het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 14-05-07, 17:48   #71
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Ono jde ale i o to, JAK to ti Holandane reknou. Ekonomicky rozdil tam je, komunismus jsme meli, - to je sice pravda,ale oni se ptaji takovm stylem, ze by cloveka urvalo! - zkratka a primo, zadna ohleduplnost... prime otazky stylu: " Tady je lip, co?" atd. Ja bych se treba takhle do oci nikdy nemohla Rusa nebo Rumuna zeptat, to bych se asi hambou propadla.... A vytaci me, ze nemuzu nic povypravet jako legraci, nedavno jsem chtela pobavit historkou ze skolky o spani, ze jsme museli spat a ja s kamaradkou jsme utikaly do mistnosti s hrackama a oni hned: " No jo, to bylo vlastne za komunismus, chudaci decka!" ... a pritom pritel mi rikal uplne to same, ze nerad chodil do skolky, meli tam jidlo, ktere nemel rad atd. atd. Ale u me je to asi neco jineho, protoze jsem z vychodu...Tak ja uz radsi nerikam nic.....
Alma is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 14-05-07, 18:37   #72
Lid

Zaneta79's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Alma schreef:
Bericht bekijken
Ono jde ale i o to, JAK to ti Holandane reknou. Ekonomicky rozdil tam je, komunismus jsme meli, - to je sice pravda,ale oni se ptaji takovm stylem, ze by cloveka urvalo! - zkratka a primo, zadna ohleduplnost... prime otazky stylu: " Tady je lip, co?" atd. Ja bych se treba takhle do oci nikdy nemohla Rusa nebo Rumuna zeptat, to bych se asi hambou propadla.... A vytaci me, ze nemuzu nic povypravet jako legraci, nedavno jsem chtela pobavit historkou ze skolky o spani, ze jsme museli spat a ja s kamaradkou jsme utikaly do mistnosti s hrackama a oni hned: " No jo, to bylo vlastne za komunismus, chudaci decka!" ... a pritom pritel mi rikal uplne to same, ze nerad chodil do skolky, meli tam jidlo, ktere nemel rad atd. atd. Ale u me je to asi neco jineho, protoze jsem z vychodu...Tak ja uz radsi nerikam nic.....
Ne ne rikej,ono jak te tak posloucham,tak ty mas nejake stesti na takovydle lidi.Protoze,me se todle teda taky stalo,ale asi dvakrat.Priteluv tatinek me ma moc rad,ze by na me nedal dopustit,nosi mi kvetiny atd,fakt super,pritelova sestra to same.Me respektuje a nikdy by nic nerekla.Dokonce byla cela jeji rodina s nama na horach a byla moc unesena jake to tam v Cesku mame,ze je to zase neco jineho nez tady v NL.Pritel rikal,ze se za celych 8let nebavil s tolika sousedy jako za 3 roky co jsem prisla ja.Takze jde asi i o zkusenosti.Ja jsem ze zacatku byla mooc negativni o celem Holandsku,ale pak jsem si uvedomila,ze si to delam akorat horsi,no a tak jsem zacala uplne s jine strany a hned se mi zije lip.Nejsem podrazdena,s pritelem dobry,prace se mi zadarila najit,dost Ceskych pratel kolem a je.Ale jak rikam,nikdy jsem se nesetkala,az s tak velkou negativitou a tuposti ohledne Ceska jako ty.Chapu,ze svou zemi branis.
Zaneta79 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 14-05-07, 19:33   #73
Volwaardig Lid

nikuska's avatar

Nationaliteit:
Ja musim rict ze zalezi taky na tom kde bydlite.Kdyz jsem sem prijela za svym ex pritelem ,bydleli jsme v Castricum ,takova vetsi vesnice,jednou mi jeho babicka dala igelitku narvanou starym oblecenim ze at to vezmu domu nasim a jeji bratranec se me ptal jestli mame co jist.A takovych zazitku mam od tama opravdu hooodne.Pak jsem si nasla praci v A'damu v parfumerii taky jsem se tam prestehovala a musim rict ze za dva roky co jsem tam bydlela me nikdo podobne otazky nedaval,mela jsem uzasne kolegyne,sefky....a klienti nebo turiste kdyz se me ptali odkud pochazim a ja rekla ze z cr tak byli vetsinou velice pozitivni,ze je to krasna zeme a prijemni lide...
Ted bydlim zase na vesnici a zas je to podobne tem zacatkum
nikuska is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 14-05-07, 21:10   #74
Lid

EJÍSEK's avatar

Nationaliteit:
Nikusko tak to ti teda nezávidím,ale asi je fakt pravda,že všude je něco tak a něco jinak...celkem se děsím,až sem přítel přijede-co na něj Češi,on je takovej otevřenej člověk,s každým kamarád...a to my Češi taky moc nejsme..mimochodem hezký mimíííí
EJÍSEK is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 14-05-07, 21:25   #75
Volwaardig Lid

nikuska's avatar

Nationaliteit:
Dekuju Ejisku! Ja mam ted uz druheho holandana a oba dva uvitali vsichni v cr moc hezky.Ale! cesi se vetsinou boji komunikovat cizim jazykem a to i ti kteri ten jazyk dobre umi! maji v tom malo sebevedomi.Aspon teda ti z meho okoli,takze to je vzdycky trochu problem.Zkus poprosit sve zname kteri umi aspon trochu anglicky aby se nebali a hodne s nim mluvili ,to mu to hodne ulehci.
Oud 14-05-07, 21:48   #76
Actief Lid

kacenice's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
nikuska schreef:
Bericht bekijken
Dekuju Ejisku! Ja mam ted uz druheho holandana a oba dva uvitali vsichni v cr moc hezky.Ale! cesi se vetsinou boji komunikovat cizim jazykem a to i ti kteri ten jazyk dobre umi! maji v tom malo sebevedomi.Aspon teda ti z meho okoli,takze to je vzdycky trochu problem.Zkus poprosit sve zname kteri umi aspon trochu anglicky aby se nebali a hodne s nim mluvili ,to mu to hodne ulehci.
s timhle nemuzu nez souhlasit, kdyz byl pritel poprve v cechach skoro nikdo s nim nemluvil i kdyz jsem si celkem jista ze spousta mych kamaradu anglicky nebo nemecky umi.... naopak kdyz tam byli jeho rodice, vydal ze sebe nas tatka to nej a svou lamanou anglictinou s nima pokecal a jak byli radi...
kacenice is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 14-05-07, 22:08   #77
Volwaardig Lid

nikuska's avatar

Nationaliteit:
no prave,holandane oceni kazdou snahu.Ja dostavala od nich komplimenty ze umim dobre holandsky i tehdy kdyz me to jeste vubec neslo Ale nadruhou stranu setkala jsem se take s lidma kteri me za kazdym slovem opravovali az z toho ani nevnimali co jim vlastne rikam,nejcasteji zakaznici v obchode.To me dokazalo vzdycky vytocit!Ja jim vysvetluju jak ten produkt funguje a oni me opravuji v jazyce.Kdyz to delaji znami tak mi to nevadi,ale od cizich...
Oud 14-05-07, 22:16   #78
Actief Lid

kacenice's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
nikuska schreef:
Bericht bekijken
no prave,holandane oceni kazdou snahu.Ja dostavala od nich komplimenty ze umim dobre holandsky i tehdy kdyz me to jeste vubec neslo Ale nadruhou stranu setkala jsem se take s lidma kteri me za kazdym slovem opravovali az z toho ani nevnimali co jim vlastne rikam,nejcasteji zakaznici v obchode.To me dokazalo vzdycky vytocit!Ja jim vysvetluju jak ten produkt funguje a oni me opravuji v jazyce.Kdyz to delaji znami tak mi to nevadi,ale od cizich...
to ja se zase spis odvazim mluvit holandsky se slecnou v krame nez kdyz na me civi cela pritelova rodina...
kacenice is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 15-05-07, 13:23   #79
Volwaardig Lid

nikuska's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Arachnee schreef:
Bericht bekijken
Me to zase pripada ze Cesi jsou tady v NL az hystericky precitliveli.Jako kdyby CR byla stredem sveta a kazdy Holandan byl povinny vedet o Cesku vsechno. Uprimne - co my Cesi vime o Vychodni Evrope? Ja taky nejedu na dovolenou do Rumunska nebo Ruska protoze mam predsudky. A je mi jasne ze Rus a Rumun bude reagovat stejne jako Cech reaguje na Holandana ktery rekne:"do Vychodni Evropy me to nelaka, mam strach ze me tam okradou protoze je to chudobna zeme."
Trochu zelfreflexe neuskodi .

ja bych s dovolenim jeste opozdene zareagovala k tomu znecitliveni : jednou jsme se svym pritelem navstivili Prahu,prave jsem se rozplyvala nad jeji krasou kdyz kraceli okolo dve holciny,ktere s prekvapenim zavolali na jmeno meho pritele,jedna z nich byla jeho znama ,kterou uz dlouho nevidel.
On se zacal bavit s ni a ta druha se mnou.Obe holandanky.
Slecna mi rika; "Jaky je to rozdil ceska republika a holandsko ze?"
No a ja s velkym nadsenim jsem se uz nadechovala jak ji reknu ;Jak to tady mame krasne,to koukas co?!!!!
Ona vsak na mne v predstihu vrhla; "Hoe arm is het hier toch !?"
No ja jsem jen zalapala po dechu,nachazeli jsme se totis na Staromestskem namesti,psal se rok 2006,po chudobe ani stopa....
Navic paninka ve svych dvaceti vypadajic na petactyricet,oblecena jako za husaka jenom bez igelitky,uz uz jsem otevirala penezenku ze ji dam tech par eur co mi zbylo z te jejich symbolicke holandske vyplaty,ze ktere jsem temer nikdy nevyzila.
A jako tresinku jeste dodam ze jak jsme se zteto dovolene vratili do nl ,pritelova matka se ho ptala jak se mu tam libilo,on odpovedel ze jo az nato ze se tam nudil.Ze vsichni chodi brzo spat.(mi rodice zacinaji v 6 rano pracovni dobu takze okolo pul desate byvaji vetsinou uz v posteli) No a jeho maminka mu odpovida ;"to kdyz byli v hol.lide chudi se taky chodilo spat brzo aby se usetrila elektrika"!!!
No a to uz jsem dychala do sacku.
A pak jeste jedna perlicka,kojim svoji skoro petimesicni dcerku,a kdyz jsme se tak bavili o kojeni s pritelovou babickou,hrde rikam jak v cesku koji spousta zen(aspon teda vsechny co znam ja) a ona souhlasne odkyvuje a rika ze " ano ano 'derde weereld lande' tam koji vsichni to je pravda"
Tak z toho by snad znecitlivel kazdy ne????
Podotykam ze mam spoustu hol.pratel na ktere nedam dopustit,ale tyhle zazitky proste nedokazu nikdy ukocirovat!!
Oud 15-05-07, 13:54   #80
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
nikuska schreef:
Bericht bekijken
To me dokazalo vzdycky vytocit!Ja jim vysvetluju jak ten produkt funguje a oni me opravuji v jazyce.Kdyz to delaji znami tak mi to nevadi,ale od cizich...
No to znam taky, me opravuji cizi lide pravidelne vice nez znami, myslim, ze je to tim, ze znami jsou na me zvykli a tak jimn to tak nerve usi...
Alma is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels