![]() |
|
|
#21 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
A ja bych cecha uz taky nechtela. Nerikam, ze jsou vsichni takovy, ale na hledani te povestne vyjimky nemam cas. Ja mam toho nejlepsiho chlapa tady, v Holandsku! |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
No ja nevim, podle me jsou vsude dobri a spatni chlapi (tak jako zenske), jen je to o stesti natrefit na "toho praveho pro sebe" a ja treba docela zavidim kamosce, ze jeji vyvoleny je ze stejneho mesta jako ona...Nemuzu poprit,ze jsem stastna, ze mi zivot prihral do cesty meho pritele a ze to prestehovani je rozhodne zkusenost navic, ale ja jsem tady rok a skoro vubec jsem se tady neszila se zvyky a zivotnim stylem a casto si uvedomuju jak MOC jsem jina. Mame doma na toto tema neustale diskuze, protoze se treba ma nekam jit, jenomze akce se zase samozrejme kona u nekoho doma a ne v restauraci. Me to nebavi porad chodit po bytech, kde se musis ptat, jestli muzes jit na zachod, mit strach CO se serviruje na veceri, protoze ja mam fakt slaby zaludek a lidi tady radi vari sate, speribs ap., ktere se zatapnou jogurtem, popr. dortem ale se SLEHACKOU, kterou ja zase musim seskrabat a omluvit se, ze to nejim... jedno faux pas za druhym...popr.si nemuzes vybrat, co se bude pit, protoze uz jsou urcite drinky nakoupeny a je to trapne se vyptavat na neco jineho...
Tim nechcu rict, ze je to spatne, ale je to jejich kultura, ja osobne jsem jeste kvuli oslav narozenin a jinych akci jeste neschodila tolik bytu jako za posledni rok, v Cesku se vice lide schazeji na neutralni pude, kde si vybere kazdy z jidelnicku, co chce a nemusi to zduvodnovat a nekomu se omlouvat "proc ne", no pritel rika, ze oni se radeji schazeji na navstevach po bytech... a to je jeste vic veci, ktere si myslim, ze nejsou spatne, ale nevyrostla jsem v tom a nemuzu si zvyknout! Nejde to, jsem mozna neprizpusobiva a nemozna, ale me to proste nejde! Jinak jako lide nejsou Holandane spatni, myslim, ze nikdo neni podle narodnosti spatny - mam v praci kolegy od Holandanu az po Irance a nikdo neni spatny, takze u me je problem jen a jen v te kulture... |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
Smarja, to jsem se rozepsala.....
![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Actief Lid
|
Ja si tedy taky nemyslim, ze by holandsti chlapi byli lepsi nez ti cesti, vzdyt vy holky mluvite o tech klucich jakoby to byli 50ti lety paprdove, kteri jenom piji pivo a cuci na TV!!! Osobne z mych ceskych kamaradu zadneho takoveho paprdu nemam a vsichni doma pomahaji a nechodi jenom do hospody.
Holandani jsou mili ,ale najdou se mezi nimi stjeni omezenci jako mezi Cechy. A souhlasim s Janickou- neplati prima umera, ze jak se k nim chovas, tak oni k tobe. Mne se hodne casto zdalo,ze na me koukaji trochu s takovym shovivavym pobavenim jako na nejakou opicku v ZOO. Opravdu. Mam mezi Holandany radu dobrych pratel, ale taky si dobre pamatuji- aspon v te casti, kde jsem zila- naprostu prevahu totalnich tupcu a omezencu. Holky prosim vas, budet trochu objektivni, neni treba vsechno ceske hned zatracovat, kdyz jste v NL.. Nechci nikoho urazit, ale casto jsem z tech prispevku hodne prekvapena, jak si osklivite vlastni zem..... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Volwaardig Lid
|
Tak to jsem rozhodne nechtela vsechno cesky zatracovat!!!jen jsem se drzela nazvu tematu.Myslim ze debat na to jak jsou Holandani spatny uz tu bylo hodne,tak zase jednou neco pozitivniho.Nevidet za tim nic jineho.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Actief Lid
|
Ja na Cesko taky neplivu, to jsi spatne pochopila. Ja bych proste jen ze svych zkusenosti cecha uz nechtela...
Jsem ted v Cesku a jsem tu rada, ale taky se tesim domu a tak to ma byt. Ja se za to, ze jsem z Ceska rozhodne nestydim! |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Actief Lid
|
To už zní líp než tohle:
Ta věta se mě dost dotkla a bylo mi z ní smutno.
|
|
|
#29 |
|
Actief Lid
|
Žila jsem v Holandsku 12 let a mám tam pár opravdových přátel tak jako mám pár opravdových přátel tady v Čechách.
Z vlastní skušenosti přiznávám, že ani já neměla daleko k radikálním odsudkům při setkání s otevenou a nestydatou neznalostí dějin i zeměpisu kombinovanou se schovívavou nadřazeností vzhledem k mému východnímu původu. To byla ta bezmocnost něco na tom změnit. Pak jsem si uvědomila, že se mne ty řeči mohou dotknout jen když to dovolím. Rázem se mi ulevilo a začalo mi těch dotyčných být líto. Plácali nesmysly a ani to nevěděli, chudáci. Tak jsem se naučila to holandské: Alles moet kunnen. Rena |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Actief Lid
|
Ta věta se mě dost dotkla a bylo mi z ní smutno.[/quote]
To me mrzi, Liso, a chapu, ze se te to dotklo, ale bohuzel si stojim na svem. Je to moje osobni zkusenost. Ale chci znovu zduraznit, ze to , co jsem tam psala, plati stejne tak i pro lidi ze v CR. Myslim, ze podobne by se treba mohl citit cizinec, ktery by u nas zil treba v malem meste, kde by na ne nebyli zvykli. V Leidenu, kde jsem pracovala a kde jsou na cizince zvykli (vetsi mesto, univerzita), jsem snad ani jednou nemela problem se s nekym dorozumet, nasla jsem si tam dobre kamarady, zname, ale v Alkmaa,r kde jsme bydleli, to proste bylo uplne o necem jine. Stacilo prijit do obchodu a pozdravit a uz mi davali ucho k puse. Kdyz jsem se chtela zapojit do krouzsku u mistniho buurthuis, tak sice nebyl problem, ale odradili me totalne uvodni poznamkou: "Tsjechie, dat is toch een arme land, wat ben jij blij om hier te zijn, toch?.." A to podotykam, se stavalo casto, neni to ojedinely incident. Vrcholem bylo, kdyz se divili, jak je mozne, ze jsem z CR a mam dve vysoke skoly.... Nevim, jak jinak to nazvat, nez omezenosti a tuposti. Znovu opakuju, ze si uvedomuju,ze s podobnou omezenosti se setkavame i zde v CR, tak myslim, ze neni treba si toto brat osobne. Chapala bych to, kdybych nekriticky chvalila Cechy a hanela Holandany,ale to snad- proboha- nedelam??? |
|
|
|