![]() |
|
|
#41 |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj,
souhlasim s vetsinou, ze materska je tu vazne kratka(s porovnanim s nama . A skolky jsou tu taky pekne divny. Zatim nemam deti, jedno je na ceste(4 mesice), ale hlidala jsem dost dlouho a spoustu znamych ma deti. Moje kamaradka to vyresila docela dobre, ma 2letou dceru a nasla si praci jako chuva stejne stareho chlapecka za dost dobry plat. Nevim jak to vyresim ja. Mam spis problem vubec sehnat jakoukoliv praci, takze uvidim. Co se tyce jazyku, moje dite to vazne nebude mit jednoduche. Muj manzel neni Nizozemec. Pochazi z Nigerie a mluvi vice jazyky, hlavne anglicky. Budeme se snazit, aby nase dite mluvilo nizozemsky, cesky, anglicky. Od mych znamych(vetsinou francouzskoanglicky v Nizozemi zijicich), vim, ze deti v pohode zvladaji vice jazyku. Zdravim a preji hezky den. Lucka |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Jo, a nezapomen si od NL pojistovny vyzadat potvrzeni o delce pojisteni, jinak budes muset v CR doplacet pojistovne pojistne za celou dobu, co jsi zila v zahranici. |
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Actief Lid
|
To naštěstí už neplatí, aspoň ne pro cizince s trvalým pobytem. Jsem už asi šest let u OZP a žádný problém.
|
|
|
#44 |
|
Actief Lid
|
Tak to je dobre,ze to zmenili. Nicmene, nez dostane povoleni k trvalemu obytu, tak muze byt pojisten jen u VZP (pokud tedy nezustane pojisten u NL pojistovny, coz je dost neprakticke, protoze ti pak hradi jen akutni peci), a pak by musel prejit k jine. To prechazeni se muze delat jenom 1x za ctvrtleti, navic myslim, ze v tom prvnim roce pojisteni to nejde.. Ale tim si nejsem jista.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Lid
|
deti maji ze zakona pravo na ceske obcanstvi (protoze ja ho mam take), "jen" jim to jeste musim zaridit. nastesti uz mame vyrizeny CZ oddaci list, tak ted jeste nechat detem vystavit CZ rodny list a CZ pas. to je papirovani, hruza.
radila jsem se s reditelkou materske skoly kam budou holky chodit, ta rikala, ze s tou koncovkou -ova za prijmeni bych s nemela lamat hlavu, ze se v CZ pouziva cim dal tim vic cizich prijmeni, takze by to nemelo vadit, lidi uz si pry na to zacinaji zvykat. ![]() |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Volwaardig Lid
|
K tomu rodnemu listu,
vyrizovali jsme vcera cesky rodny list pro nasi dceru Niku, holky,nevim jake mate zkusenosti vy,ale pro nas to byl docela horor. Na ceske ambasade v Haagu pracuje jista pani,ktera je nad miru neochotna. Kdyz jsem tam volala kvuli nejakym info. tak nikdy nemela cas a vzdy me odkazala na web. stranky(apropos nez je vyjmenovala tak me i 3x na tu moji otazku mohla odpovedet),pokazde se ohrazuje tim ze tam ma lidi. Meli jsme schuzku na 14;00,bydlime od haagu pul druhe hodiny autem,vyjeli jsme v pul dvanacte. Stihli jsme 2x zacpu,na zacatku Haagu pritel jednou odbocil spatne ,diky tomu jsme se dostali az na opacnou stranu mesta a zkratka a dobre na ambasadu jsme nechtic prijeli az v 15;00. Ve trictvrte va dve jsem tam samozrejme s omluvou volala,nicmene kdyz jsme dorazili cekala nas drama. Pani byla neochotna,nechtela me pomoct vyplnit ani jeden z tech deseti papiru,nechtela me odpovidat na otazky,sedela nekde za rohem s tim ze ma praci ( ) a varovala me ze ve 4 hod.odchazi .Poprve jsem asi 7 z tech 10ti formularu vyplnila spatne,napodruhe uz asi jen 4 a napotreti 2.Odchazeli jsme v pul pate zenska byla protivna,a ja chci rict jen tolik ze kdyby me pomohla ,stihli by jsme to urcite i driv nez ve 4 hod.Presnou konverzaci ani nemam chut popisovat,jsem rada ze to mam za sebou.Dnes jsem si postezovala zname (cesce)a svete div se , ma velice podobny zazitek. A jeste neco,pani uz tam par let pracuje, ale pozor,holandsky nebo anglicky z ni nedostanete ani slovo![]() |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Actief Lid
|
Ha ha,ta "mila pani" na cs ambasade v Hagu neni jen postrachem cechu ale i vsech cizincu, kteri od ni neco potrebuji. Nekde tady na Foru ji patri cele stranky. Navsteva u zubare je prijemnejsi nez 10 minut stravenych s pani za sklem.
P.S. Co jsou to usni svicky? Znama chce abych ji to privezla z Ceska;nestrili si ze me?
|
|
|
#48 |
|
Volwaardig Lid
Nationaliteit:
|
Tak pani Jara na anbasade je znama protiva. Ja jsem tam byla ohledne pasu a byla protivna jak cert. Hruza a des. Moje kamardaka tam byla s pritelem a malou taky vyrizovat cesky rodny list a mala plakala ( miminko kolem pul roku) pani jara hned ze si ji maji uklidnit ze to je hrozne ze potrebuje klid v praci a tak, pritel se tak nazlobil ze ji hodil papirama a poradne ji ponadaval a sli pryc.
Ja jeste male musim vyridit cesky rodny list, ale kdyz si predstavim pani Jaru tak se mi tam vubec nechce. Mimule se mne udelala uplneho blbecka ze nic nechapu a navsechno se ptam. Ted pockam az se nase druhe male narodim a vyridim oba dva rodne listy naraz . Nekdy jsem premyslela poslat nejky dopis aby tam dali nekoho jineho, na takovem miste by mnel byt nekdo ochotny a ne takova protiva. Tak vsichni co tam mate jeste nejake vyrizovani hodne stesti!!!! |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Volwaardig Lid
|
Takze varovani pro ty co jeste planuji dite,
ROZMYSLETE SI TO !!!!!!!Setkani s pani Jarou je k tomu padnym duvodem!!! Protoze tem co maji slabsi nervy(jako ja) se muze stat(jako me) to ze jsem v zapalu deje vracela vsechny papiry te pani Jare s tim, ze uz o ten rodny list nemam zajem. Ale babka na to nechtela pripustit, tak jsem to jaksi musela docmarat. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Actief Lid
|
Tak me stacilo jenom, kdyz jsem tam volala, nacez pani Jara (musela to byt ona) mi velmi neochotne sdelovala informace, pricemz se s prominutim necim cpala, takze jsem ji rozumela kazde druhe slovo.
No, jeste ze jsem tam nemusela osobne, ja tyhlety uredniky spatne snasim, mne pak ujedou nervy a asi bych na ni byla pekne neprijemna, cimz bych nasemu potencialnimu diteti asi zavrela cestu k rodnemu listu. Ne, vazne, to jste ji nikdo nerekl od plic, aby se vzpamatovala? Ja jestli jsem se neco v Holandsku naucila, tak to bylo nenechat si nas.... na hlavu. |
|
|
|