het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 16-04-06, 17:34   #41
Lid

Nationaliteit:
Ja myslim ze akutni osetreni (jako napr. porod) do toho pojisteni EU plati. (mas li modrou kartu z CR, jakoze mas) jedine co neni placeno je prevoz, helicopter, atd. Pro toto je nad normal.pojisteni jeste pojisteni do zahranici. Tak mi to vysvetlili na VZP. Clovek nesmi byt pojisten po vstupu do EU ve 2 zemich najednou. Vyjimku tvori
prace v obou zemich = v obou zemich mas zamestnavatele nebo OSVC, pak musi osoba platit prave tyto zdravot.pojisteni v obou zemich.
Ale pozor, take mohou rici, ze porod je vlastne planovany a tedy se nevztahuje na akutni osetreni. Chce si to zjistit a nechat ofotit stranku kde je presne formulovano zda budes osetrena bezplatne.
Na nejake jedna pani povidala (i kdyz pracovnice VZP) nespolehat.
betty is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 26-04-06, 15:09   #42
Nieuw Lid

Ollie's avatar

Nationaliteit:
Taky jsem tu zazila svoje prvni tehotenstvi, nedavno. No, kdybych se rozhodovala podruhe, tak tesne pred porodem mazu domu. Mela jsem k tomu sto chuti a lituju, ze jsem to neudelala.
Uz tu makam skoro dva roky a povoleni k pobytu taky nemam. Zdravotni pojisteni jde vyridit pres partnera, proste te pribere do sve pojistky, zadny problem to neni. Me taky nechteli pojistit samostatne, protoze nemam povoleni k pobytu.
s tehotenskou peci budes skutecne muset k porodni babe (verloskundige), doktor pro tebe neudela nic, pokud budes mit normalne probihajici tehotenstvi. Vzhledem k tomu, ze civilizovany svet dela echa v 10., 20, a cca 30 tydnu gravidity, drzela bych se toho. Je tu spousta privatnich diag. center, kde radi echo udelaji. Vysetrenim pres bricho se neda zjistit skoro nic. Ale tady taky nikdo nic nezjistuje a vysetreni se tu delaji skutecne minimalne.
S akutnim porodem te nikdo v nemocnici odmitnout nesmi, ale jinak bych si spis zaridila to pojisteni.
Ovsem, pokud zde nejsi vydelecne cinna a nemas povoleni k pobytu, mas teoreticky opravdu pravo na ceske pojisteni a ceskou peci.
Tady neni moc lidi, ktere by zatezoval lidsky soucit nebo neco podobneho, takze na nic nespolehej!! Az budes pojistena, tak je to fakt tak, ze porod v ambulantni casti spitalu hradi pojistovna taky, muzes si vybrat. Vi se to malo a hodne holandanek voli stejne radsi tu domaci cestu.
z vlastni zkusenosti muzu poradit - musis byt hodne drzkata, na nikoho nebyt prilis slusna a vsechny stale nutit, aby se prizpusobili tobe a ne ty jim, jinak te vsichni prejedou, jak parni valec, to je tu obcas zvykem. Vetsinou se nebere ohled na tva ocekavani nebo kulturni rozdily, jenom protoze jsi cizinka, takze budes muset za sva prava a pohodli bojovat jen ty sama, pokud ti bude stacit dech. S tradicni ceskou slusnosti a skromnosti v pozadavcich nikam nedojdes. Donut ostatni, at skacou, jak ty reknes. Porod a sestinedeli jsou totiz tak narocne zalezitosti, ze si to nikdo, kdo to sam neabsolvoval, asi neumi predstavit. Budes-li neco chtit vedet, odpovim. tak zdar a silu!
Ollie is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 27-04-06, 20:58   #43
Lid

petulka's avatar

Nationaliteit:
pojisteni

Tak nam na unive rekli ze by me pojistili ale kdyz tu nejsem dyl nez rok tak me stejne porod neproplati a musim si ho zaplatit sama.Tak nevim jestli nekecali a nevim jestli je to stejne i u jinych pojistoven.
Tak aspon budu mit nejake to pojisteni kdyz uz ne ten zaplaceny porod.Jednou jsem si totiz chtela koupit v lekarne volne prodejny lek a kdyz jsem nebyla pojistena odmitli mi ho prodat,to tu maji teda zvlastni system.Budu teda muset pritvrdit-no teda spis partner,ja bych teda holandsky asi moc nerekla,ale to on zas neni ten typ ze by na nekoho rval.
petulka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 30-04-06, 08:42   #44
Volwaardig Lid

Nationaliteit:
Peto,

To je nejaky divny. Ja jsem se pojistila v nekdy v unoru a rodila jsem v listopadu. Jsme pojisteni u CZ. Muj porod zrovna nebyl nejlevnejsi. Mesic v nemocnici, porod cisarem, a mesic synova pobytu v inkubatoru se take hradil z moji pojistky. S proplacenim faktur jsme nemeli zadny problem. Bylo to v roce 2004. Bez pojisteni bych si to absolutne neriskla, kdybychom to meli platit sami tak mame mame na dosmrti vystarano. Jinak ja si na Holandske zdravotnictvi nemuzu stezovat, ale jde o osobni zkusenosti. Vim, ze syn dostal leky a vysetrni na, ktere by v CR nemel narok protoze jsou moc drahe. Na druhou stranu, je pravda, ze jsem se musela naucit se ozvat, obvykle na to vzali ohled. Nikdo na mne nebyl nikdy neprijemny. Nasledna pece o syna ja take super, ale je fakt ze treba o rehabilitaci jsem si musela rict, proste chce to byt trochu pripravena a nebat se zeptat. Kdyz jsem videla v nemocnci na co vsechno, jsou schopny se Holandanky doktoru a sestricek ptat. To ja bych si v CR k doktorovi nikdy nedovolila, abych ho nahodou nenastvala. No vsude je neco, ale zdravotnictvi se mi v Holandsku docela zamlouva.
Malina is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 30-04-06, 13:48   #45
VIP Lid

barbie's avatar

Citaat:
petulka schreef:
Jednou jsem si totiz chtela koupit v lekarne volne prodejny lek a kdyz jsem nebyla pojistena odmitli mi ho prodat,to tu maji teda zvlastni system.
To je opravdu nejaky divny! Volne prodejny leky si muzes koupit i v drogerii, tak proc bys mela byt pojistena?
barbie is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 01-05-06, 21:33   #46
Nieuw Lid

Ollie's avatar

Nationaliteit:
gratuluju k tehotenstvi!
nevim, jestli se mi podarilo dobre odeslat tu minulou reakci, asi ne, tak to zkousim znovu.
Pred peti mesici se nam tu narodil chlapecek a ceste byla trnita a ponekud hrbolata, z ruznych duvodu. Skoro by se zdalo, ze nic nereprezentuje srazku dvou kultur tak dobre, jako tehotenstvi. Sama jsem doktor, a tak jim do toho trochu vidim.
S pojistenim by nemel byt problem, ja jsem je zezac. taky nemela a partner me proste pribral do pojistky a nikdo se na nic neptal. Jinak nevim, samo , ze to tu probiha " prirozene", proto se tu taky nechodi k doktorovi, protoze tehotenstvi neni povazovano za medicinskou zalezitost. Echo si zarizuji lidi vets. sami (a doporucovala bych se drzet toho ceskeho schematu, prijde mi to jistejsi). da se to tu celkem snadno zaridit v nejakem privatnim dg.centru a neni to moc drahe. Pohmatem pres bricho se pozna prd. Porodni asistentka dela rutinne akorat krevni tlak, zvazi te, poslechne si ozvy miminka a zepta se te, jestli mas potize, vsechno celkem formalita. Vsechny krevni vysetreni, co se delaji v cz, tu taky nejsou, takze bych dala pozor hlavne na to, jestli jsou srazeci vady v rodine, to je v konecne fazi tehotenstvi a pri porodu asi to nejdulezitejsi. Paklize by se ticokoli nezdalo, dusledne pri jakemkoli podezreni trvat na svem.
pokud tu budes pojistena a budes chtit rodit v nemocnici, myslim, ze by ti meli vyhovet. Epidural nebo podobne vymozenosti zde temer neznaji a pri tlumeni bolesti ti snad budou chtit i namluvit, ze je to skodlive nebo podobne voloviny. Vyber si podle svyho a pokud se rozhodnes, ze neco chces, doporucuju vsechny otravovat tak dlouho, dokud nedosahnes sveho.
v mistnich zemepisnych sirkach se moc nenosi, ze by nekdo byl buhvijak slusnej nebo se ohlizel na to, co si kdo o nem mysli, takze bych rovnez doporucovala se s nicim nezatezovat a proste si drsne prosazovat svou, jako to tu dela skoro kazdy. Tady plati, ze cim ma pacient proriznutejsi hubu, tim vic mu nakonec maji tendenci
vyhovet.
Ja jsem mela celkem v poradku tehotenstvi, takze jsme zacali porod doma, ale stejnejsme nakonec skoncili pod nozem... ale odoperovali me dobre a dite je vporadku. to zas jo.
ale tusim, ze kdybys byla pojistena tu a chtela rodit v cesku, tak by to mistni pojistovna urco zaplatila. V cz je zdravotnictvi o hodne lacinejsi. me to nabidli, ze by to zaplatili.
takze hodne sil, zdrave miminko !
Ollie is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 02-05-06, 09:18   #47
Actief Lid

petule23's avatar

Nationaliteit:
No ja jsem se pred par dny zeptala kolegyni v praci jak to tady resi s antikoncepci a pry se da normalne koupit v lekarne bez predpisu, no koukala jsem jako blazen. Zadne odbery krve jednou za dva roky, zadna z mych kolegyni nebyla na gynekologickem vysetreni, ony to tu proste neznaji. Take jsem se dozvedela od jednoho pana z Enschede, ze sestra jeho manzelky zemrela na rakovinu delozniho cipku, protoze se to zjistilo moc pozde a jeho znama zemrela na rakovinu prsu, protoze nikdy nebyla na vysetreni....no ja nevim jak vy, ale ja jsem si nechala sveho gynekologa doma a radeji budu jezdit co pul roku domu na vysetreni a klidne zaplatim i poplatek za vysetreni, hlavne, kdyz budu vedet, ze mi nic neni.
petule23 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 02-05-06, 09:26   #48
VIP Lid

Beruska's avatar

Antikoncepci ti bez predpisu neprodaji. To tvoje kolegyne akorat pekne keca. Schvalne to zkus.
Oud 02-05-06, 09:29   #49
Actief Lid

anavi's avatar

Nationaliteit:
mozna to vypada jako bez predpisu, protoze dcera jde za huisartsem a ten to posila elektronicky do lekarny a ona si to tam vyzvedne.
PS: proplaci ji to pojistovna.
anavi is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 02-05-06, 09:33   #50
Actief Lid

Nationaliteit:
Prvni predpis na antikoncepci ti musi dat huisart, pak uz jsi zavedana v lekarne v systemu, tak pak uz nemusim mit zadnej recept!

Co se tyce gynekologa, tak je lepsi si ho nechat v CZ. Nebo se tam nechat prohlidnout a zaplatit si to. Tady je to na tohle hrozny.
Martina is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels