lepší důchodové připojištění nerušit, ale spíš si ho ještě zvednout. Bohužel mi letos bude 37 takže se do tebou uvedené věkové kategorie nevejdu. KLARKO taky díky :-) |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Lid
|
Nikusko....nevim jestli si me pamatujes.Pred casem jsem se te ptala jak to je s materskou, aby jsi ji mohla pobirat v CR. Myslim, ze jsi my tehdy rekla, ze musim dolozit, ze ji nepobiram v NL a pak ji muzu zadat v CR (doufam, ze si to pamatuju dobre ). Jeste me napadlo.....ja si v CR neplatim ani zdravotni ani socialni. Kdyz si tam neplatim socialni tak asi nemuzu dostavat ani materskou kdyz je to vlastne socialni davka, ne ?
|
|
|
|
|
|
#170 |
|
Volwaardig Lid
|
Ahoj Monce,samozrejme ze si pamatuju!! promin ze jsem neodepsala,uplne mi to vypadlo z hlavy
Ja jsem z toho taky moc chytra nebyla,holky tady rikaly ze na tu materskou v cr mas narok jen pokud jsi ji tady v nl nepobirala.No ja jsem ji tady pobirala,je to mimochodem 16 tydnu 100% platu,ale radsi jsem se sla informovat na socialku k nam do mista meho trvaleho bydliste v cr,a tam me bylo receno ze na rodicovsky prispevek i porodne narok mam.Tak tam jeste tento rok pojedeme aby se to stihlo vyridit.Musi to byt nejpozdeji do roku od narozeni ditete.Asi by jsi mela taky zavolat na socialku a uvidis co ti reknou. Zdravotni si platit nemusis,pokud vim tak staci ze mas porad trvale bydliste v cr. Po me chteli abych s sebou priste vzala potvrzeni o tom ze jsem tady materskou pobirala jenom 16 tydnu , prelozeno do cestiny,a cesky rodny list miminka. Ale jak rikam ja jsem si to radsi pro jistotu zjistovala primo na socialce u nas.Tak snad jsem ti trosku odpovedela. ![]() |
|
|
|