|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#11 |
|
Lid
|
Jandulko, přece by jsi nedovolila, aby byl tvůj partner ochuzen o tak krásný jazyk jako je čeština?!
)Můj přítel se česky naučit chce, i když mu to jde pomalu (mě holandština taky nejde zrovna rychle), protože se chce domluvit s rodiči, kteří AJ neumí. A taky mu to přijde fér vůči mě, já se učím holandsky, tak on česky. Navíc to bude lepší v budoucnu kvůli dětem. Slyšela jsem, že pokud na dítě jeden rodič mluví např. jen holandsky a druhý jen česky, ale pak spolu rodiče mluví anglicky (a rodina žije např. v ČR nebo NL), tak dítě bere angličtinu jako tajný jazyk rodičů proti němu, protože ji jinak nikde neslyší. Takže na vývoj dítěte, zvlášť pokud je malinké a ještě nereaguje zpět a nevíte jak to zvládá, 3 jazyky asi nejsou moc vhodné. Něco jiného s angličtinou by bylo samozřejmě pokud by jste žili v Anglii. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Volwaardig Lid
|
JJ, pritel je Holandan, mluvime anglicky, protoze jsme v Anglii oba zili. Ted uz to mixujeme i s holandstinou. No deti jsou zatim daleka budoucnost pro nas oba, takze z tohohle duvodu to nejak neresime. Do Cech moc nejezdime, takze prilezitost moc na mluveni pro pritele zatim neni a s mymi rodici, se nejak domluvi, rukama nohama, vsechno se to namixuje dohromady a nebo se pak preklada.
Na to uz jsem si nejak zvykla a rodice asi taky, pac, kdyz to neni pritel, tak zase nejaky dalsi pratele, a nemuzu preci po vsech chtit aby se ucili cesky. Kamaradka- Anglicanka chodi s Cechem chodila chvili na cestinu v UK, je to roztomile, ale sama prohlasila, ze tak silene tezke, takze taky moc nemluvi. Ale to je od tematu, pravda je, ze muj pritel toho moc nerekne, asi i tim, ze doma moc cestinu nevidi ani neslysi, takze podnet poradne zadny. Diky za odpovedi, vsichni mate skvele postrehy, samozrejme s detma je to uplne jine. |
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
VIP Lid
|
Citaat:
Znam i jeden odstrasujici pripad, kdy jeden holandan dokonce zakazoval sve manzelce mluvit cesky na deti, a kdyz prijela navsteva z Cech, tak museli vsichni na sebe mluvit nemecky, aby tomu milostpan rozumnel, jinak bylo zle... Bericht 31-03-08 om 22:28 aangepast door barbie. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Actief Lid
|
Příklad, který Barbie uvádí (en heel subtiel) mi přijde fakt neuvěřitelný. Jak může někdo manželce zakazovat, aby použila rodný jazyk. To je přece součást člověka a děti když se nenaučí jazyk maminky, tak jim pak chybí i část svého já. Vidím to samé u švagra, který je napůl Ital, jmenuje se italsky a vypadá italsky, ale italsky neumí a tak je svým chováním prostě Holanďan. Je mu to hodně líto, že tatínek ho nenaučil italsky.
S manželem jsme to měli tak, že uměl perfektně holandsky a spolu jsme holandsky i mluvili, a bylo super že jsem mu nikdy nemusela nic překládat. Myslím, že je to pro vztah lepší, když oba partneři ovládavají oba jazyky, ale není to vždy proveditelný. Hlavně kvůli obtížnosti češtiny. Žádná záruka to ale není, manžel mi nakonec stejně utekl s Češkou (a ona od Němce) . Teď mám nového partnera a ten holandsky docela dobře rozumí i mluví a jsem tomu ráda. Holanďana bych nechtěla, ale když Čecha tak prosím holandsky mluvícího .
|
|
|
#15 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
Taky mi prijde, ze to je volna volba pritele. On me taky nenuti, ze musim mluvit holandsky. |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
VIP Lid
|
Citaat:
Ja nesmela mluvit cesky ani s vlastni matkou! Jednou za pul roku! Chapes? Chyba nebyla v tomhle pripade na me strane, ale na strane toho, kdo neprojevil ani nejmensi snahu trosku cesky porozumnet, protoze si myslel, ze je neco vic nez my.... |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Já teda za sebe musím říct, že to překládání je někdy otravný,ale jiná řeč než čeština mi holt u Čechů nejde přes pusu.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Actief Lid
|
Kdybych to mohla všechno vrátit zpět, nutila bych ho do češtiny mnohem víc. Kvůli všeobecnému porozumění si doma a tak. Ale třeba to ještě přijde, říkám si. Rozhodně bych každému doporučila, aby oba vzájemné jazyky ovládali, jsou s tím pak při výchově dětí jinak velké potíže. Liso F., zkus nám prosím napsat, proč ne Holanďana. Já bych sice asi pár důvodů věděla, ačkoli si myslím, že jde spíš o závady individuálních kusů.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Actief Lid
|
"závady individuálních kusů", to jsem se zasmála, Lesněnko :-). Nemám nic proti Holanďanům, sama odtamtud taky pocházím, ale přesto... Co mi vyhovuje víc v Čechách, je že život není tak nalajnovaný a tak striktně organizovaný jako v Holandsku. Právě z toho důvodu mi Holanďani přijdou trochu nudní. A nemám ráda témata k rozhovoru jako jsou bankovnictví, pojištění atd, které mi v Holandsku přijdou až příliš běžné. Češi jsou lepší "lidoví vypravěči" a je s nimi větší legrace. Jsou snad i víc romanticky založení. Všechny ty věci taky trochu cítím v sobě, ale docela mě můj už skoro 15-letý pobyt v Čechách taky změnil.
Jsou samozřejmě i kladné věci - u Holanďanů si cením, že jsou věrnější než Češi (snad), jsou víc zaměření na rodinný život, pomáhají v domácnosti a tak. Ale teď naštěstí jsem s Čechem, který toto všechno splňuje a po všech problémech uplynulého roku kvůli manželově nevěře jsem teď šťastná.
|