het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 17-02-04, 22:24   #1
Volwaardig Lid

Jana's avatar

Nationaliteit:
Setkání s dětmi!

Ahojky,

tak jsem si právě pročítala zprávy v rubrice Česká místnost - Málo češtiny (od Kláry). Byla jsem překvapená, jak velký byl ohlas na možná setkání s dětmi... Já jsem totiž před rokem nechala zveřejnit výzvu týkající se takových setkání pro české děti v NL nebo děti ze smíšených rodin za účelem procvičení češtiny a předávání českých tradic naším ratolestem. Tato výzva byla tehdy zveřejněna v Ahoji, Nizozemských listech a na webových stránkách Českého centra (Forum jsem tehdy ještě neznala), pro zájemce zasílám text této výzvy v příloze. No, asi byste to neřekli, ale ohlas byl opravdu minimální. Sice se mi ozvalo několik Čechů, kteří byli ochotni pomoci s přípravou programu pro děti, eventuálně výukou češtiny. Takže lidí organizátorů by bylo dostatek, ale dětí málo. Já jsem byla dost zklamaná, očekávala jsem větší ohlas. Takže jsem tím pádem už ani neměla náladu něco organizovat... Já chápu, že pro některé lidi by to nebylo relalizovatelné vzhledem k vzdálenosti, ale informace o tom, že by se vše organizovalo v Den Bosch nebyla definitivní, tak nevím, jestli ta vzdálenost hrála roli. Je také možné, že tady v Holandsku zatím není tolik smíšených rodin, které mají děti ve věku od 4 do 12 let... Samozřejmě stále nechápu, proč se ozvalo tak málo lidí, ale smířila jsem se s tím. Když jsem četla Vaše reakce na Foru, byla jsem překvapená, že by o setkání s dětmi přece jenom zájem byl. Bylo by to asi něco jiného, než jsem navrhovala já, ale to by vůbec nevadilo. Za pokus by to určitě stálo!!!

Jedna moje dobrá kamarádka se vdala do Říma a v rámci České asociace tam pravidelně organizují programy pro české nebo česko-italské děti. Prý to funguje výborně. Nedávno pořádali dětský den, Mikulášskou a vánoční besídku, teď chystají karneval, no a dělají to "po česku". Pokaždé to mělo velký úspěch. Je samozřejmě jasné, že organizování takovýchto akcí v Římě je jednodušší než tady, lidé tam nemusí dojíždět z různých měst, dojíždí tam jen děti z rodin bydlících v Římě nebo v okolí Říma. Tady v NL bychom se museli sjíždět z různých měst.

Takže bychom to mohli tady v NL přece jenom zkusit, co říkáte????

Mějte se fajn!

Jana
Bijgesloten Bestanden
Bestandstype: doc 8908-Iniciativa pro česko-holandske děti.doc (32,5 KB, 51x bekeken)
Jana is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 18-02-04, 09:51   #2
Actief Lid

Gabina's avatar

Nationaliteit:
Re: Setkání s dětmi!

Ja jsem urcite pro. Myslim si ale ze tady tech ceskych deti moc neni. Ta vekova hranice by se mela posunout tak od 1,5 roku. Moje kamoska z Nijmegenu ma dvojcata a taky by mela zajem. Tak jeste dalsi.
Gabina is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 18-02-04, 15:20   #3
Lid

Ludka's avatar

Nationaliteit:

Ja take myslim, ze je to dobry napad. Sama se take primlouvam o posunuti hranice (a nebo ji lepe vubec neurcovat). Sama mam 3 leteho kluka.
Ludka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 18-02-04, 16:27   #4
VIP Lid

Nationaliteit:

Prave, jinak budu muset s Robiskem zustat doma a to by me moc mrzelo. Ja myslela setkat se jen tak, zahrat si s detmi nejaky ty hry, pisnicky... je to preci jedno kolik jim je. Ja si taky rada popovidam cesky!

Klara
Klara is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 19-02-04, 08:59   #5
Volwaardig Lid

Nationaliteit:

Moje dvě holčičky mají vždycky radost, když mají možnost setkat se s dětmi, které taky umí česky. Já jsem tedy taky pro.
Pavla
Alvap is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 19-02-04, 14:22   #6
Volwaardig Lid

Jana's avatar

Nationaliteit:

Určitě s Vámi se všemi souhlasím, že věková hranice by se měla posunout, nebo spíš by neměla být žádná.Ta myšlenka "české školy", kterou jsem před rokem navrhovala je sice lákavá, ale pravděpodobně prozatím nerealizovatelná (ale kdo ví, třeba by to mohlo získat takovou formu někdy v budoucnu, až budou i ty Vaše ratolest starší). Jak tak pročítám Vaše reakce, asi mám z Vás prozatím "nejstarší" děti (dvě holčiny, je jim 6 a půl a skoro 5 let). Asi bych se přiklonila k návrhu Kláry, aby to byla neformální setkání maminek a dětí, každý by mohl něco vymyslet, čím přispět - písničky, básničky, hry, pohádky atd. Abych pravdu řekla, musela bych dost zalovit v paměti .... ale něco by se určitě našlo. Knížek s říkankami a pohádek mám spoustu.

Museli bychom se dohodnout, jak resp. u koho bychom tato setkání organizovali (asi bychom se střídali, co říkate). Myslím, že organizovat něco takového nějak pravidelně by bylo dost náročné, jen tak jednou za čas, jak se nám bude chtít.

Pište, pište, kdo má nějaký další nápad?!
Jana is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 19-02-04, 15:04   #7
VIP Lid

Nationaliteit:

Presne Jano, organizovat neco takoveho pravidelne, to je asi moc. Ale sem tam se domluvit, to by nemel byt problem. Nastesti se zase blizi jaro a leto a kdo vi, treba u nekoho na zahrace... nebo venku... to je jeste lepsi. No to jeste uvidime, ale napad je to vyborny! Her znam spoustu (to je z taboru) - je to teda spis prave pro starsi, ale urcite se to da nejak upravit. Uz se tesim, az se na necem domluvime!
Oud 19-02-04, 21:23   #8
Actief Lid

Nationaliteit:

Jee jak to tak procitam,je mi docela smutno,protoze bych se k Vam rada pripojila ale mam zatim z Vas "nejstarsi"deti(kluka 12,holce skoro 10) a myslim si,aby muj dvanactilety kluk si hral s rocnim deckem,nepripada v uvahu.To snad chapete.A holka ma petileteho souseda a zatim jeste si s nim dokaze hrat,mozna je to tim,ze je to soused.
Mozna se jeste ozve nejaka mamina se starsima detickama....
Takze Jano,nejsi maminka s "nejstarsima"detma.
katus is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 20-02-04, 07:37   #9
VIP Lid

Nationaliteit:

Katus, to preci nevadi??? Deti se vzdycky nejak zabavi (anebo je zabavime my nejakou cinnosti). Jde taky prece o to, aby jsi mela fajn den!
Oud 21-02-04, 11:59   #10
Actief Lid

Nationaliteit:

Tak fajn,vlastne mas Klaro pravdu,ze me deti muzeme zabavit nejakou cinnosti.Uz se tesim.
Katka
katus is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels