![]() |
|
|
#1 |
|
Nieuw Lid
|
Ahojky Evco,
taky Te tu na forum vitam. Ja tedy rozhodne neodmitam s Cechama mluvit cesky! Navic moc dobre holandstinu neovladam , ale Ty koukam valis.Muj pritel si taky koupil uz par knizek, ale v zivote se do toho nepodival a stejne prohlasil, ze pry uz je stary na to, aby se nejaky jazyk ucil , tak zatim pa |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nieuw Lid
|
Citaat:
Ahoj Jarko, ja ty my rekla, ze kdyz se se mnou nechce bavit cesky, tak ze se se mnou nemusi bavit vubec. A od te doby mi nezavolala, a to je uz par let (+-14). Ale me to teda nerozhazi; Ja si ted pokecam s klukama na lodich. Delam totiz na kanale Schelde-Brussel, a na lodich co tu proplouvaji je hodne lodniku z Cech a Moravy i ze Slovenska. Uz ses ty svy kamaradky zeptala proc? Me by to docela zajimalo. Ta moje mi rekla, ze se ji cestina nelibi. Ma dite, ale to taky cesky neucila. A kdyz jsem se ji ptala, jak se bude domlouvat s babickou a dedeckam v Cechach, tak mi rekla, ze se oni musi uci Holandsky! Pro me nepochopitelne... Tak ahojda. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nieuw Lid
|
ahoj aych se vratila k te me kamaradce tak me nikdy nerekla proc jen mluvi holandsky chpu ve spolecnosti,ale spolu? ona treba me odpovi cesky a hned prejde na holandstinu a je uplne zblbla vsechno uz si nepamatuje jen tak mimochodem bydlele v cechach do 23 let.a kdyz bula pred dvouma lety na dovolene v cechach tak me rekla co tam za dva dni uz chtele zpet.no ja to nechapu.ja tu bydlim 30 let a fajn,ale doma je doma ja se rika tammas koreny ahoj.jarka
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nieuw Lid
|
Ahojda,
a ty ses ji nikdy nezeptala proc? A jak je tu dlouho? Ja obcas zapomenu nejaka slovicka, a pak se vztekam sama na sebe jak jsem blba :-) A s tema korenama mas pravdu, ja na ty svoje nedam dopustit!!! Ja kdyz se s nekym bavim vlamsky, a on nevi, ze jsem z Cech, tak ani nemukne. Pak se dovi, ze vlastne nejsem Belgicanka a rekne mi: no ja to slysim, ze jsi z Cech. Coz mi pripada uplny nasmysl, jako kdyby znal cestinu. A jeste to rekne takovym tonem, jako ze ja to ostuda, ze to slysi. Ale me to nevadi, ja se nestydim za to, ze jsem Ceska. Ta moje kamaradka se asi stydi. Ale konec koncu je to jeji vec. Jen nechapu za co by se jako mela stydet. A treba se zmenila, vsak uz je to doba, co jsem ji videla naposled. Tak ahoj, Eva. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nieuw Lid
|
ahoj ja s tebou uplne souhlasim ja tu bydlim 30 let a to sami kdyz reknu, jsem z cech tak hned no ja jsem si to myslela cechy polsko tam od nekud je to slyset na prizvuku. je to fakt prizvuk zustane s tim se nehne ale to neresim.ja si myslim, ze holandane zijici v cechach nikdy nebudou 100% bez prizvuku mluvit a psat uz vubec ne teda mozna nekdo kdo ma statnici z cestiny,ale jinak asi ne.a jak jinak jsi tu na vsechno zvykla? zvyky, jidlo,mentalita atd. me schazi vanoce v cechach, kapr ve vane i kdyz ho jist nemusim,ale nejak to patri k vanocum.A hlavne cukrovi,zkusila jsem v loni neco slo to,ale chybi ta atmosfera. zatim ahoj mej se jarka
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nieuw Lid
|
Ptas se jak jsem si zvykla? Ze zacatku me docela rozcilovalo, ze jsou tu v Belgiï, takovy docela sobecky. Pritele jsem si uz "prevychovala":-) ale dalo to docela praci ;-). Pak mi tu chybi poradnej les, a vubec kus prirody. A houby, ty mi taky chybej, ale to vetsinou jedem do Cech. Jidlo mi chutna vsechno, jen je blby, ze tu skoro vsechno smazej (ach ta stihla linie! ;-)))), nejvic mi chutnej ryby: losos, tunak apod. A co se tyce Vanoc, tak ti musim dat za pravdu. Ani tady to tak neprozivaj jako u nas. Detem tu darky davaji na Sint-Nicolaas, a Vanoce nejak moc neslavej. Ale to me nevadi, ja jsem zatim kazdy rok byla u nasich v HK, takze si Vanoce a atmosferu uziju tam. Jen skoda, ze posledni roky nebylo moc snehu. A kdyz napadne tady, tak hned roztaje :-( No a cukrovi pecu. Domluvim se s mamkou, kdo udela jaky druhy a je to. Kapr mi nechybi, toho jsme stejne nikdy nemeli. Pry kvuli kostickam, nejaky mamcin priduzny se pry pred lety (davno) dusil, a tak ho od ty doby mamka nechce. :-))) My mame vinnou klobasu a bramborovej salat. A vy? A kde slavite Vanoce?
A vis co , nebo spis kdo, mi taky schazi? Mimo rodiny samozrejme. Nejaka dobra, duverna, kamaradka. Sice mi jeste nejake zbyly v Cechach, ale s nima si nemuzu jen tak zajit na kafe a pokecat, nebo si postezovat:-)), treba na pritele. Ona totiz dlouhodoba pratelstvi vznikaji vetsinou ve skole, a jelikoz ja chodila do skoly v Cechach, mam smulu. Kamaradi meho pritele se stali i mymy kamarady, a ja si k nim preci nepujdu stezovat o nem, ze ano? On ma taky jeste dve sestry, ale to je to same. Takze se obcas uziram :-) Driv vic nez ted, ale stejne, obcas je potreda si u nekoho ulevit. Jo a ted jsem si vzpomela, co mi jeste chybi! Dobrej ceskej chleda! Ten jejich je takovej, jak bych to rekla?, papirovej. A rohliky na jednohubky. Ale ja si nestezuju, vetsinou to jsou veci, ne nutne dulezite k zivotu. A co tobe, taky ti neco schazi? Ty uz jsi tu prece jen zas o trochu dele nez ja, vid? ;-))) Tak zatim, Eva. |
|
|
|