![]() |
|
|
#71 |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
Ono jde ale i o to, JAK to ti Holandane reknou. Ekonomicky rozdil tam je, komunismus jsme meli, - to je sice pravda,ale oni se ptaji takovm stylem, ze by cloveka urvalo! - zkratka a primo, zadna ohleduplnost... prime otazky stylu: " Tady je lip, co?" atd. Ja bych se treba takhle do oci nikdy nemohla Rusa nebo Rumuna zeptat, to bych se asi hambou propadla.... A vytaci me, ze nemuzu nic povypravet jako legraci, nedavno jsem chtela pobavit historkou ze skolky o spani, ze jsme museli spat a ja s kamaradkou jsme utikaly do mistnosti s hrackama a oni hned: " No jo, to bylo vlastne za komunismus, chudaci decka!" ... a pritom pritel mi rikal uplne to same, ze nerad chodil do skolky, meli tam jidlo, ktere nemel rad atd. atd. Ale u me je to asi neco jineho, protoze jsem z vychodu...Tak ja uz radsi nerikam nic.....
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Lid
|
Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Volwaardig Lid
|
Ja musim rict ze zalezi taky na tom kde bydlite.Kdyz jsem sem prijela za svym ex pritelem ,bydleli jsme v Castricum ,takova vetsi vesnice,jednou mi jeho babicka dala igelitku narvanou starym oblecenim ze at to vezmu domu nasim a jeji bratranec se me ptal jestli mame co jist.A takovych zazitku mam od tama opravdu hooodne.Pak jsem si nasla praci v A'damu v parfumerii taky jsem se tam prestehovala a musim rict ze za dva roky co jsem tam bydlela me nikdo podobne otazky nedaval,mela jsem uzasne kolegyne,sefky....a klienti nebo turiste kdyz se me ptali odkud pochazim a ja rekla ze z cr tak byli vetsinou velice pozitivni,ze je to krasna zeme a prijemni lide...
Ted bydlim zase na vesnici a zas je to podobne tem zacatkum ![]() |
|
|
|
|
|
#74 |
|
Lid
|
Nikusko tak to ti teda nezávidím,ale asi je fakt pravda,že všude je něco tak a něco jinak...celkem se děsím,až sem přítel přijede-co na něj Češi,on je takovej otevřenej člověk,s každým kamarád...a to my Češi taky moc nejsme..mimochodem hezký mimíííí
![]() |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Volwaardig Lid
|
Dekuju Ejisku! Ja mam ted uz druheho holandana a oba dva uvitali vsichni v cr moc hezky.Ale! cesi se vetsinou boji komunikovat cizim jazykem a to i ti kteri ten jazyk dobre umi! maji v tom malo sebevedomi.Aspon teda ti z meho okoli,takze to je vzdycky trochu problem.Zkus poprosit sve zname kteri umi aspon trochu anglicky aby se nebali a hodne s nim mluvili ,to mu to hodne ulehci.
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Volwaardig Lid
|
no prave,holandane oceni kazdou snahu.Ja dostavala od nich komplimenty ze umim dobre holandsky i tehdy kdyz me to jeste vubec neslo Ale nadruhou stranu setkala jsem se take s lidma kteri me za kazdym slovem opravovali az z toho ani nevnimali co jim vlastne rikam,nejcasteji zakaznici v obchode.To me dokazalo vzdycky vytocit!Ja jim vysvetluju jak ten produkt funguje a oni me opravuji v jazyce.Kdyz to delaji znami tak mi to nevadi,ale od cizich...![]() |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
ja bych s dovolenim jeste opozdene zareagovala k tomu znecitliveni : jednou jsme se svym pritelem navstivili Prahu,prave jsem se rozplyvala nad jeji krasou kdyz kraceli okolo dve holciny,ktere s prekvapenim zavolali na jmeno meho pritele,jedna z nich byla jeho znama ,kterou uz dlouho nevidel. On se zacal bavit s ni a ta druha se mnou.Obe holandanky. Slecna mi rika; "Jaky je to rozdil ceska republika a holandsko ze?" No a ja s velkym nadsenim jsem se uz nadechovala jak ji reknu ;Jak to tady mame krasne,to koukas co?!!!! Ona vsak na mne v predstihu vrhla; "Hoe arm is het hier toch !?" No ja jsem jen zalapala po dechu,nachazeli jsme se totis na Staromestskem namesti,psal se rok 2006,po chudobe ani stopa.... Navic paninka ve svych dvaceti vypadajic na petactyricet,oblecena jako za husaka jenom bez igelitky,uz uz jsem otevirala penezenku ze ji dam tech par eur co mi zbylo z te jejich symbolicke holandske vyplaty,ze ktere jsem temer nikdy nevyzila. A jako tresinku jeste dodam ze jak jsme se zteto dovolene vratili do nl ,pritelova matka se ho ptala jak se mu tam libilo,on odpovedel ze jo az nato ze se tam nudil.Ze vsichni chodi brzo spat.(mi rodice zacinaji v 6 rano pracovni dobu takze okolo pul desate byvaji vetsinou uz v posteli) No a jeho maminka mu odpovida ;"to kdyz byli v hol.lide chudi se taky chodilo spat brzo aby se usetrila elektrika"!!! No a to uz jsem dychala do sacku. A pak jeste jedna perlicka,kojim svoji skoro petimesicni dcerku,a kdyz jsme se tak bavili o kojeni s pritelovou babickou,hrde rikam jak v cesku koji spousta zen(aspon teda vsechny co znam ja) a ona souhlasne odkyvuje a rika ze " ano ano 'derde weereld lande' tam koji vsichni to je pravda" Tak z toho by snad znecitlivel kazdy ne???? Podotykam ze mam spoustu hol.pratel na ktere nedam dopustit,ale tyhle zazitky proste nedokazu nikdy ukocirovat!! ![]() |
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
Citaat: