het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 26-08-05, 17:42   #31
Actief Lid

Arachnee's avatar

Nationaliteit:
Re: Cizinci vidí Čechy jako venkovany vyrábějící hlavně olej

Co víš o Češích, Evropo?
Co se Evropanům vybaví, slyší-li o České republice? Vědí, kde naše země leží a jací lidé v ní žijí? Připadá jim Česko něčím výjimečné, nebo je pro ně jen součástí "divokého Východu"? Najít jednoznačnou odpověď na tyto otázky je téměř nemožné: názory na Čechy se totiž v jednotlivých zemích liší.

Pivo, Václav Havel, škodovky, Dvořák, Praha a občas Gott nebo Jágr. Právě to uslyšíte nejčastěji od obyvatelů různých evropských zemí, když slyší, že pocházíte z České republiky. To už ale máte štěstí: Evropané často nevědí o Česku vůbec nic a v lepším případě si myslí, že leží někde na Balkáně.

Ještě před několika roky se vám běžně mohlo stát, že když jste se v Evropě zmínili o tom, odkud pocházíte, váš protějšek se nadlouho zahleděl do prázdna, pátral v paměti a nakonec ze sebe vyrazil něco jako: "Aha, myslíte Československo. Ano, znám, vaše hlavní město je Bělehrad." Se soucitným pohledem se pak zeptal, "Ještě se u vás bojuje?"
V nedávném průzkumu listu The Sunday Times obsadila Praha deváté místo mezi městy, do nichž Britové jezdí nejraději na krátkodobou dovolenou. Rádi se sem také vracejí - Praha jim učarovala a v Evropě se jí podle nich vyrovná snad jen Paříž.
Stále větší oblibu si získávají také přírodní krásy Česka a mnoho Evropanů například v zimě jezdí do našich hor. Mezi nimi se najde nejvíce Němců a Nizozemců.

Havel je stálicí stejně jako Dvořák, Smetana a Janáček
Pro většinu Evropanů je jedinou známou osobností dnešního Česka Václav Havel. Méně je však již těch, kteří vědí, jak vyslovit jeho křestní jméno, a nechápou, proč při výslovnosti "vaklafhavel" cukají Čechům koutky.

Obyčejný Brit přesto stále o česku ví pramálo, a naše země tak zůstává často jen v povědomí vzdělanců a starších lidí, kteří zažili druhou světovou válku. Právě ti se vám ještě dnes omluví za zradu, které se Británie dopustila na tehdejším Československu v roce 1938 v Mnichově. Zároveň pochválí "skvělou práci", kterou v britském Královském letectvu za války odvedli českoslovenští piloti.

Forman, Menzel a pohádky
Elity snad všude v Evropě znají českou filmovou školu: Miloš Forman a Jiří Menzel jsou považováni za světovou režisérskou špičku. Velké oblibě se ovšem těší české pohádky (Arabelu a Pana Tau zná v Německu a dalších zemích každé dítě) a také animovaná tvorba. Například krtečka Zdeňka Mullera viděly děti v celé Evropě.

I mnoho Poláků si o nás utvořilo názor z českých filmů, především komedií. "Mysleli jsme, že zde jsou všichni tak trochu naivní a hodně legrační," tvrdí 24letá studentka Gražyna Urbanczyková. "Mnoho lidí pak překvapilo, že ne všichni Češi vypadají a jednají jako Vladimír Menšík."

Země hodných sportujících obrů
Kromě Havla, skladatelů a populárních zpěváků Evropané nejčastěji skloňují jména českých sportovců. "Zlaté hochy" z Nagana, jako je Jaromír Jágr a Dominik Hašek, znají ale obyvatelé jen těch zemí, kde je populární lední hokej.

Levné pivo a škodovky
Z výrobků pověstných "zlatých českých rukou" toho je v Evropě stále známo jen málo. Proslulé je prakticky jen pivo: mnoho Evropanů si oblíbilo české značky, které se k nim dovážejí. Nejvíce ovšem utkvějí v paměti turistům, kteří do Česka zavítají. A to nejen kvůli jeho pověstné kvalitě, ale také bezkonkurenčně nízké ceně.

V posledních letech si značně vylepšily reputaci také automobily Škoda, které dříve bývaly v mnoha částech Evropy terčem nelichotivých vtipů. Od té doby, co mladoboleslavskou továrnu převzala německá automobilka Volkswagen, berou Evropané škodovky vážně a česká auta se stále častěji objevují na západoevropských silnicích.

Pro Rakušany je hlavním symbolem elektrárna Temelín
Ne všude však pějí na český průmysl chválu. Když například slyší slova Česká republika Rakušané, téměř okamžitě se mnohým z nich vybaví jaderná elektrárna v Temelíně. Právě ta se stala největším břemenem českých vztahů se zemí, s níž nás pojí společná historie.

Většina ostatních evropských národů si však o Česku udržuje spíše lepší mínění. Pokud ovšem opravdu vědí, o jakou zemi jde. V hlavách mnoha Evropanů totiž půlstoleté rozdělení kontinentu odřízlo jeho východní část nejen oponou, ale také v myslích lidí. Velký počet z nich nás tak často dodnes nedokáže odlišit od Poláků, Rusů či Maďarů.
LIDOVÉ NOVINY
Arachnee is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-08-05, 17:50   #32
Actief Lid

duomamlas's avatar

Nationaliteit:

Takovy lidi jezdi pro penize euro CADILACKEM nebo BUICKEM .
duomamlas is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-08-05, 18:03   #33
Actief Lid

duomamlas's avatar

Nationaliteit:

Ja ,kdyz jsem pustil na videu Švejka tak my přitelkyne řeklaCO JE TO ZA PANA S TIM HUMOREM co vlastne tem lidem řika,proč se moc nezlobi a pořad pije pivo,u policie se směje od ucha k uchu PROč atd.
duomamlas is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-08-05, 18:10   #34
Actief Lid

Arachnee's avatar

Nationaliteit:

A tento prispevek je o neco mene pozitivni....

Britske listy
Dopis z Chorvatska:

Cizinci si myslí o Češích skoro to, co si Češi myslí o Romech
Chtěl jsem odpovědět na otázku, kterou jsem si položil závěrem včerejšího článku, totiž co si Chorvati myslí o Češích. Ptal jsem se zaměstnanců v hotelu a několika lidí na ulicích města Rabacu. Vzhledem k tomu, že jsem Brazilec, neměla většina lidí zábrany a řekla mi, co si opravdu myslí.

Ivana J., která uklízí pokoje, řekla: "Češi jsou opravdu prasata. Měl byste to vidět, když jdu do pokoje, kde bydlí Ital, všechno je už předem uklizeno. Často si Italové sami stelou postel. České pokoje? Panebože! Nekouří na balkóně, ale rovnou u postele! Vždycky nechávají ležet všude po podlaze rozházené šatstvo, papír od bonbónů, a sušenek, které si dovážejí z České republiky! A většina z nich asi spí nahá, vzhledem k těm skvrnám na povlečení. Obyčejně vyměňujeme povlečení na postelích každé tři dny, ale u Čechů to musíme někdy dělat každý den."

Dragana, vedoucí hotelu: "Vydávají peníze jenom tady v hotelu, nikde jinde. Mám pocit, že se stravují pouze tak, že tady jedí snídani a večeři, která je zadarmo, je součástí jejich polopenze, a pak si koupí v obchodech bochník chleba, aby ušetřili. A vždycky přijíždějí s obrovskou spoustou igelitových tašek, kromě zavazadel. V nich si vezou z České republiky jídlo."

Recepční Velimir: Jestliže si s sebou na pláž vezmou lahev, velmi často vidím, že ji tam prostě nechají. Taky musíme pořád kontrolovat všechny pokoje, protože se zaregistrují jako dva lidé a přijedou přitom ještě s dvěma dalšími dětmi, ilegálně, ty spí na zemi ve spacích pytlích. Je to tak častý problém, že je musíme vždycky varovat, když jim dáváme klíče. Přesto se o to pokoušejí.

Číšník Predrag: Němci a Italové nám vždycky dávají desetiprocentní spropitné. Češi, nikdy! Nikdy nic. A jedí jen to, co je na nejlevnější části jídelního lístku. Jednou jsem viděl matku, jak říká dítěti, ať si z jídelního lístku vybere, co chce. Ale zakryla jména jídel a nechala vidět jen ceny. A dítě si vybíralo podle cen! Češi si skoro vždycky dávají spaghetti bolognese, to nejlevnější, co máme.

Prodavačka Ivana M: "Problém s krádežemi jsme měli jen dvakrát. V obou případech to byli Češi. Čeští kluci. V prvním případě to byl kluk, asi třináct nebo čtrnáct let, koupil si gumové sandály a když jsem zašla dozadu pro tašku a pro klíč od pokladny, nacpal si do kapsy levné bonbóny, které mám u pokladny. Viděl to chorvatský zákazník a řekl mi to chorvatsky. Prohledala jsem ho a on se bránil, že si myslel, že je to zadarmo. Až na to, že na té míse byla velkými písmeny cena. Jiný kluk, asi 15 - 16, si dal pod košili plovací brýle a snorkel a chtěl odejít, myslel si, že to nevidím, jen proto, že bylo v obchodě hodně lidí.

Klaudio, který pronajímá vodní lyže, nemá s Čechy žádné problémy. Líbí se mu v Praze, "kde je všechno tak levné, i holky!" ale přiznává, že si Češi jeho lyže neprojímají, Němci, Chorvati a Italové ano, Klaudio považuje Čechy za "příjemné, jsou to lidé s otevřenou myslí, ale když s nimi kouříte marihuanu, vědí, jak si o ni říct, ale sami nenabídnou nikdy."

Marko, turista z Bosny, tvrdí, že Češi vypadají na pláži legračně, jak tam tahají všechny ty tašky s jídlem.

Michal Viewegh napsal před časem knihu Účastníci zájezdu o skupině Čechů, kteří po pádu komunismu jedou do Itálie na dovolenou. Autorská práva na zfilmování si koupila chorvatská veřejná televize. Pročpak by se měla chorvatská televize - a Chorvati jako takoví - zajímat o český příběh? Chtějí z toho udělat pětidílný televizní seriál. Právě proto, že se to posmívá těm věcem, o nichž tady dnes píšu, na něž jsou Chorvati tak zvyklí, každé léto.

Tak, jak se soukromě Češi posmívají Romům, Němcům, Slovákům, Rusům, Ukrajincům a Polákům, Chorvati se posmívají Čechům (a samozřejmě Srbům.

Lidi prostě vidí smítku v oku jiných a nevidí trám ve svém vlastním oku.
Fabiano Golgo

Arachnee is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-03-07, 13:17   #35
Actief Lid

goddart's avatar

Nationaliteit:
... ja se pred nedavnem setkala s utrpnym pohledem a naslednou poznamkou, ze musim byt rada, ze uz jsem z te komunisticke zeme pryc a jakze se mi podarilo vycestovat, kdyz je to tam pry tak prisne. A to prosim od tricetilete pani,ktera ma stredoskolske vzdelani...
Uci se tu v Holandsku neco jako KRASOPIS, oni jsou totiz vzdycky vsichni vyplesteny z toho, jak hezky pisu a ja pritom pisu uplne "normalne"...
Jo a jeste jedna perlicka. Pred nedavnem jsme sli vybirat novou televizi, takze se nam dostalo "osobni asistentky", ktera to s nami vsecko sepsala. Ovsem videla nejake divne jmeno, tak se ptala odkud a jak dlouho, no znate to... a pak se na me tak dlouze zadivala a prohlasila, ze ale vypadam uplne normalne

A ti ucastnici zajezdu... to je mi vzdycky tak stydno. Ja nekdy nevim, jestli je to opravdu tim,ze Cesi nemaji penize nebo je to takova narodni zvyklost - rizek v chlebu a umastenym papirovym sacku. Ja osobne si teda myslim, ze je lepsi jet na dovolenou ne kazdy rok,ale treba jednou za pet let, az na ni mate nasetreno a pak si to uzit se vsim vsudy... jenze ja v mnoha vecech nemam to spravne ceske SKOPKOVSKE ( Slunce, seno... ) mysleni.

Laatst aangepast door goddart; 26-03-07 om 13:27.
goddart is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-03-07, 22:24   #36
Actief Lid

kacenice's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
goddart schreef:
Bericht bekijken
A ti ucastnici zajezdu... to je mi vzdycky tak stydno. Ja nekdy nevim, jestli je to opravdu tim,ze Cesi nemaji penize nebo je to takova narodni zvyklost - rizek v chlebu a umastenym papirovym sacku. Ja osobne si teda myslim, ze je lepsi jet na dovolenou ne kazdy rok,ale treba jednou za pet let, az na ni mate nasetreno a pak si to uzit se vsim vsudy... jenze ja v mnoha vecech nemam to spravne ceske SKOPKOVSKE ( Slunce, seno... ) mysleni.
podle me se da jet na dovolenou klidne kazdej rok i nizkorozpoctove ale chce to trochu vic planovat, ale fakt si nemyslim ze je potreba tahat rizek v umastenym sacku, jak tomu byva hodne napriklad v chorvatsku... loni na podzim jsem tam byla na dovolene a zas nejaky cas to nebudu muset mit...
kacenice is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-03-07, 22:28   #37
Actief Lid

kacenice's avatar

Nationaliteit:
no a na to jak na nas koukaj tady v holandsku mam nahled mych tchynorodicu, kteri navstivili cechy poprve v zivote pred mesicem... a to ze prej se jim mozna za dvacet let vyrovname... dobry ne... jsem fakt nevedela jestli se mam smat nebo vztekat...protoze zas az tak uzasny mi to tu neprijde, aby mi mistni rikala ze se jim pri trose stesti vyrovname za dvacet let....
kacenice is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-03-07, 22:42   #38
Actief Lid

Nationaliteit:
tak u myho mladyho v praci bezpecne poznate,kdo je Cech a kdo je Holandan ...
Katy is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-03-07, 22:43   #39
Actief Lid

Alma's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
goddart schreef:
Bericht bekijken

A ti ucastnici zajezdu... to je mi vzdycky tak stydno. Ja nekdy nevim, jestli je to opravdu tim,ze Cesi nemaji penize nebo je to takova narodni zvyklost - rizek v chlebu a umastenym papirovym sacku.
Jo, co Cesi, Holandani jak setri na dovolene, to jsem poznala minuly rok, jak jsem byla na dovci s pritelovyma kamaradama. Jeste se divili, ze me boli po suchem salamu snedenem na dalnicnim odpocivadle zaludek a ze jsem si pak pokazde davala v restauraci i jidlo, protoze ja to proste nemuzu takove to cestovni jidlo treba tri dny v kuse.... ale jinak mi to nijak nekritizovali a pak si uz zvykli, ze nechcu "pikniken" a ze jak jsme se zastavili na kafe, tak jsem ja jako jedina i jedla a oni si proste dali piti a hotovo...
Alma is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-03-07, 22:45   #40
Actief Lid

Nationaliteit:
pro vysvetlenou-dela v cesko-holandsky firme
Katy is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels