|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Nieuw Lid
|
Povinná školní docházka ( základka ) v zahraničí
Od lonskeho srpna bydlim i s 11ti letym synem v NL. V Cechach mi oznamili, ze syn musi podle skolskeho zakona (paragraf 38 ) vykonat zkousky v ceske skole nebo na konzulate ( nejmene jednou za pul roku, nejdele za 2 roky ). Dostali jsme ve spadove skole rozpis probiraneho uciva i ucebnice a ucime se doma. Pro oba je to pekna zabiracka ,protoze se k tomu jeste oba ucime holandsky, ja chodim do prace a syn samozrejme do holandske skoly. Alespon ja za sebe mohu rict, ze me to uz pekne ždímá ( nervy i energii ). Nechapu proc ceske urady neuznaji povinnou skolni dochazku pokud je uskutecnena jen v holandske skole. Jsme prece v Unii , ne ? Nejradsi bych se na to vykaslala, ale bojim ze ,ze bych pak mela popotahovacky s ceskyma uradama kvuli nedodrzeni povinne skolni dochazky. Proc to sem pisu ? Treba mi nekdo poradi nejakou klicku na tenhle hloupy zakon jak se zkouskam v Cechach vyhnout....nebo mi nekdo rekne, ze jsem hloupa ja a spatne jsem ten zakon pochopila a syn zkousky vykonavat nemusi.... Pomoooooooooooooooooc !
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Lid
Nationaliteit:
|
ahoj,
bohuzel je to tak, i ja s tim mam problemy, ale zase opacne. Moje deti zacali zakladni skolu tady v NL, ale jelikoz jsou i ceske narodnosti a chceme se asi tak za dva roky prestehovat do Cech, budou muset delat zkousky z jazyka a zemepisu na Ceske skole. ted jsem se na to informovala a mam z toho peknou hruzu... v kvetnu jedu do Cech a musim tam zaridit vse potrebne a pak uz nam nezbyva nic jineho, nez se doma zacit ucit... Cestinu zvladaji mluvenou, ale pismem a gramatiku vubec ne...takze si asi proziju krusne chvile, protoze je jim uz 11 a 9 a bylo mi receno, ze jim v Cechach neuznaji holandskou zakladku... jsem z toho pekne na palici a presne si rikam to samy, vzdyt jsme v unii, tak co to vymyslej za pitomosti... tak hodne stesti...az budu vedet vic, tak se ti ozvu... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nieuw Lid
|
Tak to ti taky nezavidim. Muzu se zeptat kde ted bydlite ? My jsme v Beverwijku. Je to byrokracie a nejhorsi je, ze na to doplaceji jen ty deti. My uz se s problemama nejak poperem, ale na ne je to opravdu hodne. Ja jsem rada, ze si tady syn konecne nasel kamarada, ale kdyz se chceme ucit tak nemuze ani s kamaradem jit ven. No .... musim priznat, ze posledni dobou jsem z toho tak znechucena, ze uceni trochu sidime....no pravdou je, ze uz to nejdulezitejsi na tenhle skolni rok ( alespon podle me ) umi. Vis, ja jsem rada, ze kdyz je Cech tak bude vedet zakladni veci o Cechach i historii od prvni republiky po ted a umi i gramatiku atd, ale je to fakt narocny. Rekla bych, ze to co umi je zaklad a vic ...ne, ze nepotrebuje, ale kdyz ho to bude zajimat tak si o tom muze precist pozdeji sam. Ted by se mel podle me soustredit na zivot a skolu tady. Co nadelam? Na byrokracii jsme vsichni kratky :-( Budu rada kdyz se ozves. Asi ti moc nepomohu, ale ...nikdy nerikej nikdy :-) Mohla bych se treba podivat jaky knihy mi doporucili ve skole na doucovani ceske gramatiky atp. Nevim jestli by vam to pomohlo.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Lid
Nationaliteit:
|
ahoj,
no uricite, stoprocentne uvitam, kdyz mi doporucis nejaky knihy atd. Vubec nevim, jak na to mam jit, vis co, ty jsi to alespon mela jednodussi v tom, ze velkou cast zakladky odchodil tvuj syn v Cechach, ale moje deti neumi vubec nic, proste jsme tu od jejich skolky, takze to vsechno zazili tady.. ale presne, jak rikas, i my jsme to uz zkouseli, trochu se ucit (vyjmenovana slova, gramatiku atd.), ale vubec namaji motivaci, ani se jim nedivim, prijdou ze skoly a zase aby se ucili, ty cesky zakony jsou fakt upne postaveny na hlavu. No a i ja jsem to postupem casu tak trochu vzdala, protoze na to nemam nervy, kdyz vidim, jak jsou oba otraveny a nemaji chut a jsou uz i unaveni, takze se nesoustredi... Vcera jsem ale mluvila s manzelem (holandan), a on procital cely ten zakon a snad bychom meli mit nejakou vyjimku, protoze nejsme hlaseny v Cechach a tudiz deti nemusi mit povinnou skolni dochazku, tak se na to musim jeste poradne informovat. Vlastne je to logicky, to je stejne jako by se pristehoval cizinec do Cech, tak taky prece nemusi mit povinnou skolni dochazku v CZ, ale pouze se cesky pozdeji uci... A ty jsi zustala se synem hlasena v Cechach? Anebo jsi nahlasena tady a zustanete tu natrvalo? V tom pripade by na tebe cesky zakon taky platit nemel, jelikoz ted zijete v NL, tak by pro vas mel platit holandsky zakon, mozna by ses na to mela informovat. Jinak ja bydlim v EDE, kousek od Arnhemu, mymu klukovi je taky 11 a holce 9. Pokud mas msn nebo icq, tak si je muzeme vymenit a pokecat. Bericht 15-04-08 om 07:57 aangepast door pavlina1217. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Volwaardig Lid
|
Holky,
pokud bydlíte v jedné zemi a v okamžiku O se přestěhujete do druhé, nevidím důvod, proč by děti měly být už teď zapsané v té druhé zemi. Jen často dopručují je dát o třídu níž a zařídit individuální plán na češtinu. Já bych se po zkušenostech spíš bála problémů s tím, kolik se toho v Holandsku naučily. Bude to tak o cca 2 roky méně než v Česku a nebude to jen z češtiny. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Lid
Nationaliteit:
|
Citaat:
taky mi to pripada postaveny na hlavu, ale to je fakt cesky zakon, ktery to vyzaduje. Je to uplna pitomost, muj chlap (holandan), se fakt rozciluje, ze je to birokracie a diskriminace, ale bohuzel, je to opravdu tak. Uz jsem shanela nejaky informace na netu a bylo mi doporuceno od nejake asociace domaci skloly, ze mam deti zapsat do ceske skoly a ze by meli jednou za rok vykonat zkousku z jazyka... A jak jsi to mela ty? kolik bylo tvym detem ( diteti), kdyz jsi odesla z NL? a jak dlouho chodili do skoly tady v NL? a jak jim to potom slo v Cechach?, budu rada, kdyz mi das nejaky info, vubec nevim, co me ceka, az se tam prestehuju a hlavne nchci, aby deti na tom byli byti kvuli jazyku, nebo tak... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Volwaardig Lid
|
Aha, já jsem se stihla přesunout ještě před EU, tím to asi bude. Staršímu dítěti už bylo 10 a potíže byly, jak už jsem naznačila, nejen s češtinou. Z matematiky se toho v Holandsku na basisschool mnoho nedělá, geometrie žádná. Napřed byl v samostatné práci, vytváření projektů a referátů apod. Na češtinu měl individuální plán, tam bylo opravdu třeba s ním pracovat navíc, můžeš si na to samozřejmě někoho najmout už předem. Česky do té doby jen mluvil (ale dobře, myslím, že je dosud zcela bilingvální). Cizí jazyky šly dle očekávání dobře, většinou lépe než spolužákům. Dle typu školy v Holandsku bych možná čekala i nějaké ty problémy s chováním a přizpůsobení se jinému pořádku ve škole, ale to je asi dost individuální.
Rozhodně se nenech odradit. Já toho přesunu nelituju, děti se dvěma národnostmi by si určitě měly zkusit žít v obou zemích, aby si později mohly případně vybrat. Malé dítě nastoupilo do školy až v ČR a to proběhlo prakticky hladce. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj holky,tohle téma je pro mě taky dost aktuální. Jsem tady půl roku se třema dětma, chodí v Amsterdamu do mezinárodní školy, vyučování v angličtině, třikrát týdně holandština. Myslím, že proti klasické holandské škole má ta naše mezinárodní výhodu v tom, že například matematika je tam výborná i geometrii děti mají, ale i tak ve srovnání s českými osnovami dělají míň. Před odjezdem do Holandska jsme byli zapsaní v české domácí škole. Tam jsme i zůstali a čekají nás tak po dvou letech v zahraničí jen vyrovnávací zkoušky z češtiny a vlastivědy. Problém trošku je v tom, že druhý stupeň domácího vzdělávání je zatím v Čechách v tzv. experimentu. Což znamená, že na druhý stupeň do domácího vzdělávání přijímá jen pár škol v ČR a přijetí není pro cizince úplně snadné, ale pokud byste někdo chtěli, tak se vám na naší škole přeptám.
Určitě taky cítím doučování české školy jako velkou zátěž. Děti přijdou unavené ze školy a ještě se mají učit dál. To jsem vydržela asi první tři měsíce.Teď mám plán, že se češtinu učíme jen ve středu odpoledne, kdy mají děti školu jen dopoledne. Problém vidím i v tom, že se tady ve školách píše jen obyčejnou tužkou, psací písmo je kapku jiné, než to, co se používá v Čechách. Tak se snažím, aby taky psaly česky a perem, aby všechno, co jsem je v Čechách pracně naučila, nezapoměly. Ale i tak proti českým školákům budou mít v češtině handicap, neb jen každodenní tuhé procvičování, diktáty a podobně můžou děti připravit na obtížné zkoušky na české střední školy, či víceletá gymnázia. Na druhou stranu i když naše děti nebudou třeba prvotřídní v češtině, tak dokáží samostatně pracovat a rozhodovat se, budou výborní v cizích jazycích a třeba v matematice budou víc, než naučené postupy, používat své rozvinuté logické myšlení...teda doufejme. Já se návratu do českého školství docela děsím a tajně doufám, že už tahle varianta třeba ani nenastane, že když se budeme stěhovat, tak třeba do Anglie, nebo do jiné evropské země. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Lid
Nationaliteit:
|
ahoj Hanko,
to mas dobry, ze tvoje deti chodi do mezinarodni skoly, takze krome holandstiny se uci i anglinu, to je super. Muzu se zeptat, jak jsou stare a jak jste tu dlouho? Doma mluvite spolu asi cesky, nebo ne? Byla bych rada, kdybys mi rekla, co je to za skolu v Cechach, ktera povoluje domaci vychovu i na druhem stupni... A ty kdyz jsi byla v CZ tak jsi deti ucila doma? Oni tam nechodili do skoly? ahoj tesim se, ze se ozves.... |
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj,
mam Betku (10), Frantisku (8) a Jenika tomu bude pozitri pet. Jsme tu od zari minuleho roku a doma spolu mluvime cesky, to se vi. Domaci vzdelavani je na prvnim stupni mozne uz na vsech ceskych skolach, jen mnohde s nim jeste nemaji zkusenost, tak to muze ze zacatku skripat. Nevim presne, ktere skoly maji povolene prijimat do experimentu domaciho vzdelavani na druhem stupni, ale urcite by se to dalo zjistit na internetu. My jsme zapsani na Bratrske skole, Rajska 3, Praha. Neco malo je take na www.domaciskola.cz, kde se asi da i napsat o aktualni informace. V Cechach jsme bydleli na samote v lese, do skoly jsme to meli docela daleko, navic byla priserna, tak jsme se ucili doma, nejstarsi jsem ucila az do treti tidy, prostredni jen v prvni. V Cechach je povinna skolni dochazka az od 6-7 let. A mam na to ty nejhezci vzpominky, holky maji velmi hluboke znalosti, takze tady trosku trpim, kdyz vidim, jak dlouho jsou ve skole a vlastne v porovnani s ceskou skolou "nic neumi", ale zase se uci jinym vecem - jazyky, spolupraci, toleranci, poznavaji rozmanite kultury...ale pripadny navrat do ceske reality bude tvrdy. Taky by se mi libilo, kdyby se clovek mohl stehovat z mista na misto a nemusel slozite tolik veci menit, ale plynule by presel jen ze systemu do systemu. Nejde to asi proto, ze i presto, ze se bez problemu prejede hranice, tak vsechno ostatni je odlisne, coz se tyka treba i zdravotniho pojisteni, povoleni k pobytu a podobnych lahudek. Ale treba bude lip. |
|
|
|