het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 31-01-08, 11:36   #11
Volwaardig Lid

Nationaliteit:
Berusko,

Ja to myslis?

Proste jsou lidi, kterym z nekeho duvodu jazyky, tak nejdou.
Ja jsem mela spoluzaka. Padesatileteho vojenskeho lekare z Afganistanu. Cely svuj aktivni zivot byl v prvni linii. Pak uz proste nemohol a utekl sem, je tady skoro osm let, po nocich tridi zasilky TNT, chodi dost spatne obleceny, ma saptny zuby, a jeho Holandstina i kdyz se snazi neni nic moc a moc touzi k tomu se vratit do nemocnice. Uprime je mi az do breku, kdyz vidim ze se nejaka administrativni pracovnive na nem leci svoje ego, protoze ona umi lip Holandsky.

A moje dite pravdepodobne, bude mluvit hur, jak cizinec, i kdyz chodi od roku a pul na logopedii a bude tady vyrustat. Jediny v co muzu doufat, ze se setka z lidma, kteri maji nadhled.
Malina is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 31-01-08, 11:47   #12
Volwaardig Lid

Nationaliteit:
Jak tak sleduji tak mezi vama zacala ostra debata ,co holky.
Jestli muzu neco pridat,tak me by se taky nelibilo kdyby mi nekdo do oci rekl ze jsem cizinka a daval mi to patricne na jevo.Ja jsem tady teprve chvili tak s holandstinou teprve zacinam,chci se to naucit ale vsechno nejde hned.A pokud nekdo nema trocha trpelivosti a v podstate me diskrimunuje tak se s nim nemam o cem bavit.
Jak jste psali ,kazdymu to nejde tak rychle jak jinemu...
Domluvim se zatim jen anglicky a nemela jsem zatim problem,ikdyz na nekterych lidech jde videt jak si mysli sve a rikaji si co tady delam.
Ale to vsechno jen vec nazoru...
Nekdy me to pekne stve-kdybych nebyla takzvane splachovaci tak to tu uz asi zabalim...
Tak se nepoperte....
Niki33 is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 31-01-08, 17:54   #13
Actief Lid

Nationaliteit:
Ahoj, no cizinci tady asi budeme- kdyz se teda nerozhodnes vydavat za Holandanku.
A k praci a jazyku? Kdo asi nema to stesti a nebydli ve velkem meste, tak se bez holandstiny nechyta, tak to vidim ja. (Bydlim v Achterhoek, ma anglictina je plynula, a prace tady jen takova neni). A taky verim, ze kdyz tady chceme bydlet, tak se holandstinu proste naucit musime.
Nekteri proste maji to stesti kdyz to maji blizko do Den Haag, Amsterdamu a podobne, ale i tak, jak chcete odpovidat na telefony a tak? Jen anglicky, nooooo tak to se pak dopravdy nemuzete divit, kdyz na vas lidi koukaji divne.
Ja jsem tady 3. mesic, holandstinou se domluvim zatim mizerne, lidi jestli koukaji divne, tak at koukaji, ale snazim se mluvit s usmevem a kdyz kvuli praci vim, ze to nikam nevede, tak se vzdy laskave zeptam, jestli to nemuzeme probrat v anglicitine. A nikdy to zatim problem nebyl.
Jandulka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 31-01-08, 18:34   #14
Actief Lid

Nationaliteit:
Citaat:
Beruska schreef:
Bericht bekijken
Verkoop binnendienst. Ale taky jsem zacinala s productiewerk. Mluvit holandsky je proste zaklad. Celkem tu reakci tvoji sefovy chapu. Taky jsem otravena, kdyz mi nekdo vola a mluvi napriklad priserne holandsko-turecky, ze nerozumim..
Jak by ses tvarila, kdybys v CR velela parte Ukrajincu, kteri by reagovali stejne jako ty na tvoji sefovou?
Ja nevim jak bych se tvarila ale mam to asi po mame ze mam srdce na spravnem miste a nad nikym se nepovysuji.Ale ja vzdycky rikam,ze na kazdeho jednou dojde a kazdy dostane zpet co mu nalezi.Protoze pokazde se to vratilo namyslenym lidem.Zila jsem v USA tri roky a z takovym chovanim jsem se nesetkala a to jsem neumela ani kvaknout.A jak perfektne jsem se naucila a proc?Protoze na me nebyl nikdo tak povysenej a namyslenej jako jsou nekteri holandaci.Jak se mam pak nucit holandsky kdyz nesnasim lidi kolem sebe tim padem i tu rec neprekousnu.No zacarovany kruh.Manzel tu ma dobrou praci ,dobre penize,ktere by jsme si na druhou nstranu v CR nevydelali,ale to neznamena ze me tu budou diskriminovat kvuli me narodnosti.To pravdepodobne u me nepochodi.
veronika is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 31-01-08, 18:36   #15
Actief Lid

Nationaliteit:
Zapomela jsem dodat ze ona je pro me vlastne tez cizinec a take ji to nepredhazuji.
Oud 31-01-08, 18:39   #16
Actief Lid

Nationaliteit:
Citaat:
Malina schreef:
Bericht bekijken
No Berusko,

Ja nevim, ale anglicky ji snad odpovedet muze. Teda pokud to ta sefova umi. Ja jsem se z reakci pouze Nederlands setkala pokud ti lidi neumeli anglicky.
No to je prave to,ze ona je stara a to same jsem rekla manzelovi,ze pravdepodobne neumi AJ a proto to zahrala do teto situace.No v minulem zamestnani to bylo perfekt.Proste si to tu musim vyzrat az do dna.Jinak to asi nejde.
Oud 31-01-08, 18:49   #17
Moderator

pepo's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
veronika schreef:
Bericht bekijken
Zapomela jsem dodat ze ona je pro me vlastne tez cizinec a take ji to nepredhazuji.

Ale Veroniko, takhle to prece neni! Jako bys nedokazala prijmout, ze jsi tady host a cizinec do té doby, nez se skoro ve vsech směrech solidně poholandštíš a snad nemusim zduraznovat, ze na prvnim miste to je a bude holandstina, kterou k tomuto procesu potrebujes.
pepo is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 31-01-08, 19:06   #18
Actief Lid

Nationaliteit:
Citaat:
pepo schreef:
Bericht bekijken
Ale Veroniko, takhle to prece neni! Jako bys nedokazala prijmout, ze jsi tady host a cizinec do té doby, nez se skoro ve vsech směrech solidně poholandštíš a snad nemusim zduraznovat, ze na prvnim miste to je a bude holandstina, kterou k tomuto procesu potrebujes.
Ano to stebou souhlasim,ze pokud jsem se rozhodla tu zakotvit,tak se samozrejme musim naucit rec.Ale ja nejsem Arabela ktera otoci prstenem a bude hned umet hollandsky.Ja mluvim hollandsky,ale problem je pravdepodobne v te zenske,protoze kdyz jsem se ptala na praci v Randstad ,tak tam byl takovy prijemny pan,ktery semnou ze zacatku mluvil AJ a pak zjistil ze mu rozumim i v NL tak prehodil do NL a rekl mi ze name bude mluvit jen NL a ze to musim zkusit.Pote mi rekl ze mi teda da praci v te fabrice.Jenze kdyz nekdo v te fabrice dela jako ze nerozumi me holandstine,tak to je potom tezke.Samozrejme ze nemluvim 100% ale dokazu odpovedet nejakym zpusobem.Takze ja toto chapu od te zenske spis jako ze se predvadi jaka je to 100%holandanka.To je 100%vesnicanka IQ tikve.Ja jsem obcas na sebe hrda,ze se vyborne domluvim AJ a casem i 100%holandsky a cim se domluvi nekteri holandani ve svete,kdyz jich polovina nemluvi jinou reci nez NL?Alespon to me hreje u srdce.Tak at si nehrajou na to co nejsou.Jen toto me stve.Ja jsem tu v okoli jedna ceska kterou by nejradeji poslali do prdele z te fabriky a jak to potom dela ta tlupa polaku?Meho manzela bratr nam zrovna dnes rikal,zek nim prisli delat polaci a neumi ani slovo AJ a samozrejme ani NL.Tak jak je toto mozne?
Oud 31-01-08, 19:10   #19
Nieuw Lid

Nationaliteit:
No drsny nektery ty reakce.
Jinak ja jsem sice mluvila holandsky "celkem" rychle, ale prece jenom jsem taky nemohla dlouho zadnou normalni praci sehnat. 2 roky jsem byla doma. Taky kvuli mimcu a tomu, ze muj manzel ma praci divokou, pracuje rano a vecer jede k zakaznikum, takze sehnat jako cizinka praci, a jeste nebyt flexibilni co se tyce prac. casu, to nebyla zadna hracka.
Ale konecne se mi to pred 9 mesici prece jenom povedlo. Delam da se rict "sekretarku" proste administraci, zadna jednoduchost, jsme mezinarodni firma, ale jsem ted fakt stastna. Je fakt, ze holandstinu samozrejme potrebujes, ale nekdy staci i jinej jazyk.
Jinak taky samozrejme bezne slychavam divoky veci, jako treba jestli posilam mesicne nasim penize do cech a tak? Ale na to uz jsem si zvykla. Vetsina holandanu stejne jezdi na dovolenou do Cech, takze ty uz vi, jaky cechy jsou, a hrozne radi si se mnou o tom povidaji.

Jinak preju vsem co zatim praci nemaji hodne stesti, vim jaky to je!!!!

Jo a Niky, pozdravuj Domika (budeme se stehovat asi za 3 tydny). Jeste se ozvu pa
veruska is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 31-01-08, 22:37   #20
VIP Lid

barbie's avatar

Citaat:
veronika schreef:
Bericht bekijken
Jak se mam pak nucit holandsky kdyz nesnasim lidi kolem sebe tim padem i tu rec neprekousnu.No zacarovany kruh.Manzel tu ma dobrou praci ,dobre penize,ktere by jsme si na druhou nstranu v CR nevydelali,ale to neznamena ze me tu budou diskriminovat kvuli me narodnosti.To pravdepodobne u me nepochodi.
A jak mluvite doma s manzelem? Jsi tu tri roky, jestli se nemylim, tak jestli doma mluvite holandsky, tak uz snad mluvit umis, ne? Ja do skoly nechodila a za rok jsem mluvila plynule a to nejsem zadnej talent na jazyky....
barbie is offline   Bericht citeren in antwoord
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels