|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Legende
|
LN: Rodná čísla mají nahradit osobní
PRAHA - Do deseti let by měl každý člověk získat nové osobní číslo namísto dnes používaného rodného čísla. Tuto změnu v evidenci českých obyvatel chystá ministerstvo informatiky. Z nového čísla už nebude možné poznat, kolik je jeho nositeli let, či jakého je pohlaví, informují středeční Lidové noviny (LN).
Rodné číslo bude podle LN pravděpodobně nahrazeno deseticiferným číslem ze souboru 1100100100 až 4294967295, a to kvůli tomu, aby ho bylo možné snadno uložit na čipovou kartu. Nejpravděpodobnějším kandidátem je číslo sociálního pojištění, řekl LN člen poradního kolegia ministerstva informatiky Vladimír Smejkal. Pokud vláda návrh schválí, dostanou do deseti let všichni obyvatelé Česka průkazy s novým číslem. Ministerstvo informatiky předpokládá, že se za 40 let už nebudou dnešní rodná čísla vůbec používat. Důvodů, proč vláda chce opustit dnešní praxi rodných čísel, je podle LN několik. Osobní čísla omezí možnost zneužití osobních údajů. Rodná čísla totiž vypovídají až příliš mnoho o jejich nositeli a umožňují diskriminaci na základě věku či pohlaví. Podle materiálu z ministerstva informatiky, který mají LN k dispozici, navíc hrozí, že za 40 let už nebudou k dispozici žádná volná rodná čísla. Systém rodných čísel se zavedl v roce 1954, posledním prosincem roku 2053 se tudíž vyčerpá počet všech možných rodných čísel. Nová čísla by se navíc vydávala centrálně, takže by se vyloučily omyly, které se občas dějí při vydávání současných rodných čísel. Po zavedení nového systému by už novorozeňata nedostávala rodná čísla a za deset let by se od používání rodných čísel upustilo i u dospělé populace, píšou LN. ČTK 12.01.2005 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Legende
|
Re: Government to replace birth registration numbers
PRAGUE- The IT Ministry plans to replace birth registration numbers used for personal identification with a new number which will not divulge the owner's age and sex as the birth registration numbers do, the daily Lidove noviny (LN) writes.
LN says that the new numbers will have ten characters so that they can be easily encoded on an identification card equipped with a microchip. Vladimir Smejkal from the IT Ministry told the paper that the most likely candidate for the new number is a person's social security account. If the government approves the measure, all Czech citizens will receive new identification cards with the new numbers within ten years. The IT Ministry expects that today's birth registration numbers will completely disappear in 40 years. LN says there are several reasons why the government wants to abandon today's system, including fear of abuse and discrimination on the basis of birth registration numbers, which clearly show the owner's age and sex. Also, the IT Ministry has material that in 40 years no new birth registration numbers will be available. The system was instituted in 1954 and the numbers will cease to be useful in 2053. The new numbers would be issued centrally, so no mistakes could be made as is currently the case. LN says that after the new system is put in place, newborns would no longer receive birth registration numbers and the old numbers would stop being used after ten years. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Super Lid
|
Dik za zpravu; to mi moc zajima; RC me vzdy prekvapilo. Je to zajimavy, ze privacy uz ma vetsi pozornost v CR. Ale ne takove, ze rodne cislo/osobni cislo by se omezilo; v NL, napriklad, se nesmi jen tak pouzit SOFI cislo, kvuli privacy, i kdyz by to bylo velmi vhodne.
No, taky je to moc dobrou zpravu pro podniky v IT; bude z toho zmena spoustu prace. Jeste technickou podrobnost: cislo 4294967295 je 2^32 - 1; takze na cipovou kartu maji misto na jen 32 bity. To cislo me fascinovalo, takze jsem to vypocital... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Actief Lid
|
Wel jammer, ik voelde me eindelijk een echte Tsjech toen ik een paar jaar geleden een rodné číslo kreeg en nu krijg ik dus een sofi-nummer net als in Nederland!!!!
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Super Lid
|
Lisa, musime tady psat v cestine! Me uz taky vysmivaji (nebo vysmejou) takze zkusime to.
Pred 12 let jsem chtel mit uctu v bance; jejich system zadal rodne cislo. To jsem nemel, takze vymislely rodne cislo na muj den narozeniny. No, a za par let budeme snad mit Evropskou osobni cislo; to by bylo logicky vzhledem k 'mezinarodnim pracovnim trhu'. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Legende
|
Re: LN: Rodná čísla mají nahradit osobní
Citaat:
Takze si CSOB jedno cislo sama vymislela. ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Actief Lid
|
Bartíku, promiń, nevšimla jsem si, že jsme v české místnosti. Mám ti to přeložit?
Je fakt, že když už mám rodné číslo, měla bych psát česky. Už se to nebude opakovat. |
|
|
|