Registreren
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Vakantiehuizen
Agenda Ledenlijst FAQ Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Terug   het Tsjechisch Forum - Česká místnost - Práce a život v Nizozemí
Cesky akcent

Cesky akcent

Antwoord

Onderwerp-opties In onderwerp zoeken Weergave
Oud 01-10-04, 15:56   #1
Bartiku
Super Lid

Bartiku's avatar

Nationaliteit:
Cesky akcent

Mnohokrat, Cesi v NL maji jeste po x letech akcent v Holandstine. Sam bych urcite taky mel akcent v Cestine po 10 let v Cechach. Zajima me ale, jestli jsou tady Cesi ktery maji uz zadny nebo fakt maly akcent, a jak to jim podarilo. Byli u logoped? Moje manzelka naucila Holandstinu na skole, ale tam byli spoustu jinych s hroznem akcentem tak ji neposkytovaly specialni logopedicky pomoc; byla lepsi nez nich. Ted stale ma nejaky akcent. Ma smysl jit na logoped, i po 10 let v NL? Vadi vam vas akcent, nebo ne?
Bartiku is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 01-10-04, 16:24   #2
barbie
VIP Lid

barbie's avatar

Re: Cesky akcent

Ahoj, já jsem v Holandsku 12 let a samozřejmě mám taky akcent. Mluvím dobře holandsky, čtu i píšu a ani jsem nebyla ve škole. Myslím, že na to nic nepomůže. Je to prostě vrozené. Mně ani nevadí, že mám akcent, s každým se dorozumím a když se to někomu nelíbí, tak ať se se mnou nebaví!
A proč bych měla mluvit jako každý Holanďan? Tady má taky každá oblast svůj akcent. Rozhodně se nestydím, odkud pocházím.
barbie is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 01-10-04, 16:41   #3
Bartiku
Super Lid

Bartiku's avatar

Nationaliteit:

Je to jasne ze se nemas stydet, odkud pochazis. Jenze, moje manzelka nema radost z toho ze kazdy to hned pozna, citi se potom jako cizinecka. Rozhovor je potom casto o tom, odkud pochazi, misto toho ze rozhovor je o tom, co chce delat/vyresit/zeptat/rict atd.
Oud 01-10-04, 16:52   #4
barbie
VIP Lid

barbie's avatar

Víš, já jsem taky perfekcionistka, ale už jsem si na to zvykla. A musíš se naučit relativovat, jak se asi cítí Turci, co jsou tu 30 let a neumí ani žblebtnout?
Mně každý jen skládá komplimenty.
Ahoj a hezký víkend.
barbie is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 01-10-04, 19:49   #5
Gabina
Actief Lid

Gabina's avatar

Nationaliteit:

Ja jsem v NL taky 12 let a akcent mam taky a vubec me to nevadi . Jsem rada ze to kazdy hned pozna ze nejsem rozena holandanka .
Gabina is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 01-10-04, 21:52   #6
Dana
Nieuw Lid

Dana's avatar

Znam Cesky, ktere jsou v Nizozemi uz vice jak 30 let a akcent stale maji. Tu fobii z vlastniho akcentu, co ma i tva zena, Bartiku, mam taky a ikdybych uz zadnej akcent nemela, stejne si budu myslet, ze ho mam. Tim chci naznacit, ze alespon u me by i sebelepsi logopedka neuspela. Chce to vice sebevedomi.
Dana is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 02-10-04, 12:50   #7
Vašek
Legende

Vašek's avatar

Nationaliteit:

Zelfs ik heb accent na 35 jaar in Nederland, erg vind ik het niet. Soms vragen de mensen of ik een Belg ben.
Vašek is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 03-10-04, 10:28   #8
Marketa
Volwaardig Lid

Marketa's avatar

Nationaliteit:

Ahoj, ja jsem v Holandsku 4 roky. Mluvim velice dobre a akcent . . . samozrejme mam. Donedavna jsem s tim nemela zadne problemy, stejne jako hodne z Vas vidim akcent proste jako znak toho, ze jsem cizinec a to je fakt.

Pred par tydny jsem ale narazila, uchazim se o praci, jako "arbeidsbemiddelar". Prvnim kolem a testy jsem prosla velice dobre. Povzbuzena timto uspechem dostavila jsem se na druhy pohovor s reditelem firmy. Tam prisla ledova sprcha, diky memu prizvuku bych pravdepodobne nebyla dostatecne duveryhodna pro klienty, ktere bych kontakovala telefonem. Co na to rict? V prvni rade to pro me bylo zklamani, na druhou stranu ma ten pan zrejme pravdu. Nicmene mozna prijde happyend, pristi tyden mam dalsi assesment testy pro jinou funkci v tomhle podniku.

Co tim chci rict? Pokud je nekdo nespokojeny se svym akcentem, proc se s tim nepoprat a nezkusit ho minimalizovat?

Stejne jako Bartika by me zajimalo, jake maji lidi zkusenosti s logopedem?
Marketa is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 03-10-04, 10:49   #9
Janina
Actief Lid

Nationaliteit:

Jsem tady 10 let, holandsky mluvim plynule, ctu v holandstine bez sebemensich problemu...a akcent taky mam!
Vadi mi to, jenom kdyz poznam nove lidi, v tom okamziku mam strach neco rict, protoze vim, ze hned uslysi, ze nejsem Belgicanka a zacnou se vyptavat odkud jsem, jak jsem se sem dostala, jestli je to tady lepsi,...porad stejne otazky. Cili me spis vadi ty otazky nez ten akcent.
S tim uz mam ted mene problemu, protoze jsem zjistila, ze po 8 letech bydleni v Limburgu, mluvim Limburgskou holandstinou/vlamstinou. A i kdyz samozrejme muj cesky prizvuk prevazuje, stejne se mi ted od Antverpanu dostava v prvni rade spis poznamek: ty bydlis v Limburgu, vid?!

Samozrejme, ze bych mnohem radeji mluvila jako rozena Belgicanka, ale nemyslim si, ze se akcentu jeste nekdy zbavim a tak se tim moc netrapim. Lidi, kteri maji hudebni sluch se dokazi naucit jazyk bez akcentu. Je to proste vrozene. Treba v praci jsme meli Rekyni, ktera studovala Holandstinu v Recku a v Belgii bydlela rok a pul a vubec nemela akcent! Takze podle me se jazyk naucis ihned takrka bez akcentu a postupne ho jeste treba muzes vybrousit, a kdyz k tomuhle nemas vlohy, nezbavis se akcentu ani po 20 letech.
Janina is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 04-10-04, 08:33   #10
Bartiku
Super Lid

Bartiku's avatar

Nationaliteit:

Citaat:
Janina schreef:

Vadi mi to, jenom kdyz poznam nove lidi, v tom okamziku mam strach neco rict, protoze vim, ze hned uslysi, ze nejsem Belgicanka a zacnou se vyptavat odkud jsem, jak jsem se sem dostala, jestli je to tady lepsi,...porad stejne otazky. Cili me spis vadi ty otazky nez ten akcent.

Presne to jsem myslel (nebo spis, mysli moje milá). Furt ty stejne otazky. A taky 90% pripadu nejaky kompliment, ze mluvi tak dobre. No, mluvi dobre, to je jasne, ale na kurs proste nemeli cas na individualni pomoc vystvetleni. A sam si myslim ze dokud to nenaucis hned spravne, to uz proste skoro nenaucis.
Ale, vzdyt' si muzete mit z toho radost; bez prizvuku, Martin Simek by nebyl tak znamy Nektere lidi trvrdeji, ze to prehani naschval...
Antwoord

Onderwerp-opties In onderwerp zoeken
In onderwerp zoeken:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Nederlands Cesky English Deutch

© 2007 Tsjechie.net - Forum: vbulletin- Weather: In-pocasi.eu - Stats: Opentracker.net - SEO by vBSEO 3.0.0 - RSS Feed