|
|
#1 |
|
Super Lid
|
Cesky akcent
Mnohokrat, Cesi v NL maji jeste po x letech akcent v Holandstine. Sam bych urcite taky mel akcent v Cestine po 10 let v Cechach. Zajima me ale, jestli jsou tady Cesi ktery maji uz zadny nebo fakt maly akcent, a jak to jim podarilo. Byli u logoped? Moje manzelka naucila Holandstinu na skole, ale tam byli spoustu jinych s hroznem akcentem tak ji neposkytovaly specialni logopedicky pomoc; byla lepsi nez nich. Ted stale ma nejaky akcent. Ma smysl jit na logoped, i po 10 let v NL? Vadi vam vas akcent, nebo ne?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
VIP Lid
|
Re: Cesky akcent
Ahoj, já jsem v Holandsku 12 let a samozřejmě mám taky akcent. Mluvím dobře holandsky, čtu i píšu a ani jsem nebyla ve škole. Myslím, že na to nic nepomůže. Je to prostě vrozené. Mně ani nevadí, že mám akcent, s každým se dorozumím a když se to někomu nelíbí, tak ať se se mnou nebaví!
A proč bych měla mluvit jako každý Holanďan? Tady má taky každá oblast svůj akcent. Rozhodně se nestydím, odkud pocházím. |
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Super Lid
|
Je to jasne ze se nemas stydet, odkud pochazis. Jenze, moje manzelka nema radost z toho ze kazdy to hned pozna, citi se potom jako cizinecka. Rozhovor je potom casto o tom, odkud pochazi, misto toho ze rozhovor je o tom, co chce delat/vyresit/zeptat/rict atd.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
VIP Lid
|
Víš, já jsem taky perfekcionistka, ale už jsem si na to zvykla. A musíš se naučit relativovat, jak se asi cítí Turci, co jsou tu 30 let a neumí ani žblebtnout?
Mně každý jen skládá komplimenty. Ahoj a hezký víkend. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nieuw Lid
|
Znam Cesky, ktere jsou v Nizozemi uz vice jak 30 let a akcent stale maji. Tu fobii z vlastniho akcentu, co ma i tva zena, Bartiku, mam taky a ikdybych uz zadnej akcent nemela, stejne si budu myslet, ze ho mam. Tim chci naznacit, ze alespon u me by i sebelepsi logopedka neuspela. Chce to vice sebevedomi.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Legende
|
Zelfs ik heb accent na 35 jaar in Nederland, erg vind ik het niet. Soms vragen de mensen of ik een Belg ben.
![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Volwaardig Lid
|
Ahoj, ja jsem v Holandsku 4 roky. Mluvim velice dobre a akcent . . . samozrejme mam. Donedavna jsem s tim nemela zadne problemy, stejne jako hodne z Vas vidim akcent proste jako znak toho, ze jsem cizinec a to je fakt.
Pred par tydny jsem ale narazila, uchazim se o praci, jako "arbeidsbemiddelar". Prvnim kolem a testy jsem prosla velice dobre. Povzbuzena timto uspechem dostavila jsem se na druhy pohovor s reditelem firmy. Tam prisla ledova sprcha, diky memu prizvuku bych pravdepodobne nebyla dostatecne duveryhodna pro klienty, ktere bych kontakovala telefonem. Co na to rict? V prvni rade to pro me bylo zklamani, na druhou stranu ma ten pan zrejme pravdu. Nicmene mozna prijde happyend, pristi tyden mam dalsi assesment testy pro jinou funkci v tomhle podniku. Co tim chci rict? Pokud je nekdo nespokojeny se svym akcentem, proc se s tim nepoprat a nezkusit ho minimalizovat? Stejne jako Bartika by me zajimalo, jake maji lidi zkusenosti s logopedem? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Actief Lid
|
Jsem tady 10 let, holandsky mluvim plynule, ctu v holandstine bez sebemensich problemu...a akcent taky mam!
Vadi mi to, jenom kdyz poznam nove lidi, v tom okamziku mam strach neco rict, protoze vim, ze hned uslysi, ze nejsem Belgicanka a zacnou se vyptavat odkud jsem, jak jsem se sem dostala, jestli je to tady lepsi,...porad stejne otazky. Cili me spis vadi ty otazky nez ten akcent. S tim uz mam ted mene problemu, protoze jsem zjistila, ze po 8 letech bydleni v Limburgu, mluvim Limburgskou holandstinou/vlamstinou. A i kdyz samozrejme muj cesky prizvuk prevazuje, stejne se mi ted od Antverpanu dostava v prvni rade spis poznamek: ty bydlis v Limburgu, vid?! ![]() Samozrejme, ze bych mnohem radeji mluvila jako rozena Belgicanka, ale nemyslim si, ze se akcentu jeste nekdy zbavim a tak se tim moc netrapim. Lidi, kteri maji hudebni sluch se dokazi naucit jazyk bez akcentu. Je to proste vrozene. Treba v praci jsme meli Rekyni, ktera studovala Holandstinu v Recku a v Belgii bydlela rok a pul a vubec nemela akcent! Takze podle me se jazyk naucis ihned takrka bez akcentu a postupne ho jeste treba muzes vybrousit, a kdyz k tomuhle nemas vlohy, nezbavis se akcentu ani po 20 letech. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Super Lid
|
Citaat:
Ale, vzdyt' si muzete mit z toho radost; bez prizvuku, Martin Simek by nebyl tak znamy Nektere lidi trvrdeji, ze to prehani naschval... |
|
|
|
|