|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#21 |
|
Lid
|
Re: Prace bez pracovniho povoleni
Gabina,
btw jak vidim ve Tvem infu, jsi v NL uz nejaky ten patek, takze predpokladam, ze mluvis super holandsky. To je neco jineho, kdyz je tu clovek rok.To se hleda prace daleko hure. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
VIP Lid
|
Pro mne bylo vzdycky jednodussi sehnat praci pres uitzendbureau (Start, Randstad) Dulezite je vzit "vsechno", co ti nabidnou - to znamena i kontrakty na kratkou dobu. Ziskas tim zkusenosti a pokud s tebou v jedne firme budou spokojeni, pochopi i v uitzendbureau, ze nebude problem, kdyz ti nabidnou neco dalsiho.
PS: z meho kontraktu na 3 tydny pres uitzendbureau se po neustalem prodluzovani vyklubala prace na rok a po roce mi firma dala smlouvu na dalsi rok. No problem! |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Volwaardig Lid
|
Ja jsem taky zacala okamzite pracovat v kancelari, v anglicitine. A po vecerech kurzy holandstiny. Vlastne idealni reseni.
A co se tyce vyberu zamestnancu, jestli jde o Holandana nebo o Cecha, nikomu neprospeje, kdyz to uz od zacatku vzda, protoze si rika, ze ho stejne nevyberou . . . Proste se nenechat odradit a bombardovat vsechny podniky v okoli svym zivotopisem. Jednou to vyjit musi. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Moderator
|
Teda, holky, když si to tady čtu, tak si říkám, to byla opravdu sranda, když já jsem tehdy, v devětašedesátým, přišel do Holandska a hledal práci:
Zaklepal jsem na dveře na pracáku v Haarlemu, v jedné ruce jsem mel tašku se vším, ale opravdu se vším, co jsem v Holandsku sebou měl a v druhé ruce jsem měl turistické vízum na 14 dní. No tam nevěděli, co se mnou, práce byla, ale turistům dávat práci? Ne, to ještě nezažili. Požádejte o azyl a přijďte za 14 dní a ukázali mi zdvořile dveře. Byl jsem trošku zklamanej, protože jsem neměl peníze, ani bydlení a co já věděl o práci na černo? Venku na mne čekal malý číňánek, seděl tam v tom kanclu se mnou - ty chledat place? A jó, jó, co mi zbylo, no tak jsem šel rovnou s ním, dostal jsem kamertje, práci v jeho restauraci Tai Ping v Haarlemu, ještě tam stojí, čínský jídlo kolik jsem snědl a 25 guldenů tejdně. Ćíńánek byl se mnou spokojen, protože já jsem pracoval jako šroubeček. Byl jsem z Ćeskoslovenska naočkovanej, že jak se u těch kapitalistů nechce pracovat, tak se skončí na ulici a jako lenoch budu zavržen. Bylo to krásné seznámení s prací (bez povolení) v Holandsku, ale já jsem si během 14 dnů sehnal kvalifikovanou práci ve velkém podniku v okolí, tam mě ihned s radostí vzali, i s tou mou taškou a hned se o mne postarali. Tehdy totiž byla o pracanty velká nouze ... Tak neklesejte na mysli a ať vám to všem dobře dopadne! Mimochodem, našly byste v Ćechách snadno práci? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Actief Lid
|
teda,te obdivuju,jak si si mohl sebrat jednu tasku a odjet.Asi bych nemohla odjet nekam, jen tak a nemit zadnou jistotu,z ceho budu zit....
![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Moderator
|
Ach, člověk musí věřit sám sobě, tehdy to tak prostě bylo.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
VIP Lid
|
Tak tak, Pepo, mluvíš mi z duše...
Já se tu takhle rozjížděl taky, ale v 1991-2, to už bylo těžší něco najít. Taky jsem sem dorazil asi takhle = džíny, džíska, baťoh a pár ponožek. Ani spacák nebyl. A ani slovo cizí řeči. Ale jak říkáš = když se chce, tak jde všechno. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
</font><blockquote><font class="small">Quote: pepo</font><hr />
Mimochodem, našly byste v Ćechách snadno práci? [/ QUOTE ] V cechach je to podobne jako tady. prace je nedostatek, teda alespon v mensich mestech. kdyz ti je dvacet tak nemas dost zkusenosti a jses neperspektivni protoze by jsi v brzke budoucnosti mohla zalozit rodinu, a nikomu nevysvetlis ze to par let nezamyslis a pak kdyz ti je 35 tak mas male deti a jsi opet neperspektivni a pak uz prilis stara..... teda ja mela stesti ze jsem si dobrou praci vzdycky sehnala, ale stejne jsem bojovala s predsudky o zenskem pohlavi..... Takze vsude je to stejny, pokud clovek chce pracovat, tak si praci najde, at uz dobrou praci anebo jenom treba byt na cas uklizecka. hlavni je se nevzdavat. ![]() |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Actief Lid
|
Holky, vzdyt muzete zkusit hlidat male deti. To jsem taky delala nazacatku. A ted kdyz jsem hledala oppas pro moje deti kdyz jsou nemocne nebo maji ve skole volno tak to byl probleem. Studenky jsou ve skole a duchodkyne nemaji zajem. Takze jeste porad nikoho nemam.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Nieuw Lid
|
Pepo, ptas se jak snadne je najit praci v Cechach, no ja musim uznat, ze kdo pracovat chce praci najde vzdycky.Takhle to bylo semnou taky.Je mi sice jen 23, ale zkusenosti mam dost.Jsem puvodne z Havirove kde o praci vubec nezakopnes,takze hned po gymplu a jazykovce jsem odletela do Kanady na nejakou dobu.Po roce jsem se vratila a skoncila v Praze.Mela jsem kufr plny pbleceni, ale zadnou praci.Ale na letisti jeste stejny den co jsem priletela z Kanady jsem si koupila inzertni noviny.Meli tam praci recepcni v hotelu.Sla jsem hned druhy den i s kufrem na pohovor a vzali hned a jeste mi nabidli zdarma ubytovani.V hotelu jsem delala rok a pak jsem si behem tydne nasla praci asistentky reditele v designerske firme.Vyborny plat a sluzebni auto.Jak rikam clovek musi hledat a hlavne mit sebevedomi , ze to dokaze.
Ted jsem v Haagu, cekam na moje Verblijfsvergunning a doufam,ze poridim stejne dobre jako doma v Cechach.Praci vezmu jakoukoliv, pracovat se nebojim.Takze naprosto souhlasim s Coccinnele. |
|
|
|
|
|