|
|
#11 |
|
Actief Lid
|
Ja teda nevim ale myslim si ze je asi nejlepsi se vzit v obou zemich(prave kvuli papirovani) v holandsku jen "na podepsani papiru" na gemeente a v cechach se vsim vsudy
nebo ne?? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Volwaardig Lid
|
holky a to vysvedceni o pravni zpusobilosti k snatku se musi taky nechat prekladat, slysela jsem, ze se to vydava v nekolika jazycich.
A nevite nahodou nekdo, co je potreba k uznani otcovstvi v Holandsku? Snazim se ziskat informace z nasi gemeente, ale pry mi zavolaji zpatky a zatim nic. dik |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
I kdyz treba u rodneho listu se tomu nevyhnes tak jak tak. Navic jak chces prokazat pri te druhe svatbe pravni zpusobilost, kdyz uz vlastne vdana jsi? |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Actief Lid
|
Cau holky, 1. cervence mam svatbu s Holandanem v CR. Pokud si nekdo chysta brat Holandana tak at se pripravi na pekny papirovani. Je to totalni pakarna, jak tady v NL tak v CR. Partner bude potrebovat mezinarodni osvedceni o pravni zpusobilosti k uzavreni manzelstvi - bewuchteid voor het sluiten van een huwelijk. Tu mu ale na gemeente daji az kdyz jim ji predlozite vy. Takze nekdo v CR Vam o to musi zazadat (v mem pripade mamka, mela plnou moc), zaplati za to asi 500 kc. Musi se na to dat razitko na krajskym soude (pro me to bylo v HK).Naposled s tim musi zajet do PH na ministerstvo zahr. veci pro apostilu. Taky tu budou chtit po vas znovu rodny list. Ja tu jsem skoro 5 let, takze jsem jim ho uz tenkrat davala - prelozenej, ale ted ho zas chteli znovu. Pritom na ambasade v Den Haagu mi rekli ze rodny list je platny furt. I me to prijde jasne, ten se preci nemeni!!! Ale musela jsem ho dat znova, nastesti uz ho nechteli prekladat, ale zas jelikoz jsem se narodila v Usti nad Labem a pochazim z Rychnova nad Kneznou, tak musela mama zadat o r.list v Usti a trvalo to 2 tydny nez to prislo. Az budete mit znovu ten rodny list a to osvedceni tak uz s tim muzete jit ve vasem meste v NL na gemeente. Nam dali pak priteluv dokument na pockani za asi 20 euro. S tim dokumentem pak musite na soud (pro me to bylo v Den Boschi) pro apostilu jak na tenhle dokument tak na jeho rodny list). To je sice oboje ve asi 4 jazycich, ale na matrice v RK mi rekli ze jeste nejsou s jazyky tak daleko takze to musi byt v Cestine. Nastesti mam kontakt na nekoho kdo soudne levne preklada a tak jsem to uz konecne mohla poslat jemu a zac. kvetna jedem do CR a jdem s tim na matriku.
Jeste abych nezapomela, aby vam v CR vydali ten dokument o pravni zpus. k uzav. manz. tak po vas budou chtit priteluv (mezinarodni) rodny list. Ten nemusi byt prelozeny ani s apostilou. To az potom. No kdyby to nebylo nekomu jasny, tak se na me muze obratit, protoze ja mam tohle papirovani ted zrovna za sebou. Uff. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nieuw Lid
|
Hoi Sandra,tak jsi me prekvapila s tvyma zkusenostma,protoze ja se 15 cervence take vdavam s Holandanem a takove papirovani jsme nemeli.Protoze kdyz se vdavas v Ceske republice,tak Ty zadny papir osvedseni o pravni zpusobilosti nepotrebujes.Ja pochazim z Usti nad Labem a v Holansku ziji 7let.Papirovani bylo hned ,ktere jsem poslala postou do Cech a ma mamka jej odevzdala na matriku.Platila jsem 4100Kc za uzavreni manzelstvi s tim,ze druhy den Ti vydaji oddaci list.
|
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Actief Lid
|
Cau Kamco, no a vis ze me tve zkusennosti ani moc nesokuji? Ono je to asi proste stejne vsude jinak. Jedna matrika nebo gemeente chce to a druha tamto....Po me chteli to osvedceni tady, ze jinak nevydaji osvedceni pro meho nastavajiciho. Taky mi to prislo dost divny ale holt tak to bylo. Zas ale nechapu za co jsi platila ty 4.100 kc?? To ja nic takovyho platit nemusim. Aspon o tom nevim. Pritel musi na matrice pri odevzdani tech papiru zaplatit asi 2.000 kc ale jinak ne. Jak to myslis s tim ze ti druhy den vydaji oddaci list? A kde mate mimochodem tu svatbu a jak jdou pripravy z NL?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Nieuw Lid
|
Ani v Cesku te neoddaji zadarmo.Takze za to platis tech 4100kc.Jelikoz mame zde oba trvale bydliste,tak matrika druhy den po snatku Ti da oddaci list aniz by jsi musela nekolika tydnu cekat jak to je u Cechu.Jinak co se tyka pripravy to je des!Nevim jak u vas,ale cela rodina meho budouciho jede tez na nasi svatbu a tudiz musim sehnat noclehy a to je tezsi.No uvidime.Dam ti vedet vice az prijedu z Cech.Jedeme tam tez v kvetnu.Jo tu svatbu mame v Usti nad Labem
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Actief Lid
|
No ja nevim, me rekli na matrice ze jen pritel musi zaplatit tech 2.000 kc protoze je to cizinec. Ja nic, vedena jsem tam. Mam tam trvaly pobyt, mam i normalne obcanku. Platime samozrejme pronajem zamku, kde bude obed na nadvori, ale to je druha vec. Za svatbu neplatime jinak nic, protoze ja mam trv. bydliste v RK kde se taky berem. A ten oddaci list jsem myslela ze nam daj hned, ale nejak vic jsem se o tom jeste neinformovala. No pripravy odsud....moc tu nezaridim, takze kdyz budem v kvetnu v CR tak mam na zbytek tejden. Saty uz mam zamluveny, pritel oblek taky, jeste musim sehnat boty a takovy ty veci...My budem mit celkem asi 75 lidi - na celej den. Z toho asi tak 50 Holandanu. Kamoska co umi cesky a holandsky to bude nejak prekladat a koordinovat - doufam! Ale myslim ze jo, uz na takove dvojjazycne svatbe jednou byla.Ubytovani zarizuju jen pro ty co o to pozadaji. Zatim vim asi o 30 lidech. Tem jsem zamluvila ubytovani ve dvouch hotelich v RK. Hele mozna bychom si mohli pokecat o pripravach na msn nebo pres e-mail co myslis? Treba nejaky tipy atd.? Znas taky to ceske forum beremese.cz?
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Ja se vdavala na Karlstejne(takze jsme meli svatbu i s hostinou za malo a s vetsim mnozstvimn muziky) a u nas jsme nemeli problemy, ale zaregistrovani nasi svatby na zdejsim urade, to byl teprve horor.My se brali tesne pred tim nez jsme vstoupili do unie, takze zadny urednik nas nechtel zaregistrovat, chteli apostilu apostily(pekna blbost), nakonec jsem zapojila ministerstvo zahranici a bylo vyrizeno.Snad se to ted zjednodusilo, kazdopadne preji vic stesti a hlavne pevne nervy!!!Jo a doporucuju vsem aby si nechaly jmeno s pomlckou a za nim jmeno za svobodna, ja si vzlala jen jmeno manzela jak je zvykem u nas a ted na me koukaji jak na blazna ze mam jen jedno. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Actief Lid
|
Bohuzel s pomlckou uz ti jmeno v CZ nedaji. Podle nejnovejsi ceske gramatiky uz se pomlcka nedava, ale tady me ji stejne skoro vsude pisou.
To ale bylo pred 2 roky...treba se to opet zavedlo. |
|
|
|