|
|
#11 |
|
VIP Lid
|
Re: Cesky akcent
Já když slyším Martina Šimka mluvit, tak se skoro stydím, že jsem Čech. A navíc mluví úplně nesprávně. A co Tatjana Simic, ta má taky akcent a nestydí se za to.
Mě spíš vadí, když musím někam telefonovat a nemůžu ten přízvuk zakrýt svým šarmem. ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Volwaardig Lid
|
Ja bydlim v Holandsku 10 let a stejne jako ostatnim lidem, jak se tady docitam, mi holandstina nedela zadne problemy, mluvim velice plynne, cist a psat neni zadny problem.. prvni 3 roky jsme navstevovala intenzivni kurzy a pote jsem se zacala uchazet o zamestnani.
Tenkrat se mi v mem prvnim zamestani ale prihodilo, kdyz jsem zvedla telefon, ze mi zakaznik rekl "rad bych chtel hovorit s jinym kolegou, bez prizvuku...'????? Tenkrat me to dost sebralo... Ma sefova mi v zacatcich taky rikala, ze kdyz vyslovuji slovo jako 'blijven', ze tu hlasku 'blij' vyslovuji s takovym tlustym (podle ni nemeckym) prizvukem???? Takze me zacatky nebyly taky lehke..clovek by se nemel vzdavat a jiz vubec ne se citit menecenny nebo se stydet odkud pochazi. Taky jsem musela 1000 krat vysvetlovat odkud jsem, lide mi taky obcas rikali, jestli nepochazim z Belgie a jinych nejruznejsich zemi..haha..k tomu jsme hned probrali, jak je to s politickou situaci v Cesku..zahrali si 'vakantieman'.. hned jsem se dozvedela, ze dotycny nema ani spetku zemepisne orientace, nebot si pletli Cesko s Tsjechenie..a jak je to hrozne ze jsou azielzoeker..kvuli te valce s Ruskem..atd..ted se takovym blbostem a nevedomostem opravdu jen musim smat.. Pri pozdejsich sollicitatiegespreken se mi jiz nastesti nestalo, ze by se me nekdo vyptaval odkud muj akcent je, odkud pochazim. Nevim, jestli by logopedicka opravdu mohla pomoci.. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Actief Lid
|
No tak se taky pridam. V holandsku ziji 7 let. Kdyz jsem sem prisla tak mi bylo 14 a musela jsem do skoli. Jelikoz jsem byla stara na to aby mne soupli do basisschool tak jsem sla do ISK. Je to pro starsi deti ktery se museji naucit holandstinu. Kdyz jsem nastoupila do skoly tak jsem neumnela ani slovo a rychle jsem se ucila. Po roce jsem mohla jit delat opleiding. To jsem delala jeste dalsi 4 roky. Na examem jsem mela nejlepsi znamku z holandstiny s cely tridy ale i tak mam svuj akcent. Nekdy lidi zacnou hadat o kad jsem. Jednou jsem dokonce slisela ze pochazim z Friesland a ze asi mluvim jenom fries a proto ten akcent. Musela jsem se smat.
Vim ze mam akcent ale sama ho neslisim. Lidi jo ale to mi nevadi. Nikdy jsem neslisela ze by mi nekdo nadaval. Casto dostanu i poklonu ze jsem se tak rychle naucila jazyk. ale co jinyho ti zbyva kdyz bydlis v zemi kde nikomu nerozumis. Naucit se jazyk je to nejmensi co muzes udelat. Nechapu spousty turku marokanua podobne co uz roky zije v holandsku a neumneji ani slovo. Ja bych se musela stydet. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Actief Lid
|
Me jednou taky odmitly na solicitatie protoze by v telefonu
byl slyset muj akcent. Ale mesic na to jsem dostala nabytku u ceske firmy (v NL) kde jsem 3,5 roku pracovala a hlavne mluvila cesky! ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Volwaardig Lid
|
Tak tady ctu, ze akcent muze zpusobit problemy, to by mne nikdy nenapadlo. Vetsina cizincu ma nejaky akcent..nekdo mensi, nekdo vetsi.
V Praze jsem pracovala se spoustou cizincu a nekteri mluvili vyborne cesky, akcent samozrejme meli a nikomu to nevadilo. Asi fakt hodne zalezi na druhu prace. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
VIP Lid
|
ja myslim, ze kazdy ktery se uci cizi jazyk, vzdycky bude mit nejaky akcent v tom jazyce. v kazdem jazyce jsou nejake zvuky, ktere my nemame v nasem materskem jazyce, nebo ktere my trosky jinak vyslovujeme. ja uci anglictinu v Cine, a vim ze mam akcent v anglictine. ja jsem to od zacatku vysvetlovala mym studentum, ze nemluvim britsky anglicky nebo americky, ale mluvim nejakou evropskou anglictinou. mne to nevadi, na zacatku jo, protoze moji kolegove maji anglictinu jako matersky jazyk, mela jsem strach, ze naucim svym studentum nespravne veci. ted` vim ze nebyt anglicky mluvici, ma najvic vyhod.
co jsem chtela rict, neboj se, ze mas akcent, vdycky ho budes mit. jestli se potkas se lidma, kteri toho nechapou, trek het je niet aan. je to lide, kteri bydli ve svych soukromnych malych svetech... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Lid
|
Vypada to, ze opravdu nikdo z nas zkusenosti s logopedem nema....
[/ QUOTE ] Ahoj! Chodim ted dva mesice na logopedii. Zajimalo me, jestli mne muzou pomoct s vyslovovanim "ui" a "uu" a "eeuw" :-). Docela to pomaha, i kdyz ne zrovna na zvednuti sebevedomi - pani logopedka objevila, ze mam vic problemu, nez vyse jmenovane... Dokonce i me "l" nezni dostatecne holandsky. Samozrejme me nezbavi prizvuku, ale dostala jsem par uzitecnych rad (a pochvaly od kolegu v praci :-)). Takze muj nazor - za pokus to urcite stoji! |
|
|
|
|
|
#20 |
|
VIP Lid
|
Katko, vyzkousej rikat "ui" nasledujicim zpusobem. A a pak pusu na U ale rikat Y. Melo by to fungovat.
|
|
|
|