|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Nieuw Lid
|
CZ rodný list v NL narozeneho miminka
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat jak je to s českým rodným listem u narozeného miminka? Vyřizuje se to tady na ambasádě či v ČR? Bez toho totiž nelze ten příspěvek vyřídit. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
VIP Lid
|
Ja jsem to zarizovala pres ambasadu. Privezes jim vse potrebne a oni vsechno vyridi. Me takhle vyridili rodny list syna, zmenu prijmeni, novy pas atd. Sice to chvili trva, ale mas to bez litani po spouste dalsich uradu!!!
Muzu se zeptat o jaky prispevek jde?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nieuw Lid
|
Díky za radu. Jedná se o rodičovský příspěvek. V ČR mi sdělili, že na něj mám nárok, ale že musím mít sebou český rodný list. Tak jsem to právě chtěla radši vyřídit přes ambasádu, než lítat po matrice a dalších úřadech v ČR.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Nieuw Lid
|
Citaat:
rodny list nevim, ale co se tyce rodneho cisla, tak na VZP ho pry muze udelat s Tvou plnou moci, ktera nemusi byt overena treba mama, tj. detatko dostane rodne cislo a tim mu vznika pojisteni a osetri ho i v Holandsku... Jak to mas Ty? predpokladam, ze jsi rodila v Holandsku... jsme zde cerstve prestehovany a rodit bychom meli v prosinci, mozna bychom se mohli potkat a pokecat?? Ty zadosti k tem prispevkum z Cech mas? K zadosti o rodicovsky prispevek je potreba potvrzeni, ze nemas narok na nemocenskou, pokud jsi nepracovala? Natalie a Pavel |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj,
diky za informace ohledne rodneho cisla. Ja jsem jeste nerodila, termin mam zacatkem ledna a budu rodit v Holandsku. Pokud jde o ty formulare, tak vsechny mam u sebe. Nastesti tam nemusim jit osobne, mamka to vyridi za me. Ja jsem ji pri posledni navsteve v CR udelala plnou moc, takze tam nebude problem. Co ty? Kdy mas termin? Budes si ten prispevek taky vyrizovat? Rada bych se s tebou potkala, ale bydlime od sebe docela daleko. Nevim jak ty, ale ja ted moc necestuji a hlavne az prijde mimco tak to omezim asi uplne. Alespon si muzeme obcas napsat na mail. Citaat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nieuw Lid
|
ahoj Suzi,
ja mam termin 15.12. takze uz ted cekame jen na mimco az se rozhodne... Zajimalo by me jak je to tady v Holandsku, vlastne to poradne nevim. Na jaky urady popr. musim po porodu zajit? nebo co kam hlasit, neporadila bys mi. Cesky rodny list se dela v Brne, ale co prte po porodu tady? nevis, please?? A jak to mas s pojistenim, jsi pojistena tady? Ja mam europ pass a vyhlasky z Cech, ze mam stejnej narok na peci jako holandanky, ale jak to bude prakticky se necham prekvapit... jak bricho, jeste si nepripadas jak hrosice...? Opatruj se. Natalie |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
jako mama od dvou, mi trha srdce, ze nemas poneti, co musis zaridit po porodu. To jsou preci pomerne dulezity informace. Kazdopadne, moje deti maji obe obcanstvi tudiz nevim presne jak je to pokud maji jen cesky obcanstvi. Budes rodit doma nebo v nemocnici? Doktor nebo tvoje verloskundige (midwife, dula) by ti mela patricny informace poskytnout. Pokud rodis v nemocnici, vystavi ti tam dokument o narozeni ditete a stim se musi behem 3 dnu na gemeente, kde vystavujou rodny list. Mozny je, ze gemeente vystavi rodny list a napise tam narodnost ceska, to nevim. No a pak prelozit a do Brna nebo na ambasadu. Takhle je to tedy u smisenych paru. Doufam, ze ta procedura u vas nebude moc odlisna a neco se ti z toho, co jsem napsala bude hodit! Preju hodne stesti a trpelivost, ty posledni dny se zdaji nejdelsi!
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Nezlob se, ale myslim,ze bys mela asi rychle zacit zjistovat potrebne informace u tech spravnych lidi a necekat, co tady kdo napise. Promin, jestli jsem to napsala moc primo, ale myslim, ze to bude jen ku prospechu tebe a ditete, kdyz se budes informovat co nejrychleji u zdroje. Preju bezproblemovy porod a zdrave miminko! |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj Natalie,
pokud jde o me, ja to mam trochu jinak. Manzel je holandan. Ja jsem pojistena v NL, takze vsechno mi hradi zdejsi pojistovna. Nejsem sice tady moc dlouho, tak nevim jestli ti muzu poskytnout dostatecne informace. Napisu ti alespon to co vim. Pokud jsi neustale pojistena v CR, mas tady samozrejme narok na peci stejne jako holandanky. Ted jde o to jak ti to ta pojistovna proplati. Kdyz jsem se ja kdysi informovala v CR na tyto zalezitosti, dostala jsem od nich takovou brozurku. To co ti odepsala Klarka, ze budes muset uhradit vse sama a pak si to nechat proplatit v CR, by se melo vztahovat jen na komercni pojisteni a pokud se jedna o drobne ucty. Pokud jde o porod, v nemocnici jim sdel, at se o prevzeti nakladu obrati na Agis Zorgverzerkingen. Tady mas na ne cislo, muzes si tam sama zavolat a daji i tobe vice informaci o tom, na co mas narok. Tel. je 33 445 6870. Tady v te brozurce totiz uvadeji, ze se za nemocnicni peci priplaci jen za nadstandard. Po porodu mas povinnost do 3 dnu ohlasit na gemeente narozeni ditete a vzit sebou papir, ktery ti daji v nemocnici. Muze to udelat i manzel. Tyto informace ti uz ale meli davno poskytnout v nemocnici. Tam by ti meli vystavit rodny list. Domnivam se, ze dite narozenim bude mit narok na nizozemske obcanstvi. Pak s tim rodnym listem si zajdi na ambasadu a pozadej o cesky rodny list. Dite by melo mit narok na dvoji obcanstvi. Muzes si to vyridit i v CR na matrice, zalezi co ti vice vyhovuje. Mam tady pak instrukce, ze bych jeste mela zajit po porodu na zdejsi pojistovnu a k obvodnimu lekarovi. Nevim jak to bude u tebe s pojistenim u ditete, ale zkus se tam zeptat. Doufam, ze neodepisuji moc pozde a ze si to jeste stihnes precist pred odjezdem do nemocnice. Ja uz se na to tez tesim, uz jsi pripadam jako obrovska koule. V pondeli to vypadalo ze to prijde predcasne, ale nastesti to byl jen plany poplach. Napis jak si na tom a doufam, ze jsem ti alespon trochu pomohla. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|
|