het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 05-04-07, 12:02   #71
Actief Lid

kacenice's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
pepo schreef:
Bericht bekijken
A respektovat. No ne?
Ja se snazim respektovat ze mrznu na navstevach, ale proc mam respektovat mrznuti i doma? topeni nastaveno na 17 pro me neni kompromis...
kacenice is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 05-04-07, 13:45   #72
Moderator

pepo's avatar

Nationaliteit:
Aaaa, tady se skryva ta opicka (uz leze z toho rukavu). Jeden je horkokrevnej, druhej je chladnokrevnej, nic mezi a zustava to v jedne sedumnactistupnove domacnosti. Tak to nema nic spolecneho s cechama, vyrabejicimi olej. Driv zensky svym muzskym urcovaly, co se stane a co ne. To uz ted neni?
pepo is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 05-04-07, 13:48   #73
Actief Lid

goddart's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
B0791 schreef:
Bericht bekijken
Ale zase je to pekny, ze si tady kazdej vezme na sebe co chce a nikdo to neresi. Jak v tom nekdo vypada to je jina vec, ale me se ta svoboda nebo jak to nazvat hrozne libi.
Presne tak... jak uz jsem rekla, tady se proste spousta veci neresi.
Jo a mimochodem, jeste k tem kapesnikum :snik: - ja tady snad jeste zadnyho posmrkujiciho Holandana nepotkala . Deti jo, ty maji nudli u nosu porad, ale to snad i v Cesku. Jenze rozdil je v maminkach - zatimco ta ceska hystericky pronasleduje ditko s kapesnikem, ta holandska si v klidu dal pije kaficko , necha svoji ratolest se vydovadet a vecer ji celou hodi do pracky .
Ja jsem se taky trosku pozastavila nad tim, ze tady kdyz maji deti nestovice, tak dal chodi do skolky, aby mohly nakazit i ty ostatni caparty... no, ale za cas ma cela skola od nestovic pokoj.

Je to holt jinej pohled na vychovu a celkovej zivotni styl. Ja jsem zas mela nekdy pocit, ze ta moje maminka si kvuli vsem tem starostem o nas, ani nemohla udelat chvilku cas na sebe. Cesky jsou holt vychovany tak,ze vsecko musi byt TIP-TOP, holandsky holky naproti tomu jsou vic RELAXED, ale vseho s mirou, samozrejme...

Mimochodem, zajdete se podivat k "Holandanum" na foru, do jejich rubriky TSJECHISCHE GEWOONTES... Uvidite tento pohled zase z druhe strany, tedy co oni povazuji za nase typicky ceske narodni zvyklosti. Taky docela zajimave poctenicko...
Oud 05-04-07, 14:48   #74
Actief Lid

goddart's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
pepo schreef:
Bericht bekijken
Driv zensky svym muzskym urcovaly, co se stane a co ne. To uz ted neni?
Citaat:
kacenice schreef:
Bericht bekijken
Ja se snazim respektovat ze mrznu na navstevach, ale proc mam respektovat mrznuti i doma? topeni nastaveno na 17 pro me neni kompromis...

"Jestli si ten fotbal neprosadíš tak jsi u mě mrtvej Homolka."
Oud 05-04-07, 17:54   #75
Actief Lid

Nationaliteit:
kde sou ty tsjechische gewoontjes??????
Katy is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 05-04-07, 18:00   #76
Moderator

pepo's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Katy schreef:
Bericht bekijken
kde sou ty tsjechische gewoontjes??????
tady!
pepo is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 07-04-07, 23:04   #77
Actief Lid

Nationaliteit:
Neda mi to nereagovat.:-) Po 5 letech jsem se pred nedavnem vratila s manzelem do CR, takze myslim, ze mam slusny prehled o situaci v obou zemich. To popotahovani... o tom jsem uz myslim napsala dost, fakt je to nechutny, ovsem oproti tomu zase stoji- alespon tady v Praze- caste plivani. Blee.
Dale: stav zdravotni pece... Je pravda, ze co se tyce profesionalniho a lidskeho pristupu, mame se v CR co od Holandanu ucit. Ale pozor, co se tyce kvality pece, nejsem si uz tak jista, zda ta je v NL lepsi, prave naopak. S holandskym zdravotnictvim jsem si 'uzila' sve a vlastne to byl i trochu duvod, proc jsem se vratila do CR. Ale to sem nepatri. Pro me jako pacienta je dulezite, ze kdyz mi neco je, muzu prijet na pohotovst, aniz bych musela konzultovat huisartsenpost. Taky to, ze mi lekar udela krevni test a nebude mi na vsechno davat paralen.
A s tou praci... Je pravda, ze v Cechach si lidi vice zavidi,ale nemyslim si, ze by se vsude jen nadavalo. Mne osobne ted vyhovuje, ze se nemusim tak o praci nervovat jako v NL, ted mam naopak pocit,ze si praci muzu vybirat, coz je luxus, o kterem se mi v NL ani nesnilo ( a to mam dve VS). A ackoliv jsem mela a mam v NL par kamaradek-Holandanek, tak malo platne, nikdy s nima nebudu na stejne vlne a nikdy si s nima nepopovidam tak dobre jako s ceskymi kamaradkami u kafe.
Socialni jistoty- ano, tady asi NL jen tak nedozeneme, ale rozhodne toto neni pro me duvodme zustavat v NL. Navic se mi zda, ze uz i v NL to zacinaji pekne osekavat, takze kdo vi, jake budou ty socialni jistoty za par let.
Je pravda, ze ted zpetne ocenuji, jak bylo fajn, ze v NL vse tak dobre funguje (sluzby, urady, ciste vlaky...), ale prijde mi ta spolecnost takova cela chladna, sroubovata, nevim, jak to popsat. Je fakt, ze na ceskych uradech je s prominutim velmi casto bodrel, ale taky je pravda, ze jsou obcas urednici flexibilnejsi a nejednaji jenom podle sablony jako ti v NL.
A jeste jeden postreh- co se tyce kultury a vyletu prirody, tady ma- alespon podle me- CR naprostou prevahu nad NL. Ja jsem v NL dost trpela tim, ze o vikendu nebylo mozno jit do lesa, ktery bud nebyl nebo kdyz byl, tak to tam bylo jak v Praez na Vaclavaku. Navic nemam rada les, kterym vidim skrz naskrz. A taky mam pocit,ze alespon v Praze je vic kulturnich udalosti a divadelnich predstaveni nez v Amsterdamu.
Ale kazdemu co jeho jest, je to jenom muj nazor. Treba se zas po nejake dobe vratim do NL a budu vdecna, jak tam vsechno uzasne funguje. Jenom jsem chtela reagovat, protoze mam pocit, ze spousta prispevku tady na foru mluvi o situaci v CR tak, ze mi to obcas prijde, ze pisi o nejake rozvojove zemi.
Klarka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 09-04-07, 11:34   #78
Actief Lid

kacenice's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Klarka schreef:
Bericht bekijken
Jenom jsem chtela reagovat, protoze mam pocit, ze spousta prispevku tady na foru mluvi o situaci v CR tak, ze mi to obcas prijde, ze pisi o nejake rozvojove zemi.
obcas se taky nestacim divit kde ze jsem to dokazala zit, obcas mi tady prijde ze nejen mistni si myslej ze v cechach zijem na stromech, ale ze si to mysli i ti co se sem z cech odstehovali.... tak nevim jestli jsem zila v nejakem extra rozvinutem regionu nebo v uplne jiny zemi nez o ktery se tu mluvi...
kacenice is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 09-04-07, 13:02   #79
VIP Lid

barbie's avatar

Citaat:
kacenice schreef:
Bericht bekijken
tak nevim jestli jsem zila v nejakem extra rozvinutem regionu nebo v uplne jiny zemi nez o ktery se tu mluvi...
Kladno teda nic moc. Znam to tam dobre, mam tam pribuzny na Sitny. Fakt by ses na to mela podivat objektivne.

Treba moje byvala svagrova bydli s manzelem a dvema detma v panelaku v 1+1.
A nikoho to nezajima. Kdyby chteli do vetsiho, tak si musi koupit a to jde asi dost tezko, kdyz je na matersky. Tady oproti tomu dostanes tak velky byt, na jaky mas narok, t.j. pocet osob = pocet pokoju +1. Do mensiho te nedaji ani nahodou. A navic pak platis najem, ktery je primereny tvemu prijmu.

Takze v Cechach na stromech nezijem, ale mozna ze za nejaky cas pri dnesnich cenach najemneho mnohym rodinam nebo duchodcum nic jinyho nezbyde?

Laatst aangepast door barbie; 09-04-07 om 14:03.
barbie is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 09-04-07, 13:52   #80
CZ Moderator

Gambrinus's avatar

Nationaliteit:
Tak se mam asi na co tesit... v lete se budu stehovat do Prahy na studium.
Uvidim jak to tam bude v ty rozvojove zemi.
Nastesti se na prvni mesice muzu nastehovat k rodine, ale co bude potom... kdopa vi.

Laatst aangepast door Gambrinus; 09-04-07 om 15:08.
Gambrinus is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels