|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Lid
|
Ceske doklady pro dite narozene v Nizozemi
Mozna ze se to tu uz jednou resilo, ale nevite nekdo, jak se presne vyrizuji doklady pro mimco narozene v NL. Ja jsem ceska, pritel holandan a mala ma obe narodnosti. Ted se snazim vyridit ji i cesky pas a rodny list, ale je k tomu potreba mezinarodni rodny list prelozit a apostilovat a tak. Pokud mate nekdo zkusenosti, tak, please, napiste. Volala jsem na ambasadu, tak mi to sice vsechno vysvetlili, ale znelo to jednoduzseji nez to v realite vypada...
diky G. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Lid
|
Re: Ceske doklady pro dite narozene v Nizozemi
Ha ha, tak jsem to v historii nasla, sama jsem se tenkrat ptala, a mela jsem i par reakci. Jenze to jsem si taky jeste myslela, ze to bude jednoduche. Kdyz jsem se ptala na gemeente, jestli mi muzou overit doklad apostilou, tak mi rekli, ze jo... a kdyz jsem tam prisla, tak mi rekli, ze musim na rechtbank, takze ted fakt nevim
( |
|
|
|
|
|
#3 |
|
VIP Lid
|
nevim jistly rozumis holandsky ale jinak se podivej sem;
http://www.tsjechie.net/forum/showflat.php?Cat=0&Number=56625&page=2& ;view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Actief Lid
|
Rodiče dítěte narozeného v zahraničí (alespoň jeden rodič musí mít české občanství) mají možnost podat žádost o vydání osvědčení o českém státním občanství, rodného čísla a českého rodného listu na matričním oddělení městského úřadu v místě svého bydliště v ČR nebo prostřednictvím našeho konzulárního oddělení. Pro tento druhý případ doporučujeme domluvit si předem schůzku s konzulární referentkou a ověřit, zda máte všechny potřebné doklady.(tel: 070/313 00 18).
K podání této žádosti je zapotřebí vyplnit předepsané formuláře (k dispozici na zastupitelském úřadě) a předložit: - rodný list českého rodiče - cestovní pas českého rodiče (nebo jiný doklad prokazující jeho české občanství - osvědčení nebo potvrzení o st. občanství ČR, listina o udělení st. občanství, občanský průkaz ČR) - český oddací list rodičů - mezinárodní rodný list dítěte (vydaný radnicí v místě, kde se dítě narodilo), opatřený Apostille (doložka udělena příslušným oblastním soudem /“rechtbank”/, místně příslušným pro radnici, která vydala doklad) a překladem do jazyka českého Zastupitelský úřad neprovádí překlady, pouze ověřuje správnost překladů vyhotovených soudními překladateli (seznam k dispozici na internetu - www.mzv.cz/hague , anglická verze: visa and consular information/General information/Verification and authentication of documents/List of Translators). V případě, že rodiče dítěte nejsou oddáni, může otec před či po narození dítěte vyplnit Zápis o určení otcovství, který nahradí oddací list. K tomu je zapotřebí se osobně dostavit na náš úřad a předložit platný doklad totožnosti. Po vyřízení žádosti obdrží rodiče český rodný list dítěte s rodným číslem a osvědčení o českém státním občanství, teprve pak je možné zapsat dítě do cestovního dokladu rodiče. Současně se žádostí o český rodný list a osvědčení o českém státním občanství může rodič současně požádat o samostatný cestovní pas pro dítě, k čemuž potřebuje předložit jednu pasovou fotografii (přímý pohled do kamery, světlé pozadí). Správní poplatky se určují individuálně podle předložených dokladů a aktuálního účetního kurzu. Pro orientaci však uvádíme přibližnou výši poplatků: cestovní pas 25,- EURO cestovní pas dítěte 8,-- EURO zapsání dítěte do CP 7,-- osvědčení o čs. státním občanství 5,-- Zápis na Zvláštní matrice Brno 7,-- Ověření kopie matričního dokladu 5,-- /stránka Poplatky se hradí v hotovosti při podání žádosti. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Super Lid
|
Vite, jestli takove dite si muze nechat dvoje obcanstvi i po 18. narozeniny?
A vite taky jestli existuje nejaky maximum termin do kdy muzes vubec zadat o cesky obcanstvi? Dik! |
|
|
|
|
|
#6 |
|
VIP Lid
|
po 18. to taky jde, ja si totiz chci taky nechat udelat ceske pas ale je to docela hodne prace. Jen ne chapu proc to stoji v eurech 25 kdyz mama snad platila 200 nebo 300 korun za nove pas.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Actief Lid
|
Ahoj Slunicko,
zrovna jsem to minuly mesic vsechno vyrizovala. Teda ale stalo me to nervy... Takze presne jak to ambasada pise, musis mit mezinarodni rodny list ditete, prelozeny do cestiny a orazitkovany apostillou. Apostilla stoji 15 euro a dostanes ji na rechtbank a to bez jakehokoliv cekani a objednavani. No ten rodny list samozrejme na gemeente. Ja si to vyrizovala i se svym novym pasem po snatku, takze jsem mela tech papiru nespocetne. Na ambasadu tedy musis osobne, vyplnit nejake ty dokumenty tam. Ale pozor, nesmis nikde udelat chybu, protoze pani urednice na konzulatu, je pak pekne protivna. Jak je to pokud nejsi vdana nevim, ja vdana jsem, takze jsem musela dolozit jeste mezinarodni oddaci list opet prelozen a s apostillou. Jinak si myslim, ze mozna gemeente by mohlo vystavit jakesi potvrzeni... to opravdu ale nevim! Ty ceny jsou samozrejme v eurech a o neco vyssi, protoze se to nevyrizuje primo, ale konzulat je jen jakysi prostrednik. Vsechny ty papiry posilaji do Cech a pak taky jen cekaji na reakci. A bylo mi receno, ze to bude trvat dva az ctyri mesice. Ale to je stejnak lepsi, nez abych to vse obehavala sama v Cechach a jezdila do Brna na matriku... Snad jsem na nic nezapomela a pomohla, alespon trosicku! Tak preji stesti a hlavne pevne nervy ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Lid
|
Mishka, moc diky..jsem rada, ze mam odpoved od nekoho, kdo to v nedavne dobe vyrizoval nebo vyrizuje. Ja mam rodny list z gemeente, mam i prekladatelku, ted jenom musim zjistit, kde je pro nas rechtbank a nechat to o apostilovat a pak domluvit schuzku v haagu. Vzhledem k tomu, ze nejsme vzati, tak musi pritel se mnou a musi vyplnit papiry tam...takze to bude na dlouhy lokte...
Jeste dotaz...ten mezinarodni rodny list, je nejaky specialni doklad, nebo je to klasicky doklad " Akte van geborte" v holandstine ??? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Actief Lid
|
Ten 'mezinarodni' rodny list s gemeente vypada uplne stejne, jen je to ve ctyrech jazycich a stoji to neco kolem 10 euro. Presne je tam: Uittreksel uit de geboorteakte ...
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|